Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bardzo wolna praca Maca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 vic01

vic01
  • 68 postów
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Napisano 01 lutego 2014 - 09:49

Witam U mnie nie jest tak tragicznie jak wyżej mimo że myśli nie wiadomo nad czym ale bardzo długo system się wyłącza długo to ponad minutę co kiedyś wystarczyło kliknąć i już zgasł. Zrobiłem czystą po update z lion do mavericka i wtedy się zaczęło, więc po jakimś czasie korzystając z porad na forum kolejna czysta oczyściłem co się dało i użyłem asystenta migracji. Nadal żadnej poprawy przy gaszeniu maca mimo że wylogowanie z konta użytkownika trwa 2-3s. Proszę o poradę jak się dalej za to zabrać. pozdrawiam

#27 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 10:29

A próbowałeś czystą instalację + nowe konto? Ja do asystenta migracji nie mam zaufania bo zawsze coś po tej migracji mi nie działało, polecam przerzucić sobie swój katalog domowy (cały) na osobną partycję / dysk. Wtedy wykonać instalacje systemu z wymazaniem dysku, założyć nowe konto i dopiero wtedy ale ręcznie przywrócić sobie z starego konta to co potrzebujemy (bez reszty syfu)

#28 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 01 lutego 2014 - 11:53

A próbowałeś czystą instalację + nowe konto?

Ja do asystenta migracji nie mam zaufania bo zawsze coś po tej migracji mi nie działało, polecam przerzucić sobie swój katalog domowy (cały) na osobną partycję / dysk. Wtedy wykonać instalacje systemu z wymazaniem dysku, założyć nowe konto i dopiero wtedy ale ręcznie przywrócić sobie z starego konta to co potrzebujemy (bez reszty syfu)

Ja z kolei odradzam przenoszenie całego katalogu domowego - oprócz tego co widać jest tam sporo innych rzeczy poukrywanych + katalog domowy sam w sobie oprócz ustawień ma listy ACL które niekoniecznie będą dobrze śmigać po takiej "migracji". Lepiej jest skopiować na dysk zewnętrzny zwartość każdego z głównych katalogów z domowego - to znaczy zawartość katalogu dokumenty, zawartość biurka, zawartość muzyka, zawartość obrazki, zawartość filmy + z katalogu biblioteki przegrać folder safari i mail + ewentualne zainstalowane słowniki czy widgety. Można też przegrać foldery ważnych aplikacji które trzymają swoją bazę danych z folderów ApplicationSupport i Preferences (jakieś programy do fakturowania, inne klienty poczty, etc.)
Cała reszta ważnych rzeczy obecnie idzie bezproblemowo przez iCloud (kontakty, kalendarze, notatki, przypomnienia i hasła). Programy instaluje od zera, więc warto zrobić kopię numerów licencyjnych zawczasu.

Co do asystenta migracji - nigdy nie miałem najdrobniejszych problemów, ale w nie używałbym go aby migrować "połamany" system na nowy komputer - nie wiadomo co oprócz dokumentów asystent migracji przeniesie.

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 11:55

Chodziło mi o przenoszenie sobie później ręcznie konkretnych plików czy ustawień a nie na zasadzie kopiuj wklej całość bo to nie ma sensu :)

#30 vic01

vic01
  • 68 postów
  • SkądLeszno/Zielona Góra, PL

Napisano 19 lutego 2014 - 17:42

Poddałem sie wróciłem do lwa. Teraz wiem że to mac. Pozdrawiam

#31 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 22:51

ja też mam MBP 17" late 2011, RAM 4GB 1333 MHz, i7 2,4GHz, 750 GB HDD nie wiem jaki ale pewnie 5200 rpm/min i na Mavericu śmiga aż miło, w ogóle wszystko na nim śmiga bez problemu. Teraz chce sobie jeszcze tylko 16 GB RAM'u wsadzić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych