Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone vs anything else

• Please log in to reply
130 replies to this topic

#1 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 30 November 2013 - 21:41

Po miesiacu bladzenia, szukania nowego "ja", probowania nowego "powerskiego" sprzetu (Sony Xperia Z1), zdecydowalem sie definitywnie powrocic do iPhona. Osobiscie uwazam, ze nie wyprodukowano dla mnie lepszego smartfona niz iPhone. Oto dlaczego jest tak bardzo "amazing" :) - Nie znajdziecie w zadnym smartfonie tej finezji dzialania. Nie mowie tutaj o benchmarkowych cyferkach czy glupich porownaniach na YT i innych. Tutaj chodzi o ta perfekcje dzialania w kazdym calu. Aby to ocenic, trzeba wziac sprzet do reki i przede wszystkim miec porownanie. Nie ma zadnego smartfona ktory by pracowal tak plynnie, finezyjnie a zarazem pieknie :) - Prostota obslugi. Moze w Androidzie znajdziecie troche wiecej "ficzerow", ale mam wrazenie ze ten system zostal sklejony z setek roznych elementow. Moze i jest niezly, zaawansowany ale nie jest tak latwy w obsludze. Nie jest intuicyjny, nie jest tak przejrzysty jak iOS. - Spojnosc. Konsekwencja w stosowaniu tych samych ikonek, niemal identycznego sposobu wywolywania wielu funkcji itp. to domena iOS i nikt i nic tego nie przebije. W Androidzie nie widac tej konsekwencji. Nie ma tej spojnosci. W jednym miejscu trzeba kliknac tak, w innym inaczej. Nie probojcie teraz wymuszac na mnie podawanie przykladow bo nie o to chodzi. Jest ich multum. I jesli ktos bedzie spieral sie, ze jest inaczej, nie mial z oboma systemami wystarczajaco dlugo do czynienia. - Jakosc wykonania. Wszystko co dotychczas wymyslono i wyprodukowano probuje jedynie nasladowac produkty Apple. iPhone jest wykonany bezkonkurencyjnie najlepiej. I nie chodzi juz o pewne mankamenty typu iPhone 5 black ale o ogolne wrazenie po wzieciu smartfonu do reki. iPhone sprawia wraznie najbardziej dopracowanego, dopasowanego. Daje to nieodparte odczucie, ze mamy do czynienia z produktem klasy premium. Sony idzie dobrym tropem, jego Xperia Z1 jest wykonana z bardzo dobrych materialow ale daleko jej do precyzji Apple. Dla mnie w tej chwili nie sa wazne benchmarki, "ficzery", inne dodane funkcje czy bajery. Dla mnie liczy sie ogolne wrazenie, zadowolenie z uzytkowania, prostota obslugi oraz to, ze naprawde jest amazing :) Zostaje z iPhonem :)

#2 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 November 2013 - 22:18

Rozumiem, ze uzywales Nexusa i na tej podstawie piszesz o Androidzie?

#3 jasiecki

jasiecki
  • 4271 posts

Posted 30 November 2013 - 22:30

rozumiem ze masz na mysli 5s bo jesli chcesz 4 to mozesz sie z ta płynnoscia nieco rozczarowac na 7.0.X

#4 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 30 November 2013 - 22:35

W sygnaturze ma iPhone'a 5 . Miałeś Nexusa 4 albo 5 , że piszesz w ten sposób o androidzie ?

#5 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 November 2013 - 22:41

Spróbuj coś na WP8. Osobiście posiadam Nokie Lumie 1020 i jestem mega zadowolony z szybkości działania. wg mnie szybkość identyczna, a nawet delikatnie szybciej niż na iOS7 iPhone 5s. W poniedziałek prawdopodobnie będę miał Nokie Lumie 1520 zamówiony z euro i wtedy porównam sobie dokładnie, a jak zrobi na mnie wrażenie to sprzedam lumię 1020 :) Do iPhone'a wrócę, jak bardziej odświeżą swój system i telefon.

#6 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 01 December 2013 - 08:37

rozumiem ze masz na mysli 5s bo jesli chcesz 4 to mozesz sie z ta płynnoscia nieco rozczarowac na 7.0.X

Na 7.1, iP4 działa jak na 6.1.3.

#7 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 01 December 2013 - 09:41

Na 7.1 4 działa jak na 6.1.3.

Wow. To już 7.1.4 wyszedł? ;)

#8 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 01 December 2013 - 09:50

Wow. To już 7.1.4 wyszedł? ;)

Przecinek mi uciekł :D

#9 Marti701

Marti701
  • 121 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2013 - 12:23

Nexus-Srexus. Telefon dla beta testerów systemu Android. Łysy, pusty, ograniczony. Jeśli miałbym wybierać, to wolałbym G2 zamiast Nexusa 5. LG ma lekką nakładkę, ale wprowadza wiele funkcjonalności i ułatwień obsługi. Sam telefon jest lepiej dopracowany, ma większą baterie, lepszy aparat. Nexus 5, to taka wykastrowana wersja G2. Co do Windows Phone, system szybki i płynny, jednak brakuje trochę funkcji podstawowych, no i w markecie bieda.

#10 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 01 December 2013 - 14:08

Rozumiem, ze uzywales Nexusa i na tej podstawie piszesz o Androidzie?

Panowie, nie rozpedzajcie sie tak bardzo. Wszystko to co napisalem dotyczylo mojego odczucia, gustu itp.
Moze Wam sie to nie podobac. Szanuje to, ale o Androidzie bede pisal tak jak chce. Mialem porownanie i czas na to aby wyrobic sobie wlasne zdanie.
Nie uwazam zeby Nexus (a wlasciwie android w nim zainstalowany) mogl czymkolwiek mnie zaskoczyc. Ten w Sony chodzil wystarczajaco perfekcyjnie ale nie to bylo dla mnie istotne.

Nie. iPhone 5. Jest wystarczajaco szybki na 7.0.4. Zainstalowalem 7.1. Jest genialnie. Tak jak na 6.1.4 :)

W sygnaturze ma iPhone'a 5 . Miałeś Nexusa 4 albo 5 , że piszesz w ten sposób o androidzie ?

Nie musialem miec Nexusa, zeby moc ocenic Androida z niemal kazdej strony. Nie lezy mi ten system i tyle. Obojetnie na czym bedzie zainstalowany. iOS'a nie jest w stanie przebic nic co w tej chwili istnieje w naszym ukladzie slonecznym ;)

Takie jest moje odczucie. Nie mam tu zamiaru robic burzy w szklance wody, ale jak ktos oczywiscie chce sie nie zgodzic - prosze bardzo. Mozna komentowac.

#11 cerb

cerb
  • 48 posts
  • SkądMława, Poland

Posted 01 December 2013 - 14:53

Pozwolę sobie wtrącić parę słów. Od trzech at jestem użytkownikiem Androida (Samsung Galaxy S a teraz Galaxy Nexus). Nexusa posiadam od półtorej roku i ostatnio myślałem nad zmiana telefonu a ponieważ wybór wśród androidofonow jest teraz olbrzymi wiec długo myślałem nad następcą Nexusa. Zastanawiałem się nad Nexus 5, LG G2 - owszem gdzieś tam jeszcze majaczyły HTC One, Z1 i GS4 ale głównie Nexus 5 i G2. Oczywiście głównym powodem dla których brałem te telefony to FullHD i pięciocalowy ekran. Jestem geekiem, podniecam się nowymi technologiami itp. te telefony naprawdę zrobiły na mnie duże wrażenie. Przez chwile bawiłem sie tez Note 3, naprawdę fajny telefon, nie przypuszczałem, ze aż tak. Jednak cały czas gdzieś tam myślałem o iPhonach, miałem mac mini, przez kilka tygodni Iphone 4 ale ogólnie za dużej styczności z iOS nie miałem. Ponieważ wybór był za duży na rzut moneta to postanowiłem spisać jak głownie korzystam z telefonu. No i wyszło, ze neta przez przeglądarkę przeglądam sporadycznie (czasem raz na dzień), to samo YouTube, w gry gram tylko w kolejce do lekarza:) i to głownie w logiczne. Dużo siedzę na FB, messenger, pisze dużo smsow, praktycznie nie dzwonie tylko właśnie komunikatory, poza tym jakie aplikacje do zakupów, poczta, muzyka i to właściwe wszystko. Pisanie wiadomości na 4.7 calowym ekranie Nexusa nawet z klawiatura Swype nie należy do rzeczy łatwych gdy robi się to jedna ręką a mam je normalnego rozmiaru. Strasznie mnie to wkurzało gdy muszę odpisać stojąc np. w kolejce z zakupami w reku i nie mogę tego zrobić w miarę komfortowo. Wyszło na to, ze korzystam głównie z aplikacji które najlepiej obsługiwało by mi się na ekranie 4-4.5 cala. A ponieważ chwilowo nie było żadnego porządnego telefonu na andku z takim ekranem (czekamy na Z1 mini) to wybór mógł być tylko jeden - iPhone 5 - którego jestem użytkownikiem od około tygodnia. Programy z których korzystałem na androidzie mam już na iOS, oczywiście trochę inna filozofia działania wymaga przyzwyczajenia ale jak na razie jest ok. Telefon chodzi naprawdę genialnie, chociaż mój Nexus też działał super i na płynność działania nie mogłem narzekać ale przy FB messengerze i smsach już potrafił się przyciąć ale ogólnie nie narzekałem. Nie ukrywam, że na wybór IP5 miał wpływ wygląd telefonu i IOS7 który mnie po prostu zachwycił:). Jest minimalistyczny i nowoczesny. Kumpel kupuje na dniach LG G2, będę miał okazje bardzo często korzystać z tego telefonu więc niedługo napisze czy wybór iP5 to był dobry wybór.

#12 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 December 2013 - 16:01

Nexus-Srexus. Telefon dla beta testerów systemu Android. Łysy, pusty, ograniczony. Jeśli miałbym wybierać, to wolałbym G2 zamiast Nexusa 5.
LG ma lekką nakładkę, ale wprowadza wiele funkcjonalności i ułatwień obsługi. Sam telefon jest lepiej dopracowany, ma większą baterie, lepszy aparat. Nexus 5, to taka wykastrowana wersja G2.
Co do Windows Phone, system szybki i płynny, jednak brakuje trochę funkcji podstawowych, no i w markecie bieda.

Łysy, pusty, ograniczony - wypisz wymaluj iOS. Od siebie dodam - aktualny, szybki i stabilny.

- - - Połączono posty - - -

Panowie, nie rozpedzajcie sie tak bardzo. Wszystko to co napisalem dotyczylo mojego odczucia, gustu itp.
Moze Wam sie to nie podobac. Szanuje to, ale o Androidzie bede pisal tak jak chce. Mialem porownanie i czas na to aby wyrobic sobie wlasne zdanie.
Nie uwazam zeby Nexus (a wlasciwie android w nim zainstalowany) mogl czymkolwiek mnie zaskoczyc. Ten w Sony chodzil wystarczajaco perfekcyjnie ale nie to bylo dla mnie istotne.

Nie. iPhone 5. Jest wystarczajaco szybki na 7.0.4. Zainstalowalem 7.1. Jest genialnie. Tak jak na 6.1.4 :)

Nie musialem miec Nexusa, zeby moc ocenic Androida z niemal kazdej strony. Nie lezy mi ten system i tyle. Obojetnie na czym bedzie zainstalowany. iOS'a nie jest w stanie przebic nic co w tej chwili istnieje w naszym ukladzie slonecznym ;).

To źle uwazasz.

#13 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 01 December 2013 - 17:13

Dobrze uważasz. Nie każdemu telefon z androidem musi przypasować. Tak jak z iOS.

Łysy, pusty, ograniczony - wypisz wymaluj iOS. Od siebie dodam - aktualny, szybki i stabilny.

I czego to dowodzi? Niczego.

To źle uwazasz.

Bynajmniej. Czas wreszcie zrozumieć, że Nexus nie jest panaceum na wszystko. Bo nie jest.

#14 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 December 2013 - 17:50

Wszystkiego co w elektronicznym urzadzeniu jest najwazniejsze, pomijajac ludzki gust bo to najmniej wazne. Nie wiesz tego.

#15 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 01 December 2013 - 17:57

Wiem, że dal Ciebie jest. Ale to dalej niczego nie dowodzi. To tylko nadal Twoje widzimisię.

#16 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 December 2013 - 18:19

Nie, nie znasz mojego widzimisię. Nie uwazam, zeby to byla dla kogokolwiek cenna informacja, no chyba ze sam spyta. To, ze jest łysy, pusty, ograniczony, aktualny, szybki i stabilny nie urodziło sie w mojej glowie w oderwaniu od rzeczywistosci. Tak po prostu jest i ani moje ani Twoje widzimisie tego nie zmieni.

#17 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 December 2013 - 18:23

Nexus-Srexus. Telefon dla beta testerów systemu Android. Łysy, pusty, ograniczony. Jeśli miałbym wybierać, to wolałbym G2 zamiast Nexusa 5.
LG ma lekką nakładkę, ale wprowadza wiele funkcjonalności i ułatwień obsługi. Sam telefon jest lepiej dopracowany, ma większą baterie, lepszy aparat. Nexus 5, to taka wykastrowana wersja G2.
Co do Windows Phone, system szybki i płynny, jednak brakuje trochę funkcji podstawowych, no i w markecie bieda.

To wyobraź sobie, że iOS jest bardziej ograniczony niż Android z Nexusa, wtedy możesz mieć lekkie rozczarowanie.
G2 i jego nakładka nie jest lekka, prawie dorównuje TouchWizzowi. Lekka nakładka to z HTC One.
G2 ma lepszą baterię, lepszy software do aparatu ale jakość wykonania nie jest lepsza.
Już Instagram w WP jest więc możesz się cieszyć. Kolejny pierdoły o braku aplikacji w sklepie.

Kupiłem N5 3tyg temu i wszystko gra, śmiga itd itp.
Marti710 - Znowu opinia człowieka który widział telefon tylko na stronie producenta i wypowiada się...

#18 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 01 December 2013 - 18:25

Ale pisanie o każdym Androidzie, kiedy się o owym Androidzie wie tylko na podstawie kontakty z Androidem Sony jest oznaką charakteryzującym dość spore ograniczenie. Oczywiście można Androida nie lubić. Ale nie wypowiem się o Nexusie a już z pewnością nie zatytułuję tak wątku jak autor mając do dyspozycji tylko Sony. Nie spodobał mu się Android Sony w telefonie Xperia Z1 i ok. ale anything else??? Autor nie sprawdził co oferuje i jak działa Windows Phone, który to jest kwintesencją minimalizmu. Spójność iOs leży i kwiczy! Jeżeli się podoba to wporządku ale litości, iOs7 graficznie spójny nie jest. Zupełnie obiektywnie można to stwierdzić wytykajac liczne dziwolągi systemu. Podoba się? Super, Smutny Johny się ucieszy, nic mi do gustów. A tak wogóle to po diabła jest ten temat i o czym? Bić brawo, machnąć rękną, popluć jadem, czy krzynąć "mam to samo vivat Apple, niech żyje iOs7"?

#19 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 01 December 2013 - 22:36

Ale pisanie o każdym Androidzie, kiedy się o owym Androidzie wie tylko na podstawie kontakty z Androidem Sony jest oznaką charakteryzującym dość spore ograniczenie. Oczywiście można Androida nie lubić. Ale nie wypowiem się o Nexusie a już z pewnością nie zatytułuję tak wątku jak autor mając do dyspozycji tylko Sony. Nie spodobał mu się Android Sony w telefonie Xperia Z1 i ok. ale anything else??? Autor nie sprawdził co oferuje i jak działa Windows Phone, który to jest kwintesencją minimalizmu. Spójność iOs leży i kwiczy! Jeżeli się podoba to wporządku ale litości, iOs7 graficznie spójny nie jest. Zupełnie obiektywnie można to stwierdzić wytykajac liczne dziwolągi systemu. Podoba się? Super, Smutny Johny się ucieszy, nic mi do gustów.

A tak wogóle to po diabła jest ten temat i o czym? Bić brawo, machnąć rękną, popluć jadem, czy krzynąć "mam to samo vivat Apple, niech żyje iOs7"?

Kolego, to co napisalem nie powstalo tylko i wylacznie na skutek uzytkowania przez miesiac czasu Sony Xperii. To byl jedynie czas kiedy nie mialem jednoczesnie iPhona wiec skupilem moja uwage glownie na Androidzie. Wczesniej mialem jednak porownanie w postaci uzytkowania (wszak nie mojego sprzetu) Samsunga Galaxy S4 oraz innych androidowych terminali bedacych moja wlasnoscia np. Motorola RAZR czy ostatnio HTC One. Wiec moje odczucia i opinia nie jest napisana tylko na podstawie Sony. Mialem wiec prawo nazwac temat "vs anything else".
Sony tutaj posluzylo mi jako przyklad smartfona mogacego godnie konkurowac z iPhonem. Zarowno pod wzgledem sprzetowym (nawet go przebijajac) jak i software'owym. Nigdzie nie napisalem, ze Android jest do dupy i jestem jego przeciwnikiem. Nadal uwazam, ze to bardzo dobry system. Jednak nie dla mnie. Ot, cala mysl przewodnia tego tematu. Chyba nie miales problemu z wyłuskaniem tego z tresci?

Co do WP to owszem uzywalem. Jakbys czytal inne moje watki to bys wiedzial. Ale po co? Lepiej kogos ocenic z gory.
Pamietaj, nigdy nie wypowiadam sie na temat czegos czego nie uzywalem osobiscie i nie mialem w rekach.

A tak wogole to po jakiego diabla zabierales glos w tym topicu jesli nie miales nic konkretnego do powiedzenia. Bo nie miales. Czy uwazasz, ze brawa powinny nalezec sie Tobie? Jesli nie interesuje mnie dany temat to go opuszczam, nie marnujac swojego i czyjegos czasu. Proste.

- - - Połączono posty - - -

Kumpel kupuje na dniach LG G2, będę miał okazje bardzo często korzystać z tego telefonu więc niedługo napisze czy wybór iP5 to był dobry wybór.

Chetnie przeczytam opinie nt. G2. Bralem ten smartfon pod uwage przy niedawnym zakupie. Wybor padl na Z1 ale G2 naprawde zrobil na mnie bardzo dobre wrazenie. Oczywiscie tam znow potykalbym sie o Androida ale sam terminal jest swietny.

#20 prezioso

prezioso
  • 132 posts

Posted 02 December 2013 - 08:34

Ja dorzucę swoje trzy grosze jako użytkownik telefonów z różnymi systemami operacyjnymi. ZAZNACZAM - jest to moja opinia na podstawie użytkowania n/w urządzeń. Poniżej systemy od najlepszego do najgorszego (+urządzenia) 1. iOS 6 lub 7.0.4 (iPhone 4s + iPhone 5) 2. Windows Phone (Lumia 920) 3. Android (Galaxy S3 & LG) Dlaczego iOS ? Cechuje się płynnością działania (ostanie łatki i update znacznie usprawniły płynność), prostota obsługi, stabilność systemu i oprogramowania, łatwość synchronizacji. Nie jest idealny - gdyż czasami irytuje konieczność użycia iTunes i brak "pełnego" dostępu do pamięci - choćby po to by wgrać jakieś pliki bez iTunes. Poza tym bez zastrzeżeń. Windows Phone - tuż za iOS - podobna płynność działania, stabilność. Nieco bardziej zakręcony system niż iOS ale idzie to ogarnąć. Uważam, że na tą chwilę jest dobry - i z czasem będzie jeszcze lepszy (wszystko zależy jak MS podejdzie do mariażu z Nokią i jaka strategia zostanie wypracowana). Wydaje mi się, że w przyszłości będzie rywalizował z iOS Android - niestety o płynności nie mogę powiedzieć dobrych słów. Oczywiście w kontekście bardzo mocnego urządzenia i teoretycznie mega wydajnego - nie osiągamy pożądanych efektów. Występują lagi i przycięcia systemu - często reakcja jest mocno opóźniona - nawet kilka sekund po naciśnięciu ikony - pojawia się "zawias" i za chwilę działa. Co więcej - aplikacje bardzo często robią crash - miałem nawet problem z prostą aplikacją jak SKYPE która działała bezproblemowo nawet na WP (podobne crashe występują na tablecie Samsung Galaxy Tab którego mam). Zawieszały się też standardowe rozmowy telefoniczne (po zakończeniu rozmowy nie gasło wyświetlanie aplikacji związanej z telefonowaniem). Jako plus - można ładować pliki bezpośrednio z komputera, czy też przez blue. Gdybym dzisiaj miał wybierać telefon to wybrałbym z iOS lub WP - w zależności od budżetu. Tablet - TYLKO z iOS.

#21 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 08:43

Mialem wiec prawo nazwac temat "vs anything else".

Osobiście wolałbym jednak "cokolwiek innego". Jesteśmy przecież na polskim forum...

A w temacie - jeśli nie iP, to ja bym brał Lumię - 925 lub 1020 jeśli komuś zależy na świetnym aparacie. L920 jest dla mnie jednak nieco zbyt gruba i ciężka.

#22 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 09:14

Gdyby Nexus byłby bardziej dostępny na naszym rynku ludzie by zmienili opinie na temat Android, a tak klapa, 80% to Samsung i jego "super" produkty.

#23 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 09:40

Dokładnie. I pół roku albo i więcej czekania na "premierę".

#24 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 December 2013 - 13:32

Na odbiór Veyrona czeka sie 2 lata.

#25 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 13:46

Że niby Nexus to taki Veyron wśród telefonów? Wolne żarty.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users