Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#726 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 18:31

Wydaje Ci się, ten ekran nie jest żółty w całości.
Ten, którego zwróciłem do iSpot był czarny i miał żółty ekran po lewej, wszystko wychodziło jakby z lewego dolnego rogu a dlaczego pytasz?

Obejrzałem kilka filmików na YouTube i tylko na białym było widać żółty ekran. Myślałem, że to może wada tylko białych iPadów albo większości białych. Ale skoro w czarnych też się trafiają żółte ekrany, to może te na czarnym, przez ramkę, mają trochę inny wygląd. To znaczy jest inny kontrast. Nie widziałem iPadów na żywo, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda.

#727 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 19:33

Obejrzałem kilka filmików na YouTube i tylko na białym było widać żółty ekran. Myślałem, że to może wada tylko białych iPadów albo większości białych. Ale skoro w czarnych też się trafiają żółte ekrany, to może te na czarnym, przez ramkę, mają trochę inny wygląd. To znaczy jest inny kontrast. Nie widziałem iPadów na żywo, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda.

Z tego co mozna wyczytac na innych forach nie ma zadnej prawidlowosci. Ani numer seryjny ani kolor nie gwarantuje wzglednie dobrego ekranu. Ludzie oddaja te zolte a zielono rozowe uznali za mniejsze zlo z ktorym trzeba zyc :-).

#728 mihauu1983

mihauu1983
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 listopada 2013 - 19:38

No ładnie , już myślałem że zostanę przy tym iPadzie , a tu nagle zaczął mi ekran świrować na niektórych aplikacjach.
Wygląda to tak samo jak na filmiku New iPad Air - Screen Flickering - Revel - YouTube

Echh chyba mam pecha :/

Czy może ktoś z was sprawdzić czy na waszym iPadzie Air ekran zaczyna migać np na aplikacji revel podczas logowania ?
https://itunes.apple...d455066445?mt=8

U mnie ekran też migocze. Myślisz, że to wina sprzętu czy softu?

#729 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 19:49

Najlepsze jest to, że już wcześniej oglądałem ten film i nie widziałem problemu z ekranem, dopiero po przeczytaniu tego postu zwróciłem uwagę, że ekran jest bardziej żółty w porównaniu z iPad 4 leżącym obok :twisted:

Poczytaj jeszcze to forum bez refleksji a dojdziesz do wniosku, iż tablet z Biedronki to dopiero ma ekran piękny. Zaufaj swoim oczom i odczuciu.

#730 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 19:51

@mihauu1983 , na poprzednim moim iPadzie Air nie było tego migotania , więc prawdopodobnie to wina sprzętu , jutro dzwonie w tej sprawie do aos i raczej będę wymieniał. Na którymś z angielskojęzycznych for wyczytałem że ta wada kwalifikuje się do wymiany.

#731 mihauu1983

mihauu1983
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 listopada 2013 - 19:57

@mihauu1983 , na poprzednim moim iPadzie Air nie było tego migotania , więc prawdopodobnie to wina sprzętu , jutro dzwonie w tej sprawie do aos i raczej będę wymieniał.

Na którymś z angielskojęzycznych for wyczytałem że ta wada kwalifikuje się do wymiany.

Gdzieś jeszcze to zauważyłeś, czy tylko w tej aplikacji? Do tej pory niczego takiego podczas użytkowania nie zauważyłem. Gdybym nie przeczytał Twojego posta, to bym tego nie odkrył. Trochę już się przyzwyczaiłem do tego iPada (zwłaszcza, że nie dostrzegam u siebie wad ekranu, tj. zażółceń, zaróżowień, itp.), więc obawiam się nieco wymiany. Mogę trafić na bardziej wadliwy model i wpadnę w pętlę wymian. :)

Co proponujesz?

#732 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 20:30

U mnie jeszcze to migotanie występuje na grze GTA w losowych momentach. Jeśli Ci to nie przeszkadza to raczej nie ma sensu wymieniać , w moim iPadzie oprócz tego migotania występuje dodatkowo niewielkie zażółcenie ekranu.

#733 mihauu1983

mihauu1983
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 listopada 2013 - 20:43

U mnie jeszcze to migotanie występuje na grze GTA w losowych momentach.
Jeśli Ci to nie przeszkadza to raczej nie ma sensu wymieniać , w moim iPadzie oprócz tego migotania występuje dodatkowo niewielkie zażółcenie ekranu.

Co ciekawe, w tej aplikacji Adobe są jakby cztery ekrany powitalne (takie cztery kropki, pomiędzy którymi można się przełączać - na pewno wiesz o co chodzi) i wyświetlacz migocze tylko na pierwszym i czwartym ekranie, gdy wcisnę przycisk logowania. Na drugim i trzecim przycisk logowania powoduje wyświetlenie strony logowania i nie ma wtedy żadnych migotań. Dziwne...

#734 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 20:49

Dokładnie , ale sprawdzałem dzisiaj na iPadzie air kumpla i u niego na żadnym z tych ekranów nie migocze.

#735 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 21:09

Porównywanie ekranów w dwóch ipadach nie ma sensu. Każdy ma inny odcień bieli. Tak jak już wspomniałem wcześniej w NY wymieniłem ok 70 razy 3gen. Kupiłem za jednym razem 4-6 ipadów, każdy od każdego się różnił odcieniem, jeden był bardziej różowy drugi żółty, kolejny zielonkawy lub niebieski (który zawszy wyglądał dla mnie najlepiej). Problem jest w tym, że szukałem ekranu, który był idealnie podświetlony, tzn odcień był taki sam na całości. I tutaj do osób, które piszą, że mają idealne ipady. Wg. mnie NIE MA TAKICH!!! Jeżeli ktoś tego nie widzi to super, zazdroszczę i niech na siłę nie szuka!!! Wystarczy spojrzeć na klawiaturę z czterech różnych stron i z reguły z każdej strony część klawiszy będzie w innym odcieniu. Po wymianie tylu sztuk, wiem już, że trzeba wybrać taki, na którym będzie się to rzucało w oczy najmniej. Dużo zależy to od odcienia wyświetlacza i światła w którym to sprawdzamy. Np. różowe zabarwienie widać głownie w świetle dziennym, przy dość zimnym odcieniu... Różnica przy porównywaniu ipadów, stawiając obok siebie naprawdę może być ogromna. Nie będę powtarzał historii z ubiegłego roku z 3 gen., ale mam nadzieję, że w miarę jednolity uda mi się znaleźć. Powodzenia dla wszystkich...

Nie popadajmy w paranoję. 70 wymienionych sztuk? :o We wszystkich poprzednich generacjach iPad'ów ekrany były idealne nawet dla dość wymagających oczu, oczywiście poza niewypałami, które się zdarzały (najczęściej w 3 gen.). Nie piszemy tu o ekranach idealnych według jakiegoś programu czy urządzenia do pomiaru równomierności podświetlenia bo jesteśmy tylko ludźmi, nie robotami. Idealnego ekranu wg. jakichś laboratoryjnych pomiarów pewnie nie będą też miały drogie monitory czy tv za dziesiątki tysięcy złotych. Żaden z moich dotychczasowych iPad'ów (również 3 generacja) nie miał fragmentu ekranu w żółtym czy jakimkolwiek innym kolorze jak iPad Air. Pewnie, że jakiś fachura z odpowiednim sprzętem coś by znalazł, pewnie, że zdarzał się light bleeding ale była cała masa naprawdę dobrze podświetlonych ekranów. W przypadku Air niektórzy twierdzą, co było tu już poruszane, że wszystkie ekrany tej generacji mają problem, nikt nigdy nie wymyślał nic takiego przy poprzednich generacjach i moim zdaniem to jest problem. Mnie nurtuje tylko pytanie czy jest szansa, że istnieją Air'y z ekranami o jakości porównywalnej do dobrych ekranów poprzednich generacji a nie to czy istnieją laboratoryjne wzorce, bo takich nie ma a już na pewno nie za tyle ile kosztuje iPad. Więc po prostu oddzielmy ludzi szukających dobrego ekranu w jednym kolorze od ludzi szukających niestworzonych rzeczy za 3 tysiące. Jeszcze raz powtórzę, przyzwoite, dobrze podświetlone ekrany, w jednolitym kolorze były we wszystkich dotychczasowych generacjach i nie siejmy zamętu rozsiewając bajki o laboratoryjnych wzorcach. Zresztą iPad to sprzęt kierowany do mas, nie profesjonalnych grafików czy ludzi obrabiających na nich filmy, oczywiście cena jak na odbiorcę masowego nie jest niska więc należy wymagać przyzwoitej jakości, równomiernego podświetlenia czy jednolitego koloru ale wymagania jakie masz, kolego djdom, są delikatnie mówiąc, zbyt wygórowane. Wybacz, mam pytanie, masz jakiś telewizor, monitor? Z takim podejściem chyba ciężko kupić cokolwiek :D

#736 Szatinkaaa

Szatinkaaa
  • 10 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 21:16

Po tych wszystkich wpisach to się mocno zastanawiam nad zakupem... W AOS dostawy 5-7 dni, ktoś pisał wcześniej że kupił w x-kom z odbiorem na miejscu z mozliwością obejrzenia ..Czy ktoś jeszcze tam kupował? Dzwoniłam dziś do nich i podobno można zwrócić kupiony przez internet model, jeśli na miejscu coś sie wykryje i dostać nowy egzemplarz, ktoś zwracał w x kom??

#737 mihauu1983

mihauu1983
  • 124 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 listopada 2013 - 21:20

Dokładnie , ale sprawdzałem dzisiaj na iPadzie air kumpla i u niego na żadnym z tych ekranów nie migocze.

Tak jak wcześniej pisałem, nie używam póki co żadnej aplikacji, na której to migotanie występowałoby. Termin wymiany/zwrotu mija mi 20 listopada. Do tego czasu będę intensywnie testował różne aplikacje. Niemniej jednak liczę się z tym, że później może to wystąpić w jakieś aplikacji, z której będę korzystał. Wtedy będzie mnie to irytowało, ale wówczas już tylko gwarancja bądź niezgodność towaru z umową. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy ta niezgodność jest tym bardziej łatwa do udowodnienia, bo domniema się, że wada istniała już w momencie zakupu. Pytanie jednak pojawia się takie, czy w jeszcze późniejszym terminie nie będzie żadnego problemu z gwarancją? Czy naprawa gwarancyjna w AOS przebiega sprawnie? Nie robią żadnych dziwnych problemów?

#738 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 12 listopada 2013 - 21:22

Jeszcze raz powtórzę, przyzwoite, dobrze podświetlone ekrany, w jednolitym kolorze były we wszystkich dotychczasowych generacjach i nie siejmy zamętu rozsiewając bajki o laboratoryjnych wzorcach.

Jasne, że były tak jak i Airy są. Jednak nie bez powodu wątek dotyczący iPada 3 ma tyle stron i wszyscy się żalą i piszą o wielokrotnych jego wymianach właśnie (głównie) z powodu miejscowych zażółceń.

#739 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 21:28

Jasne, że były tak jak i Airy są. Jednak nie bez powodu wątek dotyczący iPada 3 ma tyle stron i wszyscy się żalą i piszą o wielokrotnych jego wymianach właśnie (głównie) z powodu miejscowych zażółceń.

Ależ wiem, mimo, że zarejestrowałem się w tym roku to tamten wątek czytałem po wyjściu The New iPad regularnie . A Ty przeczytałeś całą moją wypowiedź i postarałeś się ją zrozumieć? Ja nie twierdzę, że nie było wadliwych ekranów w trójce bo doskonale wiem, że były i wspominam o tym w poprzednim poście ale były też bardzo dobre ekrany, choćby ten, którego miałem i kilka innych z którymi miałem do czynienia.

Jasne, że były tak jak i Airy są.

W Twoim jest idealny? Wrzuć jakąś fotkę, proszę :D

#740 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 12 listopada 2013 - 21:35

Ależ wiem, mimo, że zarejestrowałem się w tym roku to tamten wątek czytałem po wyjściu The New iPad regularnie . A Ty przeczytałeś całą moją wypowiedź i postarałeś się ją zrozumieć? Ja nie twierdzę, że nie było wadliwych ekranów w trójce bo doskonale wiem, że były i wspominam o tym w poprzednim poście ale były też bardzo dobre ekrany, choćby ten, którego miałem i kilka innych z którymi miałem do czynienia.

Wiem doskonale o co Ci chodziło - o to, że w trójce problemy z ekranem występowały sporadycznie a generacja Air jest dotknięta cała tym problemem. To ja Ci mówię, że problem z Airem jest taki sam jaki był z iPadem 3 (na taką samą skalę). I swoją drogą Apple sobie jaja robi z klientów.

#741 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2013 - 22:31

W sumie od 40str temat powinien być przeniesiony do działu iPad Problemy, ludzie ile możecie pisać o wadliwych ekranach? :D

#742 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 22:39

Nie popadajmy w paranoję. 70 wymienionych sztuk? :o We wszystkich poprzednich generacjach iPad'ów ekrany były idealne nawet dla dość wymagających oczu, oczywiście poza niewypałami, które się zdarzały (najczęściej w 3 gen.). Nie piszemy tu o ekranach idealnych według jakiegoś programu czy urządzenia do pomiaru równomierności podświetlenia bo jesteśmy tylko ludźmi, nie robotami. Idealnego ekranu wg. jakichś laboratoryjnych pomiarów pewnie nie będą też miały drogie monitory czy tv za dziesiątki tysięcy złotych. Żaden z moich dotychczasowych iPad'ów (również 3 generacja) nie miał fragmentu ekranu w żółtym czy jakimkolwiek innym kolorze jak iPad Air. Pewnie, że jakiś fachura z odpowiednim sprzętem coś by znalazł, pewnie, że zdarzał się light bleeding ale była cała masa naprawdę dobrze podświetlonych ekranów. W przypadku Air niektórzy twierdzą, co było tu już poruszane, że wszystkie ekrany tej generacji mają problem, nikt nigdy nie wymyślał nic takiego przy poprzednich generacjach i moim zdaniem to jest problem. Mnie nurtuje tylko pytanie czy jest szansa, że istnieją Air'y z ekranami o jakości porównywalnej do dobrych ekranów poprzednich generacji a nie to czy istnieją laboratoryjne wzorce, bo takich nie ma a już na pewno nie za tyle ile kosztuje iPad. Więc po prostu oddzielmy ludzi szukających dobrego ekranu w jednym kolorze od ludzi szukających niestworzonych rzeczy za 3 tysiące. Jeszcze raz powtórzę, przyzwoite, dobrze podświetlone ekrany, w jednolitym kolorze były we wszystkich dotychczasowych generacjach i nie siejmy zamętu rozsiewając bajki o laboratoryjnych wzorcach. Zresztą iPad to sprzęt kierowany do mas, nie profesjonalnych grafików czy ludzi obrabiających na nich filmy, oczywiście cena jak na odbiorcę masowego nie jest niska więc należy wymagać przyzwoitej jakości, równomiernego podświetlenia czy jednolitego koloru ale wymagania jakie masz, kolego djdom, są delikatnie mówiąc, zbyt wygórowane. Wybacz, mam pytanie, masz jakiś telewizor, monitor? Z takim podejściem chyba ciężko kupić cokolwiek :D

A czy ja kiedykolwiek pisałem, że używałem do oceny jakiegoś programu? Moje oczy poprostu są bez wady... I tak jak pisałem nie ma iPadów bez wad, są ludzie którzy jej nie widza. A tak przy okazji, chciałbym zobaczyć chociaż jedno zdjęcie idealnej 3 i Air, chociaż jedno.

#743 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 23:17

A czy ja kiedykolwiek pisałem, że używałem do oceny jakiegoś programu? Moje oczy poprostu są bez wady... I tak jak pisałem nie ma iPadów bez wad, są ludzie którzy jej nie widza. A tak przy okazji, chciałbym zobaczyć chociaż jedno zdjęcie idealnej 3 i Air, chociaż jedno.

Ty nie masz wady wzroku ale i ja jej nie mam. Tyle, że ja chcę dobrego ekranu a Ty szukasz cudu za 3 tys. PLN. :D Wydumane przez Ciebie wady mają prawdopodobnie wszystkie wyświetlacze w dostępnej dzisiaj elektronice, tej taniej, tej ze średniej półki ale pewnie i tej najdroższej, polecam poprzeglądać fachowe testy, zawsze znajdzie się coś co nie jest idealne. Wcześniej wydawało mi się, że dyskutujemy o ewidentnych wadach ekranu iPad'a (żółta połowa ekranu, ciepła barwa po lewej, zimna po prawej, ewentualnie w innej konfiguracji lub żółty cały ekran, czasem całość w jeszcze innym odcieniu, nic z tych rzeczy nie miałem w żadnym iPad) ale wraz z Twoją wypowiedzią zaczęliśmy dyskutować o jakiejś abstrakcji. Skoro mnie i kilku osobom zarzucano w tym wątku OCD bo trafił nam się żółty w połowie ekran to strach pomyśleć co Ci ludzie mogliby napisać o Tobie, bez urazy oczywiście ale nie sprowadzajmy sprawy do absurdu. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę Tobie, sobie i wszystkim zmęczonym już tą dyskusją o ekranach :D

#744 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 23:40

Przyszedl dzisiaj. Ekran bez problemow. Powtorka z "trojki" czyli znowu rozdmuchany problem i znowu mam swietny ekran ;-)... Jest zabojczo lekki! Nie zaluje ze wybralem Aira zamiast mini retina!

#745 zuzelek

zuzelek
  • 71 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 12 listopada 2013 - 23:49

Kupiony AIR. Wszystko OK. Przesiadka z 2-ki. Spora różnica. Dla mnie bomba i cena super :-)

#746 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 00:20

Ty nie masz wady wzroku ale i ja jej nie mam. Tyle, że ja chcę dobrego ekranu a Ty szukasz cudu za 3 tys. PLN. :D Wydumane przez Ciebie wady mają prawdopodobnie wszystkie wyświetlacze w dostępnej dzisiaj elektronice, tej taniej, tej ze średniej półki ale pewnie i tej najdroższej, polecam poprzeglądać fachowe testy, zawsze znajdzie się coś co nie jest idealne. Wcześniej wydawało mi się, że dyskutujemy o ewidentnych wadach ekranu iPad'a (żółta połowa ekranu, ciepła barwa po lewej, zimna po prawej, ewentualnie w innej konfiguracji lub żółty cały ekran, czasem całość w jeszcze innym odcieniu, nic z tych rzeczy nie miałem w żadnym iPad) ale wraz z Twoją wypowiedzią zaczęliśmy dyskutować o jakiejś abstrakcji. Skoro mnie i kilku osobom zarzucano w tym wątku OCD bo trafił nam się żółty w połowie ekran to strach pomyśleć co Ci ludzie mogliby napisać o Tobie, bez urazy oczywiście ale nie sprowadzajmy sprawy do absurdu. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę Tobie, sobie i wszystkim zmęczonym już tą dyskusją o ekranach :D

Oczywiście masz rację, nie twierdze, że tylko ipady maja zjechane ekrany. Mało tego nawet nie próbuje zwalić winę na Apple. Chciałbym tylko nie widzieć tego że lewą połowę mam żółtą a prawą białą. Czy to jest tragedia, nie, ale nie można powiedzieć, że jest to amazing, iPad jest super, kosztuje sporo kasy, dla mnie brakuje na tę chwilę poprawności, nie idealnosci. Masz rację z 70 wymianami to była przesada i kilkanaście postów temu to potwierdziłem, ale chciałbyś ekran taki jak na podanych wcześniej linkach? Ja taki mam... Miłej nocy...

PS. Dodam jeszcze jeden przykład... Każdy zwraca na coś większą uwagę na coś mniejszą, przykład: czy ludzie którzy narzekają na to że animacja powracającą do ekranu tnie nie mają racji? Mają.... Tylko mnie to nie przeszkadza, ale nie krytykuje ich za to, że są be i że wymagają bóg wie czego... Teraz już naprawdę dobranoc.

#747 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 00:36

Najsmieszniejsze jest to ze jeszcze nik nie wrzucil fotki tych "sniezna biel" czy "idealny" :-). Narazie same fotki z wada i tylko pogloski o dobrych ekranach. Idealny to dla mnie taki gdzie golym okiem laika nie zauwaze wad podczas normalnego uzytkowania. Nie mowie tu o jakosci Eizo, bo wiadomo ze nie jest ona osiagalna dla masowki klepanej w chinach ( tak chodzi mi o Apple :-) ).

#748 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 listopada 2013 - 01:03

W sumie od 40str temat powinien być przeniesiony do działu iPad Problemy, ludzie ile możecie pisać o wadliwych ekranach? :D

Moze do momentu, az pojawi sie ktos ze sprawnym :D

- - - Połączono posty - - -

Idealny to dla mnie taki gdzie golym okiem laika nie zauwaze wad podczas normalnego uzytkowania.

Nie ma czegos takiego jak ideal. Mozna byc mu tylko blizszym lub dalszym.

#749 lim12345

lim12345
  • 50 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 listopada 2013 - 01:58

Przyszedl dzisiaj.

Ekran bez problemow. Powtorka z "trojki" czyli znowu rozdmuchany problem i znowu mam swietny ekran ;-)...

Jest zabojczo lekki! Nie zaluje ze wybralem Aira zamiast mini retina!

Ja też nie mam najmniejszych problemów - ekran wysminity. Super biel, żanych wad

(iPad Air kupiony w Apple Store tydzień temu)

#750 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 09:02

Ja też nie mam najmniejszych problemów - ekran wysminity. Super biel, żanych wad

(iPad Air kupiony w Apple Store tydzień temu)

To jest nas trzech:).
A dla tych co chcą czegoś się jednak dowiedzieć jaki jest iPad Air naprawdę:
1) w porównaniu do iPada 2 rewelacja jeżeli chodzi o ekran, wagę oraz kamerki,
2) iPad 2 nadal w użyciu, co świadczy o jakości wykonania ale i używania, Air tak samo się zapowiada, ale o tym przekonamy się za jakieś pół roku, minimum.
3) iWork w cenie, czyli za darmo. To samo w odniesieniu do iPhoto czy iMovie. Ja w płaciłem za Pages , Numbers i iPhoto. Istotna wartość dodana.
3) wszystkie moje aplikacje chodzą płynnie, bez zacięć.
4) Kilka razy wyleciało Safari, ale w tym przypadku to winę upatruję w niedopracowanym iOS 7.0.3.
3) iPad Air to ewolucja. Rewolucja to była przy iPadzie 1. Tak samo jako rewolucją był Win 95, Win 8.1 to ewolucja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych