Porównywanie ekranów w dwóch ipadach nie ma sensu. Każdy ma inny odcień bieli. Tak jak już wspomniałem wcześniej w NY wymieniłem ok 70 razy 3gen. Kupiłem za jednym razem 4-6 ipadów, każdy od każdego się różnił odcieniem, jeden był bardziej różowy drugi żółty, kolejny zielonkawy lub niebieski (który zawszy wyglądał dla mnie najlepiej). Problem jest w tym, że szukałem ekranu, który był idealnie podświetlony, tzn odcień był taki sam na całości. I tutaj do osób, które piszą, że mają idealne ipady. Wg. mnie NIE MA TAKICH!!! Jeżeli ktoś tego nie widzi to super, zazdroszczę i niech na siłę nie szuka!!! Wystarczy spojrzeć na klawiaturę z czterech różnych stron i z reguły z każdej strony część klawiszy będzie w innym odcieniu. Po wymianie tylu sztuk, wiem już, że trzeba wybrać taki, na którym będzie się to rzucało w oczy najmniej. Dużo zależy to od odcienia wyświetlacza i światła w którym to sprawdzamy. Np. różowe zabarwienie widać głownie w świetle dziennym, przy dość zimnym odcieniu... Różnica przy porównywaniu ipadów, stawiając obok siebie naprawdę może być ogromna. Nie będę powtarzał historii z ubiegłego roku z 3 gen., ale mam nadzieję, że w miarę jednolity uda mi się znaleźć. Powodzenia dla wszystkich...
Nie popadajmy w paranoję. 70 wymienionych sztuk?

We wszystkich poprzednich generacjach iPad'ów ekrany były idealne nawet dla dość wymagających oczu, oczywiście poza niewypałami, które się zdarzały (najczęściej w 3 gen.). Nie piszemy tu o ekranach idealnych według jakiegoś programu czy urządzenia do pomiaru równomierności podświetlenia bo jesteśmy tylko ludźmi, nie robotami. Idealnego ekranu wg. jakichś laboratoryjnych pomiarów pewnie nie będą też miały drogie monitory czy tv za dziesiątki tysięcy złotych. Żaden z moich dotychczasowych iPad'ów (również 3 generacja) nie miał fragmentu ekranu w żółtym czy jakimkolwiek innym kolorze jak iPad Air. Pewnie, że jakiś fachura z odpowiednim sprzętem coś by znalazł, pewnie, że zdarzał się light bleeding ale była cała masa naprawdę dobrze podświetlonych ekranów. W przypadku Air niektórzy twierdzą, co było tu już poruszane, że wszystkie ekrany tej generacji mają problem, nikt nigdy nie wymyślał nic takiego przy poprzednich generacjach i moim zdaniem to jest problem. Mnie nurtuje tylko pytanie czy jest szansa, że istnieją Air'y z ekranami o jakości porównywalnej do dobrych ekranów poprzednich generacji a nie to czy istnieją laboratoryjne wzorce, bo takich nie ma a już na pewno nie za tyle ile kosztuje iPad. Więc po prostu oddzielmy ludzi szukających dobrego ekranu w jednym kolorze od ludzi szukających niestworzonych rzeczy za 3 tysiące. Jeszcze raz powtórzę, przyzwoite, dobrze podświetlone ekrany, w jednolitym kolorze były we wszystkich dotychczasowych generacjach i nie siejmy zamętu rozsiewając bajki o laboratoryjnych wzorcach. Zresztą iPad to sprzęt kierowany do mas, nie profesjonalnych grafików czy ludzi obrabiających na nich filmy, oczywiście cena jak na odbiorcę masowego nie jest niska więc należy wymagać przyzwoitej jakości, równomiernego podświetlenia czy jednolitego koloru ale wymagania jakie masz, kolego djdom, są delikatnie mówiąc, zbyt wygórowane. Wybacz, mam pytanie, masz jakiś telewizor, monitor? Z takim podejściem chyba ciężko kupić cokolwiek