iMac Late 2013 - opinie
Napisano 12 czerwca 2014 - 23:57
Napisano 13 czerwca 2014 - 06:52
Z tego co widzę w opisie u Ciebie posiadasz iMac 27"2011, i tutah akurat kolego a więc to zupełnie inna sprawa ponieważ w modelach z tego roku szyba była oddzielnie od lcd a kurz dostawał się najczęsciej poprzez cd-room, teraz lcd juz przyjezdza z przyklejoną szybą i nie ma możliwośći aby kurz dostał się pomiędzy , ale tutaj jest tyle mądrych że oni pewnie lepiej wytłumaczą to Tobie bo przez ich ręce przewinęło się już tyle iMack-Ow że wszystko o nich wiedzą , pozdrawiam
- - - Połączono posty - - -
A ile byś proponował żeby testowąć urządzenie? Nic nie jest wieczne , wykup sobie apple care i po problemie. przy zakupie za 8000zł 1000zł za apple care to pestka.
Trochę to słabe co napisałeś niestety.
To może niech Apple zacznie dołączać AppleCare w zestawie za darmo skoro wiadomo, że i tak się zepsuje (może wtedy będzie po problemie?). Myślę, że pisanie o dokupieniu AC za 1000 zł to pestka to również jest troszkę nie na miejscu - dla jednych może to nie jest problem i wydatek, ale dla drugich już może dosyć spory. I pisanie, że kupując sprzęt za 8000 zł najlepiej dokupić dodatkowa gwarancję (bo przecież i tak się zepsuje lub będzie kurz) to jednak nie najlepiej świadczy o firmie i Tobie, którą reprezentujesz. Pisanie, że wykupienie AC i ''po problemie'' to też troszkę przesada. Jeśli serwisant przyjechałby do mnie do domu i naprawiał/czyścił sprzęt na miejscu to mogłbym się zgodzić. A tak pakowanie i wysyłanie takiego sprzętu plus brak narzędzia do pracy to już moim zdaniem jest problem. Rozumiem lojalność do pracodawcy, ale nie ślepą.
Pozdrawiam.
Napisano 13 czerwca 2014 - 15:48
Napisano 22 czerwca 2014 - 13:08
Napisano 23 czerwca 2014 - 16:15
i nie lepiej kupić mac pro i jakiś monitor za 2,5 k ?
np. iyama ma jeden czy dwa w ofercie w tej cenie o podobniej rozdzielczości i " jak ten w imac'u
ssd zawsze ma sens, komputer prawie dosłownie dostaje skrzydełA jak iMac sprawdza się do pracy w Photoshopie? Jest sens inwestować w dysk SSD ,jeśli zajmuje się amatorko zdjęciami?
Napisano 28 czerwca 2014 - 16:40
Napisano 28 czerwca 2014 - 21:33
Moim zdaniem, wiele zależy od higieny pracy :-)
Dokładnie, jestem tego samego zdania. Obecny iMac jest moim piątym, wcześniej miałem wersje 2009, dwie 2010 oraz 2011, a więc te, na które narzekało wielu użytkowników - na żadnym z nich nie stwierdziłem nigdy wad matrycy, a pracowały naprawdę ciężko... Jedyne, o co zawsze dbałem, to porządek na stanowisku pracy. Nigdy na komputerze, ani w jego otoczeniu nie było kurzu - 5 minut pracy dziennie żeby doprowadzić to do porządku.
Napisano 28 czerwca 2014 - 23:03
[mod][CIACH][/mod] Masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o WasNa magazynie nie wolno Im o tym mowic jak pakują jabłka:D kurzu nie ma i nie bylo "my kontrolujemy te cacka " i szyba jest klejona z matrycą...... jaki kurz:confused: na tym forum sami fantasci o czym oni piszą hmmm
ps. widze ze jestes oderwany od rzeczywistosci i bronisz tej swojej firmy jak lew:D
Napisano 29 czerwca 2014 - 14:25
Wiem co to za firma i kto tam pracuje ,wioska jest mała i ploty sie roznoszą ....nie wolno miec tel. innego jak iphone[mod][CIACH][/mod] , masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o Was

ps.ja "fantasta" miałem 5 napraw w late 2011, trzy razy matryca raz dysk raz dvd i więcej tego badziewa nie kupie:-?
Napisano 29 czerwca 2014 - 14:49
Wiem co to za firma i kto tam pracuje ,wioska jest mała i ploty sie roznoszą ....nie wolno miec tel. innego jak iphone
itd i duzo innych takich bzdetow w tej firmie i nie pit...." jak tam jest u Was na magazynie
ps.ja "fantasta" miałem 5 napraw w late 2011, trzy razy matryca raz dysk raz dvd i więcej tego badziewa nie kupie:-?
Ja też nie jestem fantastą.
iMac 2011 5 razy miałem problem z matrycą - 3 razy kurz, 2 razy pixel.
Napisano 29 czerwca 2014 - 16:36
[mod][CIACH][/mod] masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o Was
Za to Twoje czytać jest budująco. Nasz kraj jest winien głęboką wdzięczność fabryce Apple w Cork za wyciągnięcie ręki do polskich półanalfabetów. Wyobrażam sobie, że jest tam tak dobrze, że niestraszne im nawet i-macki iOśmiornicy.
Napisano 30 czerwca 2014 - 09:02
Napisano 02 lipca 2014 - 00:07
Napisano 03 lipca 2014 - 15:37
Mam info od kumpla ktory pracuje w Apple w Cork ...zaczął skladac iMaki retina na lini ,nie chcą powiedziec kiedy będą w sklepach tajemnica;)
Rozsiewasz wszędzie te same bzdury. Nie ma narazie mowy o składaniu jakichkolwiek imac-ów z ekranem retina w Cork ani w Chinach. Ten człowiek tylko wprowadza zamęt w waszych szeregach i niepotrzebnie podsyca emocje. Powtarzam, Fabryka w Cork nie zaczęła jeszcze nawet żadnych testów odnośnie produkcji i-macków z ekranem retina, jeśli ktoś coś zaczął o tym myśleć to pierwsze jest Cupertino ,potem chiny a na szarym końcu jest Cork.
Napisano 07 lipca 2014 - 16:24
Napisano 07 lipca 2014 - 23:19
Policz może koszty. Wypaśny iMac 256GB SSD (większe strasznie drogie) to koszt ponad 13k. Za tyle samo masz Maca Pro z niemalże 3x mniej RAMu, podobnie wydajny procesor, lepszą grafikę ale brak ekranu. Z ekranem i sensownym RAMem kosztuje o połowę więcej i jego jedyna zaleta to grafika która jednym jest potrzebna a innym nie bardzo.czytam niektóre posty o zakupie wypasionych wersji imac'ów...
i nie lepiej kupić mac pro i jakiś monitor za 2,5 k ?
np. iyama ma jeden czy dwa w ofercie w tej cenie o podobniej rozdzielczości i " jak ten w imac'u
Jako właściciel dosyć dużej liczby produktów Apple, muszę przyznać że iMac ma średni sens. Miałem cztery i teraz bym go nie kupił. Problem z różnymi usterkami jest zapewne podobny jak w reszcie urządzeń i nie ma co się tym przejmować. Jednak te matryce to już dosyć duży problem. Nie wiem z czego to wynika, ale niestety problem istnieje. W dodatku przy tak dużym ekranie i takiej rozdzielczości kiepsko się cokolwiek czyta. Trzeba się bawić w powiększanie, nachylać do ekranu itd.
Poza tym fajny sprzęt, ale MacBook Pro 15 jest jeszcze fajniejszy a nie ma wad iMaca. Do tego jest przenośny i dużo ficzerów OSX'a jest nastawiona pod urządzenia mobilne. Ja się bałem, że ekran będzie za mały i że będzie mi brakowało myszki. W praktyce ekran jest fajniejszy bo jest bliżej nas, więc nie tracimy na wielkości, a wszystkie litery widzimy bez powiększania. Do tego ową bliskość nie okupujemy pikselami bo mamy retinę

W skrócie: Przesiadłem się kiedyś z PC na iMaca i nie dość, że komputer przestał być dla mnie złem koniecznym to jeszcze mocno zwiększyłem jego zakres użytkowania, ale rMBP był kolejnym sporym krokiem do przodu. Niby korcił, ale nie widziałem w nim większego sensu. W praktyce okazał się dużo sensowniejszy od iMaca. Ten komputer mogę z czystym sercem polecić. Zarówno 13 jak i 15. Jedyny problem to fakt iż na dzień dobry możemy nie dostać modelu bez wad i może trzeba będzie trochę powymieniać. Moja 15 przyszła od razu dobra, ale brata 13 miała problem z ghostingiem, drugi egzemplarz już był dobry.
Mac Pro znowu piekielnie drogi (chociaż rMBP też bym nie nazwał tanim), a w Mini też za bardzo sensu nie widzę. Nawet pomijając fakt że jest przestarzały. Air też kiepsko wypada przy retinie. Jedyną jego zaletą jest bateria.
Napisano 07 lipca 2014 - 23:40
Napisano 07 lipca 2014 - 23:53
Ja po bolesnych przejściach z kolejnymi iMac (2011,2021, 2013) to wg. mnie stworzony produkt by cieszyć wyłącznie serwis. Wróciłem do złożonego na zamówienie mini blaszaka z windows 8 + dobry ekran 27". I wreszcie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony zero problemów, szybkość działania aplikacji bije na głowę mułowatego mavericks a pełna i nieograniczona możliwość modernizacji w zależności od potrzeb dodatkowo potwierdziła słuszność pozbycia iMac. Ilość kabli na biurku chyba nawet mniejsza niż miałem w iMac - jedno musze tylko przyznać iMac ślicznie się prezentował i to chyba jedyny jego atut jak dla mnie po tej paroletniej przygodzie.
Mavericks mułowaty powiadasz , hmmm , ciekawe , no w windowsie napewno się szybciej aplikacje otwieraja, zdążysz kawę zrobić w czasie ich otwierania?
Napisano 07 lipca 2014 - 23:58
Napisano 08 lipca 2014 - 00:08
Napisano 08 lipca 2014 - 09:26
Napisano 08 lipca 2014 - 09:40
Dziwnie się czuje czytając opinie że OS X jest mniej responsywny od Windy.
Coś przegapiłem…?
Chyba kilka ostatnich lat w rozwoju jednego i drugiego. 8-ka jest dużo szybsza od dobrej już 7-ki a nie można powiedzieć że mavericks jest szybszy od poprzednich systemów.
Mam w domu na mac mini C2D 4GB postawione 10.6, 10.9 i 8-kę. Szybkość działania jest taka: 8->10.6->10.9.
Zamiast brać imac'a to lepiej poczekać jeszcze chwilę na nowe monitory 4K, w tym tygodniu jadę się pobawić:
SAMSUNG U28D590D (LU28D590DS/EN) - Ceny i opinie na Ceneo.pl
Słyszałem już że rewelacja za tą kasę.
Napisano 08 lipca 2014 - 09:46
Myslisz ze nowy ATD nie będzie sie "kurzył":D
Akurat ATD myślę że kurzyć się nie będzie, jestem tego nawet pewien.
Napisano 08 lipca 2014 - 10:10
Dziwnie się czuje czytając opinie że OS X jest mniej responsywny od Windy.
Coś przegapiłem…?
PS. Co do iMac'a dałem sobie spokój, czekam na przesyłkę z Mac Pro, teraz tylko czekam na nowy ATD 27''.
8.1 na SSD jest na prawdę szybki ale zapewne to samo tyczy sie OS X na SSD..
Napisano 08 lipca 2014 - 10:19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych