Apple + Matowy ekran?
Napisano 30 września 2013 - 15:56
Napisano 30 września 2013 - 16:42

Napisano 30 września 2013 - 17:18
Napisano 30 września 2013 - 17:21

Napisano 30 września 2013 - 17:29
Ta nowa Nvidia Iris chyba nie jest taka zła, no ale widać, że dla Kolegi największym problemem jest ekran
Kolego mylisz pojęcia.
NVidia ma grafiki 6xx 7xx, a Iris to grafika Intela na poziomie GT640/650.
No i jeszcze nie ma takich miniaków z Iris.
Co do ekranów w pełni sie zgadzam z założycielem topiku.
Ostatni iMak z matowym ekranem, to był biały.
Potem już tylko było gorzej.
Dlatego wybrałem mocnego PeCeta, gdzie sam decyduję o komponentach i systemach operacyjnych.
Napisano 01 października 2013 - 09:53
Nie znam się w temacie, ale tak na prosty sposób wydaje mi się że jest niemożliwością aby taka mała kostka, Maca Mini dorównywała wydajności ogromnego, ciężkiego iMaca.Jaki problem ? Mac Mini z Core i7 2,6 dokup ram i SSD i masz wydajność na poziomie Imaca 27 najnowszego. Dokupujesz wtedy monitor jaki Ci się podoba
Poza tym, Mac mini kosztuje 3 599,00 zł, zatem cena ta wydaje się być zbyt niska w porównaniu z iMaciem, by dorównała osiągom najtańszego iMaca za 8 199,00 zł.
Jeszcze pojawia się kwestia związana z połączeniem ekranu z komputerem Mac Mini. ( O ile mogę nazwać to komputerem ). Czy w połączeniu tym nie będzie widocznych żadnych opóźnień ?
Z tego co wiem, to złącze komputerowe o nazwie Thunderbolt, jest najlepsze, ale czy istnieją ekrany matowe najwyższej jakości, które posiadają to połączenie? A może są inne lepsze połączenia?
Nie jestem w temacie, ale już z powyższego posta, okazuje się że pojawiają się pogarszające wyniki.Wydajność tak ale ktoś może potrzebować grafiki nvidii i wtedy klops.
Czy to oznacza że swojego PeCeta zakupiłeś z oryginalnym Windowsem, a następnie dodałeś do niego system MAC OS X ?Dlatego wybrałem mocnego PeCeta, gdzie sam decyduję o komponentach i systemach operacyjnych.
Napisano 01 października 2013 - 10:20
Nie znam się w temacie, ale tak na prosty sposób wydaje mi się że jest niemożliwością aby taka mała kostka, Maca Mini dorównywała wydajności ogromnego, ciężkiego iMaca.
Poza tym, Mac mini kosztuje 3 599,00 zł, zatem cena ta wydaje się być zbyt niska w porównaniu z iMaciem, by dorównała osiągom najtańszego iMaca za 8 199,00 zł.
Jeszcze pojawia się kwestia związana z połączeniem ekranu z komputerem Mac Mini. ( O ile mogę nazwać to komputerem ). Czy w połączeniu tym nie będzie widocznych żadnych opóźnień ?
Z tego co wiem, to złącze komputerowe o nazwie Thunderbolt, jest najlepsze, ale czy istnieją ekrany matowe najwyższej jakości, które posiadają to połączenie? A może są inne lepsze połączenia?
Popatrz sobie na Benchmarki, najmocniejszy Imac Core i7 ma ponad 12tys pkt w Geekbenchu, najmocniejszy Mac mini z i7 ma ponad 11tys, to żadna różnica. Jedyne ograniczenie to grafika, dlatego pytanie do Ciebie jak bardzo zależy Ci na tym matowym ekranie, czy na tyle, żeby poświęcić mocną grafikę ? Wiadomo, że Mac mini jest tańszy, bo jest bez klawiatury, bez myszki i bez monitora (klawka 300 zł myszka 300 zł, dobry monitor ze 3000 tys i dalej dochodzisz do tych 8000 zł które musisz dać za Imaca. Poza tym dolicz jeszcze dysk SSD albo Fusion Drive, no i te 16 GB ramu coby było przyszłościowo.
Co do połączenia to masz jeszcze hdmi, a z tego co mi wiadomo to Thunderbolt Display od Apple to jedyny monitor z takim łączem. Chociaż na Computex 2013 Acer albo Asus pokazywał jakiś moniek 27 cali z Thunderboltem, także może coś się jeszcze pojawi.
Napisano 01 października 2013 - 10:31

Napisano 01 października 2013 - 15:01
Czy pod pojęciem grafika, rozumujemy szybkość pracy nad programami graficznymi jak np. ,,edycja zdjeć” itp.. Jedyne ograniczenie to grafika, dlatego pytanie do Ciebie jak bardzo zależy Ci na tym matowym ekranie, czy na tyle, żeby poświęcić mocną grafikę ?
Czy może chodzi o jakość obrazu ( rozdzielczość ), widoczną na ekranie?
Jeśli o szybkość działania, to mnie nie interesuje, ale jeśli chodzi o jakość obrazu zatem jest to bardzo ważne dla mnie.
Czy do Maca mini, można podłączyć każdą mysz ( bez marki Apple ) ?. Wiadomo, że Mac mini jest tańszy, bo jest bez klawiatury, bez myszki i bez monitora (klawka 300 zł myszka 300 zł, dobry monitor ze 3000 ty
Jeśli chodzi o klawiaturę, to Apple jest O.K. Ale czy każda klawiatura od Apple pasuje do Maca mini?
Dziękuję za wielką pomoc. Czy może ktoś doradzić mi najlepszy z matowych ekranów ( około 27 cali ), który jest lepszy od Apple ( rozdzielczość itp. ).
Napisano 01 października 2013 - 15:11
Z tego co czytałem (koledzy poprawią jak coś) HDMI ogranicza Cię do Full HD a Thunderbolt i Display Port powyżej HD czyli te 2500 cośtam na 1000 cośtam

Do Maca Mini tak i jak do każdego komputera Apple można podłączyć każdą mysz i klawiaturę
Np. takie cudo : Dell UltraSharp™ U2711 69 cm (27") Monitor with PremierColor Details | Dell
Napisano 01 października 2013 - 15:34
Np. takie cudo : Dell UltraSharp™ U2711 69 cm (27") Monitor with PremierColor Details | Dell
Monitor Apple Thunderbolt Display (27-calowy) kosztuje 4 599,00 zł
Monitor Apple Thunderbolt Display (27-calowy) - Apple Store (Polska)
27'' Dell U2711 16:9 WQHD kosztuje 2 699,00 zł.
BS Komputery Multimedia
Czy doprawdy o tyle tańszy DEL, jakością monitora doruwnuje jakości monitora Apple?
Nie mogę też odnaleźć w specyfikacji określenia: ,,MAT”. ( Matowy ).
Jeśli odbija się to na jakości obrazu, zatem będę musiał trzymać się wyłącznie monitora z Thunderbolt.
Z tego co czytałem (koledzy poprawią jak coś) HDMI ogranicza Cię do Full HD a Thunderbolt i Display Port powyżej HD czyli te 2500 cośtam na 1000 cośtam)
[/url]
W temacie tym podałeś Wolfik ciekawą informację ( poniżej ).
Co do połączenia to masz jeszcze hdmi, a z tego co mi wiadomo to Thunderbolt Display od Apple to jedyny monitor z takim łączem. Chociaż na Computex 2013 Acer albo Asus pokazywał jakiś moniek 27 cali z Thunderboltem, także może coś się jeszcze pojawi.
Napisano 01 października 2013 - 15:38
Amazon.com : Brand New, and Factory Sealed +++ Dell U2713H 27-inch 2560x1440 Widescreen Flat Panel Monitor with LED and 3-Year Warranty [Dell PN: U2713H] : Computers & Accessories
Wysoko oceniany i dużo osób poleca
Tutaj jeszcze recenzja :
Review: Dell UltraSharp U2713HM a nonglossy alternative to Apple's displays | Macworld
I jeszcze coś takiego od LG :
http://www.lg.com/us...3-D-led-monitor
Tu ktoś jeszcze na forum się wypowiedział :
You can find a extensive review of dell u2713h here:
http://www.tftcentra...dell_u2713h.htm
Is far better color reproduction than Apple thunderbolt, thanks to his rgb led ilumination system. (znacznie lepsza reprodukcja kolorów od Apple Thunderbolt dzięki Systemowi Podświetlania RGB LED)
Also The Light mate coating Is superior to The horrible mirror surface in Apple monitor (no i lepszy ze względu na matową matrycę)
Napisano 01 października 2013 - 16:16
Wierzyć się nie chce że ekran Dell U2713H jest tak dobry, matowy i jeszcze o wiele tańszy od Apple.
Jest dostępny też w Polsce za 2 769,96 zł
Dell Monitor U2713H (U2713H) - Sklep-DELL.pl Notebooki DELL
Zaoszczędzając pieniądze teraz mogę wydać na najlepszy Mac mini. W sklepie zobaczyłem że jest wiele rodzajów Maca mini.
Mac mini - kup online komputer Mac mini - Apple Store (Polska)
2,5-GHz Mac mini - 2 699,00 zł
2,3 GHz Mac mini - 3 599,00 zł
Mac mini z systemem OS X Server - 4 499,00 zł
Czy mogę zapytać czym różni się ten Mac mini z systemem OS X Server.
Czy zakupując najlepszy Mac mini, naprawdę nie odczuję mniejszej wydajności ( poza grafiką ), np. podczas pracy w programie muzycznym GarageBand, przeglądaniu internetu i pracą w każdym innym programie ( poza grafiką ) ?
Napisano 01 października 2013 - 16:36

Co do wydajności nie masz się co obawiać, wersja i7 2,3 Ghz + 16 GB Ramu + SSD lub Fusion Drive i będziesz w szoku jak szybko wszystko chodzi

Apple Fusion Drive: Speedtest & Demo (It's fast) - YouTube
Poszukaj sobie na youtubie filmików z recenzjami mac mini porównaniem i5 i i7 itd wszystko jest

Z doświadczenia powiem, Ci, że możesz mieć super procesor i mnóstwo ramu, ale SSD albo Fusion Drive daje Ci takiego kopa, że to się w głowie nie mieści

A tak w ogóle, to najlepiej będzie jeśli podejdziesz sobie do sklepu, który ma taki monitor i do salonu Apple (w sensie resellera) i wybróbujesz sobie sprzęt. Zawsze lepiej jest dotknąć przed zakupem. Zobaczysz też czy szybkość działania jest satysfakcjonująca. Niestety nikt Ci tu nie może obiecać, że będziesz szczęśliwy z tego czy innego komputera, sam musisz podjąć decyzję. Pooglądaj recenzje, poczytaj i oczywiście poczekaj chwilkę, bo lada dzień powinny wyjść nowe Mac Mini z Haswellem, różnicy pewnie super wielkiej nie będzie, ale można będzie wtedy kupić "stary" model sporo taniej.
Napisano 01 października 2013 - 16:49
Napisano 01 października 2013 - 19:00

Napisano 02 października 2013 - 08:53
Co do RAM-u, to jestem zdecydowany go wzbogacić, bo w mym MacBook Pro 17, dokupiłem RAMU aż 16 GBCo do wydajności nie masz się co obawiać, wersja i7 2,3 Ghz + 16 GB Ramu + SSD lub Fusion Drive i będziesz w szoku jak szybko wszystko chodzi

W temacie SSD, muszę się dokształcić czy nie jest to system zbyt skomplikowany bym mógł go należycie wykorzystać.
Co do ceny to i tak cały zestaw z ekranem wychodzi o wiele taniej aniżeli iMAC 27.
Obawiam się tylko czy skoro z grafiką nie radzi sobie Mac mini, bo np. spowalnia pracę, gry, itd., zatem czy jest możliwe aby inne ciężkie programy jak muzyczne np. Garage Band lub Logic Studio, mógł poradzić sobie niczym iMac ?
Nie wiem też który poniższy Mac mini wybrać. Jeśli Mac mini z systemem OS X Server, jest warty zakupu zatem jestem gotów go zakupić.
Zastanawiam się również czy jest możliwy zakup Maca mini, od razu z założonym powiększonym ram-em i kartą SSD ?
Jaki największy ram wchodzi do Maca mini ?
Pytam bo w mym MacBook Pro 17 po włożeniu ram 16 GB, serwis apple powiedział mi że z winy włożenia tak wielkiej mocy, nie będą na gwarancji naprawiać mi sprzętu! Podobno wolno mi było tylko połowę z tego.
Nie chcę kolejnym razem się obawiać a chcę na maxa, bo uwielbiam mnóstwo programów otwartych itd.
Napisano 02 października 2013 - 09:54

Konfigurację możesz zamówić bezpośrednio na stronie apple, jednak jest to dużo tańsze jeśli zrobisz to sam. Dysk SSD 256 GB np kosztuje 840 zł + założenie, to załóżmy nie jest tak strasznie źle. Ale 16 GB ramu kosztuje dodatkowe 1380 zł... to jest jakiś kosmos. 2 kości po 8 GB kupisz za 500 zł a założenie trwa 30 sek
To ktoś Ci niezły kit wciskał z tym ramem. Skoro producent przewiduje do 16 to ma wejść 16 i koniec kropka, co ma do tego gwarancja. Gdybyś włożył więcej to inna bajka.
A tu masz tutorial jak dołożyć swój ram : How To Upgrade RAM In A Mac Mini (2012/2013) - YouTube
Napisano 02 października 2013 - 09:57
Napisano 02 października 2013 - 11:43
Nie wiem też który poniższy Mac mini wybrać. Jeśli Mac mini z systemem OS X Server, jest warty zakupu zatem jestem gotów go zakupić.
Czy server jest wart zakupienia? Co chcesz na nim robić. Główną przewagą będzie bezproblemowe włożenie 2xSSD + 300MHz na procesorze.
Tak na prosty sposób co mam rozumieć pod pojęciem: "bezproblemowe włożenie 2xSSD" ?
I czy to "+ 300MHz na procesorze", jest warte zakupu?
A jeśli mam zrezygnować z Mac mini z systemem OS X Server, zatem zakupić powinienem: Mac mini 2,3 GHz, czy Mac mini 2,5-GHz ?
Najbardziej zależy mi na szybkości pracy komputera nawet podczas otwierania wielu przeglądarek internetowych, żadnych opóźnień z racji połączenia monitora z zewnętrznym sprzętem komputerowym ( Mac mini ), jak najlepsza rozdzielczość ( jakość ) obrazu w ekranie. I w przyszłości chciałem popracować nad muzycznymi programami Garage Band i Logic studio, itp.Co chcesz na nim robić.
Zależy mi też aby sprzęt się nie psuł i nie był skomplikowany, bo jestem zielony w temacie.
Napisano 02 października 2013 - 12:16

Napisano 02 października 2013 - 15:53
Czyli na poniższej stronie:
Konfigurowanie - Apple Store (Polska)
Wystarczy że zaznaczę w opcji: Dysk twardy
miejsce: Dysk Fusion Drive 1 TB [+ 840,00 zł]
Nic innego zaznaczać nie muszę?
Mam nadzieję że nie spotkają mnie jakieś komplikacje rodzaju jak te których naczytałem się na tym forum. Np.
Fusion Drive to niestety porażka, sam się o tym przekonałem i już nie chcę więcej tego wspaniałego wynalazku. 5 lat pracowałem na zwykłym talerzowym dysku w PC i wszystko hulało jak trzeba, a tu w pół roku padły 2 Fusion Drive w iMaku.
U mnie jak na razie średnio, ponieważ po miesiącu użytkowania padł SSD... Wcześniej (po wymianie komputer miałem zaledwie 1 dzień - teraz znowu w serwisie) ciekawie to działało. Faktycznie aplikacje często używane po pewnym czasie włączały się znacznie szybciej.
Szczerze mówiąc, niestety nie umiem zaobserwować, które programy się włączają szybciej a ktore wolniej - moze FD jeszcze sie u mnie nie uaktywnil pełną para bo iMaca mam dopiero od miesiąca
Pozdrawiam
Cieszę się że sam nie będę musiał wkładać Fusion Drive, bo oryginalnie będzie on zamontowany. Karta SSD, również będzie już oryginalnie założona ?
A tu masz tutorial jak dołożyć swój ram : How To Upgrade RAM In A Mac Mini (2012/2013) - YouTube
Dziękuję. W moim MacBook pro, sam poradziłem sobie z włożeniem RAM 16 GB, zatem zapewne sobie poradzę.
Zastanawiam się również czy nie poczekać aż wyjdą nowe Mac mini.
Napisano 02 października 2013 - 16:03
Napisano 02 października 2013 - 17:04
Napisano 03 października 2013 - 08:43
Z obróbkami zdjęć ani z grami nie mam nic wspólnego, a jedynie w przyszłości ewentualnie programy muzyczne jak Logic studio, itp.Jeśli ten Mini ma służyć do obróbki zdjęć, to raczej bierz 2.6 GHz (BTO). Ma wyższy Turbo boost od 2.3 (do 3.6 GHz), co się przekłada na lepszą wydajność w jednowątkowych operacjach. Programy typu PS czy LR są po części wciąż jednowątkowe.
FD sobie daruj, jak napisali wieslawo i Iro można to samo mieć lepiej = dobierając sobie SSD i HDD wg preferencji.
Zatem wychodzi na to że zrezygnuję z Fusion Drive jednak nie mogę pojąć tematów związanych z tą opcją. Myślałem że Fusion Drive idzie w parze z pracą z SSD. Czy mogę prosić o takie elementarne informacje na temat tego czym jest to
Fusion Drive
SSD
Jeśli chodzi o:
HDD - Wiem że chodzi o napęd dysku twardego, czyli rodzaj pamięci masowej,
RAM - Wiem tyle że przyspiesza pracę komputera ( nie muli ) np. podczas otwarcia wielu przeglądarek. Po założeniu 16 GB W MacBooku Pro 17, odczułem ogromną różnicę.
Zatem chodzi mi o jaśniejsze objaśnienie tylko: Fusion Drive i SSD.
I czy jedno jest zależne od drugiego?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych