Witam serdecznie wszystkich użytkowników, moderatorów i administratorów 

. Jest to mój pierwszy post, pierwsze zainteresowanie Applem także proszę o wyrozumiałość 

. 
Przymierzam się do kupna nowego komputera. Pracuję już na Windowsie bardzo długo, praca na nim jest już lekką nudą, częste zwiechy (robie często formaty, dbam bardzo o system i porządek), program .exe przestał działać, wolny system już mnie zniechęciły. Mimo iż na PC za cenę Maca da się złożyć bardzo porządny i mocny sprzęt, mnie to już nie ciągnie i chcę spróbować czegoś nowego 

. 
Przejdźmy do rzeczy. 
Interesuję mnie kupno nowego komputera ze stajni Apple. Mój problem jest taki, że nie wiem co wybrać. 
~iMac - wszystko piękne, ale słyszę od dużej ilości osób to, że ma problemy z matrycą. Poza tym bardzo mi się podoba pod względem technicznym i wizualnym.
~Macbook Pro - można złożyć konfigurację porządną. Mocny, mobilny - to mi się podoba.
~Macbook Air - nie mam zdania, podzespoły ma o wiele słabsze, jest bardzo mobilny (kolega z klasy ma i zabiera go praktycznie wszędzie). Także go nie skreślam.
Mój budżet na całość to ok. 8000-8500 zł. Dodatkowo dodaję, że sprzęt kupię w USA bądź Kanadzie - wiem o cenach przesyłki i VAT, tutaj sobie to dodam do budżetu 

.
iMaca bardzo bym chciał, ale bardzo boje się o problemy z ekranem i matrycą, sam nie wiem.
Co będę robił na komputerze? Głównie przeglądał internet, pisał notatki, obrabiał zdjęcia (baardzo amatorsko), skleić jakąś prezentację i filmik do szkoły. W wolnym czasie obejrzeć film, posłuchać muzyki oraz zagrać w Call of Duty 2 (akurat jest na Maca i ją uwielbiam). Żadne inne gry mnie nie kręcą 

. 
iMAC
(1)
3.1GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz
16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB
1TB Fusion Drive
NVIDIA GeForce GT 750M 1GB GDDR5
tutaj wybrałem 21.5 celem 16gb ramu i ssd. 
(2)
3.5GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.9GHz
16GB 1600MHz DDR3 SDRAM - 2X8GB
1TB Fusion Drive
NVIDIA GeForce GTX 780M 4GB GDDR5
27, zestaw bardzo mi się podoba chociaż mam wątpliwości co do tej matrycy i nie chcę serwisować
Macbook Pro 15
2.3GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.5GHz
16GB 1600MHz DDR3L SDRAM
512GB PCIe-based Flash Storage
Macbook Air 13
1.7GHz Dual-Core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.3GHz
8GB 1600MHz LPDDR3 SDRAM
512GB Flash Storage
No i teraz nie wiem czy postawić na :
Super sprzęcior = iMac 27 (podany wyżej)
Mały rozrabiaka = MBP 15 (podany)
mobilny, w sam raz = MBA 13 (podany)
Teraz kilka pytań:
1. Zamawiając Apple Care z Ameryki nie będę miał problemów w Polsce z gwarancją?
2. Czy klawiatura z Ameryki obsługuję polskie znaki?
3. Czy Fusion Drive da radę, jest to dobry sprzęt?
4. Kupując obojętnie jaki sprzęt otrzymam iLife i iWork?
5. Czy jest się czego obawiać kupując 21.5? 
PS. Proszę nie usuwać tego wątku, bardzo zależy mi na odpowiedziach. Poczytałem bardzo dużo, lecz takich rozmyśleń jak ja (MBA, MBP czy iMac) nie ma chyba nikt 

. Także zakładam temat, bo chcę aby ktoś odpowiedział mi na moje pytania.
Z góry dziękuję za pomoc i liczę, że ten temat nie potraktowany będzie jako spam 

.
Pozdrawiam.