Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
1490 replies to this topic

#1026 Skora

Skora
  • 70 posts
  • SkądŚwinoujście

Posted 05 October 2013 - 20:42

Może komuś pomoże ? •• Jak wydłużyć czas pracy na baterii w iOS 7? | Bateria iOS 7 iPhone

#1027 Jolaos

Jolaos
  • 1036 posts

Posted 05 October 2013 - 20:43

No i niejako zostałem zmuszony do iOS 7. Powiem tylko, że na moim IP 4s występują lagi podczas pisania na klawiaturze (zwłaszacza podczas wpisywania hasła do ID). Dodatkowo miałem kilka zawieszeń podczas przeglądania zdjęć. Cukierkowość menu udało mi się przełamać odpowiednią tapetą i jest ok.

#1028 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 06 October 2013 - 07:30

Ogólnie iOS 7 wymaga jeszcze doszlifowania. Na 5S we wiadomościach, jak obrócimy telefon do poziomu z otwarta klawiaturą, to animacja nie jest płynna, ale ogólnie w systemie na 5S można dostrzec także lekkie spadki płynności animacji. Nigdy nie było na topowym modelu spadków, ale w wypadku iOS 7 muszą się wziąć w garść. Kwestia czasu.

#1029 Fixx

Fixx
  • 194 posts
  • Skąd84200

Posted 06 October 2013 - 07:50

Cofnijmy się trochę w czasie , jak to było z iP3g i iOS4. Mamy taką samą powtórkę z rozrywki w iP4 i os-em w wersji 7-dmej .

#1030 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 06 October 2013 - 08:52

Cofnijmy się trochę w czasie , jak to było z iP3g i iOS4. Mamy taką samą powtórkę z rozrywki w iP4 i os-em w wersji 7-dmej .

Gówno prawda. 7 działa lepiej na 4 niż iOS 4 na 3g.

#1031 artursz

artursz
  • 95 posts

Posted 06 October 2013 - 10:09

Dlaczego po wgraniu systemu na nowo (występował problem z bateria, czy wgranie systemu na nowo pomogło jeszcze nie wiem) używając jednego konta icloud na ipadzie i na iPhonie., w strumieniu zdjeć widzę co innego na obu urządzeniach, pomimo tego ze ustawienia synchronizacji są takie same?

- - - Połączono posty - - -

Jeszcze jedno, odłączyłem wszystkie usługi które mogą działać w tle (tak przynajmniej mi sie wydaje) odłączyłem i phona, sprawdzam po pewnym czasie a w użyciu jest napisane, ze używany jest przez 10 minut. Co powoduje taki zapis.? Myślałem ze wyłączając usługi działające w tle nie bedzie przyrostu czasu "w użyciu". Co jeszcze trzeba posprawdzac, bo w takim tempie to bateria mi sie zużywa po kilku godzinach...

#1032 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2013 - 11:20

Trochę zabawy i iOS7 na Ip4 jest ok. Oczywiście, przyzwyczajenia są takie, że na start działa wszystko bardzo ok. Ale, skoro już trzeba to: -jak wspominałem, odtworzenie z iTunes plus kopia z iCloud -zwiększenie kontrastu -wyłączenie "Dokumenty i dane" w ustawieniach iCloud -mniej ikonek = płynniejsze animacje -wyłączenie odświeżania w tle -albo złudzenie, albo interfejs działa płynniej z tapetami Apple. I da się używać bez nerwów. Dużo wymagać od IP4 już nie można. Lagów z klawiaturą od początku nie miałem, na dowolnych ustawieniach. Działa bardzo dobrze. Wydaje się, że w Safari strony ładują się szybciej. Tyle wrażeń po kilku godzinach.

#1033 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 06 October 2013 - 12:00

A co daję takiego wyłączenie "Dokumenty i dane" w ustawieniach iCloud?

#1034 GordonShumway

GordonShumway
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2013 - 12:50

Opisałem tylko "zabiegi", jakie wykonałem. O wyłączeniu "Dokumentów i danych" wyczytałem na jakiś zagranicznych stronach. Na ile realnie wpływa to na działanie telefonu, nie jestem w stanie ocenić.

#1035 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 October 2013 - 07:29

menu zegar niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje z tego menu używam tylko i wyłącznie budzika, ale za każdym razem gdy wchodzę do menu mój iphone z ios7 pokazuje mi minutnik ... i nie ważne czy wchodzę bezpośrednio czy z menu z zablokowanego ekranu ustawiam budzik wychodzę zamykam ... wchodzę ponownie i MINUTNIK wrrrrr / ok to tylko 1 kliknięcie ale ustawiam budzik codziennie to 356 kliknięć w roku ... których nie powinienem wykonywać ....

#1036 Gregory

Gregory

• 2737 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 07 October 2013 - 08:10

ok to tylko 1 kliknięcie ale ustawiam budzik codziennie to 356 kliknięć w roku ... których nie powinienem wykonywać ....

„Siri, wake me up tomorrow at seven”.

#1037 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 07 October 2013 - 13:03

menu zegar
niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje z tego menu używam tylko i wyłącznie budzika, ale za każdym razem gdy wchodzę do menu mój iphone z ios7 pokazuje mi minutnik ... i nie ważne czy wchodzę bezpośrednio czy z menu z zablokowanego ekranu ustawiam budzik wychodzę zamykam ... wchodzę ponownie i MINUTNIK wrrrrr / ok to tylko 1 kliknięcie ale ustawiam budzik codziennie to 356 kliknięć w roku ... których nie powinienem wykonywać ....

U mnie wchodzi tam gdzie ostatnio zostawiłem. I nie ma znaczenie czy aplikacja zamknięta czy uruchomiona w tle.

#1038 sebastian.4s

sebastian.4s
  • 101 posts

Posted 07 October 2013 - 15:57

Na iOS 6 wifi usypialo sie wraz z ekranem majac wylaczona siec komorkowa. Na 7 nie usypia i to jest bardzo dobra wiadomosc. Np majac bardzo kiepski zasieg lub nie majac go wcale a bedac w zasiegu wifi jestesmy caly czas online :)

Witam, niestety nie wiem skąd ta informacja. Na 4S przy wyłączonym "Dane sieci kom." sieć WiFi jest wyłączana po uśpieniu telefonu. Sprawdziłem to kilkakrotnie puszczając ping na iPhone 4S iOS7.

#1039 winiuloko

winiuloko
  • 22 posts

Posted 07 October 2013 - 21:27

Posiadam iOS7 zaraz jak tylko wyszedł i muszę przyznać, że żaden z wymienionych tu problemów u mnie nie występował. Bateria po kilku ładowaniach wytrzymuje dłużej niż na 6. Na ip 5 ścinki i spowolnienia nie występują a sam system jest na prawdę dużo bardziej intuicyjny, zdecydowanie na plus obsługa gestami. Kto ma ip5 niech śmiało aktualizuje i cieszy się nowym softem.

#1040 mikoko

mikoko
  • 496 posts

Posted 08 October 2013 - 12:11

Witam, niestety nie wiem skąd ta informacja. Na 4S przy wyłączonym "Dane sieci kom." sieć WiFi jest wyłączana po uśpieniu telefonu. Sprawdziłem to kilkakrotnie puszczając ping na iPhone 4S iOS7.

Opisalem cala sytuacje wczesniej nie mam zbytnio czasu bo szykuje sie do pracy. Wygas ekran odczekaj pare minut wcisnij home i zobacz ze ikona wifi pojawia sie natychmiast wraz z ekranem a nie po chwili jak to mialo miejsce na iOS 6. iMessage normalnie dochodza majac wylaczona transmisje po sieci gsm.

#1041 Gregory

Gregory

• 2737 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 08 October 2013 - 14:02

Upgrading to an older, more familiar experience

Właśnie wróciłem na iPhonie 4 do 6.1.3, nieprawdopodobna ulga. Telefon znów DZIAŁA. Pomijając tym razem całkowicie kwestię wyglądu, ikon, gradientów i kolorów, naprawdę warto było zainstalować iOS 7, poużywać go sobie, a potem wrócić do iOS-a 6 — czuję się prawie jakbym kupił nowego iPhone'a, i przesadzam tu tylko troszeczkę. Wszystko śmiga, apki otwierają się szybciutko, znów mogę normalnie używać Przypomnień z więcej niż dwoma listami, i miło jest wrócić do kalendarza wyświetlającego listę wydarzeń z zaznaczonych dni w widoku miesiąca (strasznie mi tego w siódemce brakowało).

Notatki, przypomnienia i kalendarze znów płynnie się synchronizują, z czym pod siódemką były problemy, często dopisywałem np. coś do listy przypomnień na Macu lub na iPadzie, ale nie pojawiało się to na iPhonie od razu, trzeba było go ponownie uruchamiać lub wymuszać zamknięcie Przypomnień. Wygląda na to, że była to jednak wina systemu, a ja już się zastanawiałem, czy to jakieś przedłużające się kłopoty z serwerami, czy coś nie tak z moim routerem...

Zdjęcia też wychodzą ostrzejsze, fragment zdjęcia z iOS-a 7:

Dołączona grafika

...i dla porównania to samo z iOS-a 6:

Dołączona grafika

Oczywiście wiele zależy od oświetlenia, poruszenia rąk, ale podczas całej przygody z siódemką nie udało mi się nigdy zrobić tak ostrego zdjęcia, jakie zwykle wychodzą mi w szóstce. A próbowałem np. eliminować całkowicie poruszenie, kładąc iPhone'a na biurku i robiąc zdjęcie przyciskiem słuchawek. Ktoś gdzieś coś w tym systemie popsuł.

W sumie jedyną rzeczą, której mi brakuje z siódemki, są katalogi dzielone na strony, a z wyglądu (wiem, miało nie być o wyglądzie...) — animacja otwierania tych katalogów. To powiększanie jakoś bardziej do mnie przemawiało.

Obiecana przez Apple możliwość pobierania starszych wersji apek działa bardzo dobrze, od razu miałem okazję się o tym przekonać — jeden z programów już nie miał wersji dla starszych systemów, więc pojawiło mi się to:

Dołączona grafika

Oprócz ogólnie powolnego działania systemu, w siódemce irytująca była latem mała czytelność zegara (tego dużego, na zablokowanym ekranie). W pełnym słońcu musiałem zasłaniać ręką ekran, aby odczytać godzinę. W iOS-ie 6 tego problemu nie ma (cyfry grubsze są bardziej widoczne). Poza tym iOS 7 nie wyświetla ekranu z zegarem od razu po naciśnięciu przycisku — najpierw przez chwilę nic się nie dzieje, a następnie ekran stopniowo się rozjaśnia. To drażni, gdy ktoś używa iPhone'a 4 jako zegarka.

Od strony technicznej: nie udało mi się cofnąć systemu na Macu, żadne TinyUmbrelle i inne redsn0wy nie działały, starszy iTunes pod Snow Leopardem też nie pomógł. Musiałem użyć iFaith pod Windows, aby wygenerować plik ipsw podpisany moimi shsh.

A, na wszelki wypadek: ja tego iOS-a 7 instalowałem oczywiście na czysto, bez przywracania danych z kopii, próbowałem wyłączać różne funkcje (odświeżanie w tle, dokumenty iCloud...), mimo to po powrocie do iOS-a 6 czuję wielką różnicę w wydajności. Niebo a ziemia.

Następną szansę siódemce (na telefonie, na iPadzie nie mam wyjścia) dam przy okazji wydania wersji 7.1 lub gdy kupię nowego iPhone'a — cokolwiek nastąpi wcześniej ;)

No, i tak mi się jeszcze skojarzyło: Apple Get a Mac ad - PR Lady (2007) - YouTube

#1042 Jolaos

Jolaos
  • 1036 posts

Posted 08 October 2013 - 15:11

@up wróciłeś do 6.1.3? Jak?

#1043 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 08 October 2013 - 15:19

Pewnie miał shsh. edit: Sam napisał, że użył shsh. ;d

#1044 skarekrow

skarekrow
  • 33 posts

Posted 08 October 2013 - 19:58

miło jest wrócić do kalendarza wyświetlającego listę wydarzeń z zaznaczonych dni w widoku miesiąca (strasznie mi tego w siódemce brakowało).

hmmmm... a czemu mnie to działa i sie wyświetla?

#1045 BlackJack

BlackJack
  • 147 posts

Posted 08 October 2013 - 20:00

Mnie też nie działa. Możesz zrobić screenshot'a? ----------------------------------- EDIT: znalazłem... trzeba wybrać "lupę" czyli "search" i wtedy pokaże się lista... :-)

#1046 skarekrow

skarekrow
  • 33 posts

Posted 08 October 2013 - 20:05

tzn nie wiem czy dobrze was rozumiem, ale w kalendarzu jak kliknie na lupe to wyswietlają mi sie wszystkie zapisane wydarzenia. Czy nie o to chodzi?

#1047 BlackJack

BlackJack
  • 147 posts

Posted 08 October 2013 - 20:11

... właśnie o to chodziło i teraz to odkryłem :-)

#1048 krisdnm

krisdnm
  • 34 posts
  • SkądŻagań

Posted 08 October 2013 - 21:54

Mi tam bardzo przypadł do gustu iOS 7, myślałem że będzie chodził wolno bo mam zwykłą 4 ale nie zawiodłem się aż tak bardzo, jest w miarę OK, śmiało można instalować.

#1049 MC_

MC_
  • 6956 posts

Posted 09 October 2013 - 06:47

W kwestii baterii: - w użyciu 4h 31 min, - w gotowości 2 dni 10 godz. - pozostało 33%. Dobry wynik.

#1050 Gregory

Gregory

• 2737 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 09 October 2013 - 08:19

@up wróciłeś do 6.1.3? Jak?

Na iPhonie 4 (i obecnie tylko na nim) można wrócić do 6.1.3, jeśli ma się zachowane shsh dla tej wersji.

hmmmm... a czemu mnie to działa i sie wyświetla?

Nie, nie. Chodzi mi o ten widok:

Dołączona grafika

U góry dni miesiąca, a na dole lista wydarzeń z zaznaczonego dnia. W ten sposób mogę szybko sprawdzać, co mam zaplanowane na dany dzień, jednocześnie widząc cały miesiąc. iOS 7 daje mi albo widok miesiąca bez żadnych dodatkowych informacji, albo samą listę wydarzeń bez widoku dni miesiąca.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users