Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Różnice cenowe w sklepach

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 uho

uho
  • 207 posts
  • SkądŁuków, PL

Posted 25 November 2013 - 22:55

Witam, czym może być spowodowana dość spora różnica cenowa w np. Macbook Air 13 2013 w Apple Store 4899 zł, a w Saturn, X-Kom - 4500 zł ?

#2 kuba25800

kuba25800
  • 11 posts

Posted 26 November 2013 - 11:33

Kupując mojego MBA w iSpocie zadałem im to samo pytanie - zaczęli kręcić, że tam nie wiadome co z gwarancją itp. Żadnej konkretnej odpowiedzi nie dostałem. Gdybym miał kupować macbooka w podstawowej wersji zakupiłbym w Saturnie, niestety (albo i stety :) ) wybrałem wersje z 8GB, a czas oczekiwania w Saturnie wynosił około 3 miesięcy, więc ostatecznie skusiłem się na zakup w iSpocie.

#3 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 26 November 2013 - 12:55

W Mediamarkt mój MacBook Pro kosztował 4599 a w iSpot i Apple Store Online 5199. to aż 600 zł różnicy. Odpowiedź jest jedna: Warto kupić taniej z bezproblemową 2-letnią gwarancją z MediaMarkt bez łaski.

#4 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 26 November 2013 - 17:09

Po moich doświadczeniach z gwarancjami... Wolę dopłacić do AOS.

#5 luk4sek

luk4sek
  • 283 posts

Posted 26 November 2013 - 21:17

Ja kupowałem w 2010 roku MBP 13 to w MM dałem 600 zł taniej niż w Ispot i jeszcze jakieś dodatki dostałem. Różnica wynika po prostu z mniejszych marż, gwarancja normalna od apple, nawet datę zakupu miałem prawidłową w systemie Apple. Kupując w Saturnie dodatkowo w razie czego do około 2 tygodni nie robią problemów tylko od razu z półki dają następny:)

#6 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 26 November 2013 - 21:38

No dobrze, ale co ma gwarancja do roznicy cenowej w roznych sklepach? 600 zl roznicy nie tlumaczy gwarancja, zwlaszcza ze gwarancja jest... Apple, natomiast 2 letnia odpowiedzialnosc sprzedawcy odnosnie sprzetu to cos innego.

#7 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 26 November 2013 - 21:49

Trzeba mieć od czego odjąć 12% zniżki studenckiej, żeby jeszcze wyjść na swoje ;)

#8 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 26 November 2013 - 21:55

Trzeba mieć od czego odjąć 12% zniżki studenckiej, żeby jeszcze wyjść na swoje ;)

No właśnie nawet po zniżce studenckiej MM miało lepszą cenę...

#9 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 27 November 2013 - 05:04

MM czy Saturn ma nieporownywalnie wiekszy asortyment wiec tez wieksza mozliwosc w osiaganiu zyskow.Sprzet Apple w tych sklepach tez nie nalezy do czolowki w ilosci sprzedazy,a klient przyciagniety nizsza cena niz w np.iSpocie te roznice czesto zostawia na miejscu.

#10 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 27 November 2013 - 18:20

Wyczyściłem wątek z łajna, które się do niego przykleiło ;)

#11 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 29 November 2013 - 00:06

Prosiłbym Was o poradę. Prawdopodobnie zostałem wprowadzony w błąd przez pracownika ispot. Powiedział, że mogę kupić komputer ze zniżką edu, a następnego dnia odebrać fakturę na podstawie paragonu. Dodam, że nie jestem vatovcem. Czytałem na forum, że jest to nie możliwe. O moich wątpliwościach go poinformowałem. Twierdzi uparcie, że da się wystawić

#12 darecki86

darecki86
  • 65 posts

Posted 29 November 2013 - 00:31

Prosiłbym Was o poradę. Prawdopodobnie zostałem wprowadzony w błąd przez pracownika ispot. Powiedział, że mogę kupić komputer ze zniżką edu, a następnego dnia odebrać fakturę na podstawie paragonu. Dodam, że nie jestem vatovcem. Czytałem na forum, że jest to nie możliwe. O moich wątpliwościach go poinformowałem. Twierdzi uparcie, że da się wystawić

Ja słyszałem to samo w iSpocie. Zgodnie z polskim prawem fakturę można dostać do 7 dni po zakupie na podstawie paragonu. I nie ma tu znaczenia czy skorzystałeś ze zniżki studenckiej czy kupiłeś bez żadnej promocji. Tak samo kiedyś było z pakietem Office dla Windowsa, który dla studentów był w jakiejś śmiesznej, w porównaniu z normalną wersją, cenie. Po prostu najpierw kupujesz na paragon, korzystając z promocji, a potem wracasz do sklepu w ciągu tygodnia i prosisz o wystawienie faktury. Zgodnie z prawem powinno wystarczyć. A czy są na to jakieś dodatkowe haczyki i czy ktoś spotkał się z jakimiś przeszkodami? Tego sam chętnie się dowiem...

#13 KrisP

KrisP
  • 802 posts

Posted 29 November 2013 - 00:32

Nie ma powodu aby nie wystawili Ci faktury na podstawie paragonu fiskalnego. Będzie ok :)

#14 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 29 November 2013 - 09:25

Jest to o tyle bardziej skomplikowane, że Edu nie na mnie, a faktura już tak.

#15 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 29 November 2013 - 10:10

To ja miałem lepsza sytuację. Edu nie na mnie i FV też nie na mnie ;) Nie było żadnego problemu.

#16 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 29 November 2013 - 11:13

Na paragonie nie jest napisane na kogo jest wystawiany, więc można go dać każdemu i sobie wbije to w koszta oględnie rzecz ujmując. Inna sprawa, jak skarbówka go odwiedzi i karze pokazać sprzęt który sobie odliczył, a on powie, że ma kolega z drugiego końca Polski to lekko nie będzie :)

#17 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 29 November 2013 - 12:44

Inna sprawa, jak skarbówka go odwiedzi i karze pokazać sprzęt który sobie odliczył, a on powie, że ma kolega z drugiego końca Polski to lekko nie będzie :)

Laptopa używa pracownik/konsultant, który obecnie jest w delegacji/terenie. Jak wróci to możemy pokazać.

#18 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 29 November 2013 - 13:01

MediaMarkt i Saturn a tak naprawde MediaSaturn jest najwiekszym odbiorca towaru sprzetu elektronicznego w Europie. Wszystkie firmy chca sie u nich sprzedawac bo to gwarantuje dotarcie do ogromnej rzeszy klientow w wielu krajach. Kupilem kiedys Fife11 albo 12 na ps3. Plyta mi pekla - nie wiem jak, wysuwam naciag a plyta peknieta. No to dzwonie do Sony co robic (czy do producenta gry, teraz nie pamietam) i mowia, ze musze kupic nowa plyte. A ja mowie, ze kupilem prawa do gry, pokryje koszt wytloczenia plyty ponownie - mialem paragon. Oni, ze nie. Poszedlem do MediaMarkt po 2-3 latach z ich paragonem i mowie, ze pekla mi plyta i co mam zrobic. Wezwano pania kierownik marketu, ktora powiedziala, ze mieli taki problem z sony czy "producentem" i na jakims waznym spotkaniu prezesow obu spolek powiedziano tak "Sluchajcie albo bedziecie nam reklamacje uwzgledniac bez problemu, nawet takie rzeczy jak pekniete plyty, albo szukajcie nowego sklepu do promocji waszych towarow". Nie dosc ze wymieniono mi gre, to roznia wtedy w cenie gry z paragonu wynosila 100 zl (poczatkowo 249, w dniu wymiany 149). P Kierownik kazala mi 100 zl spozytkowac na co tylko chce w sklepie. To moje jedyne doswiadczenie z MediaMarkt i to bardzo pozytywne. Pamietam, ze telewizor Sony, ktory zepsul sie tydzien po zakupie, przyniesiony do sklepu zostal od reki wymieniony na nowy i darmowo dostarczony do domu. Dlatego ceny w MM moga byc uzasadnione zakupem duzej partii towaru Apple, a takze dogadaniem sie z firma z powodu odbioru ogromnych frachtow towaru. To proste - bierzesz wiecej, masz taniej. Do tego maja upusty na serwis itp. A czemu w iSpot drozej - trzeba by spytac kogos, kto tam jest szefem. Moze dlatego, ze obsluga nastawiona tylko na ich produkty i lepiej czesto ogarniajaca temat? Ze to sklep specjalistyczny? Ja kupuje i w MM i w iSpot. Mojego rMBP kupilem w iSpot bo byla znizka nauczycielska z ratami 0%.

#19 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 29 November 2013 - 13:04

Jest to o tyle bardziej skomplikowane, że Edu nie na mnie, a faktura już tak.

Nawet na stronie iSpot masz jak wół.

P: Czy dane do faktury mogą być inne niż podane na dokumencie który przedstawiam?
O: Nie. Dokument sprzedaży jest wystawiany na osobę widniejącą na dokumencie potwierdzającym zniżkę.

I nie widzę podstaw do wystawienia Ci faktury.

#20 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 29 November 2013 - 14:58

Laptopa używa pracownik/konsultant, który obecnie jest w delegacji/terenie. Jak wróci to możemy pokazać.

Pod warunkiem, że zatrudnia kogoś, a nie prowadzi jednoosobowej działalności gospodarczej. Jeśli użyczył komuś, to a) dokument potwierdzający użyczenie B) dokument potwierdzający że tamten ktoś używa go do twojej działalności gospodarczej.

Podam Ci przykład z życia. Mój kumpel ma w Kołobrzegu wędzarnię ryb. Kupił sobie do domu pralkę Miele (droga firma, mega drogie pralki) oczywiście na fakturkę w ramach działalności jaką prowadził czyli wędzarni. Od czasu do czasu w takich firmach są odwiedziny z urzędu skarbowego, rutynowe sprawdzanie papierów, faktur itp. Dopatrzyli się tej praleczki w fakturze i od razu: gdzie praleczka...ano w domu...to pan nam pokaże w domu gdzie stoi druga pralka...jaka druga pralka? po co?...kupił pan pralkę na firmę, czyli służy ona wyłącznie do prania ubrań roboczych, gdzie pan pierze ciuchy swoje, dzieci i żony? w misce?...i bach meeeegaaa karę :)

Tak, że wiesz, bajerować to my, nie nas ;)

#21 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 29 November 2013 - 15:35

To jak się udało marcin3794? Skoro w regulaminie jest ten zapis?

#22 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 29 November 2013 - 16:19

Pod warunkiem, że zatrudnia kogoś, a nie prowadzi jednoosobowej działalności gospodarczej. Jeśli użyczył komuś, to a) dokument potwierdzający użyczenie B) dokument potwierdzający że tamten ktoś używa go do twojej działalności gospodarczej.

Laptop został w biurze Klienta, albo laptop został w domu u rodziców/u brata w Anglii. Odwiedzam ich/go w weekend to mogę przywieźć i pokazać, jeśli Państwu tak bardzo zależy :) W przypadku przenośnego komputera zaplecze możliwości jest naprawdę duże :)

Nie wiem, czy tworzenie w.w dokumentów jest wymagane przez prawo. One służą chyba przede wszystkim do zabezpieczenia interesów użyczającego, ale tu mogę się mylić. Nawet jednak jeśli, w takim wypadku mandat mógłby być wystawiony jedynie za brak dokumentu.

[...] Kupił sobie do domu pralkę Miele (droga firma, mega drogie pralki) oczywiście na fakturkę w ramach działalności jaką prowadził czyli wędzarni [...]

Sorry za wycięcie z kontekstu. To jest już inny przypadek, w tym US łatwo udowodnić, że pralka nie jest używana do celów związanych z działalnością.

- - - Połączono posty - - -

To jak się udało
marcin3794? Skoro w regulaminie jest ten zapis?

Może ten regulamin to nic innego jak tzw. "oficjalna wersja". A jak to w życiu często bywa, każdy chce zarobić i iSpot nie należy tutaj do wyjątków. Powiem tylko tyle. Jak oglądając laptopy spytałem o jakieś zniżki, to sami spytali, czy nie mam jakiegoś znajomego studenta :) Wystawienie faktury na firmę zaproponowali sami :)

Duży plus za to ode mnie dla iSpota! Mam nadzieję, że nikomu nie narobiłem problemów ;)

#23 mariuszrokosz

mariuszrokosz
  • 2 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 November 2013 - 16:31

Może poprostu z róznicy marży :). Wbrew wszędobylskim reklamom media marktu i saturna, nie jest tam tanio. Oczywiście oprócz "super" promocji na kilka modeli z gazetek.

#24 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 29 November 2013 - 20:33

Sklepy takie jak MediaMarkt Saturn i inne, mogą sobie pozwolić na obniżenie ceny większych sprzętów (PC, TV) o np 10%, ponieważ odbiorą sobie to z nawiązką podnosząc ceny drobnych akcesoriów o 200-300%. Złączka do RJ45 - w internecie ok 1PLN za sztukę kosztowała w MM 9,99PLN. To jest 1000%. To samo wszelkie kable, przejściówki i inne drobiazgi. Pozdrawiam, L.

#25 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 November 2013 - 00:25

Kupujesz taniej ipada, ale dokupisz od razu droższy niż gdzie indziej pokrowiec, kabelek torbę itd. Na czymś muszą sobie odbić

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users