MacBook Pro VS Zwykły Laptop

Posted 30 January 2014 - 21:57

Posted 30 January 2014 - 22:09

Posted 30 January 2014 - 22:19

Posted 31 January 2014 - 00:28
Niestety moim bliskim znajomym trafiają się "padaczki"...
Zależy kto jakie ma szczęscie
 Mam znajomego,który co produkt to ma jakiś problem ....
 Mam znajomego,który co produkt to ma jakiś problem ....  

Posted 31 January 2014 - 01:13

Posted 31 January 2014 - 02:01
 Ekran w retinie jest zdecydowanie lepszy od tego w air. Oczywiście nie jest niezbędny, a dla co po niektórych wręcz zbędny. Oczywiście jest też awaryjny, albo raczej warto napisać że dużo egzemplarzy jest wadliwych. Moja 15tka na dzień dobry przyszła w pełni sprawna, a już u brata są problemy z tym całym ghostiniem/image retention czy jak to się nie zwie.
Nie wiem tylko dlaczego wszyscy twierdzą, że air jest tańszy, a retina droższa. Przecież wesja 13 cali, dysk 256GB, 8GB RAMu i mocniejszy procesor w air (porównywalny do pro, a podobno nawet minimalnie lepszy) jest droższy od pro. 
W takim wypadku ja zdecydowanie wolę w tej samej cenie mieć lepszy ekran, więcej złączy i mniejszą powierzchnię komputera (łatwiej zapakować w pewnych warunkach), niż dłużej trzymającą baterię i mniejszą masę, oraz kształt trapezu (łatwiej zapakować w innych warunkach). Tylko że do mnie osobiście iPad nie przemawia, wolę laptopa. Mogę też się czepiać że moje rozwiązanie jest lepsze bo tańsze, w końcu iPad tani nie jest
Ekran w retinie jest zdecydowanie lepszy od tego w air. Oczywiście nie jest niezbędny, a dla co po niektórych wręcz zbędny. Oczywiście jest też awaryjny, albo raczej warto napisać że dużo egzemplarzy jest wadliwych. Moja 15tka na dzień dobry przyszła w pełni sprawna, a już u brata są problemy z tym całym ghostiniem/image retention czy jak to się nie zwie.
Nie wiem tylko dlaczego wszyscy twierdzą, że air jest tańszy, a retina droższa. Przecież wesja 13 cali, dysk 256GB, 8GB RAMu i mocniejszy procesor w air (porównywalny do pro, a podobno nawet minimalnie lepszy) jest droższy od pro. 
W takim wypadku ja zdecydowanie wolę w tej samej cenie mieć lepszy ekran, więcej złączy i mniejszą powierzchnię komputera (łatwiej zapakować w pewnych warunkach), niż dłużej trzymającą baterię i mniejszą masę, oraz kształt trapezu (łatwiej zapakować w innych warunkach). Tylko że do mnie osobiście iPad nie przemawia, wolę laptopa. Mogę też się czepiać że moje rozwiązanie jest lepsze bo tańsze, w końcu iPad tani nie jest  Prawda jest jednak taka że jest lepsze dla mnie, a jak kolega zwyczajnie woli używać iPada prywatnie, a laptopa tylko służbowo i mu się lepiej pisze na air, ekran nie robi najmniejszej różnicy, a bateria to fajny bonus… cieszę się iż kolega znalazł swój zestaw i jest z niego szczęśliwy
 Prawda jest jednak taka że jest lepsze dla mnie, a jak kolega zwyczajnie woli używać iPada prywatnie, a laptopa tylko służbowo i mu się lepiej pisze na air, ekran nie robi najmniejszej różnicy, a bateria to fajny bonus… cieszę się iż kolega znalazł swój zestaw i jest z niego szczęśliwy  

Posted 31 January 2014 - 10:00

Posted 31 January 2014 - 10:23

Posted 31 January 2014 - 13:09
Mała powierzchnia robocza, mało cyferek:
[ATTACH=CONFIG]20094[/ATTACH]
No popatrz, mam rmbp i nie wiedziałem. Szkoda że jest to spieprzone.
https://discussions....art=15&tstart=0
"Reducing the display resolution has worked for me. I do not have any noticeable/immediate signs of eye strain after switching to lower res.
Currently my display is set at the resolution setting between "Larger Text" and "Best (Retina)", reachable from System Preferences > displays > (Scaled)."

Posted 31 January 2014 - 13:16

Posted 31 January 2014 - 13:18

Posted 31 January 2014 - 13:30

Posted 31 January 2014 - 13:55

Posted 31 January 2014 - 14:52
Przed Retiną czegoś takiego jak skalowanie LCD nie było - z racji małej gęstości matryc pracowało się w rozdzielczościach tzw. natywnych, które nie były owiane tajemnicą.
Nie ma obowiązku kupowania laptopa w ciemno. Można iść do sklepu pobawić się rozdzielczościami, potestować. Jak komuś mało opcji rozdzielczości w retinie to można użyć aplikacji, np. Display Menu, która daje szerszy wybór.
I zdradzę pewną tajemnicę... Można sobie zmieniać rozdzielczość zależnie od zadań jakie chce się wykonywać, np. jak muszę mieć masę danych to zwiększam a jak chcę bardziej komfortowo to zmniejszam.
Skalowanie LCD było i jest, jak podasz na monitor fhd niższą rozdzielczość to monitor to załatwi. A ostatni akapit to istna rewolucja, szkoda że nie działa. Zdradzę ci inną tajemnicę a może dojdziesz do tego sam, dlaczego screenshot przy "more space" ma 3840x2400 a nie rozdzielczość natywną ekranu?

Posted 31 January 2014 - 15:06

Posted 31 January 2014 - 15:17

Posted 31 January 2014 - 15:29
Tak? Przytocz badania statystyczne.Większość LCD ma umiejętność skalowania by wykorzystać całą powierzchnię.
A co do technologii - przecież nikt nie zabrania Ci napisać własnego systemu operacyjnego, który zrobi lepiej to co Apple w swojej ignorancji sknociło.

Posted 31 January 2014 - 22:01

Posted 20 February 2014 - 10:31
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users