MacBook Pro Retina 13" (2012) czy MacBook Pro Air 13" (2013)
Napisano 19 listopada 2013 - 14:20
Napisano 19 listopada 2013 - 14:27
Napisano 19 listopada 2013 - 14:44
Napisano 19 listopada 2013 - 14:57
Dobra ale my to wiemy co napisałeś.
Pytanie do czego zamierzasz używać?
Podstawowe rzeczy, które nawet ipad byłby wystarczający. Internet, filmy, z takich sporadycznych to autocad, photoshop.
Użytkowanie w głównej mierze stacjonarne (uprzedzam pytanie na iMac nie mam miejsca, aby mieć komputer w 1 miejscu)
Napisano 19 listopada 2013 - 15:19

Napisano 19 listopada 2013 - 20:38
Napisano 19 listopada 2013 - 21:13

Napisano 19 listopada 2013 - 21:55

Napisano 19 listopada 2013 - 22:36

Napisano 20 listopada 2013 - 10:55
Brak HDMI w AIR załatwia prosta przejściówka.HDMI jest bardzo potrzebne jeżeli nie chce ci się konwertować (klonowanie ekranu nie daje rady ze względu na wolne odświeżanie) . Do tego Apple TV to prawie 500 więc rMBP zrobi się bardziej opłacalny. Ja często konwertuje pod Apple TV, ale i tak HDMI się często przydaje.
Tu zależy na ile kto potrzebuje tego mocniejszego procesora, lepszego ekranu i większej ilości złączy. Kolega wspomniał, że zastosowania są typowo podstawowe, więc wychodzi na to, że nie potrzebuje. Zatem po co dopłacać?Ja bym zdecydowanie dopłacił do retiny. Mocniejszy procesor, grafika, lepszy ekran i więcej złączy.
Poza tym, według testów, procesor w silniejszym Air 2013 (i7) jest nawet odrobinę mocniejszy od tego z bazowej wersji MBP 2013 (i5), a cena takiego AIRa jest mimo wszystko niższa od MBP. Przy porównywaniu wydajności procesorów różnych typów nie polecam kierować się GHz-ami...
Napisano 20 listopada 2013 - 11:39
Dziękuję Panowie za informacje, podpowiedzi
. Faktycznie nie ma 2012, w sklepach tak go oznaczyli dla uproszczenia, odruchowo powtórzyłem od nich nazewnictwo.
Wspomniałeś, że nie będziesz używał komputera przy biurku (brak miejsca na iMaca), więc pewnie w dużej mierze będzie lądował po prostu na kolanach- to także w Twoim przypadku przemawia (wg. mnie) za Air'em, ponieważ jest jak piórko

Co do ekranu- nie zgadzam się całkowicie, że ekran w Air jest zły (chodzi o wyżej wspomniane kolory). Oczywiście Retina to Retina i tutaj nie dyskutuję (chociaż ma oczywiście swoje wady, nie jest idealna). Patrzę w ten ekran codziennie, wymagam od niego i jestem zadowolony- oczy się nie męczą, zdjęcia dobrze oddają rzeczywistość (chociaż nie przeglądam ich dużo, filmów raczej też nie oglądam..)
Oprócz (mam nadzieję) pomocnych opinii tutaj, udaj się do sklepu i porównaj, bo każdy oczekuje czegoś innego

Napisano 20 listopada 2013 - 13:48
Ja osobiście nie jestem fanem pierwszej retiny w 13. Za Airem też nie przepadam, ale aktualna linia retin strasznie mi się podoba. Najbardziej podoba mi się 13 z 256GB dysku 8 albo 16GB RAMu w zależności od użycia (myślę że najbardziej zależy to od potrzeby stawiania wirtualnej maszyny), albo lepsza podstawowa 15tka (1TB jak ktoś naprawdę potrzebuje). Z drugiej strony rozumiem że ktoś może woleć aira, chociażby ze względu na baterię. Gdyby miał ekran tego typu co np. w iMacach (nie retina, ale jednak lepsze kolory i mało odbić jak na glossy) to uważałbym za dużo bardziej kuszącą ofertę, ale ten który jest mnie by drażnił. Z drugiej strony koledze berger bardzo pasuje, więc znowu sprowadza się wszystko do osobistych preferencji.
Ja bym jedynie mocno doradzał 8GB RAMu i akurat w tym raczej nie byłbym odosobniony. Nawet jak teraz 4GB będą wystarczające to przecież nie kupujesz tego komputera na chwilę. Za jakiś czas wszystko pójdzie do przodu i nawet bajery z Mavericksa na wiele się nie zdadzą. Wówczas kupować nowy sprzęt za 5K bo teraz się przyoszczędziło 400PLN nie ma sensu.
Oprócz (mam nadzieję) pomocnych opinii tutaj, udaj się do sklepu i porównaj, bo każdy oczekuje czegoś innego
Amen

Napisano 20 listopada 2013 - 16:20
Napisano 20 listopada 2013 - 19:46
Zdaje się, że ktoś z forumowiczów robił testy wydajności MBA i7/1.7 (mid 2013) vs MBP i5/2.4 (late 2013) i różnica była minimalnie na korzyść AIRa.Marcin, z tą wydajnością to tak jest przy porównaniu MBA 13 mid 2013 z rMBP 13 early 2013, ale przy porównaniu tego samego, aktualnego MBA z aktualną retiną wynik jest odwrotny.
Napisano 20 listopada 2013 - 20:49

Napisano 20 listopada 2013 - 22:21
Szukałem z grubsza, ale nie znalazłem. Było to przy okazji innej dyskusji o tematyce "air vs pro", po której ogólny wniosek był - bateria albo retina, reszta to mniej więcej to samo.Poproszę o źródło. Z chęcią poczytam
Jeśli natomiast jesteś zainteresowany słupkami to znalazłem coś tutaj:
How to choose: 13-inch MacBook Air vs. 13-inch retina MacBook Pro | Ars Technica
Napisano 22 listopada 2013 - 09:20

Napisano 22 listopada 2013 - 18:16
Marcin, z tą wydajnością to tak jest przy porównaniu MBA 13 mid 2013 z rMBP 13 early 2013, ale przy porównaniu tego samego, aktualnego MBA z aktualną retiną wynik jest odwrotny.
Ja osobiście nie jestem fanem pierwszej retiny w 13. Za Airem też nie przepadam, ale aktualna linia retin strasznie mi się podoba. Najbardziej podoba mi się 13 z 256GB dysku 8 albo 16GB RAMu w zależności od użycia (myślę że najbardziej zależy to od potrzeby stawiania wirtualnej maszyny), albo lepsza podstawowa 15tka (1TB jak ktoś naprawdę potrzebuje). Z drugiej strony rozumiem że ktoś może woleć aira, chociażby ze względu na baterię. Gdyby miał ekran tego typu co np. w iMacach (nie retina, ale jednak lepsze kolory i mało odbić jak na glossy) to uważałbym za dużo bardziej kuszącą ofertę, ale ten który jest mnie by drażnił. Z drugiej strony koledze berger bardzo pasuje, więc znowu sprowadza się wszystko do osobistych preferencji.
Ja bym jedynie mocno doradzał 8GB RAMu i akurat w tym raczej nie byłbym odosobniony. Nawet jak teraz 4GB będą wystarczające to przecież nie kupujesz tego komputera na chwilę. Za jakiś czas wszystko pójdzie do przodu i nawet bajery z Mavericksa na wiele się nie zdadzą. Wówczas kupować nowy sprzęt za 5K bo teraz się przyoszczędziło 400PLN nie ma sensu.
Amen
Przekonałeś mnie, wezmę rMBP 2013 late z 8GB ramu

Napisano 26 grudnia 2013 - 20:53
Napisano 26 grudnia 2013 - 21:41

Napisano 26 grudnia 2013 - 21:57
Napisano 26 grudnia 2013 - 22:34
Ja Pięknego Macbooka Air 13 <3 ma od pardziernika i powiem jaka roznica MAc Os X z windowsem
I Mac odrazu lacza moim pieknym internetem bez problemu i bardzo szybko dziala a
widnowsem to trzeba polaczyc pisac haslo i znowu czekac
Jestem w Klasie Technikum Policealna Infotrmatyczna I jestem dumny ze wybralem macbooka i nigdy z nim nie rozstane jesli za kilka moze fajnego go zastapi
- - - Połączono posty - - -
Witam
Ja Pięknego Macbooka Air 13 <3 ma od pardziernika i powiem jaka roznica MAc Os X z windowsem
I Mac odrazu lacza moim pieknym internetem bez problemu i bardzo szybko dziala a
Jestem w Klasie Technikum Policealna Infotrmatyczna I jestem dumny ze wybralem macbooka i nigdy z nim nie rozstane jesli za kilka moze fajnego go zastapi
Napisano 26 grudnia 2013 - 23:56
Napisano 27 grudnia 2013 - 09:12
Napisano 27 grudnia 2013 - 10:42
Piękny internet "wpuszcza" maca bez hasła na piękny wygląd? mn:mrgreen:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych