@Maciek Małecki przeglądałeś inne aukcje / przedmioty sprzedającego? To pomoże Ci chociaż w części upewnić się że nie masz do czynienia z kimś kto handluje sprzętem nie wiadomo jakiej jakości. Jak jest to kolejny właściciel to ja bym bez wizyty w serwisie raczej go nie kupował, wiem że nie każdy chce oszukać ale mimo wszystko trzeba być ostrożnym.
Komputer który był zakupiony w 2016r o ile ma chociaż końcówkę gwarancji wydaje się być lepszym rozwiązaniem, z tym że także wolał bym to zweryfikować.
Kupując komputer z 4GB RAM upewnij się że ma on możliwość rozbudowy.
Nie wiem na ile śledzisz myapple, ale sprzęt apple jest drogi nawet używany i sporo domorosłych serwisantów wykorzystuje ten fakt kupując "trupy" i uruchamiając je aby podziałały jakiś czas. Pamiętaj o tym że kupując od osoby fizycznej a nie od firmy nie masz prawa zwrotu no chyba że sprzedający zamiast komputera wyśle Ci kuchenkę mikrofalową. Kupując od komisu niby dostajesz gwarancję zazwyczaj 30 dni, jeżeli sobie przeglądniesz na YT choćby kanał "Louis Rossmann" który prowadzi serwisy komputerów apple w którymś odcinku wypowiadał się że nie wiele trzeba aby "naprawić" komputer tak aby podziałał te 3 miesiące.