Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple + Matowy ekran?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#26 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2013 - 09:22

Fusion Drive jest programową hybrydą. Software łączy SSD i HDD w jeden i sprawia, że programy używane częściej przenoszone są w część SSD dzięki czemu szybciej startują ale użytkownik nie decyduje co się znajduje w części SSD a co w talerzowej. Podobne rozwiązanie spotkasz w Seagate Momentus XT bodajże. Tam również talerze wspierane są poprzez SSD, chociaż na inną skalę. SSD to dysk zbudowany nie z talerzy a kości pamięci przez co jego prędkość jest niewspółmierna to tradycyjnego dysku gdzie prędkość zależy od obrotów talerzy a dodatkowo jeszcze w przypadku fragmentacji danych głowica musi się trochę poprzesuwać nad nimi. Standardowy HDD serwis wymieni taniej niż Apple zażąda za taką zmianę. Zresztą samodzielnie też to można zrobić chociaż wymaga zachodu, ale za 860+480 co chce Apple za dołożenie ramu do ledwie 8GB i Fusion będziesz miał świetny SSD + 16GB ramu wymienione w serwisie poza jabłkowym.

#27 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 października 2013 - 10:10

Fusion Drive jest programową hybrydą. Software łączy SSD i HDD w jeden i sprawia, że programy używane częściej przenoszone są w część SSD dzięki czemu szybciej startują ale użytkownik nie decyduje co się znajduje w części SSD a co w talerzowej. .

Brzmi to rewelacyjnie i to na dodatek samo pracuje za mnie ( prostego człowieka ) zatem nie komplikuje mi pracy. Nie rozumiem dlaczego ma to tak wiele negatywnych opinii użytkowników?
Nawet obawiam się że nie zorientowałbym się że system FD, się mi popsuł, co pogarsza mi zaufanie do systemu.
A może poczekać na nowe Mac mini, bo zapewne zostaną rozwiązane wszystkie dotychczasowe problemy.

Standardowy HDD serwis wymieni taniej niż Apple zażąda za taką zmianę. Zresztą samodzielnie też to można zrobić chociaż wymaga zachodu, ale za 860+480 co chce Apple za dołożenie ramu do ledwie 8GB i Fusion będziesz miał świetny SSD + 16GB ramu wymienione w serwisie poza jabłkowym.

Standardowy HDD serwis, to każdy sklep komputerowy?
Podczas gdy dokupowałem do macbooka dodatkowe 16 GB RAMu, i wyrzucałem całkiem nowy, oryginalny ram, nie rozumiem dlaczego w sklepie apple, nie jest taniej? Przecież skoro zamawiam RAM 16 GB, zatem nie zakupuję ram 8, lub 4 GB ( cenę tą odliczy sobie apple )!

Wiem że aby było taniej kartę RAM muszę sam sobie założyć. Domyślam się że Fusion Drive mogę dokupić zaznaczając opcję w sklepie.
Jednak na poniżej stronie:
Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
widzę że aby zaznaczyć opcję: Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB, to musiałbym odznaczyć : Dysk Fusion Drive 1 TB. A przecież ja chcę Fusion Drive.
Czy mogę prosić o kolejną lekcję, za które bardzo dziękuję?
Gotów jestem zakupić najdroższą wersję Mac mini z systemem OS X Server, aby tylko uniknąć wszelkich komplikacji.

#28 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2013 - 11:45

A dlaczego się upierasz na Fusion? Nie masz kontroli co się odpala szybciej, które programy zostaną wrzucone na szybszą część i kiedy, a które będą na talerzach. Mając SSD masz system i wszystkie programy na SSD czyli masz 100% pewności, że każdy program uruchomi się piekielnie szybko. Dane/materiały i całą resztę, która nie jest używana leży sobie na wolniejszym dysku talerzowym. W przypadku FD nie wiesz kiedy i po ilu uruchomieniach system łaskawie stwierdzi, że "oho!, tego używa częściej, więc będzie to odpalane z SSD". Dlaczego sobie Apple liczy tyle za ram? Bo może. Ma kaprys i sobie liczą astronomiczne kwoty. Ich prawo, nasze klientów z tego nie korzystać. Jeżeli nie będziesz korzystał z dobrodziejstwa dwóch dysków połączonych w raid to sobie odpuść wersję serwer bo tych 300MHz nie odczujesz. Twoja konfiguracja powinna wyglądać tak poczwórne i7 2.3GHz + minimalna ilość ramu + jak już się upierasz to SSD 256GB. Resztę czyli 1TB (czy ile tam będziesz potrzbował) dysk zewnętrzny na dane/materiały zakupisz w byle komputerowym sklepie jak i 2x8GB SO-DIMM ramu. Nie stracisz gwarancji zaoszczędzisz sporo.

#29 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 października 2013 - 15:14

Wieslawo, wielkie dzięki za wytłumaczenie mi dokładnie w czym rzecz.

Twoja konfiguracja powinna wyglądać tak poczwórne i7 2.3GHz + minimalna ilość ramu + jak już się upierasz to SSD 256GB. Resztę czyli 1TB (czy ile tam będziesz potrzbował) dysk zewnętrzny na dane/materiały zakupisz w byle komputerowym sklepie jak i 2x8GB SO-DIMM ramu. Nie stracisz gwarancji zaoszczędzisz sporo.

Opiszę mój wybór zakupu. Wybieram Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, i na poniższej stronie zaznaczam opcje:
Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB [+ 840,00 zł]

Cena wzrasta z 3 599,00 zł, do 4 439,01 zł.
Następnie zakupuję w sklepie ( nie Apple ), Ram 16 GB. I sam sobie go wkładam do Mac mini. ( Zapewne będzie tańszy aniżeli w sklepie Apple, 16 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 8 GB [+ 1 380,00 zł] ).

W Macu mini będę miał tylko 256 GB pojemności, SSD i nic więcej. Zatem dokupuję zewnętrzny twardy dysk ( już mam 2 TB ).
Wszystko łączę kablem HDMI, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H)
Dell Monitor U2713H (U2713H) - Sklep-DELL.pl Notebooki DELL
Mam nadzieję że brak złącza Thunderbolt, nie przeszkodzi ( opóźni ) pracy Maca mini z ekranem.
Mam jeszcze jedno takie, ogólne pytanie. Czy pod względem wydajności mogę ogólnie rzec że powyższy zestaw jest na miarę nowego MacBooka Pro 17, czy na miarę nowego iMaca 27 ?
 Wieslawo, jeszcze raz dziękuję Ci za cenne podpowiedzi związane z zakupem.

#30 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 03 października 2013 - 15:59

Wszystko łączę kablem HDMI, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H)

tu jest błąd na hdmi nie osiągniesz rozdzielczości U2713, hdmi ma tylko 1920x1080 i nić poza tym.

#31 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 03 października 2013 - 18:36

Mam jeszcze jedno takie, ogólne pytanie. Czy pod względem wydajności mogę ogólnie rzec że powyższy zestaw jest na miarę nowego MacBooka Pro 17, czy na miarę nowego iMaca 27 ?

Raczej na miarę MBP 15 non-retina bez GeForce 650M.

#32 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 października 2013 - 19:11

Powyzszy zestaw jesli nie renderujesz 24/7 jest zupelnie porównywalny. Różnice mogą być na miarę ułamków sekundy. W zwykłej, niewymagającej wiecznej pracy rdzeni na maksymalnych obrotach to to czy to będzie 2.3, 2.6 czy 3GHz to i tak mamy nadmiar mocy. Połączenie HDMI jest faktycznie niezbyt fortunne...chociaż to akurat zasługa OsX'a bo Windows obsługuje je poprawnie i wyciąga powyżej 1920. Najlepiej abyś nabył Mini Display Port do Display Port, który to ten Dell jeśli czegoś w Dellu nie pozmieniali, obsługiwany jest natywnie przez ten ekran.

#33 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 03 października 2013 - 21:24

Faktycznie są problemy na OSX z uzyskaniem wyższej rozdzielczości niż FullHD po HDMI, ale po DVI działa poprawnie. Kiedyś zamontowałem dość sporo U2711 i nie było problemów.

#34 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 04 października 2013 - 10:04

Już myślałem że temat zakupu został zamknięty aż tu padła informacja:

tu jest błąd na hdmi nie osiągniesz rozdzielczości U2713, hdmi ma tylko 1920x1080 i nić poza tym.

Potem kolejna:

Raczej na miarę MBP 15 non-retina bez GeForce 650M.

Mam teraz tysiące myśli, ale powiem szczerze że na chwilę obecną jestem zrażony do firmy Apple.
Zwierzę się z mych planów.
Planowałem sobie zakupić kolejnego MacBooka pro 17, z matowym ekranem, ale 17 cali już nie produkują!
Dodam że zawsze miałem sony laptop ( Windows ) o przekątnej w calach 18.4 !

Planowałem sobie zakupić iMaca 27 z matowym ekranem, ale już i jeszcze nie produkują!

Planowałem zakupić sobie sprzęt Apple z matowym ekranem innej firmy, ale złącze nie zagwarantuje dobrego przekazu.
Teraz utknąłem w martwym miejscu.
Zastanawiam się czy nie zrezygnować z opcji Mac mini, i zaryzykować ponownym zamęczaniem wzroku błyszczącym ekranem, zakupując iMaca 27?

#35 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 04 października 2013 - 10:31

Sam bym chciał żeby Apple wydało 13 calowego mbp o wielkości mbr retina bez szyby, a zamiast hdmi wrócili do firewire, gdyż mi jest to złącze potrzebne do aparatu. Ale ale już dawno przestało produkować sprzęty pro, to nie są już te czasy, kiedy były powerbooki, gdzie miałeś 12 i 15.1 wszystko z matowym ekranem i dalej twierdzę że Tiger był najlepszym system OSX, teraz brakuje mi tej szybkości, stabilności. Ale możesz kupić matowy ekran np tego Della i podłączyć go przez mini display port, wtedy osiągniesz pełną rozdzielczość, to samo jest tak jak Iro powiedział na dvi, gdyż podłączająć jakiegolwiek Mac Pro uzyskujemy pełną rozdzielczość, a przez HDMI system wykryje Ci że jest złącze HDMI i da Ci maksymalną rozdzielczość 1080, nawet nie napisze Ci przy wyborze ekranu że jest to 1920x1080 tak jak normalnie podaje rozdzielczość, tylko 1080. Co do wyboru systemu Windows czy OSX w głównej mierze zależy od własnych preferencji i czym się zajmujesz, gdyż do obróbki Video czy grafiki 3D to odrazu brać Windowsa, do dtp i zdjęć nie ma znaczenia jaki system, tylko twoje preferencjie, do Weba, zarówno webmaster, webdesigner to lepiej OSX, gdyż programy są tutaj owiele lepsze i masz większy wybór. Tak więć wybór systemu i sprzęta zależy od tego co robisz i od tego jaki Ci system pasuje.

#36 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 04 października 2013 - 10:33

bielin: Po prostu nie wiesz czego chcesz i rozkładasz całą procedurę wyboru na zbyt dużo czynników. Błyszczący ekran iMaca to najmniejszy problem w tym komputerze. Jak dobrze zorganizujesz sobie stanowisko pracy pod względem oświetlenia, to nie będzie sprawiać problemów. Gorzej jeśli będziesz miał pecha i skończysz z kilkoma wymianami/naprawami gwarancyjnymi ;)

#37 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 04 października 2013 - 10:59

Ale możesz kupić matowy ekran np tego Della i podłączyć go przez mini display port, wtedy osiągniesz pełną rozdzielczość, to samo jest tak jak Iro powiedział na dvi,

Ja od dłuższego czasu używam przejściówkę z MacBook pro, do połączenia z telewizorem. Nazywa sie Adapter mini DisplayPort - HDMI
Adapter mini DisplayPort - HDMI (F) - Akcesoria - Ceneo lider - Saturion.pl
Czy o takie złącze chodzi?
Czy łącząc Mac mini, z ekranem Dell Monitor U2713H (U2713H) wówczas uzyskam pełne 100 % rozdzielczości 2560x1440 pikseli ?
Dell Monitor U2713H (U2713H) - Sklep-DELL.pl Notebooki DELL

#38 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 października 2013 - 11:08

Wymyślasz :) To że HDMI nie gwarantuje przesyłu nie oznacza, że nie masz prostej możliwości przesyłu takiej rozdzielczości. Musiałbym spojrzeć w domu co to za przejściówkę dodają do Mini. Ale coby to nie było, wyprowadzisz rozdzielczość przez przejściówkę Mini DP do DP a DP przez tego Della jest obsługiwany bez problemu. Mini DisplayPort do Display Port nie do HDMI. Apple ma swoje durne ograniczenia i albo się na to godzisz albo nie. Inna sprawa, że życie z Windowsem jeśli chodzi o wybór sprzętu i brak ograniczeń od tej strony jest znacznie łatwiejsze. Już Ci pisałem, że na tym samym sprzęcie Windows bez problemu poradzi sobie z przesłaniem tej rozdzielczości poprzez HDMI. MacOsX blokuje to.

#39 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 04 października 2013 - 11:32

Moim zdaniem w tej konfiguracji cenowej, zakładając że sama wydajność nie jest najważniejsza, najrozsądniejsza byłoby kupno Maka mini + 2 monitory EIZO 22-24", mogą być nawet z najniższej półki, do tego typu zastosowań TN-ki starczą bez większych problemów.

#40 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 04 października 2013 - 14:53

Moim zdaniem w tej konfiguracji cenowej, zakładając że sama wydajność nie jest najważniejsza, najrozsądniejsza byłoby kupno Maka mini + 2 monitory EIZO 22-24", mogą być nawet z najniższej półki, do tego typu zastosowań TN-ki starczą bez większych problemów.

Nie rozumiem dlaczego w poście wspomniano o dwóch monitorach zamiast o jednym?

Jeśli chodzi o ekran, to dla mnie najistotniejsze jest uzyskać na matowym ekranie pełne 100 % rozdzielczości 2560x1440 pikseli.
Ekran EIZO FlexScan SX2462W, przekątna 24,1, wydaje się być bardzo ciekawy. Cena 3 415,00 zł, mnie nie odstrasza bo mogę dopłacić nawet raz tyle aby wszystko było O.K.
EIZO FlexScan SX2462W - EIZO Expert Point + zestaw czyszczący - EIZO | PJS Studio Grafiki i Techniki Cyfrowej
Nie doczytałem się też aby był to monitor matowy.

Poza tym wszystko co chcę połączyć ze sobą, to uzyskać wydajność na poziomie stacjonarnego komputera jak iMac.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych