Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
388 replies to this topic

#301 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 18 September 2014 - 06:56

no właśnie dlatego zastanawiam się czy przy tak szybkim SSD nie wystarczy mi 8 GB

#302 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 18 September 2014 - 09:01

ja mam 8GB i jest zajęte zawsze 100% praktycznie RAM-u, ale działa to błyskawicznie. System wykorzystuje ramu ile tylko ma ;) natomiast nie popadajmy w paranoję... 8GB to jest fair enough.

#303 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 18 September 2014 - 09:36

Uspokoiliście mnie. No to się już tym nie przejmuję, nastawiłem sobie czyszczenie pamięci przy 350MB i niech się dzieje wola nieba. A jak z baterią powinno być? 9h do wyciągnięcia chyba bez problemu?

#304 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 September 2014 - 12:02

Uspokoiliście mnie. No to się już tym nie przejmuję, nastawiłem sobie czyszczenie pamięci przy 350MB i niech się dzieje wola nieba.

A jak z baterią powinno być? 9h do wyciągnięcia chyba bez problemu?

Na Yosemite nawet 10h wyciągniesz przy 50% ekran i przeglądaniu www, oczywiście musisz wywalić FLASH bo to cudo skróci czas działania o kilka h jeśli będą filmy oglądane.

#305 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 19 September 2014 - 18:16

No i niestety.

Dołączona grafika

Mam mix obu tych wyświetlaczy. Góra taka jak po lewej, dół taki jak po prawej - oczywiście różnica nie jest tak ogromna, ale jest to sytuacja patologiczna - sprzęt za 5500zł i takie wady? Wymienię i będzie to samo. I tak w kółko. Jak z iPadem Mini Retina.

#306 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 19 September 2014 - 19:27

lwey Twój objaw mnie trochę niepokoi, bardzo jest to widoczne?

#307 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 September 2014 - 19:45

Tak, wszystkie chyba retiny z którymi się spotkałem miały bardzo ciepłą biel, mój prywatny (po wymianie) również na to cierpi. Ale nie jest to jakieś wielkie i kalibracja minimalnie pomaga. Chociaż np. szeroście na IPSie zewnętrznym wyglądają chłodno a na retinie bardzo ciepło : ( Do tego nie znam retiny bez light bleedingu, moja 2 szt. ma większy niż pierwsza. Ale jak widzę zagraniczne wątki i zrzuty ekranu ich retin… P.S: Głośniki zależą też od partii z fabryki - niestety retina wymieniona ma bardziej płaski i wysoki ton a ta oryginalna miała dużo lepszą jakość. Jako, że uszy mam wyczulone, jestem tego pewien - a i nie tylko ja mam przypadek ze średnią jakością dźwięku z głośników :P P.S2: za to 1sza retina miała irytujące stukanie od czasu do czasu którego nie dało się zdalnie wywołać a nawiedzało samo z siebie, ta druga chyba pozbyła się tego problemu lub na razie się z nim kryje:D

#308 DanielF

DanielF
  • 5763 posts
  • SkądSiedlce

Posted 19 September 2014 - 20:06

Retiny są ciemniejsze (podświetlenie maksymalne) od starszych wersji.

#309 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 19 September 2014 - 20:22

Mnie bardziej chodzi o ten gradient - dolna cześć wyświetlacza jest bardziej żółta od górnej. Tak być nie powinno…

http://imgur.com/JlydxtD

Na fotce wygląda to jednak jeszcze gorzej. Chyba większość tych Maków tak ma. To jest kpina.

#310 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 19 September 2014 - 22:22

Mnie bardziej chodzi o ten gradient - dolna cześć wyświetlacza jest bardziej żółta od górnej. Tak być nie powinno…

imgur: the simple image sharer

Na fotce wygląda to jednak jeszcze gorzej. Chyba większość tych Maków tak ma. To jest kpina.

To efekt podświetlania Edge-ledowego, które ma każdy laptop i każdy nowoczesny TV, jak chcesz mieć równo podświetlony obraz bez żadnych "gradientów", blidingów, i innych rzeczy to kup ostatnie plazmy od Panasonica, ale lepiej się wstrzymaj przed zakupem, bo potem kolejny problem się pojawi, czyli ghosting. ..krótko mówiąc, coś za coś, nie ma rzeczy idealnych.

Nie rozumiem tylko tego całego hejtu na zbyt ciepłe kolory, to właśnie stare MBP, wyświetlacze, monitory były zbyt zimne, jest to kwestia przyzwyczajenia, pamiętam jak kupiłem pierwszą plazmę i ustawiłem tryb THX(dalej kalibracja obrazu będzie lepsza przy użyciu profesjonalnego sprzętu, jednak w porównaniu do każdego "normalnego" ustawienia w zwykłym TV będzie to niebo, a ziemia) i zacząłem płakać jakie te kolory żółte, jakie ciepłe, fuj, a teraz? Sam ustawiam w innych trybach zamiast kolor "normalny" to "Ciepły 2(najwyższy)" bo nie mogę patrzeć na zimne wyświetlacze. Przyłóżcie iPhone 4(nie 4s) do iPhone 5/5s, wszystkie iphone'y 5s też są popsute bo są zbyt żółte?

#311 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 19 September 2014 - 22:50

Ale ja nie hejtuję temperatury barw, tylko nierówności tej temperatury właśnie - góra zima, dół ciepły.

#312 DD7

DD7
  • 101 posts
  • SkądPL

Posted 19 September 2014 - 23:19

Ale ja nie hejtuję temperatury barw, tylko nierówności tej temperatury właśnie - góra zima, dół ciepły.

U mnie sprawa z nowo zakupionym rMBP 13" 2014 wygląda podobnie, tyle że na płaszczyźnie stron lewej i prawej. Lewa część wyświetlacza ma 'normalną' biel, prawa jest zażółcona. Do tego backlight bleed widoczny na ciemnym tle na dwóch przeciwległych rogach ekranu, ale tego aż tak nie widać w codziennym użytku. Widać natomiast to zażółcenie prawej strony i w przyszłym tygodniu będę reklamował.

#313 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 20 September 2014 - 14:11

Ja jestem przekonany, że z każdym jest coś nie tak. Jednak niektórzy to widzą (niestety ja), a większość nie i nie ma w ogóle o tym pojęcia - na ich szczęście. Ja już niestety miałem za dużo produktów Apple i z każdym coś było nie tak, czy to chodziło o iPhone'a 4 kilka lat temu, czy o iPada pierwszej generacji, czy iPada Mini Retina, czy w końcu MBPR.

#314 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 September 2014 - 15:13

Ja na Macbooku nic nie widzę tak jak to miało miejsce w iPad Air gdzie lewa strona była dosłownie zasikana, iPad Mini Retina ideał. Tutaj nawet nie sprawdzam i nie testuję, jeśli wszystko jest ok nie chcę później jakiejś pierdoły wykryć i myśleć, że nie jest idealnie. :)

#315 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 20 September 2014 - 20:14

Prędzej czy później i tak będziemy skazani tylko na Retinę. Ciekawe jak będzie z moim - w sumie to już mid2014. Pewnie tak samo.

#316 Dawidek123

Dawidek123
  • 36 posts

Posted 21 September 2014 - 12:57

[mod][CIACH]
W tym dziale nie zadajemy pytań zasady[/mod]

#317 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 21 September 2014 - 22:30

Ja mam 19 cykli i 100% health nie używałem programów do baterii.

#318 genesis9999

genesis9999
  • 50 posts

Posted 21 September 2014 - 22:47

Każda bateria swoją optymalną żywotność zyskuje po iluś tam cyklach ładowania, więc ja bym się nie przejmował.

#319 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 22 September 2014 - 10:23

zamówiony, nie ma odwrotu;)

#320 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 25 September 2014 - 13:23

U mnie na razie na zero nierówności podświetlenia czy innych niepokojących objawów. Po ciężkim zastanawianiu się czy 8GB wystarczy a może lepiej większy dysk skończyło się w jedyny wiadomy sposób;)

#321 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 September 2014 - 14:16

Ja sprzedałem swoją 15" głównie ze względu na dość duże gabaryty, co zdecydowanie przeszkadzało mi w podróżach i teraz zasadziłem się na 13" w najmocniejszej konfiguracji. Ciekawi mnie czy w tym roku odświeżą jeszcze te MacBooki, czy raczej już nowy rok.

#322 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 25 September 2014 - 20:09

No to great. Niech służy!

#323 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 25 September 2014 - 21:42

No to great. Niech służy!

na razie jest jeden wielki zachwyt prędkością;)

#324 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 26 September 2014 - 05:00

Zastanawiam się czy wykorzystasz ten dodatkowy RAM i GB. Sam się zastanawiałem nad taką konfiguracją, ale nie brak funduszy a rozsądek nie pozwolił mi na wydanie +2k na taką konfigurację. Wychodzę bowiem z założenia, że lepiej za 2-3 latka zmienić maszynę na nową. Druga sprawa, że w swojej pracy najzwyczajnien aż takiego sprzętu mi nie potrzeba i byłoby to marnotrawatwo.

#325 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 26 September 2014 - 06:55

Zastanawiam się czy wykorzystasz ten dodatkowy RAM i GB.

pod osX raczej nie ale z racji zawodu często zdarza mi się BootCamp i wtedy pod windowsem każda ilość RAM i dysku jest potrzebna - branża FEM. Duże modele z gęstą siatką na Dellu z 8 GB RAM i SSD Samsung 840 potrafiły czasami przy postprocessingu robić problemy a tutaj jest sporo lepiej. Wiem, że za te pieniądze mogłem mieć mocnego della ale osX przeważył bo do obliczeń jest nadal dell ale z przygotowania modelu i obróbki wyników trzeba mieć czasami radochę w postaci pracy na MBP. Na prezentacjach też lepiej wypada ze względu na baterię.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users