Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki pulpit wirtualny dla Leo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#26 pax

pax
  • 20 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 listopada 2007 - 19:46

Czy ktoś umie ustawić przenoszenie programów pomiędzy pulpitami za pomocą skrótów klawiszowych ?? Spaces spełnia dla mnie wszystkie wymogi oprócz tego jednego.

#27 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 05 listopada 2007 - 18:58

ciekawe skróty: ctrl 1, 2, 3, 4 szybki wybór biurka

#28 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 05 listopada 2007 - 19:07

Czy ktoś umie ustawić przenoszenie programów pomiędzy pulpitami za pomocą skrótów klawiszowych ?? Spaces spełnia dla mnie wszystkie wymogi oprócz tego jednego.

ciekawe skróty: ctrl 1, 2, 3, 4
szybki wybór biurka

A gdy sie "przytrzymie" dana aplikacje i kliknie na skrot biurka to aplikacja zostanie na nie przeniesiona :)

#29 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 05 listopada 2007 - 22:47

Czytaliście może przypadkiem co napisałem w tym wątku kilka postów wyżej? ;)

#30 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 listopada 2007 - 23:34

ciekawe skróty: ctrl 1, 2, 3, 4
szybki wybór biurka

A co w nich ciekawego?

#31 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 13 listopada 2007 - 11:23

ciekawe znaczy przydatne, ja nie wiedziałem wcześniej o tych skrótach, nie wszyscy mają taką wiedzę jak Ty Mam problem ze Spaces po wciśnięciu F8 w miejsce 4 biurek wyświetla mi duży prostokąt niebieski, obok niego mały niebieski i czarny i takie 4 mozaiki obok siebie (sorry, ale nie mogę zrobić screena)

#32 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 11:38

Mam problem ze Spaces
po wciśnięciu F8 w miejsce 4 biurek wyświetla mi duży prostokąt niebieski, obok niego mały niebieski i czarny i takie 4 mozaiki obok siebie (sorry, ale nie mogę zrobić screena)

Masz podpiety zewnetrzny monitor?
  • DonArturo lubi to

#33 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 listopada 2007 - 11:41

ciekawe znaczy przydatne, ja nie wiedziałem wcześniej o tych skrótach, nie wszyscy mają taką wiedzę jak Ty

Mam problem ze Spaces
po wciśnięciu F8 w miejsce 4 biurek wyświetla mi duży prostokąt niebieski, obok niego mały niebieski i czarny i takie 4 mozaiki obok siebie (sorry, ale nie mogę zrobić screena)

Jak uzywasz 2 monitorow to owe prostokaciki reprezentuja ekrany.
  • DonArturo lubi to

#34 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 13 listopada 2007 - 11:51

Słusznie, pierwszy raz iMac zapamiętał ustawienia po odłączeniu projektora. już naprawiłem, dziękuję

#35 ikotar

ikotar
  • 4 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 18:39

No to teraz dalsza część problemu z wieloma desktopami :) Mam iMaca i do niego dołączony 2, zwenętrzny monitor. to co wiem na temat możliwości ustawienia tego to: klonowanie obrazu rozszerzenie jednego pulpitu na 2 monitory. Chciałbym ustawić coś takiego np: iMac: Space nr 1 Monitor zewnętrzny: Space nr 2 Standardowe przełączanie między spacami (ctrl + kursor) powinno przenosic mnie na 2 monitor tak, żebym nie tracił z oczu tego co widziałem przed chwilą na pierwszym. Przykład (mala litera - space, na którym obecnie pracuję) a B (ctrl+kursol) A b W sumie to działać powinno tak jak ma się 2 niezależne komputery ale jedną*klawiature i myszkę podpiętą do splitera z przełącznikiem. Ktoś ma jakiś*pomysł przy pomocy czego to osiągnąć ?

#36 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudnia 2007 - 18:25

...A z mojej strony jeszcze jedno pytanie: czy można przeciągać okna z biurka na biurko przeciągając je do odpowiedniej krawędzi ekranu?

Do krawędzi nie. Przeciąga się okna do narożników. Całkiem przydatne kiedy mamy biurka np. w dwóch rzędach i dwóch kolumnach. Można się*poruszać po biurkach "przestrzennie".....

Trochę dawno to było, ale właśnie zauważyłem, że jednak można, więc postanowiłem zamieścić uzupełnienie. Trzeba przeciągnąć okno do krawędzi i poczekać ok. 1 sek. Biurka się przełączą i będziemy mogli upuścić okno na innym :)

#37 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 17 grudnia 2007 - 18:32

Trochę dawno to było, ale właśnie zauważyłem, że jednak można, więc postanowiłem zamieścić uzupełnienie. Trzeba przeciągnąć okno do krawędzi i poczekać ok. 1 sek. Biurka się przełączą i będziemy mogli upuścić okno na innym :)

Faktycznie, teraz działa. Choć jestem prawie pewien że wtedy nie działało. Może to kwestia 10.5.1?

#38 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 21:36

Faktycznie, teraz działa. Choć jestem prawie pewien że wtedy nie działało. Może to kwestia 10.5.1?

W 10.5 dzialalo identycznie :)

#39 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 17 grudnia 2007 - 22:11

W 10.5 dzialalo identycznie :)

Dziwne :) Ale zapewne masz rację.

#40 acidos

acidos
  • 35 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 19:38

dla mnie mankamentami spaces jest brak możliwości przeniesienia jakiegoś okna TYLKO z poziomy klawiatury na innego spejsa, + klikając jabco + tab widzę wszystkie uruchomione aplikacje, a nie tylko te ze space na którym jestem ;( no i nie da się chyba na stałe przypisać softu do spajsa, w sensie ze po ponownym uruchomieniu dany soft uruchamia się na danym spajse, no chyba że się mysle poza tym to wszystko działa OK :]

#41 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 grudnia 2007 - 20:33

...no i nie da się chyba na stałe przypisać softu do spajsa, w sensie ze po ponownym uruchomieniu dany soft uruchamia się na danym spajse, no chyba że się mysle

...]

Mylisz się ;) Da się w opcjach spaces:

Dołączona grafika

#42 MaUSeRoSS

MaUSeRoSS
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 grudnia 2007 - 18:53

No nie wiem czy się myli. Ustawiłem sobie Photoshop'a na space 2, Illustratora na space 3, InDesign'a na space 4. Gdy uruchamiam którykolwiek program na byle którym space, to jest on widoczny na każdym jeżeli kliknę w jego ikonkę w dock'u, a nie TYLKO na przypisanym. Chyba, że może ja coś źle robię.

---- Dodano 20-12-2007 o godzinie 18:56 ----
Teraz sprawdziłem, że gdy mam otwarte projekty w którymkolwiek z tych programów, to trzymają się swoich spaces. Ale kolejność jest inna niż ta podana przeze mnie w ustawieniach

#43 acidos

acidos
  • 35 postów

Napisano 21 grudnia 2007 - 09:54

i jeszcze przydał by się jakiś przycisk na aplikacji do szybkiego przełączenia jej do pokaż na wszystkich spejsach ... bo wchodzenie za każdym razem do prefs -> spaces jest troszkę mało wydajne :] może w 10.5.2? ;]

#44 unique|tom

unique|tom
  • 64 postów
  • Skądz drugiego piętra

Napisano 30 maja 2008 - 14:23

jak dodadza "custom wallpaper for spaces" i "cube effect" do przechodzenia pomiedzy spaces to bede zachwycony, na razie po prostu mniej tesknie za VD.

#45 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 19:15

Cube i inne:P

Szukajac alternatywy spaces znalazlem cos takiego You Control: Desktops – Maximize your efficiency using virtual desktops in Mac OS X
Moze komus sie spodoba:)

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych