Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#601 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 14:56

No to oni się z tym liczą, pozatym media markt nie ma obowiązku wspierać gwarancji apple coś mi sie wydaje :D Dlatego mają tą konsumencką, z resztą mogą anulować po prostu gwarancje u appla teraz. Przecież wiadomo, że każdy kto zwraca sprzęt, musiał go używać ;d Oj tam ciesze sie ze mam kase i pozbylem sie wadliwego sprzetu. Właśnie byłem w komputroniku oglądać, niestety ich model tez ma wade a facet mi powiedzial ze MM tak robi, dają sprzet nawet jak ktos przyjdzie za miesiac i odda bo coś to jak nie ma znacznego % uszkodzenia powiedzmy tylko wady kosmetyczne to na półkę jako nówka.

#602 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 15:04

Aktywacja to pierwsze pełne włączenie sprzętu po wyjęciu z pudełka.

Aktywacja to aktywacja i nie ma nic wspólnego z włączeniem. Można włączyć i wyłączyć bez aktywacji.

#603 minister23

minister23
  • 73 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 16:27

Dziś przyjechał mój iPad Air, Wi-Fi + Cellular, 32 GB — gwiezdna szarość Production week: 43 (October) Serial number: DMPL EKRAN - ok ale..... na obudowie z tyłu pomiędzy jabłkiem a napisem IPAD mam dwa małe "wgniecenia" - masakra ! małe bo małe, ale rzucają się w oczy i czuć je pod palcem, ale chyba oleje temat i zostawiam - zobaczę, na razie się pobawię. A o samym Ipad Air - po przesiadce z Ipad 2: - Retina Retina Retina - kurde to widać gołym okiem - ekran wypas ;-) - reszta to tak jak piszą poprzednicy - przesiadka na duży PLUS A z tym plastikowym ekranem, to da się żyć - po opisach tutaj, myślałem że będzie gorzej. POLECAM

#604 andrzej601

andrzej601
  • 26 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 07 listopada 2013 - 16:47

Dzwoniłem do Apple. Kobieta powiedziała ze musi napisać o zgodę na wymianę, ale ze nie będzie problemów. Tylko mówiła coś że wyślą jak otrzymają przesyklę ode mnie. Ciekaw jestem ile czasu zajmie im ta wysyłka.
Mam nadzieję że jak najszybciej i będę miał iPada tym razem bez wad.

W czasie rozmowy mogłeś zaznaczyć, że odeślesz w momencie kiedy dostaniesz nowy.
Ja wczoraj tak zrobiłem i nie było problemu (też wada ekranu). Twierdziła, że wyślą w ciągu 24 godzin, ale zamówienie dalej wisi z terminem realizacji 20-27.11

#605 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 17:34

Ja składałem reklamacje we wtorek i już dzisiaj wysłano mi nowy egzemplarz przez UPS Expres. Z tego co widzę to mój iPad leci prosto z Chin (CHENGDU, SC CN).

#606 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 listopada 2013 - 17:40

Ja składałem reklamacje we wtorek i już dzisiaj wysłano mi nowy egzemplarz przez UPS Expres.
Z tego co widzę to mój iPad leci prosto z Chin (CHENGDU, SC CN).

@konio124 to jak to jest w Twoim przypadku z wymianą?
Ja dzisiaj zamówiłem narzeczonej, prędzej zadzwoniłem się dowiedzieć o możliwość wymiany (tak dla potwierdzenia) i Pani z wsparcia powiedziała, że najpierw należy odesłać swój egzemplarz (oczywiście na koszt Apple, bądź ''dograć'' z nimi kuriera, który odbierze tablet) i po sprawdzeniu, że dotychczasowy nie jest m.in. zbity, bardzo porysowany itp. wysyłany jest nowy egzemplarz.
A Tobie już wysłali i przy odbiorze nowego oddasz starego? Czy swój wadliwy już odesłałeś prędzej?

#607 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:06

U mnie już procedura ruszyła. Szacowany czas dostawy to 21-28.11, podobno nie może tego przyspieszyć ponieważ nie mają egzemplarzy na magazynie. Zapytałem się też o możliwość zatrzymania iPada do czasu otrzymania nowego, ale pani stwierdziła że decyzja nie należy do niej i napisała do odpowiedniego działu o zostawienie starego iPada do czasu otrzymania nowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

#608 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:10

Przyjechał mój air z T-Mobile, 16 gb wifi +3g, DMPL, ekran idealny, wgniotek żadnych nie ma. Po przesiadce z 3 wrazenia bardzo pozytywne. Polecam.

#609 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 listopada 2013 - 18:30

U mnie już procedura ruszyła. Szacowany czas dostawy to 21-28.11, podobno nie może tego przyspieszyć ponieważ nie mają egzemplarzy na magazynie.
Zapytałem się też o możliwość zatrzymania iPada do czasu otrzymania nowego, ale pani stwierdziła że decyzja nie należy do niej i napisała do odpowiedniego działu o zostawienie starego iPada do czasu otrzymania nowego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A jaki dokładniej model?

#610 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:32

@konio124 to jak to jest w Twoim przypadku z wymianą?
Ja dzisiaj zamówiłem narzeczonej, prędzej zadzwoniłem się dowiedzieć o możliwość wymiany (tak dla potwierdzenia) i Pani z wsparcia powiedziała, że najpierw należy odesłać swój egzemplarz (oczywiście na koszt Apple, bądź ''dograć'' z nimi kuriera, który odbierze tablet) i po sprawdzeniu, że dotychczasowy nie jest m.in. zbity, bardzo porysowany itp. wysyłany jest nowy egzemplarz.
A Tobie już wysłali i przy odbiorze nowego oddasz starego? Czy swój wadliwy już odesłałeś prędzej?

Kiedyś jak wymieniałem iPada 3 to również najpierw musiałem odesłać żeby uruchomili proces wymiany.
O dziwo teraz powiedziano mi że mogę spokojnie korzystać z iPada aż do momentu otrzymania zamiennika , dopiero wtedy mam odesłać wadliwy egzemplarz.

Dodam tylko że mieszkam w Irlandii, być może w Polsce obowiązują inne zasady.

[ATTACH=CONFIG]18126[/ATTACH]

#611 emeph

emeph
  • 325 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:33

Spojrzałem jeszcze raz na tą grafikę z szaro-białymi paskami i kilka innych rzeczy i podsumowując - jak chcę zobaczyć zażółcenie to muszę się postarac i je widzę, jak nie to przy normalnym użytkowaniu jest zupełnie niewidoczne. No i również biję sie z myślami czy teraz wymiana jest warta zachodu... a nóż przyjedzie z jeszcze gorszym ekranem czy z wgnieceniami jak ktoś pisał i ostatecznie nie będę miał ipada do świąt i ciągły zawrót głowy z tym. Szczególnie że moj model obecnie ma na AOS status 5-10 dni. Jakby ktoś z podobną (minimalną) mógł powiedzieć co posyanowił to byłbym wdzięczny :) A ornientuje się ktoś jak to jest z tym wygrzewaniem wyświetlacza? Czy to faktycznie możliwe że po jakims czasie przejdzie samo?

#612 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:38

Na zagranicznych forach pojawiają się głosy ludzi, którzy sprawdzali już masę ekranów iPad Air i twierdzą, że ABSOLUTNIE każdy Air ma mniejsze bądź większe problemy z lewą częścią ekranu (oczywiście patrząc na ekran ustawiony w pionie) zwłaszcza lewy dół. Niby różne intensywności wady, czasem minimalne, ledwo zauważalne, niekiedy tragedia. Lewa strona - barwa ciepła, prawa strona - barwa zimna. Delikatna zmiana kąta nachylenia iPad'a zmniejsza niepożądane efekty. Ciekawe jak to się rozwinie, mimo, że swojego iPad'a kupiłem przez net w iSpot to dzisiaj dzwoniłem na infolinię Apple licząc na cud i zlitowanie się nad biednym człowiekiem :D i wymianę u nich. Oczywiście wynik negatywny. Rozmawiałem też telefonicznie z dwoma Panami z iSpot i stwierdzili, że problemów z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość nie będzie, muszę im tylko wysłać lub zawieźć oświadczenie i sprzęt. Okaże się :D

Edit:
Emeph, u mnie też niby jest to minimalne ale jednak wierzę, że są na rynku ideały i tylko takiego chcę, żadnych kompromisów. Pierwszego dnia po odbiorze myślałem sobie, że jednak go zostawię bo można trafić gorzej. Następnego dnia zmieniłem zdanie, Air będzie albo idealny (moim zdaniem i okiem) albo nie będę miał go wcale. Jak iSpot zwróci mi pieniądze zamawiam w AOS i nie odpuszczę aż nie będzie taki jak być powinien.

Edit 2:
Aha, u mnie na tym ekranie testowym z paskami wcale nie jest ta wada aż tak widoczna. Bardziej moim zdaniem widać np. Na stronie iSpot, np. tutaj
http://ispot.pl/?artykul=217
Ekran w pionie i porównujemy dwie skrajne kolumny, lewa i prawa, na samym dole, nie patrząc na środek strony, tylko te skrajne, oddzielone kolumny, raz jedna, raz druga :D oczywiście u mnie widać, że lewa ma inny odcień. Nawet niekoniecznie jasność musi być ustawiona na maksa, może to być ustawienie używane na co dzień.

#613 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:40

Ja mam model silver 32 cell, w internecie jest czas oczekiwania 5-10 dni roboczych. Ja kupowałem pierwszy raz przez AOS, więc może faktycznie jest potrzeba zgoda. Najwyżej trudno, parę dni się obejdę bez iPada. Może faktycznie uda się dostać jakoś szybciej. No i jak nowy egzemplarz będzie miał jeszcze wiekszą wadę to nie wiem co zrobię. Chyba wyjdę z siebie i stanę obok.

#614 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:41

Czy iPad Air ma ekran IGZO? Na macrumos chyba o tym pisali. Może to jest tym spowodowane.

#615 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 18:44

@emeph jeśli zażółcenie jest minimalne to na Twoim miejscu darował bym sobie wymianu , u mnie to widać na pierwszy rzut oka. @Erykos, Air niestety nie ma ekranu IGZO.

#616 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:02

@Erykos, Air niestety nie ma ekranu IGZO.

Chyba jednak ma.
https://www.google.p...q=ipad air igzo

Poza tym ma tylko 36 diód led zamiast 84 z poprzedniej generacji, diody są zdaję się umieszczone po lewej stronie ekranu.

#617 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:06

Więc patrząc na to, można stwierdzić, że te całe IGZO, to gówno.

#618 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:12

Dostałem maila z potwierdzeniem zwrotu. Jest tam napisane że w ciągu 48 godzin skontaktuje się kurier w celu odebrania przesyłki. Ja tą wadę ekranu mocniej zauważyłem po otworzeniu jakiegoś pisma w iBooks. Wystarczyło obrócić ekran do góry nogami (ale żeby nie zmienił swojej orientacji) i widać to było mocno. Zobaczymy jak to będzie. Mam nadzieję że nowy egzemplarz nie będzie miał gorszy ekran niż mam teraz. Właśnie dobrze to widać na stronie z kolumnami. Lewa kolumna ma inny odcień. Byłem też wczoraj w media markt, ekran iPada air idealny. Lewa kolumna wcale nie była żółta. Edit: zapytałem się tez postronnej osoby czy jest wszystko ok z ekranem. Oczywiście usłyszałem że lewa strona jest jakaś dziwna, bo jakby padał na nią cień.

#619 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:13

No nieźle , tego się nie spodziewałem ze dali IGZO do iPada.

#620 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:14

Więc patrząc na to, można stwierdzić, że te całe IGZO, to gówno.

Ja tam się na tym wprawdzie nie znam ale tak na chłopski rozum to podejrzewałbym raczej nie IGZO a podświetlenie z jednej strony. Może opowiadam bzdury ale coś mi się obiło o uszy, że we wcześniejszych generacjach podświetlenie nie znajdowało się z jednej strony. Najlepiej jednak będzie jak wypowie się jakiś fachura od podświetlenia ekranów w iPad'ach i ewentualnie opierniczy mnie za rozsiewanie bredni :D lub potwierdzi.

#621 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 listopada 2013 - 19:20

Ja jestem tego samego zdania co kolega RBB. W iPadzie płaci się za jakość wykonania, iOS oraz RETINĘ. Dla mnie Retina musi być idealna- nie dopuszczam możliwości, aby denerwować się (nawet zauważając to co jakiś czas) korzystając z tabletu, którego w dużej mierze używam do czytania. Jeśli drugiego iPada wymieniałbym 3 razy, odsyłam go i poproszę o zwrot pieniędzy :) Erykos całe chyba nie- mój obecny egzemplarz jest ok :) Ale zgodzę się, że Apple zaliczyło OGROMNĄ WPADKĘ z tymi ekranami! Panowie a jak to było z zażólceniem lewej części w poprzednich iPad'ach? Ja prędzej o problemie nie słyszałem (miałem na szczęście dobry egzemplarz, a forów nie odwiedzałem). Skala problemu była podobna? Dotyczyło to tylko pierwszych sztuk (''premierowych'')?

#622 konio124

konio124
  • 670 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 19:27

Ja słyszałem że te zażółcenia są spowodowane niedokładnym procesem laminowania , więc technologia IGZO raczej nie ma z tym nic wspólnego.
Moja córka dostała na komunię iPada mini i tam również lewa cześć ekranu jest żółta.

Ps: teraz patrzę na porównanie ekranu IGZO z innym i widzę zażółcenie lewej strony, haha paranoja ;)

http://av.watch.impr...327/sharp07.jpg
[ATTACH=CONFIG]18129[/ATTACH]

#623 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 20:19

Nawet nie straszcie że każdy ipad jest taki. Cały czas oglądam ten ekran, cały czas widzę żółty kolor, najwiecej w lewym górnym rogo, za to prawy dolny jest najbardziej jasny. No niby tez coś piszą że problem był tez w iPadzie 3 z tymi ekranami, teraz jest jeszcze większy? Zapłaciłem 3 tys za tablet, jest on świetny, chodzi jak marzenie, tylko ten ekran. Chciałbym żeby produkt na który wydaje pieniądze był dobrze wykonany, bez żadnych niespodzianek. Jutro pójdę jeszcze raz do MM i dokładnie spojrzę na ekran.

#624 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 listopada 2013 - 20:26

Zapłaciłem 3 tys za tablet, jest on świetny, chodzi jak marzenie, tylko ten ekran. Chciałbym żeby produkt na który wydaje pieniądze był dobrze wykonany, bez żadnych niespodzianek.

Dla mnie taki problem to nie ''tylko ten ekran'', bo to chyba najważniejsza część w tablecie :)
Dużo tańsze sprzęty nie mają z tym problemów, mnie nie przekonałoby mówienie, że ''ten typ tak ma''... :P
Ja widziałem tą wadę na wystawie sklepowej (oczywiście pracownicy twierdzili, że mi się wydaje) i nie mógłbym korzystać z takiego tabletu :P

#625 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 20:27

Nawet nie straszcie że każdy ipad jest taki. Cały czas oglądam ten ekran, cały czas widzę żółty kolor, najwiecej w lewym górnym rogo, za to prawy dolny jest najbardziej jasny.

Piszesz o ekranie w pozycji pionowej czy poziomej bo te miejsca i odcienie, o których wspominasz pasują do poziomu. W pionie z reguły największa żółć jest w lewym dolnym a najjaśniejsze miejsce w prawym górnym.

Jutro pójdę jeszcze raz do MM i dokładnie spojrzę na ekran.

Sklep z racji dość intensywnego oświetlenia to nienajlepsze miejsce do sprawdzania ekranu, lepiej jednak widać to przy zgaszonym świetle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych