Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5C - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#151 junior97

junior97
  • 30 postów
  • Skąd Piotrków Trybunalski 

Napisano 31 grudnia 2013 - 01:14

Mam go od października. Niebieskiego. Jest ładny nie powiem, fajny ten plastik. Mam niby 16GB, ale nie mam już miejsca. Bateria jak ładuje poprzez kompa to trzyma dobrze, a jak przez prąd w kontakcie to chwila i 100% bateri znika. Często Mi się tnie. Czy tylko ja mam tak?

#152 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 03:26

Ah to są suche dane w normalnym użytkowaniu nie widać takiej różnicy

Na razie nie, ale apple zadba o to, abyśmy szybko ją zobaczyli ;)
Tak jak bez sensu iPhone 4 nie dostał siri czy nawigacji w mapach

apple już tak ma, że celowo ogranicza starsze sprzęty. Okej 5C jest tak samo wiekowo jak 5S, ale wydaje mi się, że w iOs8 będzie taki ficzer, który 5S dostanie, a 5C nie... tym bardziej mówiąc o 5

Ogólnie nie radzę brać 5tki. Skoro została wycofana ze sprzedaży, na 100% 5C zyska kilka funkcji z iOs8, czego piątka nie zyska...
Za to to chyba nawet dam sobie rękę uciąć ;)

#153 Wojt84

Wojt84
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 stycznia 2014 - 10:52

5 raczej dostanie , bo jest troche szybsza niz 5c (bardzo mało ale jest) widac po tych wszystkich benchmarkach 4 nie dostała bo była o połowe słabsza od 4sa . Jak 5c dostanie aktualizacje to 5 bez problemu też to łyknie

#154 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 16:45

łyknie, ale apple nie da, bo jest starsza. 4 bez problemu obsługuję Siri, nawigację, animacje w pogodzie itd Nie dostała, bo nie ;) Tak samo będzie z 5 i 5C mimo, że są w sumie takie same sprzętowo. ale fakt, 4S dużo szybsza od 4 - tu się zgadzam, ale myślę, że 5 i 5C będzie identyczna sytuacja mimo braku różnicy sprzętowej

#155 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 stycznia 2014 - 19:48

Ja myślę, że update'y będą takie same dla 5 i 5C. W końcu podczas keynote sami mówili, że te modele wprowadzają "zamiast" 5, nie zostawiając starszego modelu na rynku, tak jak do tej pory.

#156 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 00:13

Hmm, to pozostaje nam czekać to premiery iOs8 i na razie bez sensu snuć spekulacje :D Pożyjemy, zobaczymy! Ja na dzień dzisiejszy, jakbym miał się wahać między 5 a 5C, wybrałbym 5C Bawiłem się dłuższą chwilę tym telefonem i na prawdę mi się spodobał, plastik przyjemny w dotyku, pokrowce od appla są okej. Fakt, trochę mało męski... dużo mniej niż 5tka, ale ma coś w sobie. Plus przez te kolory telefon wydaje mi się bardziej osobisty. Sporo osób ma czarne piątki, ale 5C danego koloru plus ten sam pokrowiec będzie już na prawdę ciężko spotkać ;)

#157 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:06

Tak jak się spodziewałem są już czarne obudowy :)

For Apple iPhone 5c Colorful Battery Back Housing Cover Case w Small Parts | eBay

Także jak komuś coś pęknie, to ma wyjście awaryjne... Bardzo awaryjne - nie wszyscy może zauważyli. 5C ma wydrukowany IMEI na obudowie, nie ma zaś IMEI na szufladce SIM

#158 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 20:07

Raczej to mało prawdopodobne aby ten plastik pękł, miałem już nie jeden telefon chociażby Samsung Galaxy S3 także biały to po kilku dniach normalnego użytkowania bez upadku itp plastik skrzypiał, pojawiły się luzy a w iPhonie 5C którego nabyłem w ostatni dzień roku nic takiego nie słychać wszystko jest idealnie spasowane i będzie pewnie trzymać lata! ;)

#159 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 10 stycznia 2014 - 14:01

Więc wybrać 5 czy 5c?

#160 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2014 - 14:45

Kupiłem białego 5C dla żony, nigdy nie widząc go na oczy (tzw. zakup kota w worku) i... rewelacja. Jakość wykonania genialna i osobiście sam bym zamienił swoją 5 na 5C. Ciekaw tylko jestem podatności obudowy na ewentualne upadki/obicia/rysy.

#161 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2014 - 14:48

Zależy co wolisz - oba mają swoje plusy i minusy. Ja z tych dwóch wybrałbym 5C, ale ktoś inny np. woli design 5. W gruncie rzeczy to prawie takie same telefony, różnice w cenie też raczej drastycznie się nie różnią, więc zdecyduj który bardziej odpowiada Twoim gustom i potrzebom. :)

#162 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 10 stycznia 2014 - 21:00

Niby piątka mi się bardziej podoba, ale ciężko dostać ją z pewnego źródła, a nie widzi mi się płacenia 2.5k za 16gb...

#163 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2014 - 22:34

Jeśli kupujesz na z rynku to pewnie ciężko znaleźć nową, nieużywaną sztukę, trzeba po prostu szukać. Być może jeszcze operatorzy mają "piątki" na stanie.

#164 Nativ92

Nativ92
  • 32 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 21:52

Ile trzyma wam bateria?:)

#165 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 19 stycznia 2014 - 21:58

Czy wiadomo już coś o jakichś babolach produkcyjnych 5C? Jakieś 'problemy wieku dziecięcego'? Wstępnie planuję przesiadkę z 4 na 5C.

#166 Nativ92

Nativ92
  • 32 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 22:47

Nie noście iphona w etui za 20zl strasznie sie rysuje przy wyciąganiu i wkładaniu ... Widać te ryski dopiero pod światłem ale jest ich mnóstwo :/ zauważyłem je dopiero po miesiącu użytkowania ..dobrze ze miałem folie na przodzie telefonu ... Głupie etui a jak może porysowac plastik tragedia ... Co do Iphona bardzo jestem zadowolony :) zawsze dbam o telefony a tu takie cos przy etui ://

#167 wojtek85

wojtek85
  • 7 postów
  • SkądNysa

Napisano 20 stycznia 2014 - 11:08

Ile trzyma wam bateria?:)

Jeśli nie korzystam z WiFi to potrafi wytrzymać prawie 4 dni (ale to zależy jeszcze kto ile korzysta z telefonu), w drugim przypadku 1 dzień :)

Co do etui to się z tym zgodzę, ja mam case'a oryginalnego do 5C, wszystko jest idealnie dopasowane itp ale brud dostaje się przez otwory na tył telefonu i jeśli nie będziemy tego często przecierać to mogą pojawić się rysy na plastiku. Ja przecieram raz na jakiś czas i rys na razie nie widać. Idealnie byłoby założyć folię na tył ale nie wiem czy robią takie do tego modelu. Jeśli chodzi o działanie telefonu to nie mam nic do zarzucenia:)

#168 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 11:35

@up Możesz napisać do firmy 3mk, by zrobili - usługa ta nic więcej nie kosztuje. Sam tak robiłem po kupnie złej folii na L920 i zero problemu.

#169 wojtek85

wojtek85
  • 7 postów
  • SkądNysa

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:09

@Jorga, dzięki za informację, spróbuje do nich napisać - warto o ten tył zadbać na początku, zwróci się przy sprzedaży telefonu

#170 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:22

Używam białego 5C trzy miesiące.

Spostrzeżenia mam następujące:
1) szyba przednia jest lepsza niż w 4S, nie stosuję żadnych folii i zero rysek. W iP 4S który eksploatowałem w ten sam sposób ryski się pojawiały z przodu u z tyłu.
2) tylną obudowę obudowę mam zabezpieczoną od 2 miesięcy takim etui https://pl.hama.com/...iphone-5c-bia-e od czasu do czasu zdejmuję i sprawdzam czy dostały się jakieś zanieczyszczenia, które mogą spowodować zarysowania. Do tej pory nie stwierdziłem nawet najmniejszych śladów.
Podsumowując, telefon po 3 miesiącach wygląda jak nówka sztuka ze sklepu. Faktem jest że jeszcze nie upadł etc.

#171 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:43

Jako iż jestem szczegółowy to czy u was także dość luźny jest przycisk Power i jak się potrząśnie telefonem mocniej to słychać jak coś lata? A także jak się przejdzie po bokach ekranu palcem to czuć a jak się spojrzy to widać że ekran nierównomiernie wystaje, tzn ze od strony przycisków głośności bardziej wystaje niż po drugiej stronie itp ;) Chyba ze mam jakiś wadliwy model :D Oczywiście to w niczym nie przeszkadza i jest to praktycznie nie widoczne bez dokładnego przyglądania :D

#172 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2014 - 17:47

Przycisk power u mnie siedzi sztywno. Owszem lata... Stawiam na wibrację :) U mnie spasowanie jest idealne!

#173 panpatro

panpatro
  • 153 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 18:18

Przycisk power u mnie siedzi sztywno.
Owszem lata... Stawiam na wibrację :)
U mnie spasowanie jest idealne!

U mnie też siedzi sztywno ale jak dość mocniej się go przyciśnie to potrafi latać :D A co do spasowania to spróbuj się lepiej przyjrzeć, każdy model tak ma iż nawet na rogach telefonu ekran jest inaczej osadzony, z jednej strony róg poczujesz bardziej z drugiej mniej ale w żadnym wypadku to nie przeszkadza. Ogólnie używam 5C już prawie miesiąc i jest idealny jak dla mnie! System to jest miód malina a wykonanie to już najwyższa klasa, Samsung itp niech się uczy! Noszę telefon bez zbędnych folii, pokrowców itp i ani jednej ryski a telefon mimo iż jest biały nigdzie nie zbiera na stałe czarnych śladów(a w SS3 się strasznie zbierało!) ;)
POLECAM Z CZYSTYM SERCEM!

#174 milkaa

milkaa
  • 2 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 19:56

[ATTACH=CONFIG]19825[/ATTACH] A jak to wygląda u Was? Dopiero zaczynam przygodę z Iphonem, ale nie zamieniłabym go na inny :)

#175 Nativ92

Nativ92
  • 32 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 23:31

Jeśli nie korzystam z WiFi to potrafi wytrzymać prawie 4 dni (ale to zależy jeszcze kto ile korzysta z telefonu), w drugim przypadku 1 dzień :)

4dni ? Nie Za duzo?

- - - Połączono posty - - -

Znacie może jakis program do kalibracji bateri?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych