Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - LTE Play

• Please log in to reply
399 replies to this topic

#126 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 08 December 2013 - 21:33

Witam, w Warszawie w Śródmieściu LTE Plus 80 Mb/s. Play LTE 6 Mb/s, na Gocławiu Plus LTE 2 Mb/s, Play LTE 6Mbs....technologia dopiero wprowadzona nie oczekujmy cudów...poczekajmy, odrobina cierpliwości.Postęp w mobilnym i stacjonarnym internecie jest ogromny...niektórzy ludzie pamiętają może w latach 90 tych internet w TP o szybkości i dostępie tragicznym...(logowanie z numerem dostępowym do internetu zajmowało godziny, szybkość żółwia..a rachunki ponad 1000 (tysiąć zł) miesięcznie. Dzisiejsze problemy wydają sie być nieporównywalne....jeszcze raz Cierpliwości...

#127 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 08 December 2013 - 21:42

Problemem nie jest technologia, problemem są kiepskie łącza, które się zatykają.

#128 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 08 December 2013 - 21:52

Poczekajmy, niech operatorzy stworzą porządną infrastrukturę...to musi trochę potrwać ???

#129 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 08 December 2013 - 22:00

Poczekajmy, niech operatorzy stworzą porządną infrastrukturę...to musi trochę potrwać ???

Tylko, że infrastruktura w normalnym świecie jest robiona przed rozbudową a nie po jej zakończeniu. To tak samo jakby wziąć od lokalnej kablówki internet 100Mb a kablówka miałaby wyjście na świat tylko 6Mb.

#130 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 08 December 2013 - 22:13

W normalmym świecie wszystko się zmienia wraz ze zmianami technologicznymi.....na poczatku była telefonia analogowa ze swoją infrastrukturą, a teraz jest cyfrowa, która się szybko zmienia i ulega częstej modyfikacji....napewno kiedyś kablówka poprawi swoje wyjście na świat do zadowalających parametrów, inaczej wybierzemy konkurenyjnego dostawcę......

#131 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 08 December 2013 - 22:28

To tak samo jakby wziąć od lokalnej kablówki internet 100Mb a kablówka miałaby wyjście na świat tylko 6Mb.

Przypomniało mi się jak Netia chciała mi wcisnąć internet 60Mb, ale z warunkiem, że będę mieć 6Mb, bo kable na tyle pozwalają. Na pytanie dlaczego nie zaproponuje tańszego neta 6Mb konsultant odpowiedział: bo dopłacam tylko X zł i mam 10 razy szybciej. A szybciej nie może być... ;)

#132 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 December 2013 - 00:28

Przylaczam sie do prosby o pliczek ipcc z wersja 15.7. Jesli ktos nie wie jak go uzyskac, a chcialby sie ze mna i z reszta podzielic, piszcie pw.

#133 TomRS

TomRS
  • 138 posts

Posted 09 December 2013 - 09:47

Witam, proszę się nie śmiać, ale może ktoś mi podpowiedzieć łopatologicznie, jak wrócić do ustawień PLAY bez LTE ? Bo brak możliwości wyłączenia LTE i 3G strasznie drenuje baterię. Dzięki za pomoc.

#134 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 December 2013 - 12:29

Post przeklejony z podobnego wątku:

Taki mały tutorialik jak wgrać starszy plik ipcc.
1. Odpalamy wiersz poleceń. Przechodzimy do folderu z iTunes za pomocą komendy "cd" (szukaj w google). Druga opcja to wejść do folderu z zainstalowanym iTunes poprzez eksplorator, kliknąć prawym przyciskiem myszy w puste pole trzymając jednocześnie Shift. Wybieramy "Otwórz okno polecenia tutaj".
2. Wpisujemy komendę: iTunes.exe /setPrefInt carrier-testing 1
3. Oczywiście komendę zatwierdzamy enterem.
4. Teraz odpalamy iTunes.
5. I tak jak kolega wyżej pisał, klikamy shift+aktualizuj i już możemy wybrać plik ipcc (po wybraniu z listy rozwijanej typu plików ipcc)

Plik ipcc v.15.6 (bez LTE) zamieścił kolega ravenum: Play_pl_iPhone.ipcc v.15.6

Jestem w stanie napisać instrukcje jak wgrać ustawienia z LTE (tak mi się przynajmniej wydaje) na iOS6. Potrzebny mi jest tylko plik ipcc z wersją 15.7. Ktoś byłby łaskawy i mi go udostępnił? Znajduje się w folderze:

C:\Users\\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\iPhone Carrier Support

po uprzedniej synchronizacji iPhona z wersją 15.7 w iTunes.

#135 BlackJack

BlackJack
  • 147 posts

Posted 09 December 2013 - 14:46

A gdzie jest w Win XP? Nie widzę "roaming" w żadnym folderze... >druga opcja to wejść do folderu z zainstalowanym iTunes poprzez eksplorator gdzie, w Program Files, Dokuments and Settings...? nie każdy jest informatykiem :)

#136 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 December 2013 - 14:53

A gdzie jest w Win XP?
Nie widzę "roaming" w żadnym folderze...

>druga opcja to wejść do folderu z zainstalowanym iTunes poprzez eksplorator

gdzie, w Program Files, Dokuments and Settings...?
nie każdy jest informatykiem :)

Plik ipcc będzie w takim razie w:

\Documents and Settings\(username)\Application Data\Apple Computer\iTunes\iPhone Carrier Support

Natomiast jeśli chodzi o wgranie starszego ipcc to trzeba wejsc w folder z zainstalowanym iTunes (najczęściej jest to w Program Files\iTunes)

#137 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 09 December 2013 - 16:44

Mam pytanie nietechniczne, lecz merytoryczne, mianowicie, czy ktokolwiek pisał do Play z zapytaniem odnośnie tych ustawień? Może warto by skrobnąć coś i zapytać dlaczego wyłączyli możliwość korzystania tylko z 2G? Ja osobiście nastrugam maila, nie liczę na cuda, ale chciałbym usłyszeć jakie będzie ich tłumaczenie. Oczywiście, o ile w ogóle jakiekolwiek otrzymam, bo jak trafię na równie kompetentne osoby co wcześniej, bo istnieje szansa, że nawet nie będą wiedzieć co się dzieje.

#138 koboos

koboos
  • 290 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 December 2013 - 17:46

Dorwałem w końcu wersję 15.7, ale jednak nie działa na iOS6. Natomiast wersja 15.6 (niedostępna dla iOS6) działa bez problemu.
Jakby komuś się chciało kombinować, zamieszczam plik z wersją 15.7: ipcc v15.7

#139 michas86

michas86
  • 380 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 December 2013 - 21:21

po kilku dniach obcowania z "LTE" Play - dziękuję i tak wiem, może mam starą taryfę Formuła 4, ale prędkością to coś nie powala a radość z posiadania przełącznika 2G-3G bezcenna, wróciłem do ustawień Play 15.6 i dziękuję za takie nowości. Jak chce 3G sam sobie włączę, przepraszam 3G=LTE, na mojej obecnej taryfie, a braku napisu LTE na SB jakoś przeżyję :)

#140 vBB

vBB
  • 206 posts

Posted 09 December 2013 - 22:16

Ja bym nie miał absolutnie nic przeciwko, jeśli nie wymuszaliby korzystania przynajmniej z 3G... Jakby był przełącznik 2G/3G/4G to nawet w porządku, 3G w Play to ok. 5 Mbit, LTE to ok 15 Mbit - bez rewelacji obydwa, ale jednak na tym drugim jest szybciej, a skoro już płacę to mogłoby być, ale jako opcja a nie przymus...

#141 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 December 2013 - 13:15

Tylko, że infrastruktura w normalnym świecie jest robiona przed rozbudową a nie po jej zakończeniu. To tak samo jakby wziąć od lokalnej kablówki internet 100Mb a kablówka miałaby wyjście na świat tylko 6Mb.

Chętnie posłucham o normalnym świecie, bo ja ewidentnie bywam tylko w nienormalnym :-P.

Choć moderacja dałaby sobie spokój z bajkami jak to gdzie indziej jest mądrzej. Na pewno w kwestiach społecznych Polacy to zaścianek, ale we wszystkim innym niczym się nie różnimy od "normalnego świata", a już jeśli chodzi o technologie, to bywamy i liderem i wzorem.

#142 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 10 December 2013 - 14:11

Chętnie posłucham o normalnym świecie, bo ja ewidentnie bywam tylko w nienormalnym :-P.

Choć moderacja dałaby sobie spokój z bajkami jak to gdzie indziej jest mądrzej. Na pewno w kwestiach społecznych Polacy to zaścianek, ale we wszystkim innym niczym się nie różnimy od "normalnego świata", a już jeśli chodzi o technologie, to bywamy i liderem i wzorem.

No Play za wzór i lidera wziąć nie można, jak działa LTE to widać w Plusie, w Play LTE to marketingowy bełkot. Nic więcej.

#143 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 10 December 2013 - 15:22

Z tym chwaleniem PLUSa/Polsatu Cyfrowego to nie przesadzajmy... nie działa FTP z szyfrowaniem, nie ma informacji o lokalizacji więc wszelakie programy, które informują o lokalnej pogodzie czy pokazują mapy są ograniczone.

#144 AvATar7SeVen

• 64 posts

Posted 10 December 2013 - 17:12

U mnie przy czterech kreskach 6,9/0,9. Jak widać, zmienił się tylko napis. Niemniej biorąc pod uwagę, że moje korzystanie z internetu w telefonie to jest poczta oraz przejrzenie kilku stron w autobusie, w zupełności mi wystarcza.

#145 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 10 December 2013 - 17:42

Z tym chwaleniem PLUSa/Polsatu Cyfrowego to nie przesadzajmy... nie działa FTP z szyfrowaniem

Działa, musisz sobie wykupić publiczne IP. Nie wiem ile w Plusie to kosztuje, ale w Orange np. 5zł i nazywa się APN - VPN. Masz publiczne IP i wszystko wtedy działa.

nie ma informacji o lokalizacji więc wszelakie programy, które informują o lokalnej pogodzie czy pokazują mapy są ograniczone.

Od lokalizacji jest GPS a nie LTE.

#146 shade

shade
  • 48 posts
  • Skąd3city

Posted 17 December 2013 - 11:16

W centrum gdyni mam 15/7 więc uważam, że nie jest źle. co prawda takie same wyniki miałem w plusie bez lte. Zasięg wszędze gdzie byłem nie spadał poniżej 2 kresek więc jestem zadowolony.

#147 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 17 December 2013 - 12:14

Działa, musisz sobie wykupić publiczne IP. Nie wiem ile w Plusie to kosztuje, ale w Orange np. 5zł i nazywa się APN - VPN. Masz publiczne IP i wszystko wtedy działa.

Od lokalizacji jest GPS a nie LTE.

To pojechałeś...
Co ma publiczne IP do szyfrowanego FTP? Pakiet jakiś?

Pewnie masz GPS w komputerze ;)
Ja nie mam, podobnie jak 99% użytkowników komputerów.

Podsumowując: bredzisz!

#148 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 17 December 2013 - 12:24

To pojechałeś...
Co ma publiczne IP do szyfrowanego FTP? Pakiet jakiś?

Chociażby to, że nie jesteś za proxy i NATem, i masz otwarte wszystkie porty a nie tak jak w przypadku nat masz wszystko poblokowane. Ale trzeba mieć pojęcie o tym jak są sieci skonstruowane zanim się zacznie dyskutować.

Pewnie masz GPS w komputerze ;)
Ja nie mam, podobnie jak 99% użytkowników komputerów.

Hmmm... Jak ostatnio sprawdzałem ten wątek nazywa się iPhone 5 LTE Play, no można iPhone nazwać komputerem i tak 100% użytkowników tego "komputera" ma GPS, jak Ty nie masz, to zweryfikuj czy masz iPhone czy podróbę. Ale to też wypadałoby posiadać taką wiedzę jak się chce dyskutować.

Podsumowując: bredzisz!

j.w. okazało się, że jednak Ty bredzisz.

#149 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 17 December 2013 - 12:37

I tu się zgodzę! Trzeba mieć pojęcie! Spróbuj więc go nabyć. Polecam też czytanie ze zrozumieniem. Wątek już dawno wybiegł poza iPhone.

#150 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 17 December 2013 - 12:45

I tu się zgodzę! Trzeba mieć pojęcie! Spróbuj więc go nabyć.

Typowy trolling, najpierw nahałasować a jak się skończą argumenty to obrażać, no cóż. Ja podałem rzeczowe argumenty, Ty? No jak widać nie umiesz odpowiedzieć technicznie.

Polecam też czytanie ze zrozumieniem. Wątek już dawno wybiegł poza iPhone.

Akurat Twoja wypowiedź nie dotyczyła komputerów, ale to typowy zabieg odwracania kota ogonem przy braku rzeczowych argumentów.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users