Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Ładny mac na allegro - okazja! Czy na pewno?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1170 odpowiedzi w tym temacie

#976 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 marca 2017 - 13:13

Pamiętaj aby kupowany komputer nie miał haseł czy powiązania z kontem iCloud. Co więcej sprawdź czy po podłączeniu do internetu komputer się nie zablokuje - bo nie wiesz jakie jest jego pochodzenie.

Po zakupie załóż sobie swoje AppleID i kup w App Store macOS Sierra abyś w trakcie przyszłej reinstalacji systemu nie miał problemu.

#977 Slizu

Slizu
  • 23 postów

Napisano 08 marca 2017 - 14:05

Dziękuję wam za pomoc, bardzo. Umówię się ze sprzedającym i mam nadzieję, że w iDream znajdą wszystkie ewentualne wady sprzętu. Aczkolwiek roczny sprzęt, więc wydaje mi się, że ciężko żeby coś było uszkodzone.

#978 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 marca 2017 - 15:25

Dziękuję wam za pomoc, bardzo. Umówię się ze sprzedającym i mam nadzieję, że w iDream znajdą wszystkie ewentualne wady sprzętu. Aczkolwiek roczny sprzęt, więc wydaje mi się, że ciężko żeby coś było uszkodzone.

Roczny sprzęt, ty przyszły trzeci właściciel - i ta cena - troszkę dziwnie to wygląda.

#979 Slizu

Slizu
  • 23 postów

Napisano 08 marca 2017 - 17:18

Myślisz ze cos jest nie tak? Przekonuje mnie to jak poważnie brzmiał właściciel i do tego zgodził sie Ew. zapłacić za usługę jeśli cos bedzie nie tak ze sprzętem

#980 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 08 marca 2017 - 19:56

, jakie akcesoria ma taki macbook? Oprócz oryginalnego zasilacza oczywiście.

...

Nic więcej nie ma w pudełku. Takie informacje są na stronie Apple.

http://www.apple.com/pl/macbook/specs/
Komputer + zasilacz (z adapterem) + kabel 2mb USB-C

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#981 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 marca 2017 - 21:14

Myślisz ze cos jest nie tak? Przekonuje mnie to jak poważnie brzmiał właściciel i do tego zgodził sie Ew. zapłacić za usługę jeśli cos bedzie nie tak ze sprzętem

Wiesz co ciężko coś powiedzieć bo są ludzie co sporo sprzętu kupują i w szybkim czasie się go pozbywają, możesz zawsze się umówić z sprzedającym i pojechać obejrzeć sprzęt pobawić się nim i ocenić co dalej. Ja też sporo sprzętu używanego sprzedawałem po dobrej cenie który był w 100% sprawny, z tym że no niestety też bez gwarancji i jak by to nie brzmiało gwarancja do bramy a później się nie znamy. Zakup używanego sprzętu zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem i nie wyeliminujesz go w 100% nigdy, w sklepie tak samo można kupić bubla z którym nie wiadomo co później zrobić.

Ja osobiście też kupowałem trochę używanego sprzętu i wszystko jest z nim ok choć ceny były niskie, wszystko działa nie mam z nim żadnego problemu pomimo że było to od osób co sprzętem handlowały. Z tym że u mnie ryzyko było poniżej 300zł, ty ryzykujesz sporo większą sumę i tutaj trochę bym się obawiał.

Ewentualnie możesz serwisanta zmotywować dorzucając mu coś poza cennikiem :)

#982 Slizu

Slizu
  • 23 postów

Napisano 09 marca 2017 - 15:03

Powiedzcie mi jaką macie opinię na temat sprzętu z USA i wymieniania matryc w Retinach 13 Pro.

Jeden z użytkowników ogłasza się tutaj na forum, posiada sklep stacjonarny w Warszawie i ma spory wybór właśnie takich maców. A do tego daję 3 albo 6 miesięczną gwarancję.

Niestety konkretne sztuki które mnie interesują miały wymieniane matryce, co o tym sądzicie?

#983 Slizu

Slizu
  • 23 postów

Napisano 09 marca 2017 - 19:29

Jeszcze taka propozycja z jakiegoś komisu chyba w Wwa - jutro jadę z Łodzi to sprawdzić więc mam nadzieję, że nie zrobię trasy na próżno.

http://allegro.pl/ap...6737279612.html

#984 Slizu

Slizu
  • 23 postów

Napisano 11 marca 2017 - 11:45

A więc nadszedł ten czas i stałem sie posiadaczem MacBooka Pro którego wcześniej wymieniłem z połowy 2014 roku. Sprzęt jest w perfekcyjnym stanie, sprzedawca bardzo poważnie podszedł do sprawy. A w serwisie MacLife w Wwa, za darmo otworzyli mi go i nie widzieli żadnych śladów ewentualnego zalania czy jakiś innych szkód.

Dzięki wszystkim za pomoc!

#985 izbus88

izbus88
  • 14 postów

Napisano 15 marca 2017 - 06:28

Cześć,
Chciałbym kupić pierwszego maca, aby zacząć przygodę z apple.
Na dzień dzisiejszy mam możliwość zakupu od znajomego jedną z dwóch maszyn, więc prosiłbym o poradę na co zwrócić uwagę.
Moje potrzeby:
komputer będzie wykorzystywany do pracy biurowa, aplikacje web, programowanie, tworzenie stron oraz od czasu do czasu amatorska obróbka video.
Z komputerem będę codziennie jeździł do biura/z biura, korzystał z niego w pociągu itp.
Będąc w biurze zawsze będzie podpięty pod duży monitor, aby mieć większy obszar roboczy.

Maszyny nad którymi się zastanawiam:

• Opcja 1:

MacBook'a Pro mid 2010, 15 inch Wersja matowa
Procesor: 2,53 GHz Intel Core 
Pamiec: 4 GB 1067 MHz DDR3
Grafika: NVIDIA GeForce GT 9400M 256MB
NVIDIA GeForce GT 9600 GT 512MB

• Opcja 2:

MacBoock PRO. Late 2010r.
Procesor 2,4GHz intel Core 2 Duo
4Gb RAM
250Gb HDD
Grafika: Nvidia GeForce 320 256Mb
Matryca 13"

Oczywiście w jednym i w drugim przypadku od razu będę zmieniał dysk na SSD. 

Moje pytania:

• Czy 15 nie bjest za duzą patelnią?
  • Wiem, ze apple miało problemy z grafikami. Czy te modele też na to cierpią? Chyba najbardziej były narażone Radeony.

Z góry dziękuję za informację.

#986 xbit

xbit
  • 369 postów

Napisano 17 marca 2017 - 10:27

Posiadam Macbook WHITE 2010, wiec praktycznie to samo co ten Late 2010 - mam 4GB Ram i SSD i powiem Ci, że działa to całkiem sprawnie - do pracy biurowej, internetu mi osobiście wystarcza a jak się ma bootcampa to i w jakiegos CS GO można pograć. Odkad spotkalem sie z 13" modelem to 15" wydaje mi sie taką krową - 13" to taki kompromis miedzy mobilnoscia, a stacjonarnym.

Ja chciałbym zapytać natomiast ile warty jest Macbook AIR 11" z roku 2013 z i5, 4GB, 128SSD i HD5000 - komplet z pudełkiem, oryginalnym zasilaczem (lekko uszkodzona izolacja przy magsafe, laduje 100% ok) - lekka wgniotka powstała w skutek upadku w rogu - i na co zwrocic uwage przy kupnie takiego komputera.

#987 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 marca 2017 - 15:54

Opcja 1 to model 2008 late
Opcja 2 - to kosztowne ryzyko gf 320 lubi padać a serwisy nie przepadają za tym modelem
Fallout ...war, war never changes...

#988 kris89

kris89
  • 202 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 21 marca 2017 - 11:29

https://www.olx.pl/o...99-IDk812a.html

Co o tym sadzicie? Laptop z holandii. Co tam dokladnie sprawdzic? Jak sie zaloguję na swojego iclouda to znaczy ze juz nie bedzie z tym problemow?

#989 AdamWie

AdamWie
  • 6 postów

Napisano 22 marca 2017 - 15:22

pomyłka czy okazja?

Zamówiłem na  z outlet'u x-kom MBP 13 za 3089zł netto (3799zł brutto)

http://allegro.pl/outlet-apple-macbook-pro-i5-3210m-8gb-128ssd-13-3-i6752335129.html 

Sprzęt jest z ekspozycji, ma 6 cykli baterii, podobno nie nosi śladów użytkowania, objęty gwarancja producenta 12 miesięcy.

Po głównych zdjęciach wynika, że to "stary" MBP bez ekranu Retina, jednak specyfikacja i zdjęcia konkretnie tego laptopa wskazują na model A1425 - z retiną :D  

Macie jakieś doświadczenia z zakupem sprzętu z ekspozycji? zakładam, że stał za szklaną witryną ;)

Uważacie, że to dobra cena za A1425 czy się podpaliłem?

#990 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 marca 2017 - 10:32

Niezły żart i misz masz. RAM i SSD można dołożyć do modelu 2012 więc to aż to dziwne nie jest choć na co miałby to robić sklep. Chyba że sprzęt wcale nie jest z takiej ekspozycji jak się wydaje. Procesor i5 z modelu 2012. Do tego system OS X też sugeruje starszy model. Natomiast zdjęcia na końcu faktycznie modelu nowszego. Choć dopisek że zdjęcia mogą odbiegać od rzeczywistości pewnie wszystko wyjaśnia ;) A tak serio to jest to jakaś fuszerka w którą absolutnie bym się nie bawił. Jeśli już poprosić o numer seryjny i sprawdzić na stronie Apple. Raz co dokładnie sprzedają dwa że z tą gwarancja producenta może być różnie. Nie wiem jak podchodzi się do modeli powystawowych. Zresztą model z 2012 z większym dyskiem SSD można znaleźć w niższych cenach. No chyba że faktycznie ta gwarancja jeszcze jest.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#991 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 marca 2017 - 10:49

Co do X-Komu to słyszałem akurat pozytywne opinie o ich produktach powystawowych - wyglądały jak nówki.

Co do reszty to w sumie nie problem jak sprzęt zakupiony przez internet ma 14 dni na zwrot.

Szkoda tylko iż nie posiada czegoś mocniejszego od Intel HD Graphics 4000, bo macOS mimo wszystko lubuje się w mocnych GPU i wtedy działa inaczej. 

#992 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 marca 2017 - 12:52

No tak to prawda z tym zwrotem. No niemniej niezależnie od opinii takie kwiatki nie powinny mieć miejsca. Z jednej strony skłaniałbym się do tego że rzeczywiście sprzedają model 2012. Jak też wiadomo łatwo go modyfikować ale tu rodzi się pytanie po co sklep to robił. Dla mnie wygląda to wszystko dziwnie. Nie twierdzę że to przekręt ale serio po co ktoś w sklepie montował SSD zamiast HDD. Żeby chodził szybciej ale skoro tak to najwidoczniej nie stał za szybą tylko był do dotknięcia. 

#993 qbasmok

qbasmok
  • 19 postów

Napisano 19 kwietnia 2017 - 12:51

Ze 2 miesiące temu kupiłem swojego pierwszego Macbooka Air z 2014 rok z 256gb ssd za 2300zł. Obecnie jestem bardzo zadowolony z korzystania, ale przy checi odpalenia windowska w parallel desktop zauważyłem, ze ten windows strasznie lipnie chodzi, laguje sie przy pulpicie. I myślałem o zmianie na pro z 2015. Znalazłem dwie oferty. 

https://www.olx.pl/o...html#ccefb3010b - tutaj Pani z mojego miasta, kupiła go w Niemczech od nowości. Cena mówi, że do małej negocjacji. Pomimo tej niemieckiej klawiatury oferta wydaje się całkiem atrakcyjna, nie sądzicie?

http://allegro.pl/20...6791136467.html - tutaj cena 4200zł, ważne że ciągle jest na gwarancji, ale nie podoba mi się to stukanie w klapie. Jakieś sugestie?

#994 Slomsik

Slomsik
  • 49 postów

Napisano 19 kwietnia 2017 - 16:43

Co sądzicie o macbooku a1466 13 cali i5 1.8 Ghz 4 gb ramu 128ssd 300 cykli bateria, sprawdzony gosc odemnie z miasta, jest jego pierwszym włascicielem. 

Cena 2000 zł

Ogonie potrzebuje maca na studia, pdfy, wordy, prezentacje, yt, facebook, czasem przerobienie 1-2 zdjec w jakimś prostym programie nic więcej. Nada się ? czy szukać czegoś mocniejszego do 2300 ?

#995 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 kwietnia 2017 - 17:31

Co sądzicie o macbooku a1466 13 cali i5 1.8 Ghz 4 gb ramu 128ssd 300 cykli bateria, sprawdzony gosc odemnie z miasta, jest jego pierwszym włascicielem. 

Cena 2000 zł

Ogonie potrzebuje maca na studia, pdfy, wordy, prezentacje, yt, facebook, czasem przerobienie 1-2 zdjec w jakimś prostym programie nic więcej. Nada się ? czy szukać czegoś mocniejszego do 2300 ?

Mam dokładnie taki model i od nowości (2012) i śmiga mi bez problemów. Do tego co chcesz robić sprawdzi się bez problemu. Na dodatek bez wydawania choćby dolara pobierzesz ze sklepu apple cały pakiet biurowy za free. Word Ci nawet nie potrzebny.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#996 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 20 kwietnia 2017 - 11:13

Ze 2 miesiące temu kupiłem swojego pierwszego Macbooka Air z 2014 rok z 256gb ssd za 2300zł. Obecnie jestem bardzo zadowolony z korzystania, ale przy checi odpalenia windowska w parallel desktop zauważyłem, ze ten windows strasznie lipnie chodzi, laguje sie przy pulpicie. I myślałem o zmianie na pro z 2015. Znalazłem dwie oferty. 

https://www.olx.pl/o...html#ccefb3010b - tutaj Pani z mojego miasta, kupiła go w Niemczech od nowości. Cena mówi, że do małej negocjacji. Pomimo tej niemieckiej klawiatury oferta wydaje się całkiem atrakcyjna, nie sądzicie?

http://allegro.pl/20...6791136467.html - tutaj cena 4200zł, ważne że ciągle jest na gwarancji, ale nie podoba mi się to stukanie w klapie. Jakieś sugestie?

Cena tej drugiej oferty a Allegro jest zaskakująco niska. Zwłaszcza jeśli mówimy o sprzęcie z gwarancją. Według mnie ta stukająca klapa jest temu winna. Jeśli można oddać to na gwarancję i serwis uwzględni wadę to niech właściciel to zrobi. Jaką masz pewność że rzeczywiście jest tak jak mówi sprzedawca. Otóż w najgorszym wypadku może się okazać że wada nie była wcale od początku a powstała w wyniku użytkowania i teraz serwis nie uwzględni gwarancji nie tylko na tę usterkę ale i na inne problemy. 

#997 qbasmok

qbasmok
  • 19 postów

Napisano 20 kwietnia 2017 - 16:30

Cena tej drugiej oferty a Allegro jest zaskakująco niska. Zwłaszcza jeśli mówimy o sprzęcie z gwarancją. Według mnie ta stukająca klapa jest temu winna. Jeśli można oddać to na gwarancję i serwis uwzględni wadę to niech właściciel to zrobi. Jaką masz pewność że rzeczywiście jest tak jak mówi sprzedawca. Otóż w najgorszym wypadku może się okazać że wada nie była wcale od początku a powstała w wyniku użytkowania i teraz serwis nie uwzględni gwarancji nie tylko na tę usterkę ale i na inne problemy. 

http://myapple.pl/fo...nie-w-pokrywie/ - tutaj na forum nawet byl specjalny temat poswiecony temu problemowi. Sytuacja wydaje sie dosyc powszechna, podobno apple nawet nie uznaje tego za usterkę czasami. W każdym razie 4200 faktycznie wydaje się być ofertą okazyjną. Szkoda tylko ze ten nowy system allegro nie pozwala sprawdzić tego użytkownika. Obecnie ma 0 komentarzy, ale wraz z tą aktualizacją wszelkie stały się nie do odczytania przez osoby trzecie. 

#998 pakovsky

pakovsky
  • 11 postów

Napisano 22 kwietnia 2017 - 12:03

Cześć,
W poszukiwaniu sprzętu od Apple trafiłem na taką oto aukcję:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6793816194

Sprawdziłem numer seryjny i wszystko się zgadza. Cena mnie nieco zaskakuje, bo jak na laptop z 3 cyklami jest to dość mało. Sprzedający cenę tłumaczył brakiem faktury (podobno zakup był właśnie na nią), a miejsca zakupu dokonał w iSpot.

Jak wygląda sytuacja z gwarancją na taki sprzęt? Muszę mieć fakturę/dowód sprzedaży, czy wystarczy tylko numer seryjny? Drugi rok rękojmi pewnie już wymaga dowodu zakupu, skoro działa to na zasadzie wymagania naprawy stricte nie od producenta, który daje tylko rok, a od sklepu, który dany produkt sprzedaje. Czy dobrze rozumiem?

Wstępnie zgodziłem się na odbiór osobisty, bo wiem, że te Maki (2016) mają wyjątkowe perypetie z klawiaturą, co ewentualnie bym chciał stwierdzić już przed samym zakupem.

#999 Zygal

Zygal
  • 303 postów

Napisano 22 kwietnia 2017 - 15:23

https://www.olx.pl/o...5fe3d5;promoted

Słuchajcie jak cena ? Coś podejrzanego ? 

MBA  M1 2020, iPhone 15 Pro , AirPods Pro, AWU2

#1000 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwietnia 2017 - 15:33

https://www.olx.pl/o...5fe3d5;promoted

Słuchajcie jak cena ? Coś podejrzanego ? 

to ogloszenie wracalo kilka razy, ja bym odpuscil

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

Bing (1)