Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#176 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 grudnia 2013 - 12:13

Z1 Mini z tego co mi wiadomo bedzie tylko w Japonii.

#177 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudnia 2013 - 13:14

Ja czekam wciąż na update do 4.4.1, mam nadzieję, że OTA pojawi się na dniach.

#178 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 grudnia 2013 - 14:35

Ja sobie wgralem recznie tym razem, ktos przechwycił linka i dał paczke na serwer.

#179 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 15:33

Dla mnie to bez sensu porównanie bo Nexus 5 ma rozmiar patelni... nie rozumiem tego czemu producenci robią tak wielkie telefony - przez to miałem tylko kilka modeli do wyboru przy zakupie i ostatecznie wybór padł na 4s.

#180 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 15:40

Rozmiar ekranu to jeden z bardzo wielu aspektow i tylko dlatego, ze mają je rozne nie przekresla sensu porownania. iPhone vs Nexus to za to jedyne sensowne porownanie iOS vs Android bo oba maja najnowsze wersje systemow bez przerobek.

#181 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 15:48

Dla mnie rozmiar to najwazniejsza sprawa. Moim zdaniem nie da się tego porównywać - to tak jak porównywanie małego sportowego porshe z duża limuzyną jaguara - powodzenia.

#182 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 15:53

Jeśli rozmiar jest najwazniejszy to samsung chyba mial jakies 3,2 calowe smartfony dla dzieci. Bez urazy, ale beda najwygodniejsze do noszenia w kieszeni. 4S na dzieiejsze standarty jest juz tylko mały, bo sportowy na pewno nie.

#183 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:10

Zasugerowałem tylko że trudno porównywać porshe fiata z jaguarem. Dla jednego lepsze będzie to dla drugiego to ale nie widziałem takich rankingów aby ktoś się zastanawiał który z tych samochodów wybrać - prędzej ludzie się zastanawiają czy wybrać Golfa IV czy Fiat Stilo, czy wybrać Opla Insignię czy wybrać Toyotę Avensis. Porównać tego samsunga z 3,2 ekranem za 300 zł do Nexusa 5 nie sposób to to tak jakby porównywać Fiata Uno do Jaguara - na tym przykładzie wiadomo że nie tylko gabaryt ma znaczenie. "4S na dzieiejsze standarty jest juz tylko mały, bo sportowy na pewno nie. " przeciez temat jest o 5s a nie o 4s. Zresztą plączesz się w tym co mówisz - niedawno czytałem twoje posty i przedstawiałeś tam ideę wg której nie warto zmieniać 4s na 5. Jeśli chodzi stricte o wielkość to 4s w mojej dłoni będzie leżał idealnie, bo HTC Touch Diamond z ekranem 3 calowym był do mnie do tej pory wystarczający i jakoś nigdy nie chciałem mieć większego ekranu. Te telefony z ekranem 4,5-5 cali kojarzą mi się tylko z jednym - z nawigacją samochodową. Cegły. Pozdrawiam.

#184 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:11

Ja nie rozumiem jak można używać 4s... To, że dla Ciebie tel. jest za duży to nie oznacza, że cała ludzkość nie ma prawa wyboru.

#185 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:19

Ale ja tego nie powiedziałem - każdy ma to co chce. Tak samo ktoś może woleć porshe a ktoś jaguara, jednak nie da się tych samochodów porównywać ze względu na ich różne wielkości i przeznaczenie. Z fonami jest tak samo - Iphony to po prostu telefony, a wszystko co większe niż 4,5 cala to nie telefony tylko Phablety z funkcją dzwonienia, czy jak się to tam nazywa.

#186 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:36

Dla Ciebie to ogromny telefon, dla innych nawet 5" jest mały.

#187 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:40

No to wyprzedzając ruch producentów mogą się już dzisiaj przecież przesiąść na tablet/laptop z funkcją dzwonienia i nosić go plecaku. nie wiem, może to kwestia wielkości dłoni.

#188 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:43

Dave123 jeśli nie rozumiesz, że np ideał tel to 5", a nie 4" dla dużej części ludzi to dyskusja nie ma sensu. Szczęście, że jest wybór, a nie jak Apple uważa jaki rozmiar jest dla wszystkich dobry. Ja nie kupiłem iPhone bo dla mnie ekran jest za mały i tyle. Edit: bingo! Rozgryzłeś o co chodzi. :)

#189 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:52

Zasugerowałem tylko że trudno porównywać porshe fiata z jaguarem. Dla jednego lepsze będzie to dla drugiego to ale nie widziałem takich rankingów aby ktoś się zastanawiał który z tych samochodów wybrać - prędzej ludzie się zastanawiają czy wybrać Golfa IV czy Fiat Stilo, czy wybrać Opla Insignię czy wybrać Toyotę Avensis.

Porównać tego samsunga z 3,2 ekranem za 300 zł do Nexusa 5 nie sposób to to tak jakby porównywać Fiata Uno do Jaguara - na tym przykładzie wiadomo że nie tylko gabaryt ma znaczenie.

"4S na dzieiejsze standarty jest juz tylko mały, bo sportowy na pewno nie. "
przeciez temat jest o 5s a nie o 4s.
Zresztą plączesz się w tym co mówisz - niedawno czytałem twoje posty i przedstawiałeś tam ideę wg której nie warto zmieniać 4s na 5.

Jeśli chodzi stricte o wielkość to 4s w mojej dłoni będzie leżał idealnie, bo HTC Touch Diamond z ekranem 3 calowym był do mnie do tej pory wystarczający i jakoś nigdy nie chciałem mieć większego ekranu. Te telefony z ekranem 4,5-5 cali kojarzą mi się tylko z jednym - z nawigacją samochodową. Cegły.

Pozdrawiam.

Nie plącze sie, poniewaz 5 nie jest wiele mocniejsza od 4S i jesli ktos chce odczuc zmiane to 4S lepiej zmienic od razu na 5S.
Niestety tendencja jest taka, ze do coraz mocniejszych SoC jest potrzeba coraz wieksza powierzchnia pasywnie odprowadzajaca cieplo, co za tym idzie wieksza bateria i w efekcie wiekszy ekran i caly telefon. Jesli komus nie zalezy na coraz wiekszej wydajnosci a na poręcznosci to dla niego swiat smartfonow w zasadzie zamyka sie na roku 2010/2011, byc moze juz bezpowrotnie.
Mimo to, powtarzam - porownanie ma sens chociazby dlatego, ze telefony sa najlepszymi sprzetami demonstrujacymi mozliwosci obu najbardzej konkurujacych ze soba systemow mobilnych. Sa porownywalnie wydajne i adresowane do porownywalnych klientow stawiajacych na rozwojowy software. Trudno wymagac, zeby jeszcze wygladaly identycznie, tyle samo wazyly, czy kosztowaly. Aczkolwiek cena jest tu niezaprzeczalnym atutem Nexusa. Wielkosc ekranu to sprawa typowo indywidualna, Tobie akurat bedzie bardziej lezal iPhone i byc moze jestes w stanie zrezygnowac z wielu zalet Nexusa nad iPhone wlasnie dlatego. Po to jest ten temat, zeby kazdy dowiedzial sie cos o jednym i drugim sprzecie i byc moze podjal decyzje co sobie strzelic pod choinke.

#190 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 16:56

Mi tam telefon służy głównie do dzwonienia i chodzenia po necie. W niczym się nie przydające aplikację to jednak nie dla mnie, więc starczyłby mi nawet 3GS, o którym też myślałem, ale nie mają go już w ofertach operatorzy, no i zdecydował też o wiele lepszy aparat w 4s. "na poręcznosci to dla niego swiat smartfonow w zasadzie zamyka sie na roku 2010/2011, byc moze juz bezpowrotnie. " Bingo. Trafiłeś w sedno. Na ten moment jak dla mnie tak, choć 5s udowodnił że tak nie jest - bo czytnik linii papilarnych to świetne zabezpieczenie telefonu i chociażby duże korporacje z tego skorzystają bo ograniczą w ten sposób ryzyko operacyjne. W domowych warunkach też się to może przydać choć raz w życiu może komuś uratować tyłek przed nieupowaznionym dostepem do danych. Ceny i innych parametrów nie neguję, ale wielkość jak już mówiłem jest tutaj kluczowa - moim zdaniem nie można porównywać urządzeń posiadajacych równe gabaryty, które są przecież tak bardzo ważne z uwagi na wygodę codziennego nużytkowania. samochody to był tylko przykład - ale jest wiele innych - weź porównaj łóżka o różnej wielkosci - tutaj akurat odwrotnie - większe łóżko będzie lepsze niż małe i ciasne. Albo np. mieszkanie dwupokojowe z mieszkaniem czteropokojowym. Porównajmy telewizor 42 calowy z 52 calowym. Ja tam bynajmniej nie widziałem takich porównań, jak ktoś kupuje telewizor to porównuje modele o zbliżonym rozmiarze, łóżka podobnie kupuje na wymiar mieszkania a nie porównuje które lepsze niezależenie od wielkości.

#191 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 17:02

No widzisz, a jednak jest mniej poreczny od poprzednich iPhone, czyli jednak jestes w stanie pojsc na kompromis dla nowych technologii, ktore gdzies sie musza w koncu pomiescic. I to sie tyczy tez 5 calowego Nexusa, na ktorym ktos byc moze planuje ogladac filmy w pociagu, grac na kibelku lub ma po prostu gorszy wzrok i wiekszy ekran oraz czcionka umozliwi mu w ogole korzystanie ze smartfona.

#192 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 17:11

Tak ale bez przesady. Iphone 5 nadal wygląda jak telefon, przy czym Nexus 5, tak jak mówiłem wygląda jak jakaś najnowsza nawigacja samochodowa TOMTOMA.

Wybacz, ale oglądanie filmów na 5 calach i granie w jakieś nędzne gry to profanacja.
Od filmów jest kino i domowe zacisze, od gier konsole i komputery. A co jest do wszystkie jest do niczego - i w przypadku smarfonów to się sprawdza. Wybacz też, ale niedowidzący z pewnością będą woleli coś takiego http://www.niepelnos...l/ledge/x/15883 niż najnowszego Nexusa z masą jego nikomu niepotrzebnych aplikacji.
Dla mnie największą zaletą smarfonu jest to że mogę coś sprawdzić poza domem - jestem w nowym mieście, mogę ustawić nawigację, mogę spradzić opinie która knajpa dobra, czy mogę zrobić przelew przez internet. Używanie smarfona do wymienionych przez Ciebie "przyjemności" jest bezzasadne.

BTW. do pociagu równie dobrze mogę zabrać laptopa i na 100% bym to zrobił bo w każdą podróż zabieram komputer, dla wygody, a w kibelku to raczej załatwiam szybko potrzeby a nie zajmuję miejsca w kabinie.

#193 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 17:21

Wybacz, ale kazdy z osobna decyduje co, gdzie, kiedy i na czym chce robic. GTA San Andreas moge sobie w kazdej chwili zainstalowac na wygodniejszym komputerze a jednak czekam z gotowka zacisnieta w rece, zeby kupic ja sobie na smartfon czy tablet. Czemu? Bo komputer wygodny jest tylko w domowym zaciszu a ja mam 2 domy i nie chce mi sie przenosic sprzetu. Oceniasz wszystkich swoją miarą i dlatego sie nie zrozumiemy.

#194 Dave123

Dave123
  • 70 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 17:25

GTA San Andreas przeszedłem w momencie premiery tej gry (ile to już lat temu?) kilka razy, nie widzę sensu zasiadania do tej samej gry. Poza tym nie tylko granie na takim małym ekranie w stare gry o okrojonych możliwościach to profanacja ale również bez myszki przy grach które jej wymagają. Widziałem na youtubie jak ktoś gra w GTA Vice City/III na smartfonie - nie wiem czy w wersji komórkowej można wybrać postać którą się gra czy z góry przydzielają paralityka?

#195 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 17:32

Tez przeszedlem, ale to mnie zniecheci do przejscia jeszcze raz na smartfonie. Fani Quake podobno graja nawet na kalkulatorach a ja fanem GTA jestem i moge grac na smartfonie i tez bede sie cieszyl o ile nie bardziej niz pare lat temu na starym blaszaku. Filmy tez zdarza mi sie obejrzec, ogladalem odcinki Simpsonow nawet na iPod Nano 3G, tam chyba nie ma nawet 3 cali. A telewizor na scianie wisi. W GTA3/Vice City/San Andreas grasz przez cala gre jedna postacia. Dopiero w GTA V wprowadzili system wyboru postaci.

#196 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 18:27

Homer, jedno musisz przyznać- jeśli miłośnik Androida chce kupić dla siebie wydajny telefon, ktory jednocześnie jest poręczny i wygodny w obsłudze, to właściwie nie ma wyboru. Zostają takie cuda jak seria Galaxy Mini. Wskaż jakiegoś smartfona z Androidem, który zachowując rozmiar ekranu w granicach 4-4.3 cala oferuje taka wydajność i przyjemność używania, jak choćby iPhone 5... To właśnie dla tych osób rozwój sprzętu zatrzymał się w okolicach 2010 roku. Chciałbym zobaczyć miny fanów wielkich ekranów, gdyby w przyszłym roku wszystkie flagowce z Androidem oferowały ekran taki, jak w Xperii Z Ultra. Pewnie wszyscy zaczęliby sobie wmawiać, że dopiero ekran powyżej 6 cali zapewnia wygodną komsumpcję treści. Według mnie kierunek, jaki przyjęli producenci smartfonów z Androidem to ślepa uliczka, niestety.

#197 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2013 - 19:10

A jeśli ktoś chce kupić 4,5-5" telefon z iOS?

#198 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 19:18

No niestety, kiedys byc moze trzeba bedzie dac sobie spokoj z Androidami jesli kolejne Nexusy beda coraz wieksze. Nie mowie, ze nie. Jednak, to ze ja sobie dam spokoj, nie znaczy ze ktos inny dopiero sie nim nie zainteresuje. To tak samo jak pelno ludzi od 2007 siedzi i czeka az byc moze iPhone dostanie 5 cali i wiecej.

#199 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 19:54

@Molimo Nie twierdzę, że rozmiar ekranu w iphonie 5 jest idealny, osobiście wolałbym coś w okolicach 4.3 cala. Śmieszy mnie natomiast to, że wsród setek dostępnych modeli z Androidem nie ma jednego konkretnego telefonu z ekranem do 4.5 cala. Mówi się, że Apple wmawia użytkownikom, jaki ekran jest dla nich najlepszy. Jak zatem nazwać działanie producentów smartfonów z Androidem? Mało tego, jestem pewien, ze jesli jeden z producentów wypuści model z mniejszym ekranem, który odniesie sukces, nagle pozostali przypomną sobie, że rynek potrzebuje takich rozwiązań. Analogiczna sytuacja do tej, w której Apple wypuści iPhona z ekranem w okolicach 5 cali. @Homer Z Nexusem jest jeszcze jeden "problem". Ten smartfon jest niestety wykastrowany. Pomijam już brak słuchawek w zestawie, bo to nieistotne. Tak naprawdę jedyną zaletą Nexusa jest czysty Android. Poza tym- słaby aparat, słaba bateria, średnia jakość wykonania. Poza softem nie ma nic, czym ten telefon się wyróżnia. Jestem niemal pewien, ze to celowe działanie Google i LG, aby tak dobre telefony jak wszystkie serie mini, czy nawet S4 mogły się w ogóle sprzedawać. Uprzedzając ewentualne zarzuty- nie hejtuje Androida i Nexusa. Sam myślę o zakupie po oficjalnej premierze w Polsce. Uważam jednak, ze biorąc pod uwagę wszystkie elementy razem, jest to gorszy smartfon od iPhona 5s, czy nawet 5. Podkreślam, to jest MOJE zdanie.

#200 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2013 - 20:28

No, ale to samo moge powiedziec o reszcie telefonow z Android - maja aparaty, kamery, baterie a sa wykastrowane z dobrze dzialajacego systemu. I tym sposobem dochodzimy do prawdy oczywistej - idealu nie ma. Akurat ja jestem w stanie poswiecic kamery, baterie dla oprogramowania, ktos inny na odwrot. Tyle, ze potem patrzysz na statystyki i wiecej ludzi narzeka na TouchWiz niz na kamere czy baterie w Nexus. I nie jest to dlatego, ze nikt nie kupuje Nexus'ow bo Nexusy po samsungach to juz dzisiaj najlepiej sprzedajace sie smartfony z Android.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych