Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#151 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 06 listopada 2013 - 23:11

Na zdjęciach generalnie bardzo ciężko to uwiecznić. Na mojej matrycy poza tym odpoczątku jest jeden Pixel, który zawsze jest jaśniejszy od pozostałych.
iMac kupiony pod koniec lutego więc poczekam do nowego roku z serwisem. Narazie nie przeszkadza - do wczoraj nawet o tym nie wiedziałem. Póki co nie mogę sobie pozwolic na żaden dzień braku komputera w firmie.

Wrzucam jeszcze te same fotki na dropboxa. https://www.dropbox....y3/l1x9R_OOvn#/ Może będzie łatwiej coś dojrzeć. Najlepiej widać na fotce IMG_0776.JPG

Mimo tego problemu jestem bardzo zadowolony z zakupionego sprzętu. Jest wydajny, szybki, cichy i bardzo ładny. Gdyby jeszcze nie spustoszył tak kieszeni było by całkiem fajnie. Teraz trzeba dozbierać chyba na AppleCare póki jeszcze czas.

#152 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 23:55

Mnie to utwierdziło tylko w przekonaniu, że do praktycznie każdego droższego sprzętu Apple lepiej dokupić Apple Care...

#153 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 listopada 2013 - 00:21

Przeraża mnie to wszystko. Dostałem jakiejś manii i teraz co chwila oglądam ekran w dolnych rogach :) Dramat, nie wiem jak można było tego nie wyeliminować, pomimo tylu problemów z poprzednia wersją. Ciekaw jestem ilu użytkowników nowych iMaków ma taki problem ze sprzętem. Chodzi mi o sprzęt minimum półroczny. Najciekawsze jest to, że przeglądam fora zagraniczne i ludzie nie piszą o problemach z kurzem, a tak tych komputerów mają zdecydowanie więcej jak u nas...

#154 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 07 listopada 2013 - 00:27

Przeraża mnie to wszystko. Dostałem jakiejś manii i teraz oglądam ekran w dolnych rogach co chwila :) Dramat, nie wiem jak można było tego nie wyeliminować, pomimo tylu problemów z poprzednia wersją. Ciekaw jestem ilu użytkowników nowych imaków ma taki problem ze sprzętem tak od pół roku wzwyż.

Zapewne każdy intensywnie używany po ponad pół roku złapie ten kurz. Z ciekawości skontaktowałem się ze znajomym serwisantem i rzekomo na chwilę obecną uginają im się półki od iMaców Late 2012. Nieciekawie to wygląda.

Widać taki urok tej konstrukcji, na chwile obecną najbezpieczniejszy wybór dla użytkowników ''Pro'' to MBP Retina 15'' + zewnętrzny monitor dobrej jakości.

#155 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 listopada 2013 - 00:32

Ja się przymierzam do RMBP 13", ale to na początku przyszłego roku. Żeby mieć coś w zanadrzu jak będą kłopoty z iMakiem + do pracy w podróży.

#156 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 07 listopada 2013 - 06:07

Wszystko wyjdzie z czasem. Praca na maxa przy mocniejszych parametrach + w nocy rendering i po 7 miesiącach kurz jest. U mnie imac jest metr od grzejnika. Jestem zły na siebie. I własną naiwność. iMac już jest do odbioru. w środę dostarczony w piątek gotowy. Najwyraźniej nadgryziony zarząd wie o problemach z matrycą w danych partiach i matryce są na miejscu.

#157 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 00:44

klaus- nowa matryca jest OK? wymiana sprawnie poszła?

#158 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 09 listopada 2013 - 09:47

Odebrałem wczoraj. Matryca cacy, ale słowo kobiety "oby nie" jako odpowiedź "do zobaczenia", niech posłuży za komentarz co do jakości matryc , a raczej do rozwiązań zastosowanych w ich montażu. A imac 233 cały czas działa bez rysek, i quark śmiga a ma 14 lat.

#159 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 listopada 2013 - 13:21

W starym telewizorze TEC (końcówka lat 80.), produkcji NRD, z licencją od Daewoo, ekran był przykryty plastikowa szybą. W każdej chwili szybę można było zdjąć, aby wyczyścić wszelki kurz. Według mnie Apple powinno też umożliwić ściąganie szyby, skoro przez taką bzdurę jak kurz, trzeba oddawać komputer do serwisu. Ba, to zakrawa na czysty absurd, że przez tyle lat jest z tym problem. Albo to nieudolność, albo spisek. Nowego iMaca 27" kupiłem w tym tygodniu, został wyprodukowany w październiku. Nie otrzymałem żadnych fabrycznych wad (jedynie z tyłu obudowy, w rogu, jest taka ćwierćmilimetrowa plamka w miejscu, gdzie była przyklejona folia).

#160 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 listopada 2013 - 16:02

Nie spisek tylko kwestia partii. Zauważ że są osoby, które i w starszej konstrukcji iMaków nie miały kłopotów z kurzem, chociaż generalnie problem był powszechny. W przypadku nowych iMaków są to póki co przypadki jednostkowe, nie zauważyłem na zagranicznych forach tematu o kurzu w nowej konstrukcji, czyli temat nie jest mocno wałkowany. Przy modelach 2011 i starszych na każdym chyba forum był przynajmniej jeden wątek na temat kurzu i plam na matrycach. Nowa wersja ma już rok i póki co są zgłaszane głównie kłopoty z dyskami, pamięcią RAM czy duchami na matrycy. Zauważ że oni tych ekranów produkują trochę, jest to masówka, niektóre mogą być gdzieś nieszczelne lub wystąpić jakieś kłopoty przy laminacji. Jest to gdzieś tam nowa technologia, różnie bywa. Dobrze, że przynajmniej mają na miejscu i szybko naprawiają.

#161 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 09 listopada 2013 - 17:47

Dobrze, że przynajmniej mają na miejscu i szybko naprawiają.

to fakt środa 11 oddany do naprawy piątek 11 telefon że można odebrać.
Spisek jest
spiesk to pewne

#162 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 13 listopada 2013 - 20:38

Powiedzcie proszę jak ro jest z tym Turbo Boost 2.0 które tak Apple reklamuje na stronie z iMac. W swoim mam procesor i7 3,5 GHz który powinien się rozkręcić do 3,9 GHz (tak opisuje to Apple). Zainstalowałem HWSensors oraz HWMonitor i maksymalna prędkość przy renderowaniu wynosi 3,66 HGz. Wytłumaczy mi ktoś o co w tym chodzi? Dlaczego nie leci pełną mocą jaką opisuje producent? Poniżej na screenie jest też coś takiego jak "Zatoka dysku twardego" Skąd tak wysokie wartości. Jakiś błąd czy coś jest nie tak?

Dołączona grafika

#163 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 listopada 2013 - 22:03

Temp. zatok dyskowych to moim zdaniem błąd szczególnie że z dyskami wszystko jest OK. Nie zgłębiałem aż tak dokładnie technologi turbo intela. Wiem jednak na 100% iż 2.0 działa tak że w przypadku owego i7 jak system używa tylko 1-2 rdzeniach to pracują one na owe 3,9. Jak 3 rdzeni to 3,8 a jak wszystkich 4 to 3,7. Ewentualnie mogłem coś pomylić, ale na pewno 3,9 na 1 i 3,7 na 4 ;) W przypadku technologi 1.0 wyglądało to tak że na pewno podkręcał częstotliwość jeżeli tylko jeden rdzeń był używany. Bardzo dobra koncepcja gdyż niektóre kody można liczyć tylko na jednym rdzeniu.

#164 slammer

slammer
  • 55 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 listopada 2013 - 14:21

Powiedzcie proszę jak ro jest z tym Turbo Boost 2.0 które tak Apple reklamuje na stronie z iMac. W swoim mam procesor i7 3,5 GHz który powinien się rozkręcić do 3,9 GHz (tak opisuje to Apple). Zainstalowałem HWSensors oraz HWMonitor i maksymalna prędkość przy renderowaniu wynosi 3,66 HGz. Wytłumaczy mi ktoś o co w tym chodzi? Dlaczego nie leci pełną mocą jaką opisuje producent? Poniżej na screenie jest też coś takiego jak "Zatoka dysku twardego" Skąd tak wysokie wartości. Jakiś błąd czy coś jest nie tak?

Renderowanie jest raczej wielowątkowe, więc turbo się zgadza:
Intel

#165 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 15 listopada 2013 - 00:19

Czyli jestem mądrzejszy o kwestię z procesorem. A powiedzcie mi jeszcze, pytam bardziej z ciekawości, czy te procesory są podatne na podkręcanie?

#166 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 16 listopada 2013 - 11:12

No i znów czas do serwisu, dźwięk jest nie równy, ciszej głośniej i znów ciszej. I tak w każdym programie - masakra

#167 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 listopada 2013 - 16:04

Wczoraj bylem w jednym z warszawskich iSpotów i obydwa iMaki 21" i 27" miały mega kurz w dolnych rogach. Masakra, trzeba chyba przyśpieszyć zakup MacBooka na wszelki wypadek. A dla Apple pała w wykrzyknikiem za nie odrobienie lekcji i sprzedawanie czegoś takiego klientom. Ja na razie nic nie mam, ale to dopiero 5 tygodni...

#168 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2013 - 16:53

@Hubson83 Trzeba było poczekać na Mac'a Pro, niewiele droższy a dużo wydajniejszy i zapewne mniej awaryjny. iMac to fajny komputer do codziennego użytku, do pracy lepiej poszukać czegoś innego. Chyba że mamy dużo wolnego czasu a 10 dniowy brak narzędzia pracy nie stanowi problemu :) Ja się wyleczyłem z iMac'a, już bardziej wolę rMBP.

#169 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 18:53

Jaka jest przewidywana cena MacPro?

#170 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2013 - 18:59

Jaka jest przewidywana cena MacPro?

Mac Pro - Apple Store (Polska)

#171 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 listopada 2013 - 19:38

@Hubson83

Trzeba było poczekać na Mac'a Pro, niewiele droższy a dużo wydajniejszy i zapewne mniej awaryjny.

iMac to fajny komputer do codziennego użytku, do pracy lepiej poszukać czegoś innego. Chyba że mamy dużo wolnego czasu a 10 dniowy brak narzędzia pracy nie stanowi problemu :)

Ja się wyleczyłem z iMac'a, już bardziej wolę rMBP.

No nie powiedziałbym. Dolicz niezły monitor i wychodzi Ci prawie 20K.

#172 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2013 - 19:47

No nie powiedziałbym. Dolicz niezły monitor i wychodzi Ci prawie 20K.

Dokładnie niezły monitor, ten z iMac'a to typowy średniak z wadą technologiczną (kurz).

Dla mnie iMac (27'' w wysokiej opcji) stracił sens wraz z premierą Mac'a Pro.

#173 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 listopada 2013 - 19:55

Tylko nie wiadomo jakie niespodzianki będzie skrywał nowy Pro - ale to się już niedługo okaże… Czekamy na testerów, mi się już trochę znudziło kupowanie nowości po doświadczeniach z iMac (lata ubiegłe) oraz w tym roku z 15" rMBP, który był stworzony po to aby cieszyć serwis (przynajmniej mój egzemplarz).

#174 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 17 listopada 2013 - 20:40

Mac Pro to flagowy produkt Apple. Myślę że promując ten komputer jako wyprodukowany w USA nie strzelą gafy i będzie to bezawaryjny sprzęt na wiele lat.

#175 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 17 listopada 2013 - 20:42

Wczoraj bylem w jednym z warszawskich iSpotów i obydwa iMaki 21" i 27" miały mega kurz w dolnych rogach. Masakra, trzeba chyba przyśpieszyć zakup MacBooka na wszelki wypadek. A dla Apple pała w wykrzyknikiem za nie odrobienie lekcji i sprzedawanie czegoś takiego klientom. Ja na razie nic nie mam, ale to dopiero 5 tygodni...

Apple Care mam nadzieję kupiony ? :) A przy okazji - ostatnio kupowałem Apple Care dla iMaca w jednym ze sklepów w Monachium po 79 Euro :)
Jak najbardziej ważne i honorowane w Polsce

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych