Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Please log in to reply
529 replies to this topic

#51 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 07 November 2013 - 17:13

Homer: myślę, że to kwestia gustu, bo jak dla mnie iphone ma ponadczasowy wygląd, bo wg. mnie od pierwszej wersji, aż do dzisiaj jest to najładniejszy tel. Co do designu miałem takie samo zdanie nawet jak byłem fanboyem androida...

#52 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 07 November 2013 - 18:17

+ czytnik linii papilarnych + fajny system + 64 bity + 10 pkt. do "PRESTIŻU" ;) Za Nexusem nikt się nie obejrzy na ulicy, bo wygląda skromnie i nie wyróżnia się designem spośród dziesiątek innych telefonów. 5C z jego plastik fantastik przynajmniej poszli w oczojebne barwy, więc trudno będzie go nie zauważyć. 5S, szczególnie biały i złoty bije po oczach ze 100 metrów. :) No ale nie każdy kupuje dla wyglądu.

Prestiżu z takim małym ekranem? Już nawet hipsterzy w Starbucksie wiedzą że to za mało :P

#53 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 November 2013 - 18:39

Bardzo mało, to był jeden z powodów dla którego po raz kolejny odpuściłem sobie iPhone. Jeśli nie sprawia mi problemu obsługa L920 to 7mm więcej na długość i 5" ekran też nie będzie problemem, chociaż nie wiem jak w Android jest rozwiązany problem dostępności górnej części ekranu (dodatkowy gest), bo WP zrobił to świetnie.

#54 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2013 - 20:40

Homer: myślę, że to kwestia gustu, bo jak dla mnie iphone ma ponadczasowy wygląd, bo wg. mnie od pierwszej wersji, aż do dzisiaj jest to najładniejszy tel. Co do designu miałem takie samo zdanie nawet jak byłem fanboyem androida...

A ja mysle, ze to czy cos jest niemal identyczne od 6 lat i to, ze cos jest jeszcze w miare swieze i malo znane nie jest w ogole kwestia osobista czy gustu. Po prostu iPhone jest oklepany i malo na kim robi juz wrazenie. Czy to 2G czy 5S, roznica jest w zasadzie tylko dla wlasciciela ;) Nexus na ulicach to jeszcze niewiadomo co a jak cos jest nieznane to wzbudza ciekawosc. Psychologia. Efekt poteguje fakt, ze ma maksymalnie minimalistyczny desig, szczegolnie przodu.

Natomiast to, ktory jest ladniejszy to juz osobna sprawa. Dla mnie to jest obojetne bo tego sie nie da zmierzyc ani zwazyc. Poza tym telefon to nie kobieta, nie musi byc piekny zeby chcialo sie go... uzywać.

#55 Tomek28ST

Tomek28ST
  • 168 posts
  • SkądGorzów Wlkp., PL

Posted 07 November 2013 - 22:00

I tak i nie. Plasitk jest gumowany jak N7, jest to częsty widok w wysokiej klasy lustrzankach.

Nie jest to prawdą bo:
Nikon D4 - korpus ze stopu magnezu
Nikon D800 - korpus ze stopu magnezu
Nikon D3x - korpus ze stopu magnezu

Canon 5D Mark III - korpus ze stopu magnezu
Canon 1D X - korpus ze stopu magnezu
Canon 1D c - korpus ze stopu magnezu

Nie, żebym się czepiał :)

#56 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2013 - 22:14

O wstawki mi chodzi, o wykonczenie. Chociazby tam gdzie masz wyżłobienia na kciuk.

#57 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 07 November 2013 - 22:39

... Po prostu iPhone jest oklepany i malo na kim robi juz wrazenie...

Oklepany nie oklepany, bez znaczenia, gimbaza się patrzy ;) Nexus nie rzuca się w oczy w knajpie, autobusie, pociągu itp.
Ja nie mówię że Nexus jest brzydki, tylko jest z wyglądu bardzo skromny, nie rzuca się moim zdaniem w oczy, bo i niema czym, dużo teraz czarnych telefonów z dużym ekranem, a blink blink złoto i biel co by nie mówić zawsze będzie widać...a tym bardziej róż, żółć, błękit czy zieleń.

- - - Połączono posty - - -

... Chociazby tam gdzie masz wyżłobienia na kciuk.

Wyżłobienie na kciuk hmmm...no to faktycznie argument...tyle że w mojej Leice lustrzance nie mam takiego...jest kwadraciasta i magnezowa bodajże...no i zryta już od lat :) Ale za to przyjemnie ciężka, nieporęczna i wręcz stworzona do unikania funkcji Auto :)

#58 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 November 2013 - 23:01

Mowie to w oparciu o swoje doswiadczenia ;) Nie pamietam, zeby sie ktos mnie pytal co to za telefon gdy akurat mam ze soba iPhone. O Nexusa juz sie pytali "Co to za taki zamaskowany telefon" albo "co on taki bez przyciskow". A iPhone jak kupilem "O to teraz mozesz isc sie lansowac". Teraz moze od czasu do czasu "5 czy 5S?" bo akurat niedawno byla premiera. Tyle. Jak sie ludzie patrza na ulicy to nie nie obchodzi. A jak ju sie patrza to mnie denerwuje, bo mam wrazenie ze zaraz go strace.

#59 iKrawiec

iKrawiec
  • 1152 posts
  • Skąd/root

Posted 07 November 2013 - 23:13

Dobra dobra, a co z baterią w nowym nexusie? Poprawiono coś względem poprzednika?

#60 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 08 November 2013 - 07:44

Się okaże w praniu. Powinno być nieco lepiej ;-)

#61 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 November 2013 - 16:07

Nexus 5:

300h standby
60h talktime 3G

iPhone 5S

250h standby
40h talktime 3G

Tyle wiadomo na razie. W stosunku do Nexus 4, baterie powiekszyli o 200mAh. Z tego co czytalem, w KitKat wprowadzili tunelowanie audio dla DAC, co ma wydluzyc czas sluchania muzyki "up to two times" .

Tymczasem, pojawil sie droptest:
Nexus 5 Drop Test! - YouTube

#62 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 November 2013 - 17:46

Już na forum xda pojawiła się łatka poprawiająca jakoś i focus N5, więc Google niedługo powinno od siebie dodać. :)

Tutaj porównanie N5 i 5s:
iPhone 5s vs Nexus 5 - YouTube

Jak widać wszystko jest płynne i szybkie ale jednak iOS ma bardziej dopracowane programy pod sprzęt.
Jakby ktoś był zainteresowany ochroną N5 to ja wybrałem SPIGEN Google Nexus 5 Case Protective [Neo Hybrid]
Jutro po 10 paczka z telefonem będzie u mnie więc zdam pierwsze relacje, czy telefon jest warty uwagi.
Niestety nie mam iPhone 5s więc bezpośrednio go nie porównam, ale korzystałem z iPhone 5/HTC One/L920

#63 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 November 2013 - 23:16

A do mnie wyslali info, ze bedzie obsuwa z dostawa :/

Anyway, porownanie kamer:

Google Nexus 5 vs. Apple iPhone 5s - 1080p Camera test - YouTube

#64 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 November 2013 - 10:23

To zacznijmy. Jakość wykonania jest świetna, wszystko idealnie spasowane, nic nie skrzypi i nie ugina się, nie wiem nawet czy plastik nie jest lepszej jakości niż L920. W dodatku tylna powierzchnia nie jest śliska i nie ma obawy, że telefon wyśliźnie się. Szybkość: myślałem, że L920 jest szybka ale N5 dosłownie jest jak rakieta... To co mi się póki co nie podoba to niektóre programy nie działają pod A 4.4, w iOS7 wszystko ładnie chodzi pomimo najnowszej wersji systemu, a tutaj trzeba czekać aż łaskawie dev uaktualni program.

#65 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 November 2013 - 13:47

Molimo, wejdz w ustawienia developerskie (sprawdz w Google jak je uaktywnic) i ustaw szybkosc animacji na 0,5x. Nie dziekuj ;)

- - - Połączono posty - - -

A programy pod iOS7 tez musialy byc uaktualnione. Nowe API itd. sila rzeczy czasem cos przestaje dzialac.

#66 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 November 2013 - 13:52

Brakuje mi w sumie tylko Alior Banku ale jakoś przeżyję. :) Dioda powiadomień, kolejny fajny bajer, dziwię się, że wszystkie słuchawki tego nie posiadają. Zmieniłem szybkość animacji, teraz to błyskawica. :) Za 1800zł telefon jest tak rewelacyjny, że według mnie nie ma konkurencji jeśli ktoś chce więcej niż 4". Czekam teraz na poprawkę aplikacji aparatu chociaż bez tego w dobrym świetle nie jest źle, okazyjne zdjęcia są jak najbardziej akceptowalne. Jeszcze do niedawna szczerze brzydziłem się Androidem ale to tylko dlatego, że nigdy Nexusa nie miałem. N5 i czysty system jest rewelacyjny. Ogólnie Htc One, Sony Z1 i Nexus 5 to najlepsze telefony jakie pojawiły się z Androidem, każdy coś dla siebie może wybrać. iOS7 i iPhone są rewelacyjnymi produktami ale gdy ktoś chce większego ekranu to 3 w/w tel. są super.

#67 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 09 November 2013 - 16:20

Tzn. aplikacja Aliora na 4.4 nie działa? Jeżeli tak to zgłoś problem, może poprawią. Inaczej pewnie trzeba będzie czekać aż 4.4 się spopularyzuje. A to zajmie miesiące.

#68 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 November 2013 - 16:24

Tak aplikacja Aliora na 4.4 nie działa. Z innych niedziałających jest Mój Orange.

#69 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 November 2013 - 16:44

Tzn. aplikacja Aliora na 4.4 nie działa? Jeżeli tak to zgłoś problem, może poprawią. Inaczej pewnie trzeba będzie czekać aż 4.4 się spopularyzuje. A to zajmie miesiące.

Wiekszosc aplikacji do 4.3 zostala dostosowana w ciagu 2-3 tygodni.

#70 Damixs74

Damixs74
  • 252 posts
  • SkądPoznań/Cieszyn

Posted 09 November 2013 - 21:28

Jak z baterią w N5 ?

#71 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 November 2013 - 21:32

Po kilku dniach użytkowania będę mógł powiedzieć, póki co za dużo zabawy telefonem więc nijak to ma się do normalnego dnia.

#72 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 10 November 2013 - 12:26

Jak jakość muzyki na słuchawkach w N5 ? Akceptowalna , równająca się z iP5 ?

#73 Bartek88k

Bartek88k
  • 241 posts

Posted 10 November 2013 - 12:31

I co to za naklejka z jakimiś numerami na tyle? Można ją usunąć? Traci się przy tym gwarancje?

#74 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 November 2013 - 12:35

Na Sennheiser CX300 II nie słyszę różnicy, mp3 320kb/s, jakość naprawdę dobra. Głośnik jest przeciętny ale chyba tylko HTC One ma dobre. To zwykła naklejka z IMEI, można ją spokojnie usunąć. Co do baterii: 3G, Wi-Fi, ekran 50% (użycie 2g 31m) - mam na liczniku 19g na baterii i zostało 27% (2-3 rozmowy, z kilkadziesiąt sms i przeglądanie sieci, instalacja kilku programów).

#75 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 November 2013 - 17:11

Ze swojej strony dodam, ze swiecenie ekranu w Android =/= czas uzycia w iOS. iOS zlicza, poza aktywnoscia uzytkownika, rowniez wszystko co system robi w tle po zgaszeniu ekranu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users