Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" (2012) czy MacBook Pro Air 13" (2013)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#26 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 12:45

Witam, Retina '2012 nie poradzi sobie, nawet z interfejsem ( nic nie jest płynne).

#27 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 13:32

Witam,
Retina '2012 nie poradzi sobie, nawet z interfejsem ( nic nie jest płynne).

Powiem tak, nie słuchaj opini ludzi którzy nie mieli styczności z Retina lub widzieli ja przez 5 minut w ispocie, bo mają najwięcej do powiedzenia a g*wno wiedzą...

Parę miesięcy temu sam stałem przed podobnym dylematem - Retina 13 czy Air i z pełną swiadomościa wybrałem Retine (Early 2013). Z perspektywy czasu wiem, ze lepszej decyzji nie mogłem podjąć. Ekran pomiędzy tymi modelami to przepaść! A sam macbook chodzi bardzo szybko i nie ma nawet najmniejszych mikroprzycięć. Bateria na Mavericksie starcza ok 8 h, co mi w zupelności wystarcza. Amatorsko montowałem filmy, przerabiałem zdjęcia i nie odczułem żadnych spowolnień. Jednym słowem nie słuchaj opini ludzi, którzy czytaja opinie w necie i tylko je powtarzają dalej nie mając styczności ze sprzetem. Ja ze swojej strony zdecydowanie polecam Retine - napewno się nie zawiedziesz i będziesz mega zadowolony!

#28 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 14:37

Witam, Na początek mała dygresja, dlaczego ludzie używają takiej nomenklatury, jeżeli ktoś obraża ich sprzęt? Szanowny panie "olopiotrek" używałem powyższego sprzętu, i uważam go za produkt niekompletny. Retina' 12, nie oferuję płynnego interfejsu, mikro lagi można przeżyć, to po prostu TNIE. Wystarczy zobaczyć pracę RMPB' 15 2012 przy zintegrowanej (hd4000), oraz dedykowanej (gf650)... Jestem ciekawy, jak koledze udaje się uzyskać czas na baterii rzędu 8h, niesamowite. pozdrawiam

#29 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 09:40

mikro-przyciecia występowały zarówno w Retinie 13 i jak 15, ponieważ były związane z wadami SOFTWARE'owymi. Aktualizacja do Mavericksa wyeliminowała te wady i w obu modelach interfejs chodzi juz bez żadnych przycięć. A co do wyboru konkretnego modelu - dla mnie najważniejszy jest ekran, ponieważ to właśnie na niego spoglądasz cały czas i jest najważniejszym elementem z którym obcujesz codziennie. Dlatego kiepskiego ekranu w Air chyba bym nie przeżył (obecnie Air ma najgorszy ekran nawet spośród ZESZŁOROCZNYCH ultrabooków)

#30 kondratk

kondratk
  • 13 postów

Napisano 05 stycznia 2014 - 15:03

mikro-przyciecia występowały zarówno w Retinie 13 i jak 15, ponieważ były związane z wadami SOFTWARE'owymi. Aktualizacja do Mavericksa wyeliminowała te wady i w obu modelach interfejs chodzi juz bez żadnych przycięć.
A co do wyboru konkretnego modelu - dla mnie najważniejszy jest ekran, ponieważ to właśnie na niego spoglądasz cały czas i jest najważniejszym elementem z którym obcujesz codziennie. Dlatego kiepskiego ekranu w Air chyba bym nie przeżył (obecnie Air ma najgorszy ekran nawet spośród ZESZŁOROCZNYCH ultrabooków)

Akurat to zależy już od wybranej rozdzielczości.

przy 1280x800, 1440x900 jest ok.
Za to przy 1680x1050 animacje strasznie się tną.
przy 1920x1200 jest znowu ok..

Na podstawie doświadczeń z mojej 13" late 2013.

#31 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 06 lutego 2014 - 20:39

mikro-przyciecia występowały zarówno w Retinie 13 i jak 15, ponieważ były związane z wadami SOFTWARE'owymi. Aktualizacja do Mavericksa wyeliminowała te wady i w obu modelach interfejs chodzi juz bez żadnych przycięć.
A co do wyboru konkretnego modelu - dla mnie najważniejszy jest ekran, ponieważ to właśnie na niego spoglądasz cały czas i jest najważniejszym elementem z którym obcujesz codziennie. Dlatego kiepskiego ekranu w Air chyba bym nie przeżył (obecnie Air ma najgorszy ekran nawet spośród ZESZŁOROCZNYCH ultrabooków)

Użytkuje już jakiś czas retinę early i potwierdzam co kolega napisał
Nowa jest oczywiście lepsza , (głównie dlatego, że jest to nowy model) :)
Nie miałem zamiaru dopłacać do nowego modelu i zdecydowałem się na wersję wcześniejszą w według mnie normalnej cenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych