Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

GlobeSurfer Icon USB v Leopard

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#26 vonsvarc

vonsvarc
  • 7 postów

Napisano 05 grudnia 2007 - 11:47

Tak, wszystko dziala. Wlasnie zkorzystam z UMTS...
  • AVALON lubi to

#27 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2007 - 23:24

Dzięki za szybką odpowiedź, ale masz świadomość, że tą odpowiedzią naraziłeś mnie i kilku moich zarażonych znajomych na wydatek rzędu 499 zł ;-)

#28 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 06 grudnia 2007 - 22:30

No to mu za to... plusa dajcie :-) <-- kliknij w ludzika "Autorytet" (ale nie mojego przecież no!)

#29 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2007 - 10:38

Niestety nie dziala z modemem ICON...

1. installed Globetrotter software originally in 10.4 hence modem scripts already installed
2. on network system preferences I selected the Globetrotter Location that is created by the original software install and deleted the GlobeTrotter devices other than the Globetrotter HSDPA Modem
3. selecting the Globetrotter HSDPA Modem - w moim przypadku to byl pierwszy GlobeTrotter 3G+ Module z trzech mozliwych - as the active device in the window that shows Airport, Ethernet etc. typed in my apn name into the telephone number field - w moim przypadku to byl erainternet - for the modem and left the account name and password blank
4. on the advanced tab for the modem selected Other as the vendor and Option GlobeTrotter 3G as the model
5. on the advanced tab error connection and compression is enabled and dial mode is Wait for dial tone, dialing is tone

To dziala u mnie bez problemow Zrobilem jeszcze przed tym to co "michau" proponowal.

Powodzenie

A u mnie nie działa. Co prawda Leo instalowałem jako nową instalację (nie update) i dopiero na Leo zainstalowałem GTConnect. Po zrobieniu tak jak opisano powyżej niestety ciągle wyskakuje mi, że Selected Device does not exist. Ręce mi opadają, nie wiem co już zrobić. Może macie jakieś sugestie ???

A Option ciągle nie opublikował GTConnect pod Leo :(

#30 vonsvarc

vonsvarc
  • 7 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 14:26

GTConnect nie jest potrzebny tu. Ja tez instalowalem Leo na nowa. Najpierw zrobilem to co michau zaproponowal-

you need to delete the following files:

/Library/Modem Scripts/WWAN Support
/System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext

The last two can only be accessed by choosing "Show Package Contents" on the IOSerialFamily.kext file.

You will need to be logged in as admin (or enter admin password) to be able to do this.

After that deinstall and reinstall your Option Globetrotter Connect Application. Before you reinstall you should do a restart!

Potem zainstalowalem script od Ery do ICON. Potem zrobilem tak jak powyzej:

2. on network system preferences I selected the Globetrotter Location that is created by the original software install and deleted the GlobeTrotter devices other than the Globetrotter HSDPA Modem - ja nawet nie mialem taki Modem, tylko 3 identyczne "GlobeTrotter devices"
3. selecting the Globetrotter HSDPA Modem - w moim przypadku to byl pierwszy GlobeTrotter 3G+ Module z trzech mozliwych - as the active device in the window that shows Airport, Ethernet etc. typed in my apn name into the telephone number field - w moim przypadku to byl erainternet - for the modem and left the account name and password blank
4. on the advanced tab for the modem selected Other as the vendor and Option GlobeTrotter 3G as the model
5. on the advanced tab error connection and compression is enabled and dial mode is Wait for dial tone, dialing is tone

i dziala...

---- Dodano 12-12-2007 o godzinie 16:30 ----
jeszcze jedno, zmienilem nazwe Globetrotter 3G+ na ICON Modem na wszelkie przypadki. Teraz sprawdzilem w domu i dziala wszystko pieknie...

---- Dodano 12-12-2007 o godzinie 16:38 ----

Dzięki za szybką odpowiedź, ale masz świadomość, że tą odpowiedzią naraziłeś mnie i kilku moich zarażonych znajomych na wydatek rzędu 499 zł ;-)

Mam nadzieje ze pieniadze nie poszly na marne :razz: :lol:

#31 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2007 - 09:21

No i d... blada :( Zrobiłem dokładnie jak napisaliście i nic. Wywalilem pliki WWAN, wybrałem GT 3G+ Module (wpisałem jako nr tel APN Orange czyli: internet) dałem Connect i kręcił kręcił aż w końcu pokazał komunikat "Brak odpowiedzi z odległego serwera ....". Znowu wszystko wyczyściłem i zainstalowałem tylko skrypt od Ery, wtedy w ogóle nie miałem żadnych modemów do wyboru. Ponownie zainstalowałem GT Connect i wybrałem GT G3+ Module i to samo, barak odpowiedzi z odległego serwera. Ręce mi opadają. Chyba pozostaje mi czekać aż Option łaskawie zrobi sterowniki pod Leo. Całe szczęście, że mam jeszcze stary modem Techlab ED77 i ten bez problemu chodzi pod Leo tyle że wolno. Zastanawiam się jeszcze nad jednym, moja karta SIM to 3G (no bo tylko taka obsluguje HSDPA) i w niej niestety nie można zdjąć żądania PIN. Myślicie, że to może mieć jakiś wpływ ? Chociaż przy wybraniu GT G3+ Module prosi o wprowadzenie PIN więc chyba nie powinno to mieć wpływu. Sam już nie wiem ...

#32 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 13:18

dałem Connect i kręcił kręcił aż w końcu pokazał komunikat "Brak odpowiedzi z odległego serwera ...."

OT: Naprawdę tak jest to sformułowane w polskiej lokalizacji? Ahahahahahahahaha co za idiota to wymyślił :lol:

#33 vonsvarc

vonsvarc
  • 7 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:20

W Erze mowili, ze PIN powinien byc wylaczony. Ja przelozylem karte SIM do mojej komorki i wywaczylem. Moze faktycznie to ma jakies wplyw...

#34 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2007 - 07:58

W Erze mowili, ze PIN powinien byc wylaczony. Ja przelozylem karte SIM do mojej komorki i wywaczylem. Moze faktycznie to ma jakies wplyw...

Ale czegoś nie rozumiem. Połączenia HSDPA są obsługiwane TYLKO przez karty 3G, a dla karty 3G nie jest możliwe wyłączenie żądania PIN. Nie ma znaczenia czy przekładasz ją do tel czy też idziesz do punktu operatora - żądania PIN dla 3G nie można wyłączyć. Czy na pewno masz kartę SIM 3G ? A jakie prędkości ściągania uzyskujesz na tej karcie którą masz ? Muszę to rozgryźć bo coś mi się wydaje, że problem może tkwić właśnie w tym, że ja mam kartę SIM 3G a ty może zwykłą SIM. Na zwykłej SIM można bez problemu zdjąć żądanie PIN (choćby właśnie wkładając do tel) i może taka "odblokowana" karta współpracuje z Leo i Optionem ale znowuż z taką zwykłą kartą nie uzyskasz największych prędkości.

#35 vonsvarc

vonsvarc
  • 7 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 22:09

Mam polaczenie HSDPA. 1 - 1,5 mbit/sec. Tyle pozwala zwykly OPTION ICON. Sprawdzilem na [url]www.speedtest.net[/url]. Nie wiem czy moj SIM jest 3G ale ta predkosc juz zdecydowane jest HSDPA, co znaczy ze karta jak najbardziej obsluguje 3G i PIN jest zdjety. Sproboj moze zapytac w ERZE, lub ORANGE - gdzie masz abonament!

#36 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 16 grudnia 2007 - 19:41

Ale czegoś nie rozumiem. Połączenia HSDPA są obsługiwane TYLKO przez karty 3G, a dla karty 3G nie jest możliwe wyłączenie żądania PIN. Nie ma znaczenia czy przekładasz ją do tel czy też idziesz do punktu operatora - żądania PIN dla 3G nie można wyłączyć. Czy na pewno masz kartę SIM 3G ? A jakie prędkości ściągania uzyskujesz na tej karcie którą masz ? Muszę to rozgryźć bo coś mi się wydaje, że problem może tkwić właśnie w tym, że ja mam kartę SIM 3G a ty może zwykłą SIM. Na zwykłej SIM można bez problemu zdjąć żądanie PIN (choćby właśnie wkładając do tel) i może taka "odblokowana" karta współpracuje z Leo i Optionem ale znowuż z taką zwykłą kartą nie uzyskasz największych prędkości.

Sprawę z odblokowaniem kodu PIN na Oranżowej karcie SIM opisywałem odnośnie modemu Novatel Merlin. Radzę poszukać tu na forum.

#37 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 grudnia 2007 - 12:09

No i tak krok po kroczku może i mi uda się połączyć :) Przed chwilą wymieniłem kartę 3G na SIMTeligent (od razu zdjęli mi PIN) i wieczorkiem w domciu będę sprawdzał. Mam nadzieję, że się uda. Dzięki za dotychczasowe porady. Napiszę potem czy się udało.

#38 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2007 - 11:21

Wyczytałem gdzieś, że OPTION już opublikował sterownik do Leo dla modemu Icon USB. Niestety wchodząc trzeba podać SN i IMEI modemu a jak się okazuje przy modemach otrzymanych od operatora (u mnie Orange) nie można ściągnąć nic (nie widać sterownika). Oczywiście kontakt z Orange mija się z celem bo oni nic jak zwykle nie wiedzą. I tu mam prośbę, czy może ktoś kto nie kupował modemu u operatora ale po prostu w sklepie (czyli nie brandowany) może wejść na tą stronę http://www.option.co...ort/login.shtml i podając swój SN i IMEI zobaczyć czy sterownik jest a jak tak to go ściągnąć i np podesłać mi mailem ??? Plizzzz

#39 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 28 grudnia 2007 - 11:31

Podając SN i Imei spokojnie wchodzi się na stronę download w Support mając modem z Orange, ale nie ma jeszcze sterowników na Leo (comming soon). Natomiast na Tigerze działa stabilnie.

---- Dodano 28-12-2007 o godzinie 11:32 ----

No i tak krok po kroczku może i mi uda się połączyć :) Przed chwilą wymieniłem kartę 3G na SIMTeligent (od razu zdjęli mi PIN) i wieczorkiem w domciu będę sprawdzał. Mam nadzieję, że się uda. Dzięki za dotychczasowe porady. Napiszę potem czy się udało.

Nie napisałeś czy ci się udało...

#40 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2007 - 11:40

Dzięki, czyli ta informacja to była jakaś "skucha". W takim razie czekam (napisałem jeszcze raz do Optiona-zobaczymy co odpowiedzą). A niestety nie udało mi się ruszyć wg waszych opisów. Niby wszystko zrobione jak należy ale nie działa :(

#41 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2008 - 18:50

No Panowie dobre wieści. Mam działający pod Leoparderm GlobeTrotterConnect ! Nie pytajcie jak i skąd ważne, że jest i działa :) ! Wystarczy zainstalować, w Network wybrać świeżo utworzoną lokalizację czyli GlobeTrotter Connect, w lewym panelu wybrać Option 3G Modem, podać nr tel (APN), nazwę konta i hasło jak wasza sieć wymaga, wybrać w zaawansowanych ustawieniach Modem > OptionGlobeTrotter 3G i gotowe. Jeśli nie zaskoczy od razu to włączcie aplikację GlobeTrotterConnect i tam klik w Connect. Jak jakieś problemy z inicjalizacją karty to reset modemu i gra.
Jak ktoś reflektuje na GTConnect to wyślę mailem. Proszę o info na: kamil@ant.pl

#42 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 05 stycznia 2008 - 16:13

Na stronie Optiona widzę tylko download dla GlobeTrotter FAmily. Ja mam modem GlobeSurfer ICON. Będzie mozliwość zainstalowania tego modemu kiedy wyjdą stery oficjalne pod Leo? Jescze nie kupiłem Maca, ale zrezygnuje z zakupu jeżeli mój modem nie będzie działał i kupie jakiegos laptopa!

#43 malak

malak
  • 2 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 11:32

driver/application software for Mac OS X 10.4.11 and 10.5.X (version 1.3d0-163) jest ogolnie dostepny pod adresem:
[url=http://www.option.com/support/globetrotter_ga/ga_downloads.shtml]Option: wireless technology[/url]

mimo tego, trzeba zbyt czesto albo restartowac modem albo zmieniac ustawienia polaczen. meczace to i wyglada na to ze nie mozna tego ustawic raz a dobrze.
bede wdzieczny za pomysl.

#44 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 19 lutego 2008 - 22:27

Link do download Globetrotter Connect dla 10.5

Option: wireless technology

#45 malak

malak
  • 2 postów

Napisano 09 marca 2008 - 14:12

version: 1.3d0-164

[URL="http://support.option.com/att/index.php?title=GT%20Mac%20Connect&action=module9/index"]GT Mac Connect Download
release date: 03 January 2008[/URL]

#46 yin@yang

yin@yang
  • 35 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marca 2008 - 10:17

GT Mac Connect Download
release date: 03 January 2008

Jakieś różnice pomiędzy tą wersją a 1.3d0-163 ?
Poproszę o opinię czy warto zmieniać.

#47 damig

damig
  • 6 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2008 - 18:21

Hi, mam modem Option Icon II, zainstalowałem GlobeTrotter pod Maca i wszystko dziala si, ustawienia dla orange. W panelu Preferencje sieci mam dodatkową lokację GlobeTrotter Connect, a w niej cztery pozycje: - Option 3G Modem (nr telefonu: internet; nazwa konta: internet; hasło: internet) - Option 3G Ethernet - Globetrotter HSDPA Modem - Globetrotter HSDPA Modem 2 Gdy odpalam program Globe Trotter Connect i wciskam "Connect" mac lączy się z netem za pomocą Option 3G Modem, ale co z HSDPA? Pod Win w tym samym miejscu łączę się poprzez HSDPA o wiele szybciej, a na MACu nie wiem jak użyć HSDPA : / Próbowałem wpisać te same ustawienia w - Globetrotter HSDPA Modem i kliknąć "Połącz", ale nie daję to rezultatu. Czytałem wcześniejsze posty, dla uściślenia mam kartę Orange, Business Everywhere.

#48 jan.pips

jan.pips
  • 1 postów

Napisano 26 marca 2008 - 20:44

Jest jeszcz jeden problem z tym sofcikiem. Jak GT jest zainstalowany to niestety, ale próba połączenia się z siecią przez AirPorta skazana jest na porażkę. W pewnym momencie byłem już bliski rozpaczy...reinstalka systemu (bleeee...). Na szczęście odinstalowanie softu pomogło. No ale to trochę upierdliwe - instalować - odinstalować - instalować - odinstalować

#49 damig

damig
  • 6 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 marca 2008 - 00:39

-> jan.pips - w moim przypadku wystarczy w "preferencjach sieci" zmienić lokację z GlobeTrotter Connect na Automatyczna i wtedy masz Airporta, Etherneta itd. W tej chwili u mnie przy rozłączeniu się z modemem automatycznie przełącza mi lokację i łączy się s dostępną siecią WIFI. Może ktoś zna odpowiedź na mojego poprzedniego posta?

#50 Maslav

Maslav
  • 128 postów

Napisano 08 września 2008 - 10:51

A może ktoś zamieścić screeny działającej konfiguracji ICON 225 dla Orange pod Leo? Za pomocą GlobeTrotter "bez problemu" łączę się z "do 3G" ale sam internet już nie działa. Mam wszedzie wpisane "internet", dns'y orange'a wpisane, tylko po tym jak się modem łączy nic nie mogę spingować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych