Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki pulpit wirtualny dla Leo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 maximus600

maximus600
  • 61 postów

Napisano 02 listopada 2007 - 21:33

Witam i pozdrawiam. Jaki polecicie pulpit wirtualny dla Leoparda? Dotychczas w Tigerze uzywalem Virtue Desktops ale w Leopardzie nie dziala niestety najlepiej natomiast ten wbudowany w system....hmm to wole sie lepiej nawet nie wypowiadac.Czekam na opinie. pozdrawiam

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopada 2007 - 21:35

a co ci nie pasuje w Spaces? bo myślałem, że to fajne jest

#3 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 02 listopada 2007 - 21:53

Dobre pytanie... Czego brak w Spaces? Lub co działa nie tak?

#4 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 listopada 2007 - 22:07

tez sie zastanawiam co nie tak ze Spaces. z przyjemnoscia sie przesiadlem z VD

#5 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 02 listopada 2007 - 23:01

wg mnie Spaces to połączenie prostoty i funkcjonalności. czyż trzeba coś więcej?

#6 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 02 listopada 2007 - 23:11

Spaces? Po co Ci inny?

#7 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 02 listopada 2007 - 23:15

a może maximus600 nie zauważyłeś, że Leopard ma taki bajer?

#8 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 02 listopada 2007 - 23:23

natomiast
ten wbudowany w system....hmm to wole sie lepiej nawet
nie wypowiadac.

Zart albo prowokacja.

#9 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 02 listopada 2007 - 23:27

a może ignorancja?!

#10 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopada 2007 - 23:27

A czy Spaces pozwala "przypinać" programy do konkretnego biurka? A czy pozwala włączyć program w trybie widoczności na wszystkich biurkach?

---- Dodano 02-11-2007 o godzinie 23:29 ----
Polecam skorzystanie z programu You Control: Desktops. Ma wszystko to, czego brakuje Spaces. Trzeba tylko pamiętać, aby wyłączyć Spaces przed uruchomieniem tego programu.

#11 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 listopada 2007 - 23:32

A czy Spaces pozwala "przypinać" programy do konkretnego biurka?

A nie pozwala ?

#12 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 02 listopada 2007 - 23:54

Zart albo prowokacja.

coś czuję, że to drugie :)

#13 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 02 listopada 2007 - 23:54

A czy Spaces pozwala "przypinać" programy do konkretnego biurka? A czy pozwala włączyć program w trybie widoczności na wszystkich biurkach?

Odpowiedzi brzmią: tak i tak :)

Dołączona grafika
  • Heidi lubi to

#14 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2007 - 00:30

Odpowiedzi brzmią: tak i tak :)

To dobra informacja. To teraz kolejne funkcje:
1. oddzielne zestawy plików na każdym z biurek
2. kliknięcie w ikonę w Docku powoduje przełączenie się na odpowiednie biurko
3. oddzielne obrazki biurka i/lub podpisy umożliwiające szybką orientację "w przestrzeni"

---- Dodano 03-11-2007 o godzinie 00:31 ----

A nie pozwala ?

Nie wiem. Zainstalowałem już u znajomych kilka Leopardów, ale w domu nadal Tygrys, bo napęd przestał czytać DVD.

#15 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 03 listopada 2007 - 00:38

To dobra informacja. To teraz kolejne funkcje:
1. oddzielne zestawy plików na każdym z biurek
3. oddzielne obrazki biurka i/lub podpisy umożliwiające szybką orientację "w przestrzeni"

1. Hmm.. tego nie rozumiem
2. To działa
3. Jest pełen podgląd biurek, widać wszystkie otwarte okna, można je przenosić między biurkami i układać. Działa nawet Expose.

#16 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2007 - 00:45

Ad 1: YCD umożliwia posiadanie oddzielnego zestawu plików na każdym z biurek. To tak, jakbyś miał oddzielne katalogi Biurko w katalogu domowym dla każdego biurka. Ad 3: chodzi mi o możliwość szybkiego zorientowania się w przestrzeni bez potrzeby wchodzenia w pełny podgląd. Tu mam możliwość ustawienia oddzielnych obrazków biurka i/lub podpisu z nazwą (nota bene: czy daje się zmienić domyślne nazwy na nazwy własne?).

#17 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 03 listopada 2007 - 00:55

Ad 1: YCD umożliwia posiadanie oddzielnego zestawu plików na każdym z biurek. To tak, jakbyś miał oddzielne katalogi Biurko w katalogu domowym dla każdego biurka.
Ad 3: chodzi mi o możliwość szybkiego zorientowania się w przestrzeni bez potrzeby wchodzenia w pełny podgląd. Tu mam możliwość ustawienia oddzielnych obrazków biurka i/lub podpisu z nazwą (nota bene: czy daje się zmienić domyślne nazwy na nazwy własne?).

1. Tego brakuje. Choć przyznam że nigdy podobnej opcji nie potrzebowałem.
2. Wchodzenie w pełny podgląd trwa z pół sekundy :) Oprócz tego na górnej belce widać numerek biurka. Po jego kliknięciu można wybrać potrzebne biurko.
Dołączona grafika
Nazw nie można zmieniać. Pomiędzy biurkami można też przeskakiwać za pomocą kombinacji ctrl+klawisze kursora.

#18 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2007 - 01:09

Hmm, więc Spaces wygląda na bardzo porządne rozwiązanie, spełniające większość potrzeb. Jeżeli więc autor wątku korzystał wcześniej z Virtual Desktop, Spaces jest wystarczającym zamiennikiem. A z mojej strony jeszcze jedno pytanie: czy można przeciągać okna z biurka na biurko przeciągając je do odpowiedniej krawędzi ekranu?

#19 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 03 listopada 2007 - 01:26

A z mojej strony jeszcze jedno pytanie: czy można przeciągać okna z biurka na biurko przeciągając je do odpowiedniej krawędzi ekranu?

Do krawędzi nie. Przeciąga się okna do narożników. Całkiem przydatne kiedy mamy biurka np. w dwóch rzędach i dwóch kolumnach. Można się*poruszać po biurkach "przestrzennie".

---- Dodano 03-11-2007 o godzinie 01:30 ----
I jeszcze jedno. Spaces obsługuje skróty bezpośrednio do konkretnego biurka. Coś jak konsole w linuksie. Na przykład ctrl+1, ctrl+2 itd. Wystarczy złapać okno myszką, wcisnąć skrót do biurka i puścić okno.

#20 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2007 - 01:31

Maximus600, masz więc opowiedź: zaznajom się ze Spaces.

#21 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 03 listopada 2007 - 01:36

A ode mnie pytanie: jak w Spaces zmienic skrot klawiszowy przerzucajacy mnie miedzy biurkami?
Korzystam sobie z dwoch, i do tej pory w Desktop Managerze mialem skrot Jablko-§.
I chce to zachowac. I nie znalazlem na to sposobu.
Wiec wrocilem do Desktop Managera, chociaz mozliwosc posiadania roznego zestawu plikow na biurku sklania mnie ku YCD.

---- Dodano 03-11-2007 o godzinie 01:44 ----
Przy okazji ciekawe odkrycie.
Desktop Manager (starenkie rozwiazanie) respektuje rozklad pulpitow Spaces, wiec gdy mamy wlaczone zarowno Spaces jak i Desktop Managera, mozliwe jest przelaczanie sie pomiedzy oknami za pomoca ktoregokolwiek z tych narzedzi. Wiec juz chyba wiemy skad wziela sie technologia Spaces... :)

#22 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 03 listopada 2007 - 13:23

T

To działa tylko wtedy gdy dany program jest włączony i klika się*na jego ikonę*w doku. Jeśli jestem np na biurku nr 2 przypisanym dla itunes i włączam safari, które jest przypisane do biurka nr 1 to safari otworzy mi się*na biurku nr 2 i trzeba je ręcznie przeciągnąć na biurko 1.

#23 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 03 listopada 2007 - 13:42

To działa tylko wtedy gdy dany program jest włączony i klika się*na jego ikonę*w doku. Jeśli jestem np na biurku nr 2 przypisanym dla itunes i włączam safari, które jest przypisane do biurka nr 1 to safari otworzy mi się*na biurku nr 2 i trzeba je ręcznie przeciągnąć na biurko 1.

Nie prawda. Poprzypisywałem sobie programy do poszczególnych biurek i po zalogowaniu włączam je wszystkie, to otwierają mi się na biurkach, do których są przypisane.

Jaki sens miałoby przypisywanie programu do danego biurka, jeżeli nie działałoby to w ten sposób?

#24 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 03 listopada 2007 - 13:57

Na Tigerze uzywalem wszystkich istniejacych aplikacji ktore pozwalaly tworzyc wirtualne desktopy i szczerze powiedziawszy Spaces jest lepsze, funkcjonalniejsze, szybsze, stabilniejsze niz ktorykolwiek z nich.

#25 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 03 listopada 2007 - 16:37

Nie prawda. Poprzypisywałem sobie programy do poszczególnych biurek i po zalogowaniu włączam je wszystkie, to otwierają mi się na biurkach, do których są przypisane.

Jaki sens miałoby przypisywanie programu do danego biurka, jeżeli nie działałoby to w ten sposób?

Rzeczywiście działa tak jak mówisz. Sprawdziłem teraz na ibooku, ale na imacu za cholerę nie chce tak działać. Po zalogowaniu programy włączają*się*na odpowiednich biurkach, ale jak zrobię japko+q i otworzę dany program na innym biurku niż to ,do którego jest przypisany to biurko się już*nie zmienia. Po weekendzie spróbuje to naprawić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych