Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#826 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 25 września 2013 - 09:57

Na iPhone 4 dwie podstawowe aplikacje czyli Wiadomości i Telefon działają ok, przy czym ta pierwsza jest imo dużo przyjemniejsza od wersji z wcześniejszych systemów. Najgorzej, z tych najważniejszych, spisuje sie na ten czas aplikacja Zdjęcia. A tak to coś porobili z zasięgiem bo ludzie przestali narzekać że przerywa (w miejscu gdzie zawsze to sie działo), nowe powiadomienia i lockscreen oraz Safari też na plus. Czego nie lubie - w 6 aparat uruchomiony z ekranu blokady po powrocie do homescreenu nie widniał w uruchomionych aplikacjach, teraz tam zostaje. Aha - ktoś narzekał że odbierając rozmowę z zablokowanego ekranu, po jej zakończeniu ekran zostaje odblokowany - nic takiego nie ma miejsca, sprawdziłem i to w przypadku gdy zarówno ja, jak i rozmówca po drugiej stronie kończył rozmowę.

#827 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2013 - 10:01

To nie "7" jest wolna, a iPhone 4 jest wolny.
"7" u mnie na iPhone 5 działa lepiej niż iOS6 wcześniej.

iOS 7 jest wolny sam w sobie, nawet na 5 ma wolniejsze animacje. Poza tym błagam - iPhone 4 jest wolny? Zapier.... jak trzeba na iOS 6, więc wniosek jest prosty - to iOS 7 jest do dupy :)

- - - Połączono posty - - -

Przewaga sprzętu Apple nad konkurencją zawsze polegała na tym, że (przykładowo) Samsungi miały kilka rdzeni, a i tak działały wolniej. Teraz widać, że nowy iPhone też potrzebuje "numerków", a działa gorzej niż kiedyś (używałem już 5S - nie wróżę z fusów).

#828 laszak

laszak
  • 50 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:11

Aplikacja do muzyki - jedna wielka porażka jak ogólnie sama funkcja słuchania w ios7... Po 1: gdy leci utwór - na zablokowanym ekranie lub z centrum sterowania nie da się go zatrzymać/zmienić utworu. Po prostu klikam i nic żadnej reakcji dalej leci to samo. Po 2 i najważniejsze: jak można było spieprzyć coś tak zajebiście przydatnego? pytam się K**** JAK?!?! Mówię tu o kolumnie z literami alfabetu po prawej gdy jesteśmy w liście utworów - po prostu nie ma jej dzięki czemu trzeba ręcznie palcem za****ć, żeby znaleźć interesujący nas utwór zaczynający się na daną literkę - a uwierzcie mi, że gdy ma się ponad 20gb wgranej muzyki to można dostać szału. Z kolumną również łączy się opcja wyszukiwania - wcześniej w w/w kolumnie była lupa na którą klikaliśmy i od razu nas przenosiło na początek listy gdzie była wyszukiwarka a teraz np gdy jesteśmy na samym dole listy to trzeba przewinąć ją całą, żeby wyszukać jakikolwiek utwór...PORAŻKA Już nie mówiąc o poziomym widoku na okładki co z iOS6 było na prawdę fajne-tak teraz moim zdaniem wygląda to tragicznie. Moim zdaniem: iOS7 - może być, da się przyzwyczaić ale to co zrobili z muzyką to jest jedna wielka klapa... P.S. Mowa o iphone 5

#829 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:16

To nie "7" jest wolna, a iPhone 4 jest wolny.
"7" u mnie na iPhone 5 działa lepiej niż iOS6 wcześniej.

Weź do ręki 5 z 6.x.x i z 7 sam zobaczywszy czy jest tak różowo.

#830 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:17

Ad po 1 - musisz mieć jakiegoś buga jednostkowego, bo u mnie nie ma z tym na iP4 najmniejszych problemów. Ad po 2 - mam za równo litery alfabetu jak i lupę na samej górze. Jedyne co mi nie działa, to zamykanie/powracanie poprzez przeciągnięcie palcem od lewej do prawej.

#831 mrc120

mrc120
  • 186 postów
  • SkądPłock, Poland, Poland

Napisano 25 września 2013 - 10:17

Masz opcję szukaj w liście utworów więc już nie płacz tak. Co do tego, że trzeba przewijać z dołu na samą górę to spróbuj nacisnąć pasek statusu to powinno przenieść na samą górę.

Ad po 2 - mam za równo litery alfabetu jak i lupę na samej górze.

Mu chodziło o listę utworów a nie o utwory.

#832 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:20

Wchodzę w "utwory", gdzie pojawia się lista wszystkich piosenek na urządzeniu. Może faktycznie mówimy o czymś innym.

#833 laszak

laszak
  • 50 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:25

Zarówno w zakładce ze wszystkimi utworami jak i w playlistach u mnie nie ma tej kolumny z literami alfabetu i lupą :) screen: [ATTACH=CONFIG]17250[/ATTACH]

#834 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:33

Ja piszę o czymś takim:
Dołączona grafika

#835 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:35

Przeciez pisałeś wcześniej, że nie będziesz udzielał się w tym temacie:) Czytałem temat i znalazłem setki narzekań na pastele itd, to że pasek nie jest transparentny jak w 4S, problemy znalezienia funkcji w ustawieniach, a konkretnych opinii dotyczących ios7 na IP4 może z 3-4, które były i tak hejtowane. Ios7 okrojony dla 4 nie ma fukncji jak w 4S to wiemy, wiec może już czas skończyć marudzenie, że w 4S jest tak, albo chciałbym , żeby tak było. Chcesz kup 4S albo 5. Mnie poprostu interesują iobiektywne opinie działania na iP4, a nie co do poprawki, bo komuś poprawka może być zbędna. Gdyby furkta na powrót była ciągle, nie zadawałbym w Twoim mniemaniu głupich pytań. Sprawdziłbym sam.

Owszem pisałem, ale ręce mi opadają jak po raz setny pada to samo pytanie, kiedy wątek pracy iOS7 na iPhone 4 jest przerobiony dogłębnie.
Wiesz, naprawdę nie wem czego nie rozumiesz w tych opiniach i co pozwala Ci twierdzić, że nie są obiektywne. Ja pominąłem kwestię samej konstrukcji systemu, zarówno wizualnej jak i funkcjonalnej i skupiłem się w swoich postach na optymalizacji- ta, jak mogłeś wyczytać, LEŻY. I jest to moja obiektywna opinia- jestem już dość "duży" żeby nie sugerować się opiniami innych owieczek w tym pędzie.
I podkreślam, nie marudzę ani nie marudziłem, że u mnie nie chodzi tak pięknie jak na 4S czy 5, marudziłem, że niepotrzebnie wydano system który jest niedostosowany do możliwości sprzętu- iOS7.0 dla iPhone 4 nie powinien istnieć.
Co jeszcze Ci wyjaśnić?

#836 laszak

laszak
  • 50 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:36

Ja piszę o czymś takim:
Dołączona grafika

No więc u mnie jest w takim razie coś mocno pochrzanione.
Update wgrywałem przez itunes opcją "update".

Co w takiej sytuacji robić? ściągać od nowa soft i wgrywać na czysto? jeśli tak to skąd?

#837 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 25 września 2013 - 10:38

Widzisz, ja wgrywałem - wbrew powszechnej na forum rady - przez OTA, bez żadnego zerowania itp.

#838 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 25 września 2013 - 11:05

Mnie ciekawi , czy wgranie na czysto ios 7.0 pomoze na 'chrupanie' przy obracaniu telefonu przy włączonej klawiaturze np w sms'ach . Dzieje to się tylko na wyłączonym zwiększonym kontraście , jeżeli już włączymy tą opcje 'ścinanie' znika ale wtedy iOS wygląda gorzej . Miałem taką samą sytuacje na iPhonie 4 na iOS'e 5 , tez chrupało i pomogło wgranie na czysto nowego softu . iOS 7 wygrywałem przez OTA z iOS 6.1.3 , bez jailbreaka . Czy wgranie na czysto coś pomoże ? Oczywiście telefon to iPhone 4S

#839 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2013 - 11:06

może tak, może nie - zarchiwizuj i spróbuj :)

#840 k.rozicki

k.rozicki
  • 16 postów

Napisano 25 września 2013 - 11:20

Chyba się da sie zapisac SHSH przez iFaith, problem z wyrzuceniem customa przez nowy iTunes. Właśnie będę wędrował to zagadnienie.

#841 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 25 września 2013 - 12:04

Mam strasznie głupie pytanie. Mam na komputerze soft ios7 GM. Czy mogę go wgrać na ip4 i będzie z nim współpracował itunes i czy będę mógł powrócić na ios6? tzn downgrade z ios7 GM na ios6?

#842 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2013 - 12:07

Nie wrócisz do iOS 6, dlatego dobrze radzę - jeszcze to przemyśl... ;)

#843 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 25 września 2013 - 12:22

No już przemyślałem. Nie instaluje. Myślałem że z wersji GM można powrócić, więc chciałem potestować z tydzień. I moim zdaniem największą wadą nie są jakieś tam wolne animacje, klatkowanie czy coś, tylko po prostu WYGLĄD. Te białe menu to już w ogóle niszczy oczy wieczorem.

#844 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 25 września 2013 - 12:23

Moje obserwacje po tygodniu pracy z iOS7 na iPhone 5: Na + - jasne, że to kwestia gustu i subiektywna opinia ale system dla mnie jest ładniejszy, iOS6 przy iOS7 jest nudny, szary, bury i ponury. - oczywiście centrum powiadomień (za wyjątkiem informacji o pogodzie gdyż lepsza byłaby graficzna) i centrum sterowania, - multitasking, - spotlight, - safari - za wygląd i działanie, - efekt paralaksy i animacje, - AppStore na pewno działa szybciej, - wytrzymałość baterii - u mnie trzyma lepiej niż na iOS6 Na - - szybkość działania - na pewno spadła, może nie jakoś bardzo ale jest to odczuwalne. Np. kiedy mamy otwarte okno multitaskingu, po wybraniu i przejściu np ekranu głównego, nie reaguje on od razu (np na przesunięcie palcem lub wybranie jakiejś app), dopiero po ok 1 sek. co jest bardzo irytujące. Zaraz po odblokowaniu ekranu jest taki sam efekt. Takich przypadków wolniejszego reagowania jest niestety więcej. - jeśli mam zablokowany ekran i ktoś do mnie dzwoni, po zakończeniu rozmowy pozostaje on ciągle podświetlony, a na iOS6 automatycznie się blokował i wygaszał, - aplikacja poczty - zdarzyło mi się kilka razy, że po usunięciu kilku wiadomości ze skrzynki odbiorczej, po zamknięciu aplikacji, na ikonie pojawiało mi się powiadomienie o nowej poczcie, po wejściu okazywało się, że to były te same wiadomości co przed chwilą usunąłem... wtf !? Poza tym działanie innych aplikacji w porządku, nic się nie zacina, nie laguje. Gdyby nie ta spowolniona reakcja, która mnie strasznie wkurza, to byłbym bardzo zadowolony. Mam nadzieję, że to poprawią przy najbliższej aktualizacji. Póki co, w codziennym użytkowaniu na moim Iphone 5, iOS 6 to była rakieta, zawsze zwarta i gotowa do pracy, na iOS7 czuć, że to jeszcze nie jest optimum. Pzdrw.

#845 ramik

ramik
  • 22 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2013 - 14:21

Aplikacja do muzyki - jedna wielka porażka jak ogólnie sama funkcja słuchania w ios7...
Po 1: gdy leci utwór - na zablokowanym ekranie lub z centrum sterowania nie da się go zatrzymać/zmienić utworu. Po prostu klikam i nic żadnej reakcji dalej leci to samo.

Potwierdzam u mnie występują podobne objawy na 4S. Ponadto czasem zdarza się, że odtwarzacz muzyki potrafi zblokować system, tak że nie można z wyjść z aplikacji - nie działa przycisk na dole, nie można ubić aplikacji itd. Jedyne wyjście to wyłączenie i ponowne włączenie telefonu. Kiedyś ludzie śmiali się, że Windows tak ma, a teraz...

#846 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 25 września 2013 - 14:43

Dziwna sprawa bo jeszcze dzisiaj rano też mi przełączanie utworów z ekranu blokady nie działało (ale pilotem w sluchawkach jak najbardziej). Odpaliłem Muzykę teraz i jest ok - kontrolki na blokadzie działają… Mają tam co łatać w Cupertino. Btw - nowy widok okładek jest dużo użyteczniejszy niż wczesniej, nie rozumiem narzekania. Zauważyłem jeszcze, że mając podłączone słuchawki z pilotem, można cykać nim zdjęcia przyciskiem sciszania, jak na obudowie z boku. Ale pewnie było to w 6 tylko nie zauważylem.

#847 perzyk

perzyk
  • 302 postów
  • SkądWawa

Napisano 25 września 2013 - 15:12

Dlaczego mam nieaktywną ikonkę latarki? :confused:
Nie mam JB, czysty soft.

Dołączona grafika

Ktoś wie o co tu chodzi z tą ikonką?? bo mam nadal nieaktywną latarke

#848 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 25 września 2013 - 16:28

Spróbuj zrobić zdjęcie z włączoną latarką, powinno załatwić sprawę. Ewentualnie reboot zrób po zrobieniu zdjęcia jak nie pomoże. PS. iOS7 na iP4 to żenada - iP4 jest za słaby na nowego iOS'a, Apple zrobiło błąd wydając go na ten model. Natomiast na iP5 demon prędkości to nie jest, zdarzają się delikatne zwolnienia (w końcu to jedna z pierwszych wersji, które będą testowane przez tyle ludzi) ale ogólnie jest ok, zwłaszcza nowa funkcjonalność. Na minus wygląd części systemu, np. te wszechobecne okręgi...

#849 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 września 2013 - 16:38

Wystarczy zamknac z MT aplikacje Aparat.

#850 Shrek

Shrek
  • 1 333 postów

Napisano 25 września 2013 - 16:54

ogólnie jest ok. Na minus wygląd części systemu, np. te wszechobecne okręgi...

Oj tak, wkurwiające wszędobylskie kółka rodem z gugla, a już szczególnie zdjęcia w kontaktach, i to już nie jest rzecz gustu, to jest zwyczajnie obrzydliwe i brak proporcji powoduje niechęć do tego. Do całości jako takiej nie mam nic, chodzi, śmiga i mi na 5 i żonie na 4S, dziwnym trafem zasięg mam 3G tam, gdzie kiedyś o E nie mogłem pomarzyć i teraz tylko pytanie, zbieg okoliczności z korzyścią dla Apple, bo Orange połączyło się nadajnikami z TMobile albo rzeczywiście coś pogmerali w sofcie tak, że uległo to aż tak znaczącej poprawie, bo WiFi też mi się jakoś rozroso po chacie, a mam 120m2 w parterze, a router stoi na krańcu jednej strony, na drugiej mowy o sygnale nie było, a mam 5GHz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych