Apple + Matowy ekran?
Napisano 03 października 2013 - 09:22
Napisano 03 października 2013 - 10:10
Brzmi to rewelacyjnie i to na dodatek samo pracuje za mnie ( prostego człowieka ) zatem nie komplikuje mi pracy. Nie rozumiem dlaczego ma to tak wiele negatywnych opinii użytkowników?Fusion Drive jest programową hybrydą. Software łączy SSD i HDD w jeden i sprawia, że programy używane częściej przenoszone są w część SSD dzięki czemu szybciej startują ale użytkownik nie decyduje co się znajduje w części SSD a co w talerzowej. .
Nawet obawiam się że nie zorientowałbym się że system FD, się mi popsuł, co pogarsza mi zaufanie do systemu.
A może poczekać na nowe Mac mini, bo zapewne zostaną rozwiązane wszystkie dotychczasowe problemy.
Standardowy HDD serwis, to każdy sklep komputerowy?Standardowy HDD serwis wymieni taniej niż Apple zażąda za taką zmianę. Zresztą samodzielnie też to można zrobić chociaż wymaga zachodu, ale za 860+480 co chce Apple za dołożenie ramu do ledwie 8GB i Fusion będziesz miał świetny SSD + 16GB ramu wymienione w serwisie poza jabłkowym.
Podczas gdy dokupowałem do macbooka dodatkowe 16 GB RAMu, i wyrzucałem całkiem nowy, oryginalny ram, nie rozumiem dlaczego w sklepie apple, nie jest taniej? Przecież skoro zamawiam RAM 16 GB, zatem nie zakupuję ram 8, lub 4 GB ( cenę tą odliczy sobie apple )!
Wiem że aby było taniej kartę RAM muszę sam sobie założyć. Domyślam się że Fusion Drive mogę dokupić zaznaczając opcję w sklepie.
Jednak na poniżej stronie:
Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
widzę że aby zaznaczyć opcję: Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB, to musiałbym odznaczyć : Dysk Fusion Drive 1 TB. A przecież ja chcę Fusion Drive.
Czy mogę prosić o kolejną lekcję, za które bardzo dziękuję?
Gotów jestem zakupić najdroższą wersję Mac mini z systemem OS X Server, aby tylko uniknąć wszelkich komplikacji.
Napisano 03 października 2013 - 11:45
Napisano 03 października 2013 - 15:14
Twoja konfiguracja powinna wyglądać tak poczwórne i7 2.3GHz + minimalna ilość ramu + jak już się upierasz to SSD 256GB. Resztę czyli 1TB (czy ile tam będziesz potrzbował) dysk zewnętrzny na dane/materiały zakupisz w byle komputerowym sklepie jak i 2x8GB SO-DIMM ramu. Nie stracisz gwarancji zaoszczędzisz sporo.
Opiszę mój wybór zakupu. Wybieram Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, i na poniższej stronie zaznaczam opcje:
Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB [+ 840,00 zł]
Cena wzrasta z 3 599,00 zł, do 4 439,01 zł.
Następnie zakupuję w sklepie ( nie Apple ), Ram 16 GB. I sam sobie go wkładam do Mac mini. ( Zapewne będzie tańszy aniżeli w sklepie Apple, 16 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 8 GB [+ 1 380,00 zł] ).
W Macu mini będę miał tylko 256 GB pojemności, SSD i nic więcej. Zatem dokupuję zewnętrzny twardy dysk ( już mam 2 TB ).
Wszystko łączę kablem HDMI, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H)
Dell Monitor U2713H (U2713H) - Sklep-DELL.pl Notebooki DELL
Mam nadzieję że brak złącza Thunderbolt, nie przeszkodzi ( opóźni ) pracy Maca mini z ekranem.
Mam jeszcze jedno takie, ogólne pytanie. Czy pod względem wydajności mogę ogólnie rzec że powyższy zestaw jest na miarę nowego MacBooka Pro 17, czy na miarę nowego iMaca 27 ?
Wieslawo, jeszcze raz dziękuję Ci za cenne podpowiedzi związane z zakupem.
Napisano 03 października 2013 - 15:59
Wszystko łączę kablem HDMI, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H)
tu jest błąd na hdmi nie osiągniesz rozdzielczości U2713, hdmi ma tylko 1920x1080 i nić poza tym.
Napisano 03 października 2013 - 18:36
Mam jeszcze jedno takie, ogólne pytanie. Czy pod względem wydajności mogę ogólnie rzec że powyższy zestaw jest na miarę nowego MacBooka Pro 17, czy na miarę nowego iMaca 27 ?
Raczej na miarę MBP 15 non-retina bez GeForce 650M.
Napisano 03 października 2013 - 19:11
Napisano 03 października 2013 - 21:24
Napisano 04 października 2013 - 10:04
Potem kolejna:tu jest błąd na hdmi nie osiągniesz rozdzielczości U2713, hdmi ma tylko 1920x1080 i nić poza tym.
Mam teraz tysiące myśli, ale powiem szczerze że na chwilę obecną jestem zrażony do firmy Apple.Raczej na miarę MBP 15 non-retina bez GeForce 650M.
Zwierzę się z mych planów.
Planowałem sobie zakupić kolejnego MacBooka pro 17, z matowym ekranem, ale 17 cali już nie produkują!
Dodam że zawsze miałem sony laptop ( Windows ) o przekątnej w calach 18.4 !
Planowałem sobie zakupić iMaca 27 z matowym ekranem, ale już i jeszcze nie produkują!
Planowałem zakupić sobie sprzęt Apple z matowym ekranem innej firmy, ale złącze nie zagwarantuje dobrego przekazu.
Teraz utknąłem w martwym miejscu.
Zastanawiam się czy nie zrezygnować z opcji Mac mini, i zaryzykować ponownym zamęczaniem wzroku błyszczącym ekranem, zakupując iMaca 27?
Napisano 04 października 2013 - 10:31
Napisano 04 października 2013 - 10:33

Napisano 04 października 2013 - 10:59
Ja od dłuższego czasu używam przejściówkę z MacBook pro, do połączenia z telewizorem. Nazywa sie Adapter mini DisplayPort - HDMIAle możesz kupić matowy ekran np tego Della i podłączyć go przez mini display port, wtedy osiągniesz pełną rozdzielczość, to samo jest tak jak Iro powiedział na dvi,
Adapter mini DisplayPort - HDMI (F) - Akcesoria - Ceneo lider - Saturion.pl
Czy o takie złącze chodzi?
Czy łącząc Mac mini, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H) wówczas uzyskam pełne 100 % rozdzielczości 2560x1440 pikseli ?
Dell Monitor U2713H (U2713H) - Sklep-DELL.pl Notebooki DELL
Napisano 04 października 2013 - 11:08

Napisano 04 października 2013 - 11:32
Napisano 04 października 2013 - 14:53
Moim zdaniem w tej konfiguracji cenowej, zakładając że sama wydajność nie jest najważniejsza, najrozsądniejsza byłoby kupno Maka mini + 2 monitory EIZO 22-24", mogą być nawet z najniższej półki, do tego typu zastosowań TN-ki starczą bez większych problemów.
Nie rozumiem dlaczego w poście wspomniano o dwóch monitorach zamiast o jednym?
Jeśli chodzi o ekran, to dla mnie najistotniejsze jest uzyskać na matowym ekranie pełne 100 % rozdzielczości 2560x1440 pikseli.
Ekran EIZO FlexScan SX2462W, przekątna 24,1, wydaje się być bardzo ciekawy. Cena 3 415,00 zł, mnie nie odstrasza bo mogę dopłacić nawet raz tyle aby wszystko było O.K.
EIZO FlexScan SX2462W - EIZO Expert Point + zestaw czyszczący - EIZO | PJS Studio Grafiki i Techniki Cyfrowej
Nie doczytałem się też aby był to monitor matowy.
Poza tym wszystko co chcę połączyć ze sobą, to uzyskać wydajność na poziomie stacjonarnego komputera jak iMac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych