Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pierwszy komputer Mac - dużo wątpliwości.

• This topic is locked This topic is locked
85 replies to this topic

#1 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 13 January 2014 - 18:29

Witam serdecznie wszystkich użytkowników, moderatorów i administratorów :). Jest to mój pierwszy post, pierwsze zainteresowanie Applem także proszę o wyrozumiałość :). Przymierzam się do kupna nowego komputera. Pracuję już na Windowsie bardzo długo, praca na nim jest już lekką nudą, częste zwiechy (robie często formaty, dbam bardzo o system i porządek), program .exe przestał działać, wolny system już mnie zniechęciły. Mimo iż na PC za cenę Maca da się złożyć bardzo porządny i mocny sprzęt, mnie to już nie ciągnie i chcę spróbować czegoś nowego :). Przejdźmy do rzeczy. Interesuję mnie kupno nowego komputera ze stajni Apple. Mój problem jest taki, że nie wiem co wybrać. ~iMac - wszystko piękne, ale słyszę od dużej ilości osób to, że ma problemy z matrycą. Poza tym bardzo mi się podoba pod względem technicznym i wizualnym. ~Macbook Pro - można złożyć konfigurację porządną. Mocny, mobilny - to mi się podoba. ~Macbook Air - nie mam zdania, podzespoły ma o wiele słabsze, jest bardzo mobilny (kolega z klasy ma i zabiera go praktycznie wszędzie). Także go nie skreślam. Mój budżet na całość to ok. 8000-8500 zł. Dodatkowo dodaję, że sprzęt kupię w USA bądź Kanadzie - wiem o cenach przesyłki i VAT, tutaj sobie to dodam do budżetu :). iMaca bardzo bym chciał, ale bardzo boje się o problemy z ekranem i matrycą, sam nie wiem. Co będę robił na komputerze? Głównie przeglądał internet, pisał notatki, obrabiał zdjęcia (baardzo amatorsko), skleić jakąś prezentację i filmik do szkoły. W wolnym czasie obejrzeć film, posłuchać muzyki oraz zagrać w Call of Duty 2 (akurat jest na Maca i ją uwielbiam). Żadne inne gry mnie nie kręcą :). iMAC (1) 3.1GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB 1TB Fusion Drive NVIDIA GeForce GT 750M 1GB GDDR5 tutaj wybrałem 21.5 celem 16gb ramu i ssd. (2) 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB 1TB Fusion Drive NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5 27, zestaw bardzo mi się podoba chociaż mam wątpliwości co do tej matrycy i nie chcę serwisować Macbook Pro 15 2.3GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.5GHz 16GB 1600MHz DDR3L SDRAM 512GB PCIe-based Flash Storage Macbook Air 13 1.7GHz Dual-Core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.3GHz 8GB 1600MHz LPDDR3 SDRAM 512GB Flash Storage No i teraz nie wiem czy postawić na : Super sprzęcior = iMac 27 (podany wyżej) Mały rozrabiaka = MBP 15 (podany) mobilny, w sam raz = MBA 13 (podany) Teraz kilka pytań: 1. Zamawiając Apple Care z Ameryki nie będę miał problemów w Polsce z gwarancją? 2. Czy klawiatura z Ameryki obsługuję polskie znaki? 3. Czy Fusion Drive da radę, jest to dobry sprzęt? 4. Kupując obojętnie jaki sprzęt otrzymam iLife i iWork? 5. Czy jest się czego obawiać kupując 21.5? PS. Proszę nie usuwać tego wątku, bardzo zależy mi na odpowiedziach. Poczytałem bardzo dużo, lecz takich rozmyśleń jak ja (MBA, MBP czy iMac) nie ma chyba nikt :P. Także zakładam temat, bo chcę aby ktoś odpowiedział mi na moje pytania. Z góry dziękuję za pomoc i liczę, że ten temat nie potraktowany będzie jako spam :). Pozdrawiam.

#2 kris1973

kris1973
  • 24 posts
  • SkądRadziejów

Posted 13 January 2014 - 18:41

Mialem macbooka pro model 2012, fajny zero problemow, teraz jedzie do mnie imac 27" bez fusion drive bo to pada, ilife jest w standardzie, iwork trzeba kupic

#3 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 13 January 2014 - 19:11

Także panowie co zaspokoi moje potrzeby? MBP 15 czy iMac 27? Może wy zaproponujecie jakąś konfigurację? :)

#4 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 13 January 2014 - 20:51

refresh :) prosze odp. na moje pytania :)

#5 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 13 January 2014 - 20:58

rMBP 15, szybki z SSD w standardzie i bezawaryjny. PS. Przewieź iMac'a samolotem, jest spory...:)

#6 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 13 January 2014 - 21:05

Ale czy ta 27'' nie miażdży MBP 15? :D Dodatkowo, jest duża różnica w renderingu? między tym ,a tym (tymi wersjami) :)?

#7 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts
  • SkądKraków, Poland, Poland

Posted 13 January 2014 - 22:28

Ten iMac jaki Ty chcesz rzeczywiście pod względem parametrów jest znacznie lepszy od rMBP. Maks jeśli chodzi o grafikę w rMBP to GT750M - pograsz, ale cudów nie będzie. :) Ja kupiłem miesiąc temu dokładnie 27" iMac-a [konfigurację masz w sygnaturze] i absolutnie nie narzekam - cokolwiek mu nie rzucę na pożarcie jeśli chodzi o gry, działa w wysokich detalach. Upgrade RAM-u do 16GB polecam, choć równie dobrze możesz samemu to zrobić potem i jest opcja rozbudowy do 32GB podczas gdy iMac 21.5" jest ograniczony do 16GB. Procesory Intel Haswell są nastawione glównie na energooszczędność a nie skoki wydajnościowe, więc nie wiem w sumie czy Ci się ten upgrade do i7 przyda. Ale jak czujesz, że potrzebujesz więcej kopa to sobie dodaj. Fusion Drive... No nie wiem. Mój iMac jest ze standardowym dyskiem 1TB i jakoś wieków na włączenie czekać nie muszę. Fusion Drive'y podobno padają więc albo SSD 256GB w tej samej cenie kup a potem orientuj się w zakresie dysku zewnętrznego albo zostań przy zwykłym dysku twardym. Upgrade do GTX780M jest jak najbardziej pożądany jak już masz taką opcję. iWork i iLife są za darmo z każdym nowym komputerem Mac. Ja żadnego kurzu za matrycą czy plam w moim 27" iMac-u nie stwierdziłem na razie więc nie wiem czy aż tak jest się czego obawiać. Wszystko działa cacy i pięknie wygląda. Apple Care jest gwarancją miedzynarodową. Kupowanie MBA w momencie, gdy masz możliwość kupienia topowej konfiguracji 27" iMac-a albo 15" rMBP, się nie opłaca. Musisz się po prostu zastanowić czy zależy Ci na mobilnym sprzęcie czy nie.

#8 gogoartur

gogoartur
  • 128 posts

Posted 13 January 2014 - 23:19

Popieram Michała. W momencie, gdy możesz sobie pozwolić na takiego imaca 27, to bym nie pchał się w macbooka pro, a tym bardziej w air, chyba, że masz zamiar się z nim przemieszczać, to wtedy co innego. Jeśli chcesz na macu pograć, oraz mieć pewność, iż w ciągu najbliższych lat gry będą Ci spokojnie "chulać" to kupuj imaca 27 z gtx780m. Dysk bym zostawił standardowy, albo wziął ssd 256gb.

#9 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 13 January 2014 - 23:38

i7 nie musi byc, ale myslalem, ze bedzie lepsza przy renderingu. SSD - 256gb nie za malo? chociaz moze ok. karta graficzna przemysle :) na co wplywa apple care?? raczej zakupie

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 January 2014 - 00:14

Przymierzam się do kupna nowego komputera. Pracuję już na Windowsie bardzo długo, praca na nim jest już lekką nudą, częste zwiechy (robie często formaty, dbam bardzo o system i porządek), program .exe przestał działać, wolny system już mnie zniechęciły. Mimo iż na PC za cenę Maca da się złożyć bardzo porządny i mocny sprzęt, mnie to już nie ciągnie i chcę spróbować czegoś nowego :)

Sprawa bardzo prosta - nauczyć się dbać o system i najprawdopodobniej zrezygnować z głupich przyzwyczajeń które większość użytkowników zwala tak na prawdę na każdy system. Jak piszesz że robisz częste formaty, dbasz o system a mimo to problem z muleniem i wywalaniem się systemu to obawiam się o jakość komputera lub podstawową wiedzę na temat jego poprawnej konfiguracji. Nie bierz tego jako atak, ale przemyśl dobrze gdzie jest problem bo na prawdę Windows 7 / 8 to są systemy które potrafią być stabilne przy małym wkładzie użytkownika.

Mój budżet na całość to ok. 8000-8500 zł. Dodatkowo dodaję, że sprzęt kupię w USA bądź Kanadzie - wiem o cenach przesyłki i VAT, tutaj sobie to dodam do budżetu :).

Musisz się po prostu zdecydować co chcesz, laptop czy desktop a następnie podjąć decyzję. To tak na prawdę preferencje każdego z nas, ja osobiście nie cierpię pracy z laptopem i u mnie wybór był by raczej oczywisty :)

iMaca bardzo bym chciał, ale bardzo boje się o problemy z ekranem i matrycą, sam nie wiem.

No i tutaj raczej wszystko jasne, ale gorszego wyboru niż iMac to nie ma.

Co będę robił na komputerze? Głównie przeglądał internet, pisał notatki, obrabiał zdjęcia (baardzo amatorsko), skleić jakąś prezentację i filmik do szkoły. W wolnym czasie obejrzeć film, posłuchać muzyki oraz zagrać w Call of Duty 2 (akurat jest na Maca i ją uwielbiam). Żadne inne gry mnie nie kręcą :)

Może warto rozważyć Maca Mini?

- - - Połączono posty - - -

Nie rozumiem tych waszych dorad, ma gościu 8500zł na komputer, napisał do czego ten komputer ma być po co kierujecie go w zakup czegoś czego on zupełnie nie potrzebuje?

#11 evelan

evelan
  • 17 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 January 2014 - 01:00

Jestem świeżym użytkownikiem Maca ale dorzucę swoje 3gr. Osobiście mam Macbooka Pro 15. Jeśli zajmujesz się renderingiem to ssd się przyda ale hdd również będzie niezbędny jako magazyn danych dla surowych plików wideo więc w grę moim zdaniem wchodzi ssd + zew/wew hdd. To już pozostawiam w Twojej ocenie ile tego miejsca potrzebujesz :) Osobiście uwielbiam laptopy od jakiegoś czasu, nie wiem jak mogłem przez tyle lat pracować przy stacjonarce :)

#12 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 12:22

Chciałbym też jakiejś mobilności, ale nie przesadzajmy, bo i tak na obecnym PC siedzę tylko przy biurku :D. No to panowie, co teraz wybrać!: MBP 15" Retina: 2.3GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.5GHz 16GB 1600MHz DDR3L SDRAM 512GB PCIe-based Flash Storage Backlit Keyboard (English) & User's Guide Accessory Kit Apple Care iMac 27" ! 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB 1TB Fusion Drive NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5 Apple Magic Mouse Apple Wireless Keyboard (English) & User's Guide Accessory Kit Apple Care

#13 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 January 2014 - 12:59

Chcesz mieć laptopa, bo zamierzasz pracować "mobilnie" - MacBooka Pro. Zależy Ci na większej "mocy" kosztem mobilności - iMac. Tak naprawdę to tylko Ty wiesz czy chcesz mieć stacjonarkę, czy laptopa.

#14 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 13:05

Panowie, a opłaca się kupować od razu 16 GB Ram? Nie lepiej dołożyć potem, taniej? :) 2. Czy klawiatura z Ameryki obsługuję polskie znaki?

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 14 January 2014 - 13:14

1. Potrzebujesz od razu tych 16 GB RAM "na już" ? Kupujesz ! Możesz z jakichkolwiek powodów zrobić to później ? Nie kupujesz teraz ! 2. Typ i "rodzaj klawiatury" ustawiasz sobie w systemie, a klawiatura fizycznie może być nawet i z Grenlandii (mieć na klawiszach wydrapane symbole Eskimosów).

#16 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 13:17

Chodzi o to, że Apple ma kosmiczne ceny RAMU. O wiele taniej wychodzi je po prostu dokupić. Czy różnica będzie aż tak zauważalna między 8, a 16? :)

#17 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 14 January 2014 - 13:19

W MBP ramu nie wymienisz, więc tam bierz 16, w iMacu możesz poczekać.

#18 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 14 January 2014 - 13:38

RAM-u nie musisz kupować od zdzierców z Apple. Wystarczy "zwykła" z PC. Oczywiście są "lepsiejsze" i gorsze jakościowo, a pozatym jak napisał wyżej przedmówca - jak nie można wymienić to kupujesz odrazu w konfiguracji "pojemniejszej".

#19 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 13:45

Raczej zdecyduję się na iMaca :). Panowie, ostatnie kilka pytań. 1. Czy na Macu tak jak na PC mogę sobie ściągnąć trialową wersję Adobe Premiere, czy trzeba od razu kupić? 2. Czy na Macu mogę ściągać zwykłe programy z różnych serwisów (instalki, dobreprogramy - po prostu najzwyklejsze programy) czy tylko z AppStore? 3. Czy nowa 27" jest tak samo awaryjna jak poprzednie? 4. Czy jest sens dopłacać do GTX 780M 4GB GDDR5? Będzie zauważalna różnica w renderze i obróbce? 5. No i ostatnie pytanie. Czy jest w ogóle sens dopłacać do tak potężnej maszyny do moich potrzeb?

#20 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 14 January 2014 - 13:57

Odpowiem na pytanie nr #3. Tak, jest awaryjna tak samo jak poprzednicy. Wystarczy poczytać wątki z forum.

#21 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 14 January 2014 - 14:38

1. Zajrzyj na stronę Adobe 2. A niby dlaczego nie ? App Store to tylko sklep-pośrednik. 5. To w końcu wiesz czego chcesz ? Chyba wciąż raczej nie.

#22 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 14:38

Czy na 21.5 też występuję ten problem z matrycami?

#23 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 16:00

ok, poczytałem. Panowie, także opłaca się brać tego iMaca?

#24 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts
  • SkądKraków, Poland, Poland

Posted 14 January 2014 - 20:52

Jeśli odpowiem "tak" to zdecydujesz się w końcu? :P

#25 maciejasty

maciejasty
  • 91 posts

Posted 14 January 2014 - 21:29

Jedynie, jeszcze waham się między tym: 3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 8GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X4GB 1TB Serial ATA Drive @ 7200 rpm NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5 Apple Magic Mouse Apple Wireless Keyboard (English) & User's Guide Accessory Kit 27" i 3.1GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz 16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB 1TB Fusion Drive NVIDIA GeForce GT 750M 1GB GDDR5 Apple Magic Mouse Apple Wireless Keyboard (English) & User's Guide Accessory Kit 21.5"

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users