Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad Air

• Please log in to reply
1956 replies to this topic

#1001 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 21 November 2013 - 23:15

Skoro oczekujesz abym przestał pisać o Tobie to może dla przykładu skończ pisać o mnie?

Zaraz po tym jak Ty dostosujesz się do zasad obowiązujących na tym forum. Obiecuję i od długiego już czasu czekam aż przestaniesz je łamać.

Cytat z regulaminu:
"W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum."

Powtórzę jeszcze raz. Jak każdy masz prawo mieć swoje zdanie, podobnie jak ja. Moje zdanie na temat ekranu Twojego iPad'a jest następujące:
nie wiem czy ekran jest żółty bo zdjęcia były pod kątem, na 100 % jednak Twój egzemplarz cierpi na book spine. Nie musisz się z tym zgadzać ale takie są fakty. Dziękuję :D

#1002 adzioha

adzioha
  • 7 posts

Posted 21 November 2013 - 23:19

Dostałem nowego Air w ramach reklamacji. Seria DMQLM (prawdopodobnie matryca Samsunga), matryca w zasadzie bez zarzutu, choć porównując z moim padem 4 gen. równomierność podświetlenia jest nieco gorsza (cóż, mniej niż połowa, w porównaniu do 4-ki diod robi swoje) a i biel jest "bielsza" w 4-ce. Niemniej jednak i tak jest o niebo lepiej niż w reklamowanym Air serii DMPLG (matryca LG) z jeszcze bardziej nierównomiernym podświetleniem i zażółceniem. Ispot wymienił, gdy tylko dostał nowy "rzut". Uznałem zatem, że to koniec zabawy i ten egzemplarz zatrzymuję, by nie popaść w paranoję. Jednak ekran Samsunga Galaxy Note 10.1 2014 (mojej partnerki) jest zdecydowanie lepszy, biorąc pod uwagę równomierność i barwę -nie mam tu cienia wątpliwości. Air łapie też "chętniej" odciski palców niż 4-ka i wspomniany Samsung. Niższej jakości powłoka oleofobowa? Przy okazji, 4-ka na sprzedaż w dziale ogłoszeń.

#1003 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 21 November 2013 - 23:20

RBB ten pkt. regulaminu rownież Ciebie dotyczy. "W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum."

#1004 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 21 November 2013 - 23:25

RBB ten pkt. regulaminu rownież Ciebie dotyczy.

"W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum."

Oczywiście, dlatego nie piszę o Tobie a o ekranie Twojego iPad'a. Coś jeszcze wyjaśnić? Moje dzieci już śpią więc nie pomogą a byłoby może bardziej zrozumiałe gdyby one objaśniły :D

#1005 szymonb

szymonb
  • 74 posts

Posted 21 November 2013 - 23:44

Ty widzę za przeproszeniem głupi jesteś? Czy tylko takiego udajesz?

Post edytowalem po ostrzezeniu admina (slusznym).

#1006 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 22 November 2013 - 01:09

To z jakiego w końcu powodu wymieniałeś iPad'a bo zaczynasz się już gubić w zeznaniach przyjacielu? :D
Brud czy paski?

W Media powiedzieli mi, że to wada kosmetyczna, zabrudzenie szkła i bez problemu oddali kase. Jakoś setki ludzi na youtube wstawiają recenzje i nie narzekają na ekrany a na polskim forum panika jakby swego czasu Rubiny ze związku sowieckiego rzucili do sklepów. Przestańcie jarać tanie szlugi z ukrainy bo dym papierosowy też zabarwia szkło na żółto :)

Nie będę się wdawał w dyskusje, po wymianie nie mam najmniejszych problemów, apple święte nie jest ale to co tutaj się dzieje to już delikatna paranoja. Ciężko znaleźć pozytywny wpis o nowym ipadzie.

Owszem Samsung też jest dobrą firmą, i nie miałem żadnej wpadki z nimi. Więc jeżeli nie jestem pewien co do jakości nowego sprzętu to polecam inny, sprawdzony. Po korzystaniu przez 2 tyg z drugiego ipada air nie ma najmniejszych problemów z zacięciami, ramem czy ekranem.

#1007 cortez79

cortez79
  • 276 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 November 2013 - 12:07

Ja używam swojego Aira dobę i jak narazie nie doznałem żadnych problemów z działaniem. To samo z ekranem. Trochę na początku wydawał się być tandetny taki lekko plastikowy. Przyciski rownież działają głośniej niż np. w moim drugim ipadzie 3 gen. Poza tym lekkość samego urządzenia oraz działanie systemu na wysokim poziomie. Po rozpakowaniu zauważyłem lekko porysowany folię od spodu. Ktoś wstawiał zdjęcie, że miał wgiecie na obudowie. U mnie też to na początku wyglądał, że mam takie wgniecenie. Okazało się, że to tylko folia była zarysowana. W każdym razie problem musi z tym być. Zakładam, że jeśli urządzenie by dłużej podróżowało, lub kurier by mocniej rzucał przesyłkę to rzeczywiście takie wgniecenie może powstać. Zdjecie ekranu, biel wyświetla lepszą niż w moim iP 5 oraz iPadzie 3 gen.[ATTACH=CONFIG]18506[/ATTACH]

#1008 pnarowski

pnarowski
  • 28 posts
  • SkądMielec

Posted 22 November 2013 - 12:20

[ATTACH=CONFIG]18511[/ATTACH] Witam, przedstawiam Wam ekran mojego Air'a, którego zdecydowałem się wymienić. Widać, że klawiatura po lewej stronie jest zażółcona. Mam nadzieję, że nowy będzie lepszy. Pozdrawiam wszystkich.

#1009 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 22 November 2013 - 14:10

Zdjecie ekranu, biel wyświetla lepszą niż w moim iP 5 oraz iPadzie 3 gen.[ATTACH=CONFIG]18506[/ATTACH]

Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia z klawiaturą jak kolega pnarowski, no i nie pod kątem. Chyba nie jest tam do końca aż tak biało a na pewno nie na całej powierzchni :D Coś z tym lewym dolnym rogiem standardowo. Wiem, wiem, znowu się czepiam biednego iPad'a.

#1010 pnarowski

pnarowski
  • 28 posts
  • SkądMielec

Posted 22 November 2013 - 14:21

Witam! Wymieniałbyś na moim miejscu?

- - - Połączono posty - - -

Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia z klawiaturą jak kolega pnarowski, no i nie pod kątem. Chyba nie jest tam do końca aż tak biało a na pewno nie na całej powierzchni :D Coś z tym lewym dolnym rogiem standardowo. Wiem, wiem, znowu się czepiam biednego iPad'a.

Przepraszam, pytanie jest skierowane bezpośrednio do Ciebie, a mianowicie - wymieniałbyś na woim miejscu?

#1011 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 22 November 2013 - 14:32

Przepraszam, pytanie jest skierowane bezpośrednio do Ciebie, a mianowicie - wymieniałbyś na woim miejscu?

Miałem coś podobnego jak u Ciebie, dwa tygodnie temu odstąpiłem od umowy w iSpot. Coś takiego w sprzęcie kosztującym od 2099 do 3799 PLN jest niedopuszczalne i wygląda jak kpina z klienta. Jeśli tylko masz możliwość powinieneś wymieniać. To nie jest tablet z biedronki za 299, w którym można coś takiego zaakceptować.

#1012 pnarowski

pnarowski
  • 28 posts
  • SkądMielec

Posted 22 November 2013 - 15:05

Miałem coś podobnego jak u Ciebie, dwa tygodnie temu odstąpiłem od umowy w iSpot. Coś takiego w sprzęcie kosztującym od 2099 do 3799 PLN jest niedopuszczalne i wygląda jak kpina z klienta. Jeśli tylko masz możliwość powinieneś wymieniać. To nie jest tablet z biedronki za 299, w którym można coś takiego zaakceptować.

Masz rację, w sumie widać to głównie na białym i jasnym tle, podczas przeglądania internetu, odbierania i wysyłania maili lub czytania, a tablet służy mi głównie do tego. Na moim poprzednim iPadzie 3 nic takiego nie zauważyłem. Jest to mój pierwszy sprzęt Apple, który zwracam.

#1013 pebe86

pebe86
  • 35 posts

Posted 22 November 2013 - 15:34

Hehe, ja powiem tak- nie tak dawno kupowałem telewizor 55', i zanim tego dokonałem to przez dobre kilka miesięcy śledziłem specjalistyczne forum, aby znaleźć najlepszy egzemplarz w moim budżecie. I im bardziej wdrażałem się w ten temat, tym bardziej uświadamiałem sobie jak bardzo niedoskonała jest technologia LCD/LED. Banding, clouding, itp.- o tych sprawach nie słyszałem wcześniej, tym bardziej nie dostrzegałem (na ogół) tego typu wad w swoim tv. Kupiłem telewizor ze średniej półki, który ma część z tych problemów- ale odkąd przestałem na to forum zaglądać, to przestałem się nimi przejmować i zwracać na nie uwagę :) Więc morał jest taki, że nie ma urządzeń idealnych (ludzie pokupowali telewizory za kilkanaście tys. PLN, i spora część "problemów" też ich dotyczy) i zamiast doszukiwać się wad na siłę, warto się od tego zdystansować i cieszyć się codzienną eksploatacją. A skoro ktoś narzeka, że w tak drogim sprzęcie dostrzega takie niedoskonałości, to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić tańszy tablet- skoro sądzi, że konkurencja radzi sobie w tej kwestii lepiej. I jeszcze zaosczędzi trochę kasy. Pytanie tylko czy nie będzie zamiast tego narzekał na parę innych spraw, z których istnienia teraz nawet nie zdaje sobie sprawy :)

#1014 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 22 November 2013 - 16:12

Hehe, ja powiem tak- nie tak dawno kupowałem telewizor 55', i zanim tego dokonałem to przez dobre kilka miesięcy śledziłem specjalistyczne forum, aby znaleźć najlepszy egzemplarz w moim budżecie. I im bardziej wdrażałem się w ten temat, tym bardziej uświadamiałem sobie jak bardzo niedoskonała jest technologia LCD/LED. Banding, clouding, itp.- o tych sprawach nie słyszałem wcześniej, tym bardziej nie dostrzegałem (na ogół) tego typu wad w swoim tv. Kupiłem telewizor ze średniej półki, który ma część z tych problemów- ale odkąd przestałem na to forum zaglądać, to przestałem się nimi przejmować i zwracać na nie uwagę :)

Więc morał jest taki, że nie ma urządzeń idealnych (ludzie pokupowali telewizory za kilkanaście tys. PLN, i spora część "problemów" też ich dotyczy) i zamiast doszukiwać się wad na siłę, warto się od tego zdystansować i cieszyć się codzienną eksploatacją.

A skoro ktoś narzeka, że w tak drogim sprzęcie dostrzega takie niedoskonałości, to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić tańszy tablet- skoro sądzi, że konkurencja radzi sobie w tej kwestii lepiej. I jeszcze zaosczędzi trochę kasy. Pytanie tylko czy nie będzie zamiast tego narzekał na parę innych spraw, z których istnienia teraz nawet nie zdaje sobie sprawy :)

Ależ nikt nie broni Ci się dystansować do czegokolwiek zechcesz przyjacielu. Pozwól jednak, że ludzie będą decydować o sobie i o tym co zrobią z zakupionym przez siebie sprzętem. W Polsce na co dzień, gołym okiem widać jak wielu naszych rodaków "dystansuje" się wykonując swoją pracę, efektem czego są świeżo wybudowane budynki nie nadające się do zamieszkania, drogi i autostrady nadające się, w chwilę po oddaniu, do remontu, przykłady można mnożyć. To nie jest żadne dystansowanie się a akceptowanie bubli. Proszę nie robić z ludzi naiwniaków bo nie urodziliśmy się wczoraj i doskonale zdajemy sobie sprawę że niedoróbki zdarzają się wszędzie. Ja osobiście nie szukam żadnego ideału a tylko ekranu na poziomie nie odstającym od tych w moich 5 dotychczas kupionych iPad'ach. W każdym z nich ekran miał barwy ciepłe lub zimne. W żadnym te barwy nie spotkały się do kupy na jednym ekranie. Masz kolego iPad'a Air? Spotkałeś się z połową ekranu w innym kolorze, miałeś z tym do czynienia czy po prostu bardzo chciałeś coś napisać? Gwarantuję Ci, że zmienisz zdanie jak tylko staniesz się właścicielem takiego cacka. Przy drace z zasikanymi ekranami w 3 generacji iPad'ów podchodziłem do tego podobnie jak większość, która się z tym osobiście nie spotkała, jednak do głowy nie przychodziło mi by wchodzić na forum i pouczać ludzi, że powinni to zaakceptować a nawet polubić. Co do propozycji zakupu czegoś od konkurencji to było już o tym wielokrotnie, to temat o iPad Air, nie o konkurencji. Dziękuję za uwagę :D

#1015 cassinipl

cassinipl
  • 121 posts

Posted 22 November 2013 - 16:50

Nic nie jest idealne, a jednostronne podświetlenie wymusza jakieś tam różnice w jasności. Jedynym problemem z którym mogę się zgodzić to te ślady pod szkłem powstałe przy produkcji, chociaż mój ipad z tego co widziałem już kupił ktoś inny w media markt i póki co nie wraca on na półkę, w sumie może i podejście dobre skoro nie ma jakiegoś tam % wady ujawnionego to można normalnie użytkować i nóż ktoś nie zauważy. Dziwne tylko, że jak nadal sprawdzam numer seryjny to gwarancja leci od mojego dnia zakupu...

#1016 szymonb

szymonb
  • 74 posts

Posted 22 November 2013 - 18:37

Hehe, ja powiem tak- nie tak dawno kupowałem telewizor 55', i zanim tego dokonałem to przez dobre kilka miesięcy śledziłem specjalistyczne forum, aby znaleźć najlepszy egzemplarz w moim budżecie. I im bardziej wdrażałem się w ten temat, tym bardziej uświadamiałem sobie jak bardzo niedoskonała jest technologia LCD/LED. Banding, clouding, itp.- o tych sprawach nie słyszałem wcześniej, tym bardziej nie dostrzegałem (na ogół) tego typu wad w swoim tv. Kupiłem telewizor ze średniej półki, który ma część z tych problemów- ale odkąd przestałem na to forum zaglądać, to przestałem się nimi przejmować i zwracać na nie uwagę :)

Więc morał jest taki, że nie ma urządzeń idealnych (ludzie pokupowali telewizory za kilkanaście tys. PLN, i spora część "problemów" też ich dotyczy) i zamiast doszukiwać się wad na siłę, warto się od tego zdystansować i cieszyć się codzienną eksploatacją.

A skoro ktoś narzeka, że w tak drogim sprzęcie dostrzega takie niedoskonałości, to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić tańszy tablet- skoro sądzi, że konkurencja radzi sobie w tej kwestii lepiej. I jeszcze zaosczędzi trochę kasy. Pytanie tylko czy nie będzie zamiast tego narzekał na parę innych spraw, z których istnienia teraz nawet nie zdaje sobie sprawy :)

Powiedz mi jak czesto ogladasz na telewizorze statyczny obraz na bialym tle ? Ja absolutnie nigdy. Natomiast bardzo czesto robie to na ipadzie gdyz uzywam safari czy maila. Wtedy tak zwane male niedoskonalosci sa widzoczne. Czyli przez 80% czasu uzywania urzadzenia w moim wypadku.

#1017 Brutu

Brutu
  • 16 posts

Posted 22 November 2013 - 23:57

cokolwiek, i tak zawsze w ten sam deśeń...

Cześć. Człowieku, nie możesz odpuścić? Każdy post jest w ten sam deseń - nie ma idealnego ekranu, zdjęcie zrobiłeś pod kątem itp. Masz rację - ipady air mają w sporej części jakąś wadę, ale żeby krucjatę urządzać?! Często piszesz, że posty nic nie wnoszą - ale Twoje tym bardziej. Jak już kupisz kolejnego air'a to proszę, wypowiedz się, ale nie komentuj zdjęć czy uwag innch osób - to naprawdę bywa irytujące...

#1018 RBB

RBB
  • 1371 posts

Posted 23 November 2013 - 00:15

Powiedz mi jak czesto ogladasz na telewizorze statyczny obraz na bialym tle ? Ja absolutnie nigdy. Natomiast bardzo czesto robie to na ipadzie gdyz uzywam safari czy maila. Wtedy tak zwane male niedoskonalosci sa widzoczne. Czyli przez 80% czasu uzywania urzadzenia w moim wypadku.

Otóż to, nic dodać, nic ująć.

Człowieku, nie możesz odpuścić? Jak już kupisz kolejnego air'a to proszę, wypowiedz się, ale nie komentuj zdjęć czy uwag innch osób - to naprawdę bywa irytujące...

http://stream1.gifso...e-s-laugh-o.gif

Następny samozwańczy cenzor :D
Dziękuję za rady ale nie skorzystam. Czytanie tego wątku a tym bardziej moich wypowiedzi nie jest obowiązkowe, można również skorzystać z "Dodaj do listy ignorowanych". Przypominam po raz kolejny, to wątek o iPad Air, nie o mnie więc nie życzę sobie czytać ponownie opinii o mojej skromnej osobie. Oby jutrzejszy dzień udał Ci się bardziej, pozdrawiam.

#1019 pebe86

pebe86
  • 35 posts

Posted 23 November 2013 - 10:16

Ja absolutnie nikogo nie pouczam, wyraziłem jedynie swoje zdanie. Po prostu wychodzę z założenia, że jak dany produkt ma w mojej ocenie wady, które przeszkadzają mi w normalnym użytkowaniu, to albo go nie kupuję, albo go zwracam, albo kupuję produkt konkurencji (jeśli ta radzi sobie lepiej). Być może to dziwne podejście, ale wolę to, niż "męczyć" się codziennie- skoro tak te ekrany przeszkadzają. Przynajmniej ja za masochistę się nie uważam :)

#1020 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 23 November 2013 - 10:40

Być może to dziwne podejście, ale wolę to, niż "męczyć" się codziennie- skoro tak te ekrany przeszkadzają. Przynajmniej ja za masochistę się nie uważam :)

Szanujemy Twoją decyzje Ty uszanuj naszą, że nie zaakceptujemy tej wady, ale dalej chcemy mieć iPada!

Ciągle to samo. Czy my komuś mówimy idź wymień/oddaj iPada? Nie my mówimy tylko o tym, że wciąż problem istnieje. A osoby do tego anty ciagle powtarzają, że to nie sprzęt dla nas :). Kocham to, jeszcze raz zapraszam do porównania dyskusji na ten temat na forach zagranicznych...

#1021 tmb

tmb
  • 119 posts

Posted 23 November 2013 - 12:17

Po tygodniu z drugim egzemplarzem iPada Air 64GB Cellular [DMPLN......] podjąłem decyzję o jego wymianie.

Ekran tego egzemplarza jest o niebo lepszy niż w pierwszym egzemplarzu, który miałem, i na pierwszy rzut oka akceptowalny, natomiast przy długotrwałej eksploatacji niejednorości kolorystyczne naprawdę dają o sobie znać i odbierają całą przyjemność z korzystania ze sprzętu: pisanie na klawiaturze, której lewa strona jest minimalnie żółta, mniej kontrastowa i ciemniejsza, czytanie tweetów pod Tweetbotem, z których każdy ma delikatną gradację żółtego (i kontrastu) od lewej ku prawej, redakcja PDF-ów pod Goodreaderem, kiedy to przy wpatrywaniu się w ekran wychodzi ta nieszczęsna żółć i problemy z jednorodnością podświetlenia... Na całość nakłada się jeszcze delikatna różowa poświata, narastająca od góry ku dołowi, widoczna szczególnie np. przy podlądzie fiszek w Awesome Note HD: białe na szarym tle - te w górnej części ekranu białe, te w dolnej - zaróżowione.

Uprzedzam, że wiem, jak działają matryce LCD i że opisane powyżej subtelne efekty zależą od kąta patrzenia, ale żaden kąt nie kompensował ewidentnych stałych przebarwień. Mimo wysiłków, by tego wszystkiego nie zauważać, nie udało mi się pozostać przy tym iPadzie - w poniedziałek wymiana.

Mam idealnego iPada 3 - w jego przypadku do matrycy nie mam ABSOLUTNIE żadnych zastrzeżeń. Używam go, nie zastanawiając się w ogóle, czy przypadkiem lewa strona nie jest bardziej żółta, a prawa ciemniejsza... Po prostu jest jak ma być i o to chodzi. Pełna radość z używania. Nic nie rozprasza uwagi. Inna sprawa, że na dobrą matrycę w iPadzie 3 trafiłem po cyklu wielu wymian gwarancyjnych. Natomiast lekkośc i gabaryty iPada Air sprawiają, że do "trójki" już nie wrócę.

I na koniec kilka uwag ogólnych:

- matryce iPada z w/w wadami to fakt i powszechny problem, a nie urojenia geeków, freaków, fanboyów itd.
- polecam zagraniczne fora - tam rzadko kto przekonuje innych, że problem z matrycą tkwi z głowie lub wzroku piszącego
- do tych, którzy mają idalne ekrany bądź wydaje im się, że je mają: cieszcie się ze sprzętu, naprawdę Wam zazdroszczę i mam nadzieję, że do Was w końcu dołączę
- polecam również bardzo mądry artykuł celnie podsumowujący nasze problemy z iPadami Air:

MediaPost Publications Seeing Yellow: The Return Of The iPad Screen Obsession 11/19/2013

- podobno Apple zamawia matryce znów u Samsunga, ze względu na to, że Sharp i LG nie sprostali wymaganiom jakościowym. Samsung na początku też robił kiepskie Retiny do iPada 3, ale widać w końcu się nauczył - myślałem więc, że będzie można bezpiecznie kupić iPada Air już w dniu premiery, a tu taka przykra niespodzianka.

#1022 djdom

djdom
  • 210 posts

Posted 23 November 2013 - 12:59

Mam nadzieje że artykuł ten zamknie buzię krzyczącym tu osobom o braku problemu

#1023 konio124

konio124
  • 670 posts

Posted 23 November 2013 - 21:27

Problem istnieje , co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości.
Ale naprawdę można trafić na dobrą matrycę , sam tego doświadczyłem, po dwóch wymianach trafiłem na zadowalający ekran.

Fotkę mojego ekranu możecie zobaczyć pod poniższym linkiem.
http://pa3x.ehost.pl/ipair.jpg

Nie twierdzę że jest to ideał, aczkolwiek w porównaniu z moimi poprzednimi iPadami wypada bardzo dobrze.

#1024 Hawken12

Hawken12
  • 250 posts
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Posted 23 November 2013 - 21:43

Problem istnieje , co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości.
Ale naprawdę można trafić na dobrą matrycę , sam tego doświadczyłem, po dwóch wymianach trafiłem na zadowalający ekran.

Fotkę mojego ekranu możecie zobaczyć pod poniższym linkiem.
http://pa3x.ehost.pl/ipair.jpg

Nie twierdzę że jest to ideał, aczkolwiek w porów
naniu z moimi poprzednimi iPadami wypada bardzo dobrze.

Na moje oko ekran bdb (a oko mam średnie). Na codzień widać coś? Czy wydaje się biały? :P

#1025 konio124

konio124
  • 670 posts

Posted 23 November 2013 - 21:52

Na fotce ekran wygląda jakby był szary z lekkim rozjaśnieniem na środku , w rzeczywistości podświetlenie jest równomierne a kolor wyraźnie biały. W codziennym użytkowaniu sprawdza się bardzo dobrze.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users