Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPlus + macbook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 jcieszyn

jcieszyn
  • 12 postów

Napisano 27 października 2007 - 14:28

Witam, Od tygodnia mam iPlusa z modemem Huawei E220. Udaje mi się połączyć do sieci, ale nie mam żadnej aplikacji do sterowania/kontroli tego cuda, tzn. np. żeby wiedziec jaki jest zasięg, ustawić APN itp. Nie udało mi się uruchomić Huaweiapp (wywala się przy odpalaniu, nie działa mi Cheetahwatch. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Mam macbooka 2,0 z Tigerem.

#2 Zwierzak

Zwierzak
  • 3 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 12:22

iPlus Witam. Kupiłem macbooka pro 15'' i chcę załądować do niego iplusa. W plusie wiadomo nic ie wiedzą :/ Dowiedziałem się, że pasuje do niego karta Merlin XU 870.. I tu jest problem, bo wycofali ją ze sprzedaży. Czy ktoś testował może kartę Huawei E800? Czy to działa na macu? POzdrawiam

#3 boski

boski
  • 130 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 listopada 2007 - 21:53

polecam Huawei e220 lub telefon z umts/hsdpa - używam nokie 6120 i e220

#4 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 10 listopada 2007 - 23:20

z moich doswiadczen powiem tyle.. expresscard w pro to jakas kompletna porazka... wada... nie wiem jak to nazwac... nieporozumienie? mi sie wieszka kazda karta na rynku w edge/gprsie... i nic nie poradze. w xp dziala leo/tiger kaput

#5 lpociask

lpociask
  • 118 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 listopada 2007 - 00:20

Jeśli chodzi o iPlus'a to polecam modem USB Huawey - wszystko pięknie śmiga na moim MB

#6 lpociask

lpociask
  • 118 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 listopada 2007 - 00:24

Witam mam podobny problem dodatkowo nie działa mi VPN Cisco

#7 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 12:21

Jako, że to mój pierwszy tutaj post (i od niedawna pierwszy Mac :cool: ) witam wszystkich forumowiczów.

Witam.

Czy ktoś testował może kartę Huawei E800? Czy to działa na macu?

POzdrawiam

Mam właśnie taką kartę i próbuję ją odpalić na Mac Booku Pro pod Leopardem. Udało mi się dostać od Plusa sterownik (za drugim podejściem), który się zainstalował i modem w ustawieniach sieci jest widoczny. Niestety, system nie może się z nim połączyć.

Ale, żeby było ciekawiej, modem hula pod wirtualnym Windowsem, ze hej!
No ale nie po to się przesiadałem na Maca, żeby (bez ostatecznej ostateczności) odpalać Windę :sad:

O postępach będę informował, bo z informacji od Plusa wynika, że modem powinien działać.

Pozdrawiam

#8 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:04

czy do polaczenia sie z siecia potrzebny jest jakis program od operatora czy wystarcza sterowniki do modemu ??

#9 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:24

czy do polaczenia sie z siecia potrzebny jest jakis program od operatora czy wystarcza sterowniki do modemu ??

Tego nie wiem. W Windzie Plus dostarcza prócz sterowników aplikację iPlus, ale nie trzeba z niej korzystać, żeby mieć połączenie z siecią, wystarczy skonfigurować zwykłe połączenie sieciowe (modemowe). Zresztą tak działa stabilniej i na forach użytkownicy piszą, żeby nie używać tych programów (no chyba, że do wysyłania smsów).

Czy koledzy, którzy mają e200 mogą napisać, czy potrzebna/dostarczana jest jakaś specjalna aplikacja dla Maca?

Gość z pomocy technicznej Apple sugerował, że taka jest potrzebna (ale nie był pewien). Plus nic mi dodatkowo nie dał (i mało działać) - więc zakładam, że jednak program nie jest potrzebny.

#10 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 07 grudnia 2007 - 13:50

plus nie ma do obslugoi zadnego programu... wszystko dzieje sie w preferences/network.

sprawdz czy masz wybrany wlasciwy modem bo z reguly system nawet w modemie spoza mu znanych jako sterownik daje apple... ktory nigdy nie odpali Ci Twojego modemu..

wprowadz tylko numer do wybranie www.plusgsm.pl jako APN i tyle... musi dzialac

#11 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2007 - 00:02

sprawdz czy masz wybrany wlasciwy modem bo z reguly system nawet w modemie spoza mu znanych jako sterownik daje apple... ktory nigdy nie odpali Ci Twojego modemu..

wprowadz tylko numer do wybranie www.plusgsm.pl jako APN i tyle... musi dzialac

Modem zainstalował się jako Huawei, plus dwie inne rzeczy się zainstalowały jak widać na obrazku - nie wiem co to jest, ani jak z tym gadać, jedno wyglada na jakąś diagnostykę, tylko jak to uruchomić?

Jako numer wprowadzałem *99***1# (a także *99*#) z różnymi warianami nazwy konta/hasła (w szczególności oba puste). I nic :confused:

#12 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2007 - 01:55

Yes, Yes, Yes! Już działa! W ustaweniach sieci wszedłem w zakładkę Zaawansowane - i tam był ustawiony modem Apple (obrazek3). Jak zmieniłem producenta na Inny - wskoczył model huawei'a (obrazek4) i po kliknięciu OK (chociaż nic się nie zminiło na wcześniejszym ekranie) modem zadziałał! Dzięki lookman23 za wskazówkę! Pozdrawiam

#13 inzynier123

inzynier123
  • 10 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 14:33

Witam, Czy możesz wystawić gdzieś te drivery do Maca dla E800 bo ja sie Plusa nie mogę doprosić. Pozdrawiam

#14 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 grudnia 2007 - 11:41

Wystawić za bardzo nie mam gdzie, ale daj mi na PW swojego maila to Ci wyślę (plik ma ok 700kB).

#15 PiotrPietak

PiotrPietak
  • 15 postów

Napisano 12 stycznia 2008 - 14:42

ma ktos moze drivery do huaweia e220 ?? bo mi sie zainstalowal ale nie mam go do wyboru w liscie modemow :/ i jeszcze jedno, w ktorym miejscu trzeba wpisac PIN ?? pozdro

#16 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2008 - 20:04

Pin musisz wyłączyć - wsadź kartę SIM iPlusa do komórki i wyłącz PIN.

#17 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 08:45

hej, zaktualizowalem sobie ostatnio sterowniki do Huawei i po restarcie komputera zaczely sie same problemy. Obecnie po probie polaczenia (polaczenie HUWAWEI Mobile w Internet Connect) mam albo komunikat, ze device doesn't exist albo, ze nie moze otworzyc portu. Jedyne co pomaga to wejscie w Settings -> Network. Wtedy pisze, ze mam nowe porty sieciowe (HUWAWEI Mobile) i moge sobie je skonfigurowac. Wpisuje numer *99#, zmieniam modem z Apple na Huawei i dziala, ale jest tworzone przy tym nowe polaczenie (juz mam ich 8 takich samych). Czy ktos ma pomysl jak zrobic, zeby to skonfigurowac na stale i te stare polaczenia wywalic?

#18 krzychal

krzychal
  • 97 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 10:47

Witam PowerBook G4 plus iPlus z GTMax 3G, oprogramowanie GlobeTrotter Conncet. Smiga bez problemu, a czasami z malymi problemami ze strony operatora. Nie zapominajmy ze to dopiero poczatki sieci 3G. pozDrawiaM

#19 mpsk2

mpsk2
  • 12 postów

Napisano 01 lutego 2008 - 14:03

Mam MacBook biały, chcę wiedzieć czy będzie działać

#20 davenam

davenam
  • 1 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 22:50

Pin musisz wyłączyć - wsadź kartę SIM iPlusa do komórki i wyłącz PIN.

a co jak ktos ma karte w ktorej nie mozna wylaczyc PINu ?

czy ktos w ogole moglby opisac krok po kroku instalacje i konfiguracje iPlus na Macbooku ?

#21 mpsk2

mpsk2
  • 12 postów

Napisano 03 lutego 2008 - 14:34

Dołączam się do prośby Sterowniki ściągam ze strony ery lub producenta do huawei e220 proszę o instrukcje Najbardziej interesuje mnie co wpisać kiedy trzeba podać nazwy użytkownika, numer, hasło itd.,

#22 Mallutka

Mallutka
  • 19 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 12:36

a co jak ktos ma karte w ktorej nie mozna wylaczyc PINu ?

czy ktos w ogole moglby opisac krok po kroku instalacje i konfiguracje iPlus na Macbooku ?

też byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś sie pofatygował:cool:

#23 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 12 lutego 2008 - 13:14

Witam.

Kupiłem macbooka pro 15'' i chcę załądować do niego iplusa. W plusie wiadomo nic ie wiedzą :/ Dowiedziałem się, że pasuje do niego karta Merlin XU 870.. I tu jest problem, bo wycofali ją ze sprzedaży. Czy ktoś testował może kartę Huawei E800? Czy to działa na macu?

odpuść sobie kartę. Telefon z BT i wszystko działa, może nie szybko, ale stabilnie..

#24 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 13 lutego 2008 - 00:37

podaj modem, napisz na priv... jutro cos wymysle;)

#25 Mallutka

Mallutka
  • 19 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 17:09

mam modem huawei e220, oprogramowanie to MAC OSX 10.4

korzystalam z instrukcji dla ery (choć mam iPlusa)

wrzucam linka może komuś się przyda:
[url]http://download.era.pl/portal/Instrukcja%20Instalacji%20Huawei%20E220_%20%20MacBook_ver1.1.pdf[/url]

no i mam problem.
Dokladnie chodzi mi o hasła ze strony 15 załączonej przeze mnie instrukcji.
Jezeli mam iPlusa to co ja mam tam wpisać???

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych