Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
494 replies to this topic

#401 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 12 June 2014 - 23:57

Na magazynie nie wolno Im o tym mowic jak pakują jabłka:D kurzu nie ma i nie bylo "my kontrolujemy te cacka " i szyba jest klejona z matrycą...... jaki kurz:confused: na tym forum sami fantasci o czym oni piszą hmmm ps. widze ze jestes oderwany od rzeczywistosci i bronisz tej swojej firmy jak lew:D

#402 pavi7600

pavi7600

• 1199 posts

Posted 13 June 2014 - 06:52

Z tego co widzę w opisie u Ciebie posiadasz iMac 27"2011, i tutah akurat kolego a więc to zupełnie inna sprawa ponieważ w modelach z tego roku szyba była oddzielnie od lcd a kurz dostawał się najczęsciej poprzez cd-room, teraz lcd juz przyjezdza z przyklejoną szybą i nie ma możliwośći aby kurz dostał się pomiędzy , ale tutaj jest tyle mądrych że oni pewnie lepiej wytłumaczą to Tobie bo przez ich ręce przewinęło się już tyle iMack-Ow że wszystko o nich wiedzą , pozdrawiam

- - - Połączono posty - - -

A ile byś proponował żeby testowąć urządzenie? Nic nie jest wieczne , wykup sobie apple care i po problemie. przy zakupie za 8000zł 1000zł za apple care to pestka.

Trochę to słabe co napisałeś niestety.
To może niech Apple zacznie dołączać AppleCare w zestawie za darmo skoro wiadomo, że i tak się zepsuje (może wtedy będzie po problemie?). Myślę, że pisanie o dokupieniu AC za 1000 zł to pestka to również jest troszkę nie na miejscu - dla jednych może to nie jest problem i wydatek, ale dla drugich już może dosyć spory. I pisanie, że kupując sprzęt za 8000 zł najlepiej dokupić dodatkowa gwarancję (bo przecież i tak się zepsuje lub będzie kurz) to jednak nie najlepiej świadczy o firmie i Tobie, którą reprezentujesz. Pisanie, że wykupienie AC i ''po problemie'' to też troszkę przesada. Jeśli serwisant przyjechałby do mnie do domu i naprawiał/czyścił sprzęt na miejscu to mogłbym się zgodzić. A tak pakowanie i wysyłanie takiego sprzętu plus brak narzędzia do pracy to już moim zdaniem jest problem. Rozumiem lojalność do pracodawcy, ale nie ślepą.
Pozdrawiam.

#403 asurpanipal2

asurpanipal2
  • 78 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 June 2014 - 15:48

A jak iMac sprawdza się do pracy w Photoshopie? Jest sens inwestować w dysk SSD ,jeśli zajmuje się amatorko zdjęciami?

#404 desera_lambada

desera_lambada
  • 53 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 June 2014 - 13:08

Moje Late 2013 27", użytkuję dopiero od 3 miesięcy i jestem zadowolony. Wcześniejszy 21,5" late 2009 działa bez zarzutu, żadnych plam i problemów z matrycą. Ja akurat nie mogę powiedzieć złego słowa na iMac'a :-), pracuję jako grafik po 8-14 godzin dziennie i dbam o dobre warunki dla komputera, stoi na blacie daleko od ścian i jest wyłączany kiedy wychodzę na dłużej. Pracowałem dość długo w wydawnictwie, gdzie cały dział DTP pracował na iMac'ach, nie było nawet jednego bez wad! Każdy miał uszkodzony ekran, ale oni nigdy nie pilnowali warunków, komputery stały obok siebie, przy ścianach, nigdy nie były wyłączane tylko usypiane. Moim zdaniem, wiele zależy od higieny pracy :-) To samo tyczy się macbooków, korzystam z macbook'a pro mid 2012 (kupiony rok temu), żadnych problemów z baterią czy odciśniętymi klawiszami na ekranie.

#405 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 June 2014 - 16:15

czytam niektóre posty o zakupie wypasionych wersji imac'ów...
i nie lepiej kupić mac pro i jakiś monitor za 2,5 k ?
np. iyama ma jeden czy dwa w ofercie w tej cenie o podobniej rozdzielczości i " jak ten w imac'u

A jak iMac sprawdza się do pracy w Photoshopie? Jest sens inwestować w dysk SSD ,jeśli zajmuje się amatorko zdjęciami?

ssd zawsze ma sens, komputer prawie dosłownie dostaje skrzydeł

#406 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 28 June 2014 - 16:40

Czytam ten wątek i tak sobie myśle właściwie to nie wiem co myślec o  i imac-ch. Maja problem z matrycami od lat i wiedza o tym i nie potrafią temu zaradzić. Natomiast z drugiej strony mój imac 2011 był 5 razy w serwisie na problem z matrycą. W maju 2014 upłynęła gwarancja. Niestety nie wykupiliśmy dodatkowej. Po gwarancji patrzę na matrycę przeczulony problemami a tu martwy pixel. Zadzwoniłem do  i powiedziałem. Oczywiście powiedzieli ze po gwarancji. Mowię ze w kwietniu 2014 wymienialiscie matryce po raz piąty i zarządałem wymiany na nowego imaca bez wad. Po 3 dniach dzwoni konsultantka i oznajmia ze za dużo napraw było w moim imacu i że wymienią na nowy model late 2013. Miłe zaskoczenie bo nie liczyłem na wymianę tym bardziej że nie miałem applecare i komputer był po gwarancji. Teraz mam imac late 2013 i jednak chyba dokupie applecare po przeczytaniu tego wątku i dalszych przebojach z matrycami. Tak na marginesie to czy inny producent zachował by się w ten spoób co  ? Mogli mnie olać. A jednak tego nie zrobili.

#407 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 posts

Posted 28 June 2014 - 21:33

Moim zdaniem, wiele zależy od higieny pracy :-)

Dokładnie, jestem tego samego zdania. Obecny iMac jest moim piątym, wcześniej miałem wersje 2009, dwie 2010 oraz 2011, a więc te, na które narzekało wielu użytkowników - na żadnym z nich nie stwierdziłem nigdy wad matrycy, a pracowały naprawdę ciężko... Jedyne, o co zawsze dbałem, to porządek na stanowisku pracy. Nigdy na komputerze, ani w jego otoczeniu nie było kurzu - 5 minut pracy dziennie żeby doprowadzić to do porządku.

#408 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 28 June 2014 - 23:03

Na magazynie nie wolno Im o tym mowic jak pakują jabłka:D kurzu nie ma i nie bylo "my kontrolujemy te cacka " i szyba jest klejona z matrycą...... jaki kurz:confused: na tym forum sami fantasci o czym oni piszą hmmm

ps. widze ze jestes oderwany od rzeczywistosci i bronisz tej swojej firmy jak lew:D

[mod][CIACH][/mod] Masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o Was

#409 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 29 June 2014 - 14:25

[mod][CIACH][/mod] , masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o Was

Wiem co to za firma i kto tam pracuje ,wioska jest mała i ploty sie roznoszą ....nie wolno miec tel. innego jak iphone :D itd i duzo innych takich bzdetow w tej firmie i nie pit...." jak tam jest u Was na magazynie;)

ps.ja "fantasta" miałem 5 napraw w late 2011, trzy razy matryca raz dysk raz dvd i więcej tego badziewa nie kupie:-?

#410 dawid1972

dawid1972
  • 316 posts

Posted 29 June 2014 - 14:49

Wiem co to za firma i kto tam pracuje ,wioska jest mała i ploty sie roznoszą ....nie wolno miec tel. innego jak iphone :D itd i duzo innych takich bzdetow w tej firmie i nie pit...." jak tam jest u Was na magazynie;)

ps.ja "fantasta" miałem 5 napraw w late 2011, trzy razy matryca raz dysk raz dvd i więcej tego badziewa nie kupie:-?

Ja też nie jestem fantastą.
iMac 2011 5 razy miałem problem z matrycą - 3 razy kurz, 2 razy pixel.

#411 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 29 June 2014 - 16:36

[mod][CIACH][/mod] masz tak mgliste pojęcie o pracy w apple że aż żenujące jest czytać twoje wypociny, jasne że jesteście fantastami. czytacie to forum ,fantaści od dłuższego czasu wypisują bzdury na temat i-macków , a wy i tak je kupujecie , to chyba żle świadczy o Was

Za to Twoje czytać jest budująco. Nasz kraj jest winien głęboką wdzięczność fabryce Apple w Cork za wyciągnięcie ręki do polskich półanalfabetów. Wyobrażam sobie, że jest tam tak dobrze, że niestraszne im nawet i-macki iOśmiornicy.

#412 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 30 June 2014 - 09:02

[mod]Panowie - wracamy do tematu. Proszę powstrzymać się od osobistych wycieczek. Kłótni nam tu nie potrzeba[/mod]

#413 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 02 July 2014 - 00:07

Mam info od kumpla ktory pracuje w Apple w Cork ...zaczął skladac iMaki retina na lini ,nie chcą powiedziec kiedy będą w sklepach tajemnica;)

#414 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 03 July 2014 - 15:37

Mam info od kumpla ktory pracuje w Apple w Cork ...zaczął skladac iMaki retina na lini ,nie chcą powiedziec kiedy będą w sklepach tajemnica;)

Rozsiewasz wszędzie te same bzdury. Nie ma narazie mowy o składaniu jakichkolwiek imac-ów z ekranem retina w Cork ani w Chinach. Ten człowiek tylko wprowadza zamęt w waszych szeregach i niepotrzebnie podsyca emocje. Powtarzam, Fabryka w Cork nie zaczęła jeszcze nawet żadnych testów odnośnie produkcji i-macków z ekranem retina, jeśli ktoś coś zaczął o tym myśleć to pierwsze jest Cupertino ,potem chiny a na szarym końcu jest Cork.

#415 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 07 July 2014 - 16:24

Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i jestem trochę zaskoczony, nie spodziewałem się tylu problemow z komputerami Apple. Posiadałem MBP (chyba) 2011, moja Zona posiada MP Late 2008 i nigdy problemow z tym nie było, jedyne o czym wiedziałem to kurz w iMac-ach (namówiłem mojego szefa na iMac-a parę lat temu i po roku nazbierało się sporo kurzu na matrycy). Tu sporo osób pisze o innych problemach, sam chce wrócić do OSX (własnie pozbyłem się PC) ale nabrałem własnie dystansu.

#416 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 07 July 2014 - 23:19

czytam niektóre posty o zakupie wypasionych wersji imac'ów...
i nie lepiej kupić mac pro i jakiś monitor za 2,5 k ?
np. iyama ma jeden czy dwa w ofercie w tej cenie o podobniej rozdzielczości i " jak ten w imac'u

Policz może koszty. Wypaśny iMac 256GB SSD (większe strasznie drogie) to koszt ponad 13k. Za tyle samo masz Maca Pro z niemalże 3x mniej RAMu, podobnie wydajny procesor, lepszą grafikę ale brak ekranu. Z ekranem i sensownym RAMem kosztuje o połowę więcej i jego jedyna zaleta to grafika która jednym jest potrzebna a innym nie bardzo.

Jako właściciel dosyć dużej liczby produktów Apple, muszę przyznać że iMac ma średni sens. Miałem cztery i teraz bym go nie kupił. Problem z różnymi usterkami jest zapewne podobny jak w reszcie urządzeń i nie ma co się tym przejmować. Jednak te matryce to już dosyć duży problem. Nie wiem z czego to wynika, ale niestety problem istnieje. W dodatku przy tak dużym ekranie i takiej rozdzielczości kiepsko się cokolwiek czyta. Trzeba się bawić w powiększanie, nachylać do ekranu itd.

Poza tym fajny sprzęt, ale MacBook Pro 15 jest jeszcze fajniejszy a nie ma wad iMaca. Do tego jest przenośny i dużo ficzerów OSX'a jest nastawiona pod urządzenia mobilne. Ja się bałem, że ekran będzie za mały i że będzie mi brakowało myszki. W praktyce ekran jest fajniejszy bo jest bliżej nas, więc nie tracimy na wielkości, a wszystkie litery widzimy bez powiększania. Do tego ową bliskość nie okupujemy pikselami bo mamy retinę :) Tuchpad jest rewelacyjny, myszka jest kompletnie zbędna nawet przy precyzyjnej pracy nie sprawie większych kłopotów. Możemy usiąść wszędzie np. wygodnie na fotelu i możemy go wziąć ze sobą wszędzie i np. zmontować ileś filmu jak czekamy w urzędzie. W stosunku do iMaca traci jedynie na mniejszej ilości RAMu i mniej wydajnej grafice. Tak jak RAM może przeszkadzać tak w przypadku grafiki to jednym wystarczy ta w rMBP, a innym nie wystarczy nawet ta z topowego iMaca i będą potrzebowali MP.

W skrócie: Przesiadłem się kiedyś z PC na iMaca i nie dość, że komputer przestał być dla mnie złem koniecznym to jeszcze mocno zwiększyłem jego zakres użytkowania, ale rMBP był kolejnym sporym krokiem do przodu. Niby korcił, ale nie widziałem w nim większego sensu. W praktyce okazał się dużo sensowniejszy od iMaca. Ten komputer mogę z czystym sercem polecić. Zarówno 13 jak i 15. Jedyny problem to fakt iż na dzień dobry możemy nie dostać modelu bez wad i może trzeba będzie trochę powymieniać. Moja 15 przyszła od razu dobra, ale brata 13 miała problem z ghostingiem, drugi egzemplarz już był dobry.

Mac Pro znowu piekielnie drogi (chociaż rMBP też bym nie nazwał tanim), a w Mini też za bardzo sensu nie widzę. Nawet pomijając fakt że jest przestarzały. Air też kiepsko wypada przy retinie. Jedyną jego zaletą jest bateria.

#417 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 July 2014 - 23:40

Ja po bolesnych przejściach z kolejnymi iMac (2011,2021, 2013) to wg. mnie stworzony produkt by cieszyć wyłącznie serwis. Wróciłem do złożonego na zamówienie mini blaszaka z windows 8 + dobry ekran 27". I wreszcie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony zero problemów, szybkość działania aplikacji bije na głowę mułowatego mavericks a pełna i nieograniczona możliwość modernizacji w zależności od potrzeb dodatkowo potwierdziła słuszność pozbycia iMac. Ilość kabli na biurku chyba nawet mniejsza niż miałem w iMac - jedno musze tylko przyznać iMac ślicznie się prezentował i to chyba jedyny jego atut jak dla mnie po tej paroletniej przygodzie.

#418 magazynio71

magazynio71
  • 52 posts
  • SkądCork , IE

Posted 07 July 2014 - 23:53

Ja po bolesnych przejściach z kolejnymi iMac (2011,2021, 2013) to wg. mnie stworzony produkt by cieszyć wyłącznie serwis. Wróciłem do złożonego na zamówienie mini blaszaka z windows 8 + dobry ekran 27". I wreszcie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony zero problemów, szybkość działania aplikacji bije na głowę mułowatego mavericks a pełna i nieograniczona możliwość modernizacji w zależności od potrzeb dodatkowo potwierdziła słuszność pozbycia iMac. Ilość kabli na biurku chyba nawet mniejsza niż miałem w iMac - jedno musze tylko przyznać iMac ślicznie się prezentował i to chyba jedyny jego atut jak dla mnie po tej paroletniej przygodzie.

Mavericks mułowaty powiadasz , hmmm , ciekawe , no w windowsie napewno się szybciej aplikacje otwieraja, zdążysz kawę zrobić w czasie ich otwierania?

#419 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 July 2014 - 23:58

Sam sprawdź - zainstaluj sobie windows 8.1 na bootcamp na swoim maku i zobaczysz jak może sprawnie działać komputer.

#420 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 July 2014 - 00:08

Dziwnie się czuje czytając opinie że OS X jest mniej responsywny od Windy. Coś przegapiłem…? PS. Co do iMac'a dałem sobie spokój, czekam na przesyłkę z Mac Pro, teraz tylko czekam na nowy ATD 27''.

#421 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 08 July 2014 - 09:26

Myslisz ze nowy ATD nie będzie sie "kurzył":D

#422 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 08 July 2014 - 09:40

Dziwnie się czuje czytając opinie że OS X jest mniej responsywny od Windy.

Coś przegapiłem…?

Chyba kilka ostatnich lat w rozwoju jednego i drugiego. 8-ka jest dużo szybsza od dobrej już 7-ki a nie można powiedzieć że mavericks jest szybszy od poprzednich systemów.

Mam w domu na mac mini C2D 4GB postawione 10.6, 10.9 i 8-kę. Szybkość działania jest taka: 8->10.6->10.9.

Zamiast brać imac'a to lepiej poczekać jeszcze chwilę na nowe monitory 4K, w tym tygodniu jadę się pobawić:
SAMSUNG U28D590D (LU28D590DS/EN) - Ceny i opinie na Ceneo.pl

Słyszałem już że rewelacja za tą kasę.

#423 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 08 July 2014 - 09:46

Myslisz ze nowy ATD nie będzie sie "kurzył":D

Akurat ATD myślę że kurzyć się nie będzie, jestem tego nawet pewien.

#424 dodo21x

dodo21x
  • 137 posts
  • SkądLondyn

Posted 08 July 2014 - 10:10

Dziwnie się czuje czytając opinie że OS X jest mniej responsywny od Windy.

Coś przegapiłem…?

PS. Co do iMac'a dałem sobie spokój, czekam na przesyłkę z Mac Pro, teraz tylko czekam na nowy ATD 27''.

8.1 na SSD jest na prawdę szybki ale zapewne to samo tyczy sie OS X na SSD..

#425 tomas1973

tomas1973
  • 245 posts
  • SkądCork. IRL

Posted 08 July 2014 - 10:19

Ja sie balem ATD tam jednak jest wiatraczek w srodku i miesza ten kurz,wziolem koreanca z matryca LG ta sama co siedzi w apple,wiem wiem nie ten wygląd ale juz rok i nic sie z nim zlego nie dzieje ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users