Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#476 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 marca 2014 - 12:17

skreśliłem Nexus 5 ze względu na bardzo słabą baterię :/ chociaż mam na myśli teraz Note 3 - nie wiem czy to dobry wybór

Wg mnie o wiele lepszym wyborem będzie LG G2.

#477 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 24 marca 2014 - 12:29

Jakość wykonania i szybkość działania N5 - bez zarzutu, żadnych spowolnień animacji, jednym słowem bajka. Wracam jednak do ip5, bo bateria jest kiepściutka, nie wytrzymywała jednego dnia bez ładowania. Ten 5 calowy ekran (piękny skądinąd) drenuje ją strasznie. Gdyby nie ta bateria, to do premiery ip6 chętnie bym sobie odmienił trochę i pobawił się Androidem. LG G2 to już nie to samo, nakładka LG jest kiepska, plastik tani w dotyku i jeszcze te przyciski z tyłu obudowy - lipa.

#478 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 marca 2014 - 12:58

Jak poprawią baterię w N6 to większość użytkowników będzie zadowolona.

#479 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2014 - 15:45

Zeby jeszcze dali jakas kampanie reklamowa i premiere na czas to by odciagneli ludzi od lagwizow.

#480 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 24 marca 2014 - 19:06

Wracam jednak do ip5, bo bateria jest kiepściutka, nie wytrzymywała jednego dnia bez ładowania. Ten 5 calowy ekran (piękny skądinąd) drenuje ją strasznie. Gdyby nie ta bateria, to do premiery ip6 chętnie bym sobie odmienił trochę i pobawił się Androidem. LG G2 to już nie to samo, nakładka LG jest kiepska, plastik tani w dotyku i jeszcze te przyciski z tyłu obudowy - lipa.

Fakt, wytrzymuje jakies max 6 godzin użytkowania na włączonym ekranie. Wychodzisz z domu, pobawisz sie chwile telefonem i bateria znika w oczach. Oczywiście przy rozsądnym korzystaniu czyli jak sie nie siedzi na telefonie non stop bateria wystarczy znacznie dłużej. Ale nie po to kupuje sie 5 cali full hd aby sie potem ograniczać ze względu na baterie. Wg mnie te 8-10 godzin pracy na włączonym ekranie to powinno byc minimum.

Tak na marginesie zajebista sprawa jest ładowanie bezprzewodowe - jak potrzebujesz, to odkładasz telefon na ładowarke, zero kabli, zero ograniczeń, ktoś dzwoni, ponosisz i potem odkładasz na miejsce.

#481 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 marca 2014 - 19:52

No to iPhone nie wytrzyma 6h zapalonego ekranu. W uzyciu mam przecietnie 7-8h, ale ten licznik nie pokazuje tylko zapalonego ekranu, ale tez kazda aktywnosc systemu w tle.

- - - Połączono posty - - -

Nie w tle, tylko po uśpieniu. Gdzie jest opcja edytuj?

#482 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 24 marca 2014 - 20:23

No powiedzmy 5 godzin max. Nie pateYlem domstatystyk, wiemm tylko ze jak wczoraj ostro testowałem fona, to w połowie dnia musiałem ładować :)
Wg testów na internecie da radę przeglądać neta jakies 5 godzin.. Zasadniczo nie ma to większego znaczenia, bo ja z N5 korzystać będę jak z telefonu a nie z tabletu czyli dzwonienie, SMS, zdjęcia, kalendarz, przypominajki. Dodatkowe ficzery raczej okazjonalnie/awaryjnie - od tego mam iPada i Kindla. W tym układzie zakładam, ze będę ładować co drugi dzień. Ładowarka bezprzewodowa dodatkowo uprzyjemni ten proces.

Nie pateYlem domstatystyk,

*nie patrzyłem z zegarkiem w ręku ;)

#483 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 marca 2014 - 21:04

Oho, moj nowy faworyt w stajni Google - HTC One (M8) w wersji Google Play.

HTC One (M8) gets Developer and Google Play editions - GSMArena.com news

#484 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 25 marca 2014 - 22:22

tylko ta słaba kamera :( Nie wiem dlaczego to HTC trzyma się tej pseudo innowacyjnej technologii UltraPixel. To jest taka porażka :( Sam czekam na iPhone 6 i potem podejmę decyzję co będzie po Nexusie 5 (chyba, że wszystko będzie słabe to będzie problem :) )

#485 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 marca 2014 - 00:02

Z pewnoscia gorzej nie bedzie jak w pierwszym One, tak samo raczej tez nie wiec obstawiam poprawe.

#486 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 27 marca 2014 - 07:07

Fakt, wytrzymuje jakies max 6 godzin użytkowania na włączonym ekranie. Wychodzisz z domu, pobawisz sie chwile telefonem i bateria znika w oczach. Oczywiście przy rozsądnym korzystaniu czyli jak sie nie siedzi na telefonie non stop bateria wystarczy znacznie dłużej. Ale nie po to kupuje sie 5 cali full hd aby sie potem ograniczać ze względu na baterie. Wg mnie te 8-10 godzin pracy na włączonym ekranie to powinno byc minimum.

Update: przy rozsądnym i zoptymalizowanym wykorzystaniu telefon wytrzymał mi 2 dni i zostało jeszcze 25% (WIFI OFF, APN OFF, transmisja 2G, telefon traktuję jak telefon a nie jak tablet) czyli jak potrzeba, da się jednak ten czas spokojnie wydłużyć.

Do systemy też się już przyzwyczaiłem, jak sobie wszystko zainstalowałem co potrzeba i poustawiałem wizualne to nawet mi to pasuje - po prostu korzystam a nie wnikam w system. Generalnie, gdybym miał kupować 2 raz, wybrałbym podobnie N5, mając do dyspozycji iPad Air po prostu dla mojego user case (głownie wykorzystuje phone, smart jest dodatkiem) nie ma absolutnie sensu płacić 2300 PLN. Jakby 5Si N5 były w podobnej cenie, pewnie jednak wybrałbym 5S, ale skoro N5 jest znacznie tańszy, naprawdę nie widzę powodu aby przepłacać (mając iPad Air).

Jedna rzecz w N5 jest dla mnie zaletą jak i wadą - ekran 5 cali. Spokojnie wystarczyłoby jednak 4-4,5 cala. Owszem ogromna wygoda użytkowania, wygodnie się go trzyma (wygodniej niż mały telefon), jest dość zgrabny i spokojnie wchodzi do kieszeni, jednak suma sumarum ogranicza ruchy tzn trzeb uważać co się robi mając go w kieszenie (gwałtowne schylanie się, kucanie, jazda na rowerze etc).

...

#487 bartorux

bartorux
  • 146 postów
  • SkądGdańsk/Łeba, Poland, Poland

Napisano 29 maja 2014 - 19:08

Swojego czasu miałem mocne ciśnienie na androida, sprzedałem IP4 i kupiłem Samsunga s3. To plastikowe padło mocno mnie zraziło. Teraz mam IP5 i zakupiłem tablet nexus 7. Powiem, że jestem mega zaskoczony jak to działa. Sama konstrukcja tabletu jest świetna. To już nie jest ten sam stary android. Kitkat moim zdaniem śmiało może zastąpić iOS. I mocno ostatnio się zastanawiam czy kolejnym telefonem właśnie nie będzie Nexus 5 :)

#488 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 29 maja 2014 - 21:18

Ja teraz właśnie jadę na iP5 a Nexus leży tymczasowo w szufladzie. To jest świetny telefon, ale jak masz iP5 to koniecznie trzeba poczekać przynajmniej na nexusa 6 albo nawet 7. Większej szybkości nie uswiadczysz a tylko będzie gorsza bateria. Chyba, że zależy Ci na Androidzie jako takim.

#489 KarsonPL

KarsonPL
  • 19 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 29 maja 2014 - 21:45

Mój kumpel ostatnio przesiadł się właśnie z iP5 na Nexusa. Przekonała go przekątna wyświetlacza. Po pierwszym tygodniu użytkowania stwierdził, że Android szybko chodzi, że Google zrobiło wielkie postępy jeżeli chodzi o płynność systemu, ale niestety bateria za długo nie wytrzymuje, w dodatku brakowało mu strumieniowania zdjęć icloud oraz "porządku" w systemie. W iOS'ie wszystko jest podawane na tacy i nie ma się prawa zepsuć, a w androidzie często zdarza się aplikacjom wysypać.

#490 bartorux

bartorux
  • 146 postów
  • SkądGdańsk/Łeba, Poland, Poland

Napisano 29 maja 2014 - 22:00

Ogólnie nie ma co gadać, ale obecnie android zrobił wielki postęp i nie jest już to ten stary samsungowy syf z czasów galaxy s+. Nadrobił wiele i czysty bez nakładek działa na prawdę śpiewająco. Ja obecnie walczę z bateria w IP5 bo sporo korzystam. Więc jeśli nexus 5 ma jeszcze gorzej to niestety trzeba czekać :( https://www.icloud.c...0A-061F4BC4F1C4 ciągle pod ładowarką...

#491 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 maja 2014 - 00:23

Ogólnie nie ma co gadać, ale obecnie android zrobił wielki postęp i nie jest już to ten stary samsungowy syf z czasów galaxy s+

Za czasow galaxy s+ tez byly Nexusy i juz wtedy dzialaly duzo lepiej. A samsung jak samsung, swoj syf klepie dalej.

#492 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 30 maja 2014 - 05:21

Nexusa odłączałem o 5:00 potem trening i praca. O 11:00 lądowałem ma max potem intensywne korzystanie i o 16:00 znowu ładowanie na max. Potem na noc do ładowarki - tak wyglądał cykl dnia w Nexie. Dodam, że nie miałem żadnej appki zjadającej prąd. Po prostu dużo korzystam z tel i spotify.

#493 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 30 maja 2014 - 14:13

l.gajewski ładujesz telefon 3x dziennie? :o Ja mam lumię 625 i standardowo trzyma mi od 3 dni do 5 dni..

#494 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 30 maja 2014 - 14:48

Ja mam lumię 625 i standardowo trzyma mi od 3 dni do 5 dni..

a włączasz ją czasem :D
Nie wierzę, że komuś kto używa smartfona jest on w stanie wytrzymać 5 dni! Zwłaszcza przy takim wyświetlaczu. Bajki kolego to na forum dla dzieci.

#495 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 maja 2014 - 15:27

Ja laduje co 2 dni, zarowno iP5 jak i N4, ale to dlatego, ze 90% czasu uzywam iPada.

#496 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 30 maja 2014 - 18:55

a włączasz ją czasem :D
Nie wierzę, że komuś kto używa smartfona jest on w stanie wytrzymać 5 dni! Zwłaszcza przy takim wyświetlaczu. Bajki kolego to na forum dla dzieci.

Cały czas włączona, to że ty musisz mieć włączony internet GPS bluetooth 24/7 to już twój problem, ja tego nie potrzebuję. Poza tym jak widać nie masz Nokii i nie wiesz jak trzymają baterie w Nokiach. Standard to minimum 2 dni, a u sporej części podobnie jak u mnie.

#497 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 maja 2014 - 19:12

Nexus 5, 3G, 50% ekran, głownie przeglądanie sieci i WA = 5h i bateria pada. Wcześniej pisałem, od rana do wieczora te 5h starczyło, na komórce nie gram. :)

#498 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 31 maja 2014 - 09:24

Cały czas włączona, to że ty musisz mieć włączony internet GPS bluetooth 24/7 to już twój problem, ja tego nie potrzebuję. Poza tym jak widać nie masz Nokii i nie wiesz jak trzymają baterie w Nokiach. Standard to minimum 2 dni, a u sporej części podobnie jak u mnie.

Skoro masz wszystko powyłączane to dlaczego jesteś wielce zdziwiony, że ktoś ładuje telefon codziennie? To jest urządzenie do używania, a nie bicia rekordów na wytrzymałość baterii. Jeśli ktoś używa, ma włączony internet, BT i co tam jeszcze potrzebuje to bateria nie wytrzyma nie wiadomo ile. Ty tego nie używasz, więc w zasadzie nie wiem po co Ci smartfon. Nie lepiej, żebyś kupił Nokię 6310 i napisał tu na forum, że bateria trzyma Ci 14 dni?
Co do Nokii, mam w domu trzy sztuki, ale na symbianie i one już leżakują z czystej sympatii :) Mój bliski kolega ma Lumię 710, 820 i kupił ostatnio 630.
710 trzyma mu 1 dzień, 820 ładuje dwa razy dziennie, a 630 po pierwszym ładowaniu wytrzymała mu 1,5 dnia, ale powiedział, że praktycznie jej nie używał.
Napiszę raz jeszcze, nie znam nikogo kto "używa i korzysta" ze smartfona i bateria wytrzymała mu tyle co Tobie.
Jeśli o mnie chodzi to mój IP5S trzyma do półtora dnia maks, a Xperia V ładowana jest codziennie. Mam włączony tylko net i wifi. Z BT nie korzystam. Sporo e-maili, społecznościówki plus rozmowy i sms.

#499 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 31 maja 2014 - 10:12

Bt - nigdy w życiu tego jeszcze nie użyłem, jak będę potrzebował to włączę, jaki jest sens posiadania tego włączonego cały czas? Nie ma. internet - w domu mam laptopa na którym wygodniej jest przeglądać internet niż na telefonie. nie mniej jednak czasem ten internet na telefonie włączam, ale nie ma sensu zostawiać go włączonego cały czas. gps - nigdy tego nie potrzebowałem i raczej nie zapowiada się żebym potrzebował. Jak widzisz nie mam wszystkiego powyłączanego. Mam powyłączane zbędne funkcje pakowane do każdego telefonu oraz funkcje których kompletnie nie używam. U mnie minimum 2 dni telefony trzymają. Lumia 820 to też było około 3 dni, więc nie wiem co ten twój kolega z nią robi że trzyma mu pół dnia bateria.. I ja nie jestem w tym odosobnionym, sporo osób też bateria trzyma od 2 do 5 dni.

#500 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 maja 2014 - 13:59

więc nie wiem co ten twój kolega z nią robi że trzyma mu pół dnia bateria..

No pewnie uzywa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych