Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wine, Winebottler, otwieranie plików exe i uruchamianie płyt

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Aleksandraa

Aleksandraa
  • 4 posts

Posted 26 September 2013 - 22:02

Cześć, bardzo proszę o pomoc. Popytałam wujka google,ale nie znalazłam odpowiedzi; jeśli ten wątek był poruszany to proszę o linki, a oddam się lekturze. A moje pytanie jest proste: jak uruchomić plik exe na Macu? A dokładniej, mam płytę ze słownikiem i testami, której będę potrzebować do nauki. Nie działa mi autorun, ani oczywiście start.exe, co uniemożliwia korzystanie z płyty. Mam pobrany program WineBottler i Wine, ale nie potrafię się nimi obsługiwać. Do rozwiązania problemu potrzebuję instrukcji, konkretnie, na chłopski rozum, bo nie jestem żadnym programistą i zupełnie nie orientuję się w temacie. Jeśli znacie inne programy, które mi pomogą to proszę o info+instrukcja co i jak zrobić. Z góry dziękuję za pomoc, Ola P.S System 10.6.8

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 September 2013 - 22:22

czy jak otwierasz start.exe to otwiera ci go w Wine (uruchamia się Wine)?

#3 Aleksandraa

Aleksandraa
  • 4 posts

Posted 26 September 2013 - 23:07

[ATTACH=CONFIG]17261[/ATTACH] tak to wygląda po dwukliku na start.exe

#4 slotwik

slotwik
  • 39 posts
  • SkądKołobrzeg

Posted 27 September 2013 - 05:48

Ja używam do tego Crossover ale kupiłem w jakimś humble za śmieszne pieniądze, teraz na ich stronie jest za 49$ więc nie wiem na ile to jest ci potrzebne. Program działa prawie idealnie :-).

#5 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 September 2013 - 08:46

A dalej co się dzieje?

#6 Aleksandraa

Aleksandraa
  • 4 posts

Posted 27 September 2013 - 10:56

jeśli wybiorę "convert to simple OS app" i kliknę GO to pojawia się takie okno [ATTACH=CONFIG]17273[/ATTACH]

#7 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 September 2013 - 16:54

a jak dajesz po prostu uruchom?

#8 Aleksandraa

Aleksandraa
  • 4 posts

Posted 27 September 2013 - 18:06

czyli tą 1szą opcję? to mam do wyboru jakieś katalogi (do programów: Sims 3, zenses, rosetta)

#9 producent

producent
  • 263 posts

Posted 27 September 2013 - 18:18

Daruj Sobie jakieś emulatory, które ledwo działają a jak już to na jakiś wąską grupę programów. Postaw wirtualną maszynę na darmowym Virtualbox, na wirtualnej zainstaluj Windows i po kłopocie. Może to być nawet wersja 30-dniowa. Więc koszt całej operacji to tylko skromne 0zł + czas.

#10 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 27 September 2013 - 20:58

Wine bardzo dobrze działa z różnymi programami. I nie jest żadnym emulatorem...

#11 ollade

ollade
  • 4 posts

Posted 23 May 2015 - 18:31

A czy ktos ma pomysl jak drukowac spod Wine? Mam zaibstalowany propram dzieki Wine, jednak nie mozna z niego drukowac. Drukowanie do pliku, czy przez wirtualna drukarke-odpada

#12 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 23 May 2015 - 22:32

Daruj Sobie jakieś emulatory, które ledwo działają a jak już to na jakiś wąską grupę programów. Postaw wirtualną maszynę na darmowym Virtualbox, na wirtualnej zainstaluj Windows i po kłopocie. Może to być nawet wersja 30-dniowa. Więc koszt całej operacji to tylko skromne 0zł + czas.

Żeby zainstalować na wirtualu Windowsa to trzeba mieć licencję. CrossOver wychodzi taniej. Jeśli mówimy o stałym rozwiązaniu. 

A czy ktos ma pomysl jak drukowac spod Wine? Mam zaibstalowany propram dzieki Wine, jednak nie mozna z niego drukowac. Drukowanie do pliku, czy przez wirtualna drukarke-odpada

A dlaczego nie działa? Jaki komunikat się pojawia?

#13 ollade

ollade
  • 4 posts

Posted 24 May 2015 - 09:44

Nie ma zadnego komunikatu, dioda drukarki zaczyna migac na czerwono i tyle:/

#14 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 25 May 2015 - 10:54

To sugeruje problem z drukarką, a nie z programem. Jaka to drukarka? Sprawdź jeszcze ustawienia papieru w drukarce (np. Letter zamiast A4).

#15 ollade

ollade
  • 4 posts

Posted 25 May 2015 - 18:43

Nie, to nie jest kwestia drukarki. Wpisz sobie w google "drukowanie spod wine".

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 26 May 2015 - 12:08

Co to ma wspólnego z tym tematem?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users