Różnice cenowe w sklepach
Napisano 25 listopada 2013 - 22:55
Napisano 26 listopada 2013 - 11:33

Napisano 26 listopada 2013 - 12:55
Napisano 26 listopada 2013 - 17:09
Napisano 26 listopada 2013 - 21:17
Napisano 26 listopada 2013 - 21:38
Napisano 26 listopada 2013 - 21:49

Napisano 26 listopada 2013 - 21:55
Trzeba mieć od czego odjąć 12% zniżki studenckiej, żeby jeszcze wyjść na swoje
No właśnie nawet po zniżce studenckiej MM miało lepszą cenę...
Napisano 27 listopada 2013 - 05:04
Napisano 27 listopada 2013 - 18:20

Napisano 29 listopada 2013 - 00:06
Napisano 29 listopada 2013 - 00:31
Prosiłbym Was o poradę. Prawdopodobnie zostałem wprowadzony w błąd przez pracownika ispot. Powiedział, że mogę kupić komputer ze zniżką edu, a następnego dnia odebrać fakturę na podstawie paragonu. Dodam, że nie jestem vatovcem. Czytałem na forum, że jest to nie możliwe. O moich wątpliwościach go poinformowałem. Twierdzi uparcie, że da się wystawić
Ja słyszałem to samo w iSpocie. Zgodnie z polskim prawem fakturę można dostać do 7 dni po zakupie na podstawie paragonu. I nie ma tu znaczenia czy skorzystałeś ze zniżki studenckiej czy kupiłeś bez żadnej promocji. Tak samo kiedyś było z pakietem Office dla Windowsa, który dla studentów był w jakiejś śmiesznej, w porównaniu z normalną wersją, cenie. Po prostu najpierw kupujesz na paragon, korzystając z promocji, a potem wracasz do sklepu w ciągu tygodnia i prosisz o wystawienie faktury. Zgodnie z prawem powinno wystarczyć. A czy są na to jakieś dodatkowe haczyki i czy ktoś spotkał się z jakimiś przeszkodami? Tego sam chętnie się dowiem...
Napisano 29 listopada 2013 - 00:32

Napisano 29 listopada 2013 - 09:25
Napisano 29 listopada 2013 - 10:10

Napisano 29 listopada 2013 - 11:13

Napisano 29 listopada 2013 - 12:44
Inna sprawa, jak skarbówka go odwiedzi i karze pokazać sprzęt który sobie odliczył, a on powie, że ma kolega z drugiego końca Polski to lekko nie będzie
Laptopa używa pracownik/konsultant, który obecnie jest w delegacji/terenie. Jak wróci to możemy pokazać.
Napisano 29 listopada 2013 - 13:01
Napisano 29 listopada 2013 - 13:04
Jest to o tyle bardziej skomplikowane, że Edu nie na mnie, a faktura już tak.
Nawet na stronie iSpot masz jak wół.
P: Czy dane do faktury mogą być inne niż podane na dokumencie który przedstawiam?
O: Nie. Dokument sprzedaży jest wystawiany na osobę widniejącą na dokumencie potwierdzającym zniżkę.
I nie widzę podstaw do wystawienia Ci faktury.
Napisano 29 listopada 2013 - 14:58
Laptopa używa pracownik/konsultant, który obecnie jest w delegacji/terenie. Jak wróci to możemy pokazać.
Pod warunkiem, że zatrudnia kogoś, a nie prowadzi jednoosobowej działalności gospodarczej. Jeśli użyczył komuś, to a) dokument potwierdzający użyczenie

Podam Ci przykład z życia. Mój kumpel ma w Kołobrzegu wędzarnię ryb. Kupił sobie do domu pralkę Miele (droga firma, mega drogie pralki) oczywiście na fakturkę w ramach działalności jaką prowadził czyli wędzarni. Od czasu do czasu w takich firmach są odwiedziny z urzędu skarbowego, rutynowe sprawdzanie papierów, faktur itp. Dopatrzyli się tej praleczki w fakturze i od razu: gdzie praleczka...ano w domu...to pan nam pokaże w domu gdzie stoi druga pralka...jaka druga pralka? po co?...kupił pan pralkę na firmę, czyli służy ona wyłącznie do prania ubrań roboczych, gdzie pan pierze ciuchy swoje, dzieci i żony? w misce?...i bach meeeegaaa karę

Tak, że wiesz, bajerować to my, nie nas

Napisano 29 listopada 2013 - 15:35
Napisano 29 listopada 2013 - 16:19
Pod warunkiem, że zatrudnia kogoś, a nie prowadzi jednoosobowej działalności gospodarczej. Jeśli użyczył komuś, to a) dokument potwierdzający użyczenie
dokument potwierdzający że tamten ktoś używa go do twojej działalności gospodarczej.
Laptop został w biurze Klienta, albo laptop został w domu u rodziców/u brata w Anglii. Odwiedzam ich/go w weekend to mogę przywieźć i pokazać, jeśli Państwu tak bardzo zależy

Nie wiem, czy tworzenie w.w dokumentów jest wymagane przez prawo. One służą chyba przede wszystkim do zabezpieczenia interesów użyczającego, ale tu mogę się mylić. Nawet jednak jeśli, w takim wypadku mandat mógłby być wystawiony jedynie za brak dokumentu.
[...] Kupił sobie do domu pralkę Miele (droga firma, mega drogie pralki) oczywiście na fakturkę w ramach działalności jaką prowadził czyli wędzarni [...]
Sorry za wycięcie z kontekstu. To jest już inny przypadek, w tym US łatwo udowodnić, że pralka nie jest używana do celów związanych z działalnością.
- - - Połączono posty - - -
To jak się udało
marcin3794? Skoro w regulaminie jest ten zapis?
Może ten regulamin to nic innego jak tzw. "oficjalna wersja". A jak to w życiu często bywa, każdy chce zarobić i iSpot nie należy tutaj do wyjątków. Powiem tylko tyle. Jak oglądając laptopy spytałem o jakieś zniżki, to sami spytali, czy nie mam jakiegoś znajomego studenta

Duży plus za to ode mnie dla iSpota! Mam nadzieję, że nikomu nie narobiłem problemów

Napisano 29 listopada 2013 - 16:31

Napisano 29 listopada 2013 - 20:33
Napisano 30 listopada 2013 - 00:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych