iOS7 - pierwsze wrażenia
Napisano 05 października 2013 - 20:42
Napisano 05 października 2013 - 20:43
Napisano 06 października 2013 - 07:30
Napisano 06 października 2013 - 07:50
Napisano 06 października 2013 - 08:52
Cofnijmy się trochę w czasie , jak to było z iP3g i iOS4. Mamy taką samą powtórkę z rozrywki w iP4 i os-em w wersji 7-dmej .
Gówno prawda. 7 działa lepiej na 4 niż iOS 4 na 3g.
Napisano 06 października 2013 - 10:09
- - - Połączono posty - - -
Jeszcze jedno, odłączyłem wszystkie usługi które mogą działać w tle (tak przynajmniej mi sie wydaje) odłączyłem i phona, sprawdzam po pewnym czasie a w użyciu jest napisane, ze używany jest przez 10 minut. Co powoduje taki zapis.? Myślałem ze wyłączając usługi działające w tle nie bedzie przyrostu czasu "w użyciu". Co jeszcze trzeba posprawdzac, bo w takim tempie to bateria mi sie zużywa po kilku godzinach...
Napisano 06 października 2013 - 11:20
Napisano 06 października 2013 - 12:00
Napisano 06 października 2013 - 12:50
Napisano 07 października 2013 - 07:29
Napisano 07 października 2013 - 08:10
ok to tylko 1 kliknięcie ale ustawiam budzik codziennie to 356 kliknięć w roku ... których nie powinienem wykonywać ....
„Siri, wake me up tomorrow at seven”.
Napisano 07 października 2013 - 13:03
menu zegar
niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje z tego menu używam tylko i wyłącznie budzika, ale za każdym razem gdy wchodzę do menu mój iphone z ios7 pokazuje mi minutnik ... i nie ważne czy wchodzę bezpośrednio czy z menu z zablokowanego ekranu ustawiam budzik wychodzę zamykam ... wchodzę ponownie i MINUTNIK wrrrrr / ok to tylko 1 kliknięcie ale ustawiam budzik codziennie to 356 kliknięć w roku ... których nie powinienem wykonywać ....
U mnie wchodzi tam gdzie ostatnio zostawiłem. I nie ma znaczenie czy aplikacja zamknięta czy uruchomiona w tle.
Napisano 07 października 2013 - 15:57
Na iOS 6 wifi usypialo sie wraz z ekranem majac wylaczona siec komorkowa. Na 7 nie usypia i to jest bardzo dobra wiadomosc. Np majac bardzo kiepski zasieg lub nie majac go wcale a bedac w zasiegu wifi jestesmy caly czas online
Witam, niestety nie wiem skąd ta informacja. Na 4S przy wyłączonym "Dane sieci kom." sieć WiFi jest wyłączana po uśpieniu telefonu. Sprawdziłem to kilkakrotnie puszczając ping na iPhone 4S iOS7.
Napisano 07 października 2013 - 21:27
Napisano 08 października 2013 - 12:11
Witam, niestety nie wiem skąd ta informacja. Na 4S przy wyłączonym "Dane sieci kom." sieć WiFi jest wyłączana po uśpieniu telefonu. Sprawdziłem to kilkakrotnie puszczając ping na iPhone 4S iOS7.
Opisalem cala sytuacje wczesniej nie mam zbytnio czasu bo szykuje sie do pracy. Wygas ekran odczekaj pare minut wcisnij home i zobacz ze ikona wifi pojawia sie natychmiast wraz z ekranem a nie po chwili jak to mialo miejsce na iOS 6. iMessage normalnie dochodza majac wylaczona transmisje po sieci gsm.
Napisano 08 października 2013 - 14:02
Właśnie wróciłem na iPhonie 4 do 6.1.3, nieprawdopodobna ulga. Telefon znów DZIAŁA. Pomijając tym razem całkowicie kwestię wyglądu, ikon, gradientów i kolorów, naprawdę warto było zainstalować iOS 7, poużywać go sobie, a potem wrócić do iOS-a 6 — czuję się prawie jakbym kupił nowego iPhone'a, i przesadzam tu tylko troszeczkę. Wszystko śmiga, apki otwierają się szybciutko, znów mogę normalnie używać Przypomnień z więcej niż dwoma listami, i miło jest wrócić do kalendarza wyświetlającego listę wydarzeń z zaznaczonych dni w widoku miesiąca (strasznie mi tego w siódemce brakowało).
Notatki, przypomnienia i kalendarze znów płynnie się synchronizują, z czym pod siódemką były problemy, często dopisywałem np. coś do listy przypomnień na Macu lub na iPadzie, ale nie pojawiało się to na iPhonie od razu, trzeba było go ponownie uruchamiać lub wymuszać zamknięcie Przypomnień. Wygląda na to, że była to jednak wina systemu, a ja już się zastanawiałem, czy to jakieś przedłużające się kłopoty z serwerami, czy coś nie tak z moim routerem...
Zdjęcia też wychodzą ostrzejsze, fragment zdjęcia z iOS-a 7:

...i dla porównania to samo z iOS-a 6:

Oczywiście wiele zależy od oświetlenia, poruszenia rąk, ale podczas całej przygody z siódemką nie udało mi się nigdy zrobić tak ostrego zdjęcia, jakie zwykle wychodzą mi w szóstce. A próbowałem np. eliminować całkowicie poruszenie, kładąc iPhone'a na biurku i robiąc zdjęcie przyciskiem słuchawek. Ktoś gdzieś coś w tym systemie popsuł.
W sumie jedyną rzeczą, której mi brakuje z siódemki, są katalogi dzielone na strony, a z wyglądu (wiem, miało nie być o wyglądzie...) — animacja otwierania tych katalogów. To powiększanie jakoś bardziej do mnie przemawiało.
Obiecana przez Apple możliwość pobierania starszych wersji apek działa bardzo dobrze, od razu miałem okazję się o tym przekonać — jeden z programów już nie miał wersji dla starszych systemów, więc pojawiło mi się to:

Oprócz ogólnie powolnego działania systemu, w siódemce irytująca była latem mała czytelność zegara (tego dużego, na zablokowanym ekranie). W pełnym słońcu musiałem zasłaniać ręką ekran, aby odczytać godzinę. W iOS-ie 6 tego problemu nie ma (cyfry grubsze są bardziej widoczne). Poza tym iOS 7 nie wyświetla ekranu z zegarem od razu po naciśnięciu przycisku — najpierw przez chwilę nic się nie dzieje, a następnie ekran stopniowo się rozjaśnia. To drażni, gdy ktoś używa iPhone'a 4 jako zegarka.
Od strony technicznej: nie udało mi się cofnąć systemu na Macu, żadne TinyUmbrelle i inne redsn0wy nie działały, starszy iTunes pod Snow Leopardem też nie pomógł. Musiałem użyć iFaith pod Windows, aby wygenerować plik ipsw podpisany moimi shsh.
A, na wszelki wypadek: ja tego iOS-a 7 instalowałem oczywiście na czysto, bez przywracania danych z kopii, próbowałem wyłączać różne funkcje (odświeżanie w tle, dokumenty iCloud...), mimo to po powrocie do iOS-a 6 czuję wielką różnicę w wydajności. Niebo a ziemia.
Następną szansę siódemce (na telefonie, na iPadzie nie mam wyjścia) dam przy okazji wydania wersji 7.1 lub gdy kupię nowego iPhone'a — cokolwiek nastąpi wcześniej

No, i tak mi się jeszcze skojarzyło: Apple Get a Mac ad - PR Lady (2007) - YouTube
Napisano 08 października 2013 - 15:11
Napisano 08 października 2013 - 15:19
Napisano 08 października 2013 - 19:58
miło jest wrócić do kalendarza wyświetlającego listę wydarzeń z zaznaczonych dni w widoku miesiąca (strasznie mi tego w siódemce brakowało).
hmmmm... a czemu mnie to działa i sie wyświetla?
Napisano 08 października 2013 - 20:00
Napisano 08 października 2013 - 20:05
Napisano 08 października 2013 - 20:11
Napisano 08 października 2013 - 21:54
Napisano 09 października 2013 - 06:47
Napisano 09 października 2013 - 08:19
@up wróciłeś do 6.1.3? Jak?
Na iPhonie 4 (i obecnie tylko na nim) można wrócić do 6.1.3, jeśli ma się zachowane shsh dla tej wersji.
hmmmm... a czemu mnie to działa i sie wyświetla?
Nie, nie. Chodzi mi o ten widok:

U góry dni miesiąca, a na dole lista wydarzeń z zaznaczonego dnia. W ten sposób mogę szybko sprawdzać, co mam zaplanowane na dany dzień, jednocześnie widząc cały miesiąc. iOS 7 daje mi albo widok miesiąca bez żadnych dodatkowych informacji, albo samą listę wydarzeń bez widoku dni miesiąca.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych