Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5C - Pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#101 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2013 - 18:36

Przyszedł mój biały 5C 16GB. Jak to jest zrobione! Jak to leży w dłoni :rolleyes: 4/4S/5/5S przy 5C są upośledzone pod tym względem. Oczywiście 5S przewyższa 5C pod wieloma względami, ale mój wybór był świadomy, niekoniecznie podyktowany względami finansowymi. polecam 5C osobom uczulonym na ostre krawędzie :D

#102 maszk

maszk
  • 2 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 00:23

przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i mam kilka refleksji;) Po pierwsze mam wrażenie, że cena wcale nie jest największym kłopotem. Jeśli ktoś wykłada za tel 2500 zl to niech nie mówi ze 2900 to taka drastyczna różnica, a jeśli tak jest to proponuje sobie odpuścić wydawanie hajsu na taki sprzęt. Bawi mnie troche określenie "tani iphone" bo żaden, biorąc pod uwage statystyczne dane dotyczące średniego wynagrodzenia, nie będzie tani. Po drugie, nie sądze, żeby iphone 5c nie pasował do marynarki ;p ostatnio byłem zadowolonym użytkownikiem iphona 4, podobał mi sie jego design, system, łatwość obsługi i co by dużo nie mówić marka również mnie intrygowała. Wyszedł iphone 5, zastanawiałem się nad zmianą ale nie odpowiadało mi to, że jest taki lekki, matowy i nieprzyjemnie lezał w dłoni (odczucia czysto subiektywne) więc się nie zdecydowałem. iphone 5 to dla mnie poprawa prawie doskonałego modelu 4/4s - mysle o designie, poprawa nieudana. A teraz do rzeczy. Zaraz po premierze kupiłem sobie białego iphona 5c. Dlaczego? bo jest zupełnie inny. Jest taki inny a ma w sobie wszystko to za co polubilem markę apple. Plastik? mi to wcale nie przeszkadza, wrecz bawią mnie opinie tych, którzy wyśmiewają często coś czego nie mieli w ręce a sami swoje 4 noszą w plastikowych futerałach ;) Dla mnie atutem tego telefonu jest to, że jest szybki, ma niezłą baterię i to że jest inny ;) Nie rozkminiałem przed zakupem tego czy wydać 400 zł więcej na 5s ;) nie miało to dla mnie żadnego znaczenia, bo 5c od razu wpadł mi w oko a jak znam życie różnica w użytkowaniu jest niewielka jesli jest w ogóle ;) zapomniałbym, biznes wybierze czarnego 5s? pewnie tak, bo polski biznes w większości jest niestety nudny ;) a ludzie za bardzo myślą o tym co powie ktoś inny, na fakt ze mam 5c a nie 5s, a nie czy mi sie ta zabawka podoba czy nie;) pooozdro! aaaa używam od premiery, nie cackam sie nadzwyczaj z urządzeniem i nie zauważyłem jeszcze żadnych ubytków ;)

#103 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 12:54

"Poprawa nieudana" , raczej zmiana nieudana, bo poprawa sama w sobie jest zmianą na lepsze. Z jednej strony nie znalazłem wad iPhone 5C podczas chwilowego obcowania z nim, ale z drugiej- urządzenie jest strasznie nieodpowiednio wycenione, stąd dziwi mnie,że ktoś nie weźmie telefonu lepiej wyposażonego, z lepszych materiałów który jest nieznacznie droższy od starszego modelu wsadzonego w inną obudowę. Ja wiem, że każdy kieruje się odrębnymi kryteriami ale mam tu na myśli czystą logikę i jakąś tam świadomość zakupową. (Mówię o cenach w oficjalnej dystrybucji- w wolnej ceny są bardziej odmienne)

#104 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2013 - 13:04

W sieci i w małych sklepach kupicie zafoliowanego 5C za 1800-1900 zł. To niedużo.

#105 maszk

maszk
  • 2 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 13:30

poprawa nieudana - dobrze. rozwine myśl, zeby była ona dobrze zrozumiana. w zamierzeniu miał to być model poprawiony - po to zazwyczaj wprowadza się następce żeby był lepszy, ciekawszy, nie wiem ładniejszy i czego sobie tam życzysz - poprawia się go ;) ale to się moim zdaniem nie udało. Linia 5 jest kontynuacją 4/4s - jednym taka kontynuacja pasuje innym nie;) stąd właśnie wzieło się określenie poprawa nieudana ;) moze powinienem napisac "porawa? nie udało sie! przynajmniej z zewnątrz" ale czy to ma az takie znaczenie? nie sądzę. Wydawało mi się, że będe "czytelny" ;) wydaje mi się ze to o czym piszesz sprowadza się do stwierdzenia - nie rozumiem dlaczego ludzie wydają swoje pieniądze na coś nowego, co moim zdaniem jest mniej fajne niż starsze coś, co podoba mi się bardziej. oto odpowiedz, nadzwyczaj prosta - bo to ich pieniądze ;) i to im, się ma podobać zabawka, która sobie kupili. to jakby zapytać dlaczego ktoś kupuje coupe za 500 tys skoro za 600 tys moze miec tak samo szybkiego sedana, który jest większy itd. Bo to kwestia indywidualna ;) mi osobiście podoba sie w 5c to ze jest inna ;) a cena? każda rzecz jest warta tyle ile klient jest w stanie za nią zapłacić ;)

#106 Dares

Dares
  • 407 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 listopada 2013 - 13:34

poprawa nieudana - dobrze. rozwine myśl, zeby była ona dobrze zrozumiana. w zamierzeniu miał to być model poprawiony - po to zazwyczaj wprowadza się następce żeby był lepszy, ciekawszy, nie wiem ładniejszy i czego sobie tam życzysz - poprawia się go ;) ale to się moim zdaniem nie udało. Linia 5 jest kontynuacją 4/4s - jednym taka kontynuacja pasuje innym nie;) stąd właśnie wzieło się określenie poprawa nieudana ;) moze powinienem napisac "porawa? nie udało sie! przynajmniej z zewnątrz" ale czy to ma az takie znaczenie? nie sądzę. Wydawało mi się, że będe "czytelny" ;)
wydaje mi się ze to o czym piszesz sprowadza się do stwierdzenia - nie rozumiem dlaczego ludzie wydają swoje pieniądze na coś nowego, co moim zdaniem jest mniej fajne niż starsze coś, co podoba mi się bardziej. oto odpowiedz, nadzwyczaj prosta - bo to ich pieniądze ;) i to im, się ma podobać zabawka, która sobie kupili. to jakby zapytać dlaczego ktoś kupuje coupe za 500 tys skoro za 600 tys moze miec tak samo szybkiego sedana, który jest większy itd. Bo to kwestia indywidualna ;) mi osobiście podoba sie w 5c to ze jest inna ;) a cena? każda rzecz jest warta tyle ile klient jest w stanie za nią zapłacić ;)

i to są święte słowa :)

#107 misiek-hel

misiek-hel
  • 80 postów
  • SkądHel, PL

Napisano 22 listopada 2013 - 13:38

Zdjęcia 5c + etui Incipio Moim zdaniem 5c to na chwilę obecną najładniejszy iPhone. 5s to nic tylko 5 z lepszymi parametrami których i tak 99% użytkowników nie zauważa i nie korzysta z nich. Czekamy na iPhone 6 ;-) [ATTACH=CONFIG]18512[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18514[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18515[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]18516[/ATTACH]

#108 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 14:00

poprawa nieudana - dobrze. rozwine myśl, zeby była ona dobrze zrozumiana. w zamierzeniu miał to być model poprawiony - po to zazwyczaj wprowadza się następce żeby był lepszy, ciekawszy, nie wiem ładniejszy i czego sobie tam życzysz - poprawia się go ;) ale to się moim zdaniem nie udało. Linia 5 jest kontynuacją 4/4s - jednym taka kontynuacja pasuje innym nie;) stąd właśnie wzieło się określenie poprawa nieudana ;) moze powinienem napisac "porawa? nie udało sie! przynajmniej z zewnątrz" ale czy to ma az takie znaczenie? nie sądzę. Wydawało mi się, że będe "czytelny" ;)
wydaje mi się ze to o czym piszesz sprowadza się do stwierdzenia - nie rozumiem dlaczego ludzie wydają swoje pieniądze na coś nowego, co moim zdaniem jest mniej fajne niż starsze coś, co podoba mi się bardziej. oto odpowiedz, nadzwyczaj prosta - bo to ich pieniądze ;) i to im, się ma podobać zabawka, która sobie kupili. to jakby zapytać dlaczego ktoś kupuje coupe za 500 tys skoro za 600 tys moze miec tak samo szybkiego sedana, który jest większy itd. Bo to kwestia indywidualna ;) mi osobiście podoba sie w 5c to ze jest inna ;) a cena? każda rzecz jest warta tyle ile klient jest w stanie za nią zapłacić ;)

Nie zrozumiałeś mojego przekazu, mój post nie sprowadza się do tego co z niego wyczytałeś.
Miałem na myśli, dlaczego nie dołożyć paru złotych do modelu 5s (nie porównywałem 5c do 5 za to przyrównałem 5c do 5 jako jego odświerzenie designerskie) który jest modelem wyżej pozycjonowanym, lepiej wyposażonym itd.
Łapiąc się Twojego porównania, idąc do salonu po auto za 500tys, dołożyłbym 100k na mocnejszy silnik, skóry, felgi, bardziej unikatowy lakier czy nagłośnienie.
Ale tak jak mówię, każdy robi co uważa za dobre dla niego, a ja mam prawo jako inżynier i przyszły przedsiębiorca zastanawiać się co kieruje klientem.
Nie neguje wyboru, nie dyskwalifikuję 5C jako swojego przyszłego telefonu-bo na mnie też zrobił wrażenie.
Dla mnie sprawa wyglada jasno, czarna piątka odpada z wiadomego względu, biała piątka vs. Biała 5C- wygrywa ten drugi, ale przy różnicy niespełna 20% różnicy w cenie 5c a 5s- biorę Eskę.

#109 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 15:16

@bonq07 - bierzesz Eskę i potem bujasz się z trzeszczącym home, latającym power, osikanym ekranem, problemami z ładowaniem, etc. Bazując na opiniach tutaj, własnych doświadczeniach, muszę stwierdzić, że - i tu - PARADOKS! - 5C jest modelem bardziej dopracowanym niż 5S. Nie przeczytałem jeszcze nigdzie, że po wyjęciu z pudełka 5C miał jakieś wady, czy po kilku dniach użytkowania pojawiły się jakieś problemy. Niestety z 5S bywa różnie, a więc ku przestrodze - najlepiej kupować 5S'a w AOS, bo to daje jedyną gwarancję, że możemy wymieniać go do bólu. Pojawia się tylko ten niesympatyczny zgrzyt, a mianowicie - czemu we flagowym modelu jest tyle sprzeczności? Z jednej strony pozycjonowany jako doskonały, z drugiej strony, otwierasz pudełko, a tam paprochy pod folią i telefon, który grzechocze lub nie chce się ładować, … (wstawić inną popularną przypadłość 5S'a). Dlatego… jeśli nie potrzebujemy lepszego aparatu, topowych parametrów - warto bardzo poważnie przemyśleć temat zakupu 5C, którego obudowa IMHO też jest lepiej wykonana jeśli chodzi o potencjalne ślady zużycia. W 5S naprawdę nie trudno o rysy czy inne nieciekawe historie, nawet kilka dni po wyjęciu z pudełka.

#110 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 16:07

I to jest zagadka z którą na dzień dzisiejszy ciężko byłoby mi się zmierzyć...5C czy 5S? Topowość parametrów to przy optymalizacji iOS nie jest czynnik niezbedny, aparat robiący ostre zdjęcia dokumentów czy łapania chwili wystarczy ten z 5 itd. Co do awaryjności i jakości wykonania, zapewne mają na to wpływ takie czynniki jak większe zapotrzebowanie rynku na 5s w stosunku do 5c, co za tym idzie na pracowników kładziony jest pewnie większy nacisk, a Ci od 5C mogą pewnie robić to dokładniej, być może to kwestia różnych podwykonawców a może najbardziej trywialna- znacząco mniejsza liczba sprzedanych urządzań= mniejsza liczba zgłaszanych problemów :)

#111 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 25 listopada 2013 - 13:19

W sumie na allegro dobra cena tego tel. za 1500zl nówke by już wyhaczył, szkoda tylko ze 5 i 5S są piękne :P i warte kilka set zł więcej

#112 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 listopada 2013 - 15:44

Czy na podstawie takiej informacji: "IPHONE 5C MODEL A1507 ME499LP/A" można stwierdzić czy telefon pochodzi od operatora, czy był kupiony w wolnej sprzedaży?

#113 Ektos

Ektos
  • 15 postów
  • SkądPL

Napisano 25 listopada 2013 - 23:54

Nie można.

#114 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 listopada 2013 - 22:23

Dobra, w końcu udało mi się kupić białą wersję 5C. Czy możecie polecić jakiś dobry, sprawdzony przez Was pokrowiec do tego iPhone'a inny niż oficjalny od Apple?

#115 MtK

MtK
  • 111 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 01:20

Cóż miałem ostatnio okazję pobawić się 5c i mam trochę mieszane uczucia. Generalnie to wykonanie jest świetne. Miałem 3Gs, 4s i teraz 5s, jedynie 3G/Gs leżał lepiej w dłoni no ale mydelniczki już nie wrócą. Generalnie to w rozmowie z pracownikiem iSpotu przy okazji nowego iPada Air zeszliśmy na 5c i stwierdziliśmy obaj że gdyby cena wynosiła 499€ to 5c szedłby znacznie lepiej. W obecnej sytuacji, w kilka minut znalazłem na Allegro kilkanaście NOWYCH iPhonów 5 w cenie grubo poniżej 5c. 5c dedykowany jest grupie wiekowej 15-25 co w europie generalnie działa choć też 5c nie sprzedaje się jakoś wybitnie bo mimo wszystko większość osób w tym przedziale wieku żyje za pieniądze rodziców lub zaczyna pierwszą pracę. W Polsce jest on traktowany jako budżetowy iPhone a większość z nas wymaga od telefonu raczej eleganckiego wyglądu. Dlatego 5c moim zdaniem sukcesu nie odniesie a szczególnie na w Europie wschodniej.

#116 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 27 listopada 2013 - 11:40

Dobra, w końcu udało mi się kupić białą wersję 5C. Czy możecie polecić jakiś dobry, sprawdzony przez Was pokrowiec do tego iPhone'a inny niż oficjalny od Apple?

Tutaj masz obszerny przegląd dostępnych wraz z opiniami:
The Best iPhone 5s/5c Case is the SwitchEasy Numbers | The Wirecutter

#117 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 listopada 2013 - 18:02

Zdecydowałem się w końcu na białą wersję pokrowca firmy iLuv: iLuv

Euti dobrze wykonane. Plastik wydaje się być porządny, tak samo jak materiał TPU, co daje wrażenie naprawdę porządnego pokrowca. Wydaje mi się, że pomysł z odkrytymi przyciskami do zmiany głośności i przełącznika wibracji jest całkiem dobry. Pokrowiec nieźle trzyma się w dłoni, nigdzie nie odstaje. Szczerze polecam.

#118 Ps3user

Ps3user
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 grudnia 2013 - 23:43

Używam 5C już tydzień i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o obudowę nie ma się do czego przyczepić. Zaokrąglone boki super się sprawdzają kiedy trzymamy telefon w dłoni. Mam na nim pokrowiec ale przez jakiś czas bawiłem się telefonem bez niego i też nie zauważyłem czegoś, co by przeszkadzało w codziennym użytkowaniu. Jeżeli nowy design Ci się podoba to nie ma się nad czym zastanawiać! :)

#119 DonMartin

DonMartin
  • 9 postów
  • SkądOstrowiec Świętokrzyski, Poland

Napisano 09 grudnia 2013 - 17:15

Moja stara 4rka jest już leciwa i zaczęła się sypać m.in głośnik skrzeczy :roll: , chociaż iOS 7 działa płynnie :shock: to postanowiłem przedłużyć umowę z operatorem i wziąć iPhona 5c do (jakoś nie razi mnie plastik szczególnie ten biały) . Na początku myślałem nad 5s , ale drogo i jak dla mnie jednak zbyt mała różnica w stosunku do 5tki . Tak czy siak telefon mam od kilku godzin i jestem zadowolony a płaczkom ze jest platik przypominam o 3ce:P

#120 nejman

nejman
  • 1 postów
  • SkądBiałystok, Poland, Poland

Napisano 09 grudnia 2013 - 21:34

Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym się dowiedzieć, czy ten różowy iPhone 5C jest naprawdę różowy, czy raczej bardziej pomarańczowo-czerwony taki jak na większości zdjęć? Przymierzam się do kupna 5C i zastanawiam się nad kolorem, a ten "różowy" jaki jest na zdjęciach w internecie najbardziej mi odpowiada prócz żółtego. Z góry dzięki za odpowiedź.

#121 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2013 - 23:37

Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym się dowiedzieć, czy ten różowy iPhone 5C jest naprawdę różowy, czy raczej bardziej pomarańczowo-czerwony taki jak na większości zdjęć? Przymierzam się do kupna 5C i zastanawiam się nad kolorem, a ten "różowy" jaki jest na zdjęciach w internecie najbardziej mi odpowiada prócz żółtego. Z góry dzięki za odpowiedź.

Widziałem różowego przez chwilę i jest zdecydowanie jaśniejszy, niż ten ze zdjęć na stronie. Biały i żółty moim zdaniem są najlepsze dla 5C.

#122 addy76pl

addy76pl
  • 21 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 18:33

Od paru dni korzystam z niebieskiego 5C i pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Obudowa to klasa sama dla siebie. Plastik jest bardzo wysokiej jakości, twardy, na razie bez żadnych oznak użytkowania. Sam telefon jest trochę cięższy od 5 i 5S, daje więc dodatkowe wrażenie solidności. Do tego stopnia, że osoby nie będące na bieżąco w tematyce telefonów nie były w stanie od ręki powiedzieć czy 5C jest zbudowany z plastiku czy z metalu pokrytego jakąś dodatkową warstwą. Bateria - tu też pozytywne zaskoczenie. Obawiałem się, że będzie trzymać znacznie krócej, natomiast przy moim użytkowaniu (ok. 1-1,5h internetu, parę rozmów, trochę zdjęć) po 24h telefon nadal ma ok. 60% pojemności (albo i więcej). Reszta to w zasadzie to samo co iPhone 5, więc nie ma co się rozwodzić - ekran świetny, 4 cale jak dla mnie są idealne, aparat daje radę, iOS 7 śmiga. Reasumując - kupiłem go za 2 tys. zł i w tej cenie uważam, że był to dobry zakup.

#123 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 12:37

iPhone 5C słabo się sprzedaje więc zacznie tracić na wartości

#124 michszy

michszy
  • 31 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 13:06

Pewnie tak, choć myślę, że 1700 zł. to maksymalna dolna granica do jakiej spadnie cena 5c przez najbliższe miesiące.

#125 any

any
  • 53 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 13:58

a co powiecie na to?
Apple iPhone 5C 16GB biały, różowy, żółty, niebieski, zielony DEMANIUK RTV AGD
chyba dobra oferta?:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych