Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

instalacja drukarki hp 1018, 1020 Konica itp. Rozwiązanie !

• This topic is locked This topic is locked
42 replies to this topic

#26 MacFanatic

MacFanatic
  • 21 posts
  • SkądKraków

Posted 16 November 2008 - 15:13

u mnie jest to samo. czyli też zamrożone. Ale podejrzewam ze to jest opcja jeżeli duplex jest fizycznie obecny.
mam w pracy kombajn Richoha z duplexem i tylko w sterowniku terj drukarki jest to aktywne
Dołączona grafika
Pozdro.

#27 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 16 November 2008 - 15:16

z tego co widze to możesz tą opcję włączyć, więc działa! U mnie to jest w ogóle nieaktywne. W windowsie wszystko śmiga więc to nie jest wina drukarki. W takim razie instaluje nowe sterowniki :) Może akurat:)

#28 MacFanatic

MacFanatic
  • 21 posts
  • SkądKraków

Posted 16 November 2008 - 15:19

ale!! to jest screen z Richoha! nie HP 1018

#29 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 16 November 2008 - 16:35

Fakt, nie zauwazylem. Czyli tez masz taka sytuacje jak u mnie? Opcja druku dwustronnego "na szaro" bez mozliwosci wyboru? Dziwne, bo windows nie ma z tym problemów...eh...

#30 MacFanatic

MacFanatic
  • 21 posts
  • SkądKraków

Posted 16 November 2008 - 17:23

tak dokładnie taka sama sytuacja. Mac trochę mnie wodzi jeżeli chodzi o sterowniki drukarek...

#31 my name iRek

my name iRek
  • 26 posts
  • SkądZabrze

Posted 17 November 2008 - 13:03

Witam, zainstalowałem wszystko co polecaliście (HP 1018) i niestety dalej nie działa (całe kilka godzin starciłem i poddaję się). Pozdrawiam

#32 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 19 November 2008 - 19:15

Wątek przeniosłem do właściwego działu.

#33 cordon

cordon
  • 11 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 November 2008 - 21:56

Wszystko jest tak jak napisał "grzybekm" ale drukarka niestety nie drukuje :-(

---- Dodano 27-11-2008 o godzinie 01:21 ----
Zainstalowało się grubo ponad 1 G informacji i nic.
O co tutaj chodzi??
[url=http://www.apple.com/downloads/macosx/apple/application_updates/hpprinterdriver111.html]Apple - Downloads - Application Updates - HP Printer Driver 1.1.1[/url]

---- Dodano 27-11-2008 o godzinie 21:58 ----
po wielkich trudach i przeczytaniu chyba wszystkich postów dotyczących HP 1020 udało się w/g instrukcji użytkownika DIODAK, który chyba w 2006 roku opisał ten problem

To jest link z postu DIODAKA do driverów, które u mnie działają:

[url]http://diodak.wha.la/mac/osx/HP_Lase...20_Drivers.dmg[/url]

po wywaleniu starych z biblioteki/receipts (były 2) i zainstalowaniu tych z pod tego linku drukarka zaczęła drukować.
I ma polskie znaki.
Mam OSX.

Dzięki DIODAK/cordon

#34 rafal66

rafal66
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 January 2009 - 14:38

Ponieważ właśnie przechodziłem temat i to w końcu pozytywnie, daje świeżego linka do opisu:

HP LaserJet 1018 i Mac OS X | Sławomir Jasiński

co najważniejsze, po zainstalowaniu wszystkiego (wg kolejności podanej przez autora, czyli od ostatniego pliku) wszystko chodzi. Trzeba sobie tylko wyciągnąć plik load_LaserJest_firmware_v4 z instalki foo2zjs-1.1.2-ub (ja go skopiowałem na pulpit).
Nie wiem czy "load" trzeba będzie uruchamiać po każdym włączeniu zasilania w drukarce, ale jeśli nawet to działa :)

Drukarka oczywiście 1018, a system 10.5.6.
Co najważniejsze, nie zciąga się 1GB czy ileś tam danych. Mam jeszcze pytanie, czy ktoś ma pomysł jak zrobić pod leopardem, żeby ten plik ładował się przy starcie systemu?

#35 gucorek

gucorek
  • 596 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 16 April 2009 - 14:09

Mam problem ponieważ ta strona nie zawiera tych programów o których mówicie
OpenPrinting/MacOSX/foo2zjs - The Linux Foundation
może ktoś wrzucić te pliki gdzieś gdzie można by je pobrać było
Chyba że zna któs inny sposób na podłączenie hp laserjet1018 do mac os x leopard 10.5.6
ps: prosze o szybką pomoc bo musze dużo żeczy wydrukować

#36 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 17 April 2009 - 21:46

No niezła kpina.
Żaden, ŻADEN z linków w tym temacie nie działa, albo nie zawiera sterowników.
Apple - Downloads - Application Updates - HP Printer Driver 1.1.1 zajmuje 400 MB a pobiera z prędkością 8KB/s.

Witaj OSX, żegnajcie peryferia.?

Żebym ja musiał przebijać się przez jakieś strony z opisem instrukcji kompilacji sterowników ?!?! KPINA !!!

Edit---
Apple - Downloads - Application Updates - HP Printer Driver 1.1.1 to strata czasu. Zajmuje gigabajt na dysku, a drukarka jak nie drukowała, tak nie drukuje. Granda !!

#37 brumek

brumek
  • 82 posts

Posted 20 April 2009 - 01:03

Nie dość, że ktoś Ci daje gotowe rozwiązanie tego, co trzeba zrobić i nie musisz się nic a nic wysilać, to jeszcze narzekasz, że link nie działa. Ma prawo nie działać, bo temat został założony prawie 2 lata temu, więc na podanych stronach mogło się trochę pozmieniać. Ale masz nazwy konkretnych plików i masz googla. Trzeba tylko trochę chęci...

Na tej stronie znajdziesz wszystko, czego Ci potrzeba, żeby zainstalować drukarkę: OpenPrinting/MacOSX/hpijs - The Linux Foundation

#38 Berto

Berto
  • 8 posts

Posted 12 August 2009 - 23:14

Ja dzisiaj stracilem caly dzien i niestety nic nie moge z tym zrobic.Przesledzilem chyba wszystkie strony,zainstalowalem wszystkie sterowniki oraz sciagnalem rowniez sterowniki z apple i niestety nic.Komputer widzi drukarke,pojawia sie napis drukuje a potem,ze ukonczono natomiast HP1018 ani drgnal. Moze ktos ma pomysl co z tym zrobic

#39 slav123

slav123
  • 1 posts

Posted 14 September 2009 - 15:02

ja czyli autor

Zupgradowałem lekko opis i posadzilem pliki na swojej stronie, także Ci którzy mieli problemy z linkami... już ich mieć nie będą.

[url=http://www.jasinski.us/2008/05/hp-laserjet-1018-i-mac-os-x/]HP LaserJet 1018 i Mac OS X | Sławomir Jasiński[/url]

pozdrowienia
Sławomir Jasiński

#40 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 January 2010 - 16:01

ja tutaj dorzucę link, który kiedyś wybawił mnie z opresji z 1018:
http://www.myapple.p...erownikami.html

#41 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 posts
  • SkądStrzegom, Poland

Posted 25 January 2010 - 14:15

Ledwom dwa dni temu przesiadł się na maca i już mam bardzo złe doświadczenia. Niestety moja hp laserjet 1020 nie chce działać. Niby robię wszystko wg instukcji tu podanych, ale ta jak zaklęta milczy. Cały proces drukowania przebiega prawidłowo z tym, że nic się nie dzieje z drukarką. System pokazuje, że dany dokument jest drukowany, ale nic się nie dzieje. Zadzwoniłem do supportu appla i dowiedziałem się tylko tyle że leopard nie oferuje wsparcia dla tej drukarki. Też mi pomoc. Może podpowiecie mi co trzeba usunąć, aby cały proces powtórzyć od początku, bez jakiś nalecialości w systemie.

#42 mientki

mientki
  • 15 posts

Posted 18 August 2011 - 19:45

Pod Snow Leopard wszystko działa, ale pod nowym lionem niestety już nie. Nie widzi sterowników. Komuś się udało odpalić HP 1018 pod Lionem?

#43 ftpd

ftpd

Nie.

• 24338 posts

Posted 18 August 2011 - 21:35

No brawo, pytasz o to w wątku, który jest o Tigerze i ostatnio ktoś się nim interesował prawie dwa lata temu. Oby tak dalej.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users