Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dwie odoby poszkodowane Katowice poszukuje właściciela 2013

• Zamknięty Temat jest zamknięty
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 04 listopada 2013 - 03:32

:sad: :sad: Smutno mi to powiedzieć ale zostałem oszukany i nie tylko ja Dzisiaj około 15-16 w Katowicach "Carefure" zakupiłem telefon za naprawdę dobrą kwotę 500 zł iphone 16GB Czarny Sprzedał mi go Cygan około 175 wzrost czarne włosy itd nie będę opisywać go bo wygląda jak wszyscy :mad: Telefon działał pokazał mi że dzwoni itd... Zakupiony telefon chciałem poustawiać wiecie poczta fb itd... kontakty po podłączeniu do programu zrobiło się coś przykrego telefon zaktualizował soft i jest zablokowany na zupełnie inne konto Mam nadzieje że właściciel pan Tomasz z Bytomia się znajdzie pomożecie go odnaleźć :cry: Do końca tygodnia nie będę tego zgłaszać może znajdziemy właściciela jak nie to policja to załatwi

#2 aohitomi

aohitomi
  • 114 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 listopada 2013 - 05:18

Jacy poszkodowani? Co Ty piszesz człowieku? Skoro przed zakupem telefon dzwonił i działał jak mówisz tzn.że nie był zablokowany. Cały problem polega tylko na tym, że poprzedni właściciel oddając telefon w Twoje ręce nie wyczyścił go przy Tobie i nie odłączył od swojego konta Apple (jest to nowe zabezpieczenie w iOS 7). Nie jest to jednak podstawą by od razu nazywać faceta złodziejem, bo problem polegał tutaj raczej na waszej niewiedzy niż jego złych intencjach jak twierdzisz. Tak czy inaczej kontaktuj się z nim, bo inaczej nic nie zrobisz.

#3 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 04 listopada 2013 - 08:55

Jacy poszkodowani? Co Ty piszesz człowieku? Skoro przed zakupem telefon dzwonił i działał jak mówisz tzn.że nie był zablokowany.

Nie wiadomo czy dostał ten sam telefon który był demonstrowany.

Cały problem polega tylko na tym, że poprzedni właściciel oddając telefon w Twoje ręce nie wyczyścił go przy Tobie i nie odłączył od swojego konta Apple (jest to nowe zabezpieczenie w iOS 7). Nie jest to jednak podstawą by od razu nazywać faceta złodziejem, bo problem polegał tutaj raczej na waszej niewiedzy niż jego złych intencjach jak twierdzisz. Tak czy inaczej kontaktuj się z nim, bo inaczej nic nie zrobisz.

Jak ma się niby z nim skontaktować? napisać na adres t********@d******.puknijsięwłeb? Czy może ma wrócić pod supermarket z nadzieją, że 'sprzedawca" wróci?

Ewidentnie został oszukany, skoro koleś sprzedał mu telefon nieodpięty od konta.

Z drugiej strony...trzeba być nieźle nawinym, żeby oczekiwać, że telefon kupiony pod supermarketem za 500zł będzie w porządku...

#4 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 08:58

Kupiłeś sam telefon? Bez pudełka, papierów, ładowarki, czegokolwiek? Jeśli kupiłeś SAM telefon za 500zł to będziesz oskarżony o paserstwo nieumyślne, bo przy takiej kwocie jasnym jest, że mogłeś domyślać się, że coś jest nie tak. Co innego jeszcze jakbyś zapłacił za niego 1200-1500zł. Telefon najpewniej został skradziony albo przywłaszczony i szybko opchnięty Tobie.

Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

#5 Namche

Namche
  • 32 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 08:58

A ja to inaczej zrozumiałem. Cygan ukradł Panu Tomaszowi telefon i sprzedał autorowi wątku. Autor wątku chce zwrócić telefon prawowitemu właścicielowi. Pozdrawiam

#6 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 09:08

Co nie zmienia faktu, że w świetle prawa cygan to paser, który umyślnie sprzedał lewy telefon, a autor wątku kupił telefon pochodzący z czynu zabronionego, o czym chociażby świadczy cena, a więc podchodzi tu odpowiedzialność z tytułu paserstwa nieumyślnego, tak jak napisałem wyżej. Teoretycznie autor wątku mógłby oddać telefon na policję i powiedzieć, że go znalazł i chce oddać właścicielowi, ale wtedy jest to kłamstwo i jeśli na przykład okaże się, że telefon został skradziony w wyniku pobicia, włamania, itp. to będą jeszcze większe kłopoty. Ogólnie niezły kwas, nie zazdroszczę. Ciężko będzie udowodnić prokuratorowi, że 500zł to normalna cena używanych iPhone'ów. Chyba, że to iPhone 4.

#7 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 09:19

Cóż, za głupotę się płaci. Życzę szybkiego znalezienia prawowitego właściciela telefonu.

#8 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 04 listopada 2013 - 09:24

Pomijając głupotę kupującego (iP 5 za 500pln od cygana) - skoro nie jest odpięty od starego konta to wyślij maila na adres który jest loginem do konta apple.

#9 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 09:26

Jak to zwykle mawiam: Niewiedza nie zwalnia do odpowiedzialnosci karnej... Good luck...

#10 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 09:46

Jak to zwykle mawiam: Niewiedza nie upowaznia do odpowiedzialnosci karnej...

Good luck...

Chyba "nie zwalnia od". Bo w takim kształcie to wychodzi bezsens.

#11 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 09:57

Chyba "nie zwalnia od". Bo w takim kształcie to wychodzi bezsens.

Poprawione :)

#12 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 10:38

Telefon Iphone 4 16 GB Telefon Kabel ładowarka taki zestaw
a czy to ma jakieś znaczenie za ile go kupiłem bo chyba nie (Równie dobrze mogłem go dostać ) >?! gdzie w tej wypowiedzi sens ?
chce po prostu być fer i może faktycznie jest nie kradziony nie mam pewności i mieć nie będę nie mam zamiaru stać pod Carefure całymi dniami żeby go znaleźć
ale opisać problem mogę może zapomniał usunąć konta
a może biedny pan Tomasz gdzieś szuka swojego telefonu :)

To teraz może porada techniczna dla czego nie mogę aktywować Iphona 4 żadnym z polecanych przez telefon rozwiązań ?..Internet Itunes i Kartę ?

- - - Połączono posty - - -

A ja to inaczej zrozumiałem.
Cygan ukradł Panu Tomaszowi telefon i sprzedał autorowi wątku. Autor wątku chce zwrócić telefon prawowitemu właścicielowi.
Pozdrawiam

Chyba jedna osoba która ma trochę oleju tak właśnie chciałbym znaleźć właściciela telefonu

Jak jest ktoś z okolicy i wie coś na ten temat proszę dać znać

#13 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2013 - 12:52

Chyba ważne, skoro cygan sprzedaje Ci telefon bez papierów za połowę ceny to już można się domyślać że coś nie tak. Przecież mógł za niego dostać więcej nawet na allegro. Po drugie to nie aktywujesz iphone'a bo właśnie tak to ma działać, tylko właściciel może to zrobić.

#14 Gscon

Gscon
  • 126 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 listopada 2013 - 12:59

Jeśli kupiłeś w takim stanie jak piszesz to jest paserka umyślna bo cena jest za niska i bez pudełka czy dokumentów. Ale to prawowity właściciel jeśli nie zgłosił tego na policję (pewnie zgłosił) to nikt nic nie ma do Ciebie. Jeśli zgłosił to po włożeniu karty sim zarejestrowanej na Ciebie policja Cię namierzy, weźmie telefon (mimo, ze chciałbyś go teraz oddać) i zostaniesz oskarżony o paserke. Także jak znajdziesz właściciela to lepiej żeby to nie było za pośrednictwem policji. Najlepiej od razu się z Panem Tomaszem (jeśli go znajdziesz i jeśli zgłosił kradzież telefonu) dogadaj abyś nie miał paserki, telefon zwracasz i nie ma sprawy na policji. Bo od Cygana i tak nie odzyskasz kasy a za 500zl nie warto przechodzić takich stresów. Wiedz, ze jeśli by Cie policja odwiedziła w sprawie tego tel to beda mieli zarzuty przeciwko Tobie a nie cyganowi.

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 13:14

Doakladnie jak pisze przedmowca i nie ma ze boli, a tak apropo oleju to naucz sie formulowac wypowiedzi spojnie a nie tak, ze kupy du** sie nie trzyma potem. Pisze sie wprost, ze kupiles telefon kradziony od cygana, ktory zwinal go panu Tomaszowi czy jak mu tam. Chyba jest prosciej prawda? Nie liczy sie ilocs przelanych znakow tylko jak najszybsza i najlepsza forma przekazu czyz nie... Skoro kupiles paserke to po co chcesz ja zerowac skoro nagle jak Ci powiedzielismy ze, mozesz miec konsekwenscje prawne nagle chcesz oddac telefon? Dla mnie nie zrozumialem bo z pierwszego postu wynika, ze chcesz telefon jzu zatrzymac zerujac go itp. Jesli chcesz oddac to nie zeruj uruchom, moze uda Ci sie wejsc w kontakty o ile nie jest zablokowany w jakikolwiek sposob i odnales chociazby kogos z rodziny wlasciciela telefonu... Mysle nie boli..

#16 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:32

Więc prosto i na temat Dzisiaj wykonałem telefon do Apple by dowiedzieć się w jaki sposób odblokować telefon _Rozmowa Proszę pana jest możliwość odblokowania telefonu ale musi pan najpierw udać się na policje by sprawdzić czy telefon nie jest kradziony po sprawdzeniu policja powinna wystawić zaświadczenie _Policja Telefon został dzisiaj sprawdzony nie widnieje na liście kradzionych ale policja nie może wystawić mi zaświadczenia bo takich rzeczy oni nie robią jedynie może serwis apple zadzwonić i otrzymać taką wiadomość _Oficjalny Serwis Apple Nie możemy serwisować telefonu który został zakupiony w Polsce ? _ISpot Nic panu nie możemy pomóc, Telefon do suportu Apple. Proszę zostawić telefon w sklepie a pracownicy go wyślą sprzedawca na to że nie może mi go wysłać na serwis _Serwis GSM Proszę jutro odebrać telefon :) Koniec Tematu Pozdrawiam Tomek

#17 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 listopada 2013 - 18:20

Czyli co ? oddałeś telefon do serwisu gsm i jutro odbierzesz go odblokowanego ?

#18 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 18:47

Tak dokładnie buldoggg cena serwisu 40-50 zł a co do namierzania telefonu to bajda jakich mało w komisariacie pan policjant powiedział mi że telefon można tylko namierzyć na odległość 200m :/

#19 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 listopada 2013 - 20:13

Do gości z forum,co oni robiią w serwisie że obejdą tą blokadę ?

#20 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 20:49

Pewnie wykasuje rom i wgra nowego i to wszystko albo coś innego

#21 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 04 listopada 2013 - 20:59

Namierzanie owszem, nie jest zbyt dokładne, ale jeżeli w telefonie jest karta sim zarejestrowana na "Jana Kowalskiego" to do Jana Kowalskiego puka policja. Mój współlokator miał wizytę z policji, bo jego karta przez jakiś czas była w telefonie zgłoszonym jako kradziony - na szczęście współlokator kupił telefon przez Allegro i łatwo było dojść do osoby sprzedającej. A jeżeli telefon miał iOS7 to niestety, ale serwis nic na to nie poradzi, nie da się ot tak wgrać romu do iPhona z zablokowanym iOS7 na inną osobę, a jeżeli jednak im się to uda to wielki fail dla Apple za to "zabezpieczenie".

#22 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:14

Rozumie to tak jeżeli kupisz telefon i ktoś zapomni usunąć konto to jest problem ale nie do końca co to za problem jeżeli serwis potrafi to zrobić i czy to serwis GSM czy Apple Serwis Nie jest to wielki problem nawet z ios7 "słowa pracownika apple" po prostu jest wiele przypadków że użytkownicy zapominają przed sprzedażą usunąć to co się powinno "Słowa człowieka w Serwisie apple" Więc jakoś muszą sobie z tym radzić czy kupisz telefon w komisie czy na dworcu czy przypadkiem zawsze jest jakieś rozwiązanie a że ktoś na forum napisał że blokada nie do obejścia to jest w błędzie podobnie jak z zakazami są po to by je łamać :) A co do sim też bym się nie zgodził z wypowiedzią bo karta sim odbiera sygnał GPRS i np 3G i wysyła a żeby namierzać nr trzeba najpierw potwierdzić że zgadzasz się na namierzanie Po prostu to nie jest jak we filmach że FBI ci telefon zlokalizują po karcie Miałem przypadek że zgubiłem nowy telefon marki Samsung telefon został zgłoszony w sklepie plusa i plus powiedział że jeżeli w telefonie znajdowała by się karta sim z tego telefonu jest możliwość namierzenia jeżeli jej nie ma mogą tylko zablokować aparat :/ i policja tak samo miała tylko notatkę że owy nr seri jest zagubiony i to tyle :/

#23 Gscon

Gscon
  • 126 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 listopada 2013 - 21:14

No bez problemu namierza ale pod warunkiem, że jest zarejestrowana. Jak nie to tylko beda wiedzieli jak często dzwonisz.

#24 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:27

Trzymam kciuki za prawdziwego właściciela tego telefonu aby w końcu odebrał swoją własność. A serwis, który wykonuje takie rzeczy...cóż wstyd i tyle. Pewnie ten serwis na pewno tak zrobi, że już nigdy telefon nie skontaktuje się z serwerami Apple...mhm jasne. Apple nawet wie kiedy wkładamy do komputera inne kości niż ich fabryczne ;)

#25 Tomek Nielaba

Tomek Nielaba
  • 10 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:35

Telefon został sprawdzony więc jest prawnie mój :/ i trzymaj mocno żeby właśnie takich problemów nie było :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych