Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPlus + macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#26 szczypiorrr

szczypiorrr
  • 7 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marca 2008 - 22:53

Witam
u mnie sytuacja wygląda tak:
Mac OSX 10.4.11 na G5 + Option Icon 3g USB + iPlus
Zainstalowałem sterowniki ze stony ery, skonfigurowałem w preferencjach jak w instrukcji (oczywiście z wyjątkiem PPP) i no właśnie:
Service provider: plusgsm
Account name: www,plusgsm,pl (kropki zamiast przecinków ;)
Telephone number: *99***1#
W zakładce modem mam wybrane Option Icon.
Jak klikam "Connect" wyskakuje okienko hasła, klikam ok bez wpisywania, obok ikonki połączenia przewija się connecting, a zaraz potem disconnecting i wyskakuje komunikat o sprawdzeniu ustawień. Ktoś ma pomysł w czym tkwi problem?
Aha, podczas komunikatu connecting modem nie wykazuje źadnej aktywności. Jak mam podłączony przez peceta, to podczas łączenia migają sobie w kółko lampki. Tu tego ne ma.

---- Dodano 07-03-2008 o godzinie 10:45 ----
OK. Problem rozwiązany, co jest też odpowiedzią na pytanie Mallutkiej. Zamiast numeru *99... wpisałem www,plusgsm,pl (z kropkami) i śmiga.

#27 Mallutka

Mallutka
  • 19 postów

Napisano 12 marca 2008 - 15:15

ja jako telephone number mam: *99***1#:) za to mam malutki problem. Jeżeli korzystam dłużej z internetu (4-5h) to mnie najzwyczajniej w świecie rozłącza i by mój net zaczął działać muszę zrestartować komputer, co jest dość denerwujące:roll: Do tego nie zawsze mnie łączy od razu. Miał ktoś podobnie??

#28 ikanek

ikanek
  • 2 postów

Napisano 13 marca 2008 - 20:52

Witam Mam pytanie - tu gdzie trzeba mam wpisane www,plusgsm,pl i net smiga. Ale gdy wyjechalem z mackiem za granice (niemcy , anglia) zaczely sie problemy. W Anglii wogole nie dalo sie polaczyc . MAlo tego - w miejscu gdzie wpisuje sie www,plusgsm,pl pojawil sie zupelnie inny wpis. Czy to oznacza ze przy wyjezdzie za granice nalezy jak APM wpisywac innego operatora? dziekuje i pozdrawiam

#29 PiotrCT

PiotrCT
  • 2 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 marca 2008 - 11:46

Witam serdecznie :) Kupiłem dziś modem Huawei e220 z iplusa. Lecz nie potrafie go dodac poprawnie :( Teoretycznie mam zainstalowane oprogramowanie producenta, lecz nic dalej nie potrafię zrobić. Proszę o pomoc, moze jakis link do instrukcji itp. pozdrawiam Piotr

#30 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 maja 2008 - 17:26

odświeżam temat: Mam internet mobilny w IPLus oraz modem HUAWEI 220, który bardzo dobrze działa zarówno na MacBooku jak i IMacu. Problem w tym, że mam włączone rachunki elektroniczne, a żeby zalogować się do EBOK-u PLusa muszę odebrać SMS z kodem służącym do logowania. Niestety sms- przychodzi właśnie na kartę/numer mojego IPlusa. Nie wiem, gdzie i jak mógłbym w OS X Leo odczytać sms-y znajdujące się na karcie sim mojego IPlusa. Jest może do tego jakiś program?

#31 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 29 maja 2008 - 18:24

hej! ja tez mialem ten problem. Da sie to obejsc. Zamiast pluskodu trzeba uzywac hasla. Nie pamietam dokladnie jak sie to ustawialo - w kazdym razie u mnie dziala to bez problemu.

#32 MacKozer

MacKozer

• 7 214 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 maja 2008 - 21:00

hej!
ja tez mialem ten problem. Da sie to obejsc. Zamiast pluskodu trzeba uzywac hasla. Nie pamietam dokladnie jak sie to ustawialo - w kazdym razie u mnie dziala to bez problemu.

Ale mi nie chodzi o pluskod - ten doskonale znam. System PLusa przy logowaniu wysyła sms-a z dodatkowym tymczasowym kodem potrzebnym właśnie przy zalogowaniu. Jak tego sms-a odczytać w Mac OS X z podłączonym HUAWEI 220?

#33 helenska

helenska
  • 11 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 12:05

podobny problem

Witam,

Mam Macbooka z Tigerem.

Kupiła iPlusa i modem Huawei e220.

Ściągnęłam software, zainstalowałam i mam problemy z poprawną konfiguracją modemu.
Dzwoniłam do pomocy tech plusa, jednak ze względu an to iż oficjalnie nie mają rozwiązań dla macbooków pan odmówił pomocy.
Odwiedziłam tez salon, ale tym razem pan po prostu nie wiedział jak pomoc. Czytałam instrukcje ery, googlowałam temat. etc

Przeczytałam ten wątek, ale niestety nie udało mi się poprawnie skonfigurować połączenia. Zgodnie zaleceniem jednego z użytkowników forum zlikwidowałam pin.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w jaki sposób skutecznie skonfigurować połączenie z internetem za pomocą modemu huaweii

Dziękuję

#34 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 14 czerwca 2008 - 12:22

Niestety - polecam inny soft niz ten dostarczany z modemem. Kupilem "launch2net" - dziala pieknie i "samo" sie konfiguruje... Uzywam dokladnie tego samego modemu co Ty.

#35 helenska

helenska
  • 11 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 07:52

Witam,

Mam Macbooka z Tigerem.

Kupiła iPlusa i modem Huawei e220.

Ściągnęłam software, zainstalowałam i mam problemy z poprawną konfiguracją modemu.
Dzwoniłam do pomocy tech plusa, jednak ze względu an to iż oficjalnie nie mają rozwiązań dla macbooków pan odmówił pomocy.
Odwiedziłam tez salon, ale tym razem pan po prostu nie wiedział jak pomoc. Czytałam instrukcje ery, googlowałam temat. etc

Przeczytałam ten wątek, ale niestety nie udało mi się poprawnie skonfigurować połączenia. Zgodnie zaleceniem jednego z użytkowników forum zlikwidowałam pin.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w jaki sposób skutecznie skonfigurować połączenie z internetem za pomocą modemu huaweii

Dziękuję

Witam,

Problem już rozwiązany.
Dzięki wsparciu na wątku:
[url]http://www.myapple.pl/internet-i-sieci/48699-macbook-huawei-e220-blueconnect-po-raz-kolejny-5.html#post622271[/url]

trzeba tylko ściągnąć dodatkowy program huwaeii app stąd: [url=http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/list.do?type=-1&id=736]Huawei Terminal[/url]

i wszystko świetnie działa :)

Dzięki MaTi za pomoc - miałeś racje z dedykowanym softwarem działa bez problemów (ten soft od producenta jest darmowy)

Pozdrawiam,

:grin:

#36 lordcox

lordcox
  • 10 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 28 listopada 2008 - 21:09

Jak tego sms-a odczytać w Mac OS X z podłączonym HUAWEI 220?

Witam

Odkryłem właśnie aplikacyjkę, do której link zamieszczam [URL="http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/2916/2986664.zip"]tutaj[/URL].

Jest to programik z Orange, ale pozwala na utworzenie profili połączeń dla innych sieci, pozwala również na odczytywanie i pisanie SMS-ów, zarządzanie kontaktami na SIM, itp. - warunkiem jest tylko zainstalowanie sprzętowych sterowników dla modemu.

Przetestowałem na Leosiu Huawei E220 i E800 dla sieci: PlusPL, OrangePL i Vodafone.de - wszystko działało bez zarzutu.

Pozdrawiam.

#37 marekjurewicz

marekjurewicz
  • 1 postów

Napisano 29 listopada 2008 - 11:20

huawei e272 próbowałem zainstalować modem i jakoś mi nie poszło- czy jest ktoś, komu się udało i może opisać, jak to się robi?

#38 ASMagic

ASMagic
  • 15 postów

Napisano 12 lutego 2009 - 12:29

Witam

Odkryłem właśnie aplikacyjkę, do której link zamieszczam [URL="http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/2916/2986664.zip"]tutaj[/URL].

Jest to programik z Orange, ale pozwala na utworzenie profili połączeń dla innych sieci, pozwala również na odczytywanie i pisanie SMS-ów, zarządzanie kontaktami na SIM, itp. - warunkiem jest tylko zainstalowanie sprzętowych sterowników dla modemu.

Przetestowałem na Leosiu Huawei E220 i E800 dla sieci: PlusPL, OrangePL i Vodafone.de - wszystko działało bez zarzutu.

Pozdrawiam.

Witam

Da się ten program skonfigurować, jeśli nie ma się karty orange? U mnie z modemem z iplus wyrzuca komunikat o błędzie karty sim i nie pozwala wejść w żadne opcje. Może jakaś sugestia, jak to obejść.

Z góry dziękuję za pomoc.
F.

#39 kocieta

kocieta
  • 3 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 14:32

MacBook OS X 10.5.4 + iplus Huawei 169 Witam, przekopałam już wszystko co mogłam a moj iplus nadal nie działa... Pomocy! :) Ściągnęłam sterowniki ze strony plusa, niby wszystko się samo ustawiło a... nic. Cały czas wyskakuje mi komunikat "wystapil blad modemu, sprawdz swoje ustawienia u sprobuj ponownie". Zmieniałam więc zgodnie z waszyi radami w ustawieniach modem z "apple" na "inny" i nadal nic. W plusie oczywiscie nic nie wiedza...

#40 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 16 lutego 2009 - 16:52

To ze wybierasz modem jako inny to jedno w drugim okienku musisz sprecyzować jaki to modem,
Skoro wgralas sterowniki to będzie właśnie po kliknięciu w dtugi rozwijany pasek do wyboru, wybierz swój i daj koniecznie opcje apply/zastosuj

Hasło/uzytkownik

Oferta indywidualna

---- Dodano 16-02-2009 o godzinie 18:53 ----
www plusgsm pl z kropkami

#41 kocieta

kocieta
  • 3 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 17:01

To juz wyprobowalam... nic nie daje :(

#42 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 lutego 2009 - 18:37

Musisz niestety na nowo skonfigurować połączenie, tym razem zapisane jako lokacja automatyczna.
Podłącz modem do komputera, wejdź do preferencji systemowych, wybierz sieć, następnie lokacja: automatycznie, po lewej stronie w pasku wybierz modem HUAWEI Mobile, wybierz: konfiguracja domyślne, zaznacz: pokaż status modemu w pasku menu, następnie wciśnij zaawansowane. W ustawieniach modem wybierz producent inny, model HUAWEI Mobile Connnect. Jeśli w liście pojawią się dwie pozycje oznaczone jako Huawei wybierz tę: HUAWEI Mobile Connnect - 3G Modem /System/Library/Modem Scripts/HUAWEI Mobile Connect 3G Modem. Zaznacz włącz korekcję błędów i kompresję w modemie oraz wybieranie tonowe i dźwięk włączony. Potwierdź zmiany poprzez OK. Następnie wpisz numer telefonu oraz potwierdz wszystkie zmiany przysikiem zastosuj. Na koniec sprawdź połączenie (przycisk połącz).

#43 kocieta

kocieta
  • 3 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 22:38

niestety, to tez nie dawalo rady. Poszlam wiec do ispotu w Złotych Tarasach i mam nadzieje, ze ta informacja przyda sie kolejnym nowym uzytkownikom iplusa, bo wydalam na nia całe 100 pln... :/ Kwestia wylacznie zmiany ustawien w numerze telefonu...

#44 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 16 lutego 2009 - 23:37

niestety, to tez nie dawalo rady.
Poszlam wiec do ispotu w Złotych Tarasach i mam nadzieje, ze ta informacja przyda sie kolejnym nowym uzytkownikom iplusa, bo wydalam na nia całe 100 pln... :/
Kwestia wylacznie zmiany ustawien w numerze telefonu...

Jeśli tak to chamstwo, ba na plusie jest wszędzie do znalezienia numer *99***1#. Również dziwne bo numeru *99# używam w Play internet na kartę.
Przykre (i drogie) doświadczenie. Mimo wszystko miłej pracy z mobilnym internetem.
;)

#45 Shunkan

Shunkan
  • 85 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 10:36

Ja mam problem z iPlusem. Modem huawei 230. W warszawie wszystko było ok laczylem się normailnie i aktualnie jak jestem na wakacjach w Helu mam problem z serwerem PPP. Jest napisane, ze nie może się połączyć. Nr wpisany to *99***1# próbowałem wszystkiego, co robić?

#46 Mallutka

Mallutka
  • 19 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 12:44

mam modem huawei e220, oprogramowanie to MAC OSX 10.4

korzystalam z instrukcji dla ery (choć mam iPlusa)

wrzucam linka może komuś się przyda:
[url]http://download.era.pl/portal/Instrukcja%20Instalacji%20Huawei%20E220_%20%20MacBook_ver1.1.pdf[/url]

no i mam problem.
Dokladnie chodzi mi o hasła ze strony 15 załączonej przeze mnie instrukcji.
Jezeli mam iPlusa to co ja mam tam wpisać???

kurcze, kurcze czy byłby ktoś miły i podał mi owo hasło znów, bo gdzieś je zgubiłam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych