Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#551 nolo

nolo
  • 50 postów

Napisano 20 września 2013 - 13:36

i nie zobaczysz... pogoda jest tylko tekstowa a o FB i tweeterze zapomnij - to będzie ficzer dla iOS8 albo jakiegoś większego updateu iOS7, żeby było o czym gadać na keynocie

A jak włączyć tą tekstową,bo u mnie nie ma?

#552 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 20 września 2013 - 14:19

chyba juz sie nie uda wrocic do 6.1.3 na ipad mini... spoznilem sie.

#553 krzemo

krzemo
  • 127 postów

Napisano 20 września 2013 - 14:43

Też się spotkałem z tego typu opinią, że jest szybciej na IP4. Kurcze to się ociera o fanatyzm. Ktoś, kto nie powrócił do 6.1.3 po przeczytaniu tych komentarzy może faktycznie odnieść wrażenie, że jest szybko i stabilnie. Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staję się prawdą. Przypomniała mi się pewna scena w kontekście tego co piszę, a tak na rozluźnienie ;) C.K. Dezerterzy - von Nogay w szpitalu - YouTube

mnie też się przypomniała jedna scena w kontekście tego co piszesz - ten cygan zapewne też śpiewał, że mu iOS 7 na czwórce nie muli, nie ? hahahaha - to jest dopiero fanatyzm ;)

- - - Połączono posty - - -

#554 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 20 września 2013 - 14:49

Strony lecą jak oszalałe... Znalazłem kolejny kwiatek. Nie korzystam z tego ale jednak. Kompas za każdym razem trzeba kalibrować. I nie trwa to 2s tylko trzeba majtać telefonem przez kilkanaście sekund zanim zaskoczy. Dobra dla pewności. Przywrócenie starego FW ;) Z poziomu iTunes restore iphone czy restore backup? Po drugie FW jest pobierany z iTunes czy z pliku? Ostatnie pytanie przy przywróceniu jakie dane lecą do kosza? Pamiętam ze kiedyś przywracałem backup i przywróciło mi tylko część aplikacji, gier bez żadnych save'ów i żadnej muzyki. Wiadomości zostaną na sprzęcie czy też polecą do kosza? Wiem, że pytania pewnie głupie ale robiłem to wieki temu i już nie pamiętam co i jak, a nie chcę znowu wracać do punktu wyjściowego ze wszystkim...

#555 iPhone 4th

iPhone 4th
  • 540 postów

Napisano 20 września 2013 - 15:01

No cóż mogę powiedzieć. Nie róbcie aktualizacji do iOS 7 na iPhone 4. Ja niestety wpadłem, decyzja o powrocie była natychmiastowa. Czekam na 7.1

#556 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 20 września 2013 - 15:05

nie wiem Kolego czy uda Ci się wrócić u mnie na mini już nie da rady.

#557 Gregory

Gregory

• 2 735 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 20 września 2013 - 15:23

Nie wiem, czy już było, ale tu jest fajne zestawienie problemów z interfejsem użytkownika w iOS 7:

Sloppy UI

Ech, gdzie te czasy, kiedy liczyły się szczegóły…

#558 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 20 września 2013 - 15:31

Odeszły razem z Jobsem....

#559 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 20 września 2013 - 15:34

Oj masakra, a myślałem że tylko mnie potrafi wkurzyć jeden piksel różnicy przy położeniu czegokolwiek...

nie wiem Kolego czy uda Ci się wrócić u mnie na mini już nie da rady.

U mnie poszło. Na szczęście. Wrócę do 7 jak Angry Birds tego będzie wymagało. Sorry... Jestem bardzo zniesmaczony i rozczarowany. Do tej pory sądziłem, że niedopracowane FW to domena Androida i Windowsa.

#560 zerro

zerro
  • 94 postów

Napisano 20 września 2013 - 15:54

Strasznie zamula na Ipadzie 3. Po co tyle efektów wizualnych z tymi tapetami i tłem, ikonami jak to niczego konkretnego nie wnosi? Taki bajerek ale żeby dzieki niemu lepiej się korzystało z ipada to nie koniecznie... Wkurzający jest też pasek kontroli wysuwany z dołu, prawie nie da się przgądać stron internetowych bo co chwila łapię ten pasek chcąc przesunąć strone na dół. W Safari nie wiem jak zrobić by karty były za sobą, by je przewijać. W appstore po update jakiejś aplikacji nadal widnieje mi ona w zakładce update, nie wiem może teraz tak już będzie że zostawać będzie historia. Pocieszenie że appstore znacznie przyśpieszył, wszystko wczytuje się szybciej, na ios 6 strasznie mi zamulał.

#561 Gregory

Gregory

• 2 735 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 20 września 2013 - 15:55

Wkurzający jest też pasek kontroli wysuwany z dołu, prawie nie da się przgądać stron internetowych bo co chwila łapię ten pasek chcąc przesunąć strone na dół.

Wyłącz Ustawienia > Centrum sterowania > Dostęp w programach.

#562 kadilak

kadilak
  • 33 postów

Napisano 20 września 2013 - 16:07

Dałem jeszcze jedną szansę 7, ale tym razem zainstalowałem na czysto przez iTunes. Potem odtwarzanie danych też z iTunes i ku mojemu zaskoczeniu teraz system chodzi znacznie szybciej. Nie jest aż tak płynnie jak na 6, ale jest ok. Może z kolejnymi aktualizacjami poprawią jeszcze wydajność. Żeby nie było tak dobrze, to jest jeszcze dużo bugów. Ja znalazłem następujące: 1) Brak pogody w pasku powiadomień. Była tylko raz, gdy dotknąłem ją palcem - zniknęła i już się nie pojawiła na stałe. Czasami tylko widać ją przez ułamek sekundy. Nie pomaga restart iPada, ani zmiana języka (jak ktoś wspomniał). 2) Kilka razy wywaliło z galerii. 3) Raz zdarzył się błąd z orientacją. Po odblokowaniu była w poziomie, ale godzinę i baterię wyświetlało w pionie. Po kilku uśpieniach i wybudzeniach wróciło do normy. 4) Nadal (!!) nie można wyjść gestem z kiosku. Nie używam przycisku Home, z każdej aplikacji wychodzę za pomocą gestu. Jest to dla mnie uciążliwe, bo często korzystam z kiosku. Jak na razie zauważyłem tylko to, a z tego co piszecie bugów jest jeszcze cała masa. No nic, czekamy na poprawki. Zostanę przy 7, bo głównie przeszkadzała mi jego szybkośc, ale teraz już jest w porządku. Lekkie zwolnienia animacji przy zamykaniu gestem jestem w stanie przeboleć. Problem znika gdy w ustawieniach zwiększymy kontrast. Wtedy wszystko dostaje małego kopa, ale bardziej podobają mi się przezroczystości. Ustawiłem odpowiednią tapetę, wymieszałem ikony z innymi programami na pierwszej stronie... nie wygląda to już tak tragicznie. Przyzwyczajam się powoli.

#563 Bazagazeal

Bazagazeal
  • 144 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 września 2013 - 16:15

Jak dla mnie jest ok, jestem zadowolony, ale trochę minie póki w pełni się przyzwyczaję do nowego wyglądu. Wszystko działa płynnie i w porządku na moim 4S. Mam tylko problem z baterią, mianowicie wychodzę rano z domu przy 100% baterii, mam jasność ustawioną do połowy, wifi i 3G wyłączone, pisze cały czas SMSy, chwilę byłem na fb, sprawdziłem coś na google (przez 3G) i o 14:00 miałem już 25%..

#564 E.F.G.

E.F.G.
  • 25 postów

Napisano 20 września 2013 - 16:15

Ja na razie wstrzymuję się z aktualizacją, iPada wykorzystuje jako zewnętrzny syntezator w studiu muzycznym i wiele aplikacji jeszcze wydaje się mieć problemy z nowym systemem. Nawet nie byle kto, bo firma "Native Instruments" wystosowała oficjalną wiadomość w tej sprawie: Important Notes regarding iOS 7 compatibility with Native Instruments products.

#565 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 20 września 2013 - 16:27

Swoje pierwsze wrażenia już opisywałem w innym temacie. Dotyczą one iPhone 4 16GB: 1. Coś czego używam na codzień, natychmiastowa blokada ekranu kodem, przy przesuwaniu w celu odblokowania animacja wyraźnie skacze. 2. Efekt zoom'u przy otwieraniu i zamykaniu aplikacji klatkuje. Animacja wygląda prawidłowo przy jednym pasku ikonek na ekranie, przy większej liczbie płynność spada. 3. Aplikacja Powiadomienia potrafi chodzić jak muł. 4. Sławna zmiana tapety znana z iPada, tu nie jest aż tak tragicznie ale scroolowanie w poszukiwaniu budzi śmiech przez łzy. 5. Wysyłana wiadomość (piszę dziesiątki smsów dziennie) przy kliknięciu "wyślij" zamiast ładnie wypadać w chmurkę ( co pewnie było w zamiarze) potyka się i również klatkuje. 6. Przydałaby się możliwość wyboru koloru czcionki ekranu blokady, gdyż ustawiając jasne zdjęcie możemy zapomnieć o odczytaniu zasięgu czy poziomu baterii ( wystarczyło zdjęcie mojej ukochanej, za którą było chmurne niebo.) Plusy: Wygląd, przemyślanie systemu i jego ogólna konstrukcja jest zadowalająca, inna niż poprzedniego systemu ale nowości się nie boję, dopóki spełniają podstawowe wymagania szybkości i płynności o której w iPhone zawsze chodziło. iOS7 wgrywałem zarówno OTA jak i na czysto wyzerowany i postawiony 6.1.3 przez iTunes, za każdym razem błędy się pojawiały. Po przespaniu się z myślą, czy żyć i pracować na defacto becie iOS7.0 i poczekać do aktualizacji, czy wrócić na 6.1.3 dokonałem jedynego słusznego wyboru, downgrade, i oddech ulgi (dosłownie), telefon zaczął chodzić jak trzeba, a nie jak średniej klasy Android. Ktoś już tutaj o tym wspominał, więc mogę powtórzyć, ale jeśli ktokolwiek stara się wmówić reszcie, że iPhone 4 dźwiga iOS7 oraz jego animacje w obecnej wersji bez zająknięcia to mu po prostu nie wierzę i uważam, że lubi siać zamęt, ferment, i udowadniać nieprawdę dla zasady. Konkludując: Iphone 4 nie radzi sobie z iOS w wersji 7.0 . Niezbędne są poprawki optymalizacyjne. Pozdrawiam.

#566 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 września 2013 - 16:39

[ATTACH=CONFIG]17132[/ATTACH] U mnie kolor zegara i reszty dostosowuje się do koloru tła...

#567 Porsche

Porsche
  • 63 postów

Napisano 20 września 2013 - 16:47

Dałem jeszcze jedną szansę 7, ale tym razem zainstalowałem na czysto przez iTunes. Potem odtwarzanie danych też z iTunes i ku mojemu zaskoczeniu teraz system chodzi znacznie szybciej. Nie jest aż tak płynnie jak na 6, ale jest ok. Może z kolejnymi aktualizacjami poprawią jeszcze wydajność. Żeby nie było tak dobrze, to jest jeszcze dużo bugów...

Co masz na myśli "na czysto"? Bo liczę na poprawę (iPad 4), szczególnie, że niektórym działa idealnie.

Czy jeśli zarchiwizuję system (już po aktualizacji do 7), odtworzę i znowu wgram kopię zapasową to zadziała?

#568 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 20 września 2013 - 16:54

[ATTACH=CONFIG]17132[/ATTACH]
U mnie kolor zegara i reszty dostosowuje się do koloru tła...

Widocznie w czwórce nie załapała ta funkcja, bo miałem cały czas białe wskaźniki.

#569 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 20 września 2013 - 17:04

Da sie jakos wylaczyc to cholerne pseudo 3D dla tapety?

#570 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2013 - 17:04

Ja nawet mogę kopiować tekst w ustawieniach. :-) [ATTACH=CONFIG]17133[/ATTACH]

#571 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 20 września 2013 - 17:11

margiel, ustawienia -> ogólne -> dostępność -> reduce motion (nie pamiętam jak to po polskiemu było ;) ) Włącz i wszystko wróci do starej normy.

#572 kadilak

kadilak
  • 33 postów

Napisano 20 września 2013 - 17:25

Co masz na myśli "na czysto"? Bo liczę na poprawę (iPad 4), szczególnie, że niektórym działa idealnie.

Czy jeśli zarchiwizuję system (już po aktualizacji do 7), odtworzę i znowu wgram kopię zapasową to zadziała?

Dokładnie tak. Podłączyłem do iTunes, odtworzyłem, czyli całkowicie wymazałem wszystko z iPada. Potem iTunes sam ściąga 7 z serwerów i instaluje na czysto. Po instalacji odtworzyłem kopie swoich danych, która wcześniej zapisałem. U mnie różnica jest duża w porównaniu do normalnej aktualizacji na ipadzie z 6 na 7.

- - - Połączono posty - - -

U mnie to nie działa, czyli kolejny bug na mojej liście :)

#573 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 września 2013 - 17:36

Powielać waszych opinii nie będę bo z większością się zgadzam. Niektóre Bugiem faktycznie występują. Na szczęście spadku płynności w oprogramowaniu nie zauważyłem. Na obydwu iphone 5 wszystko działa jak marzenie. Na iPadzie 4 w zasadzie też narzekać nie mogę choć największy strzał w pysk pojawia się przy zmianie tapety. Na swoim iPadzie mini jeszcze nie instalowalem ios 7 i prawdę powiedziawszy mam pewne obiekcje. PS. Na pasku wysuwanym z dołu brakuje mi tylko szybkiego włączenia 3G. Być może kiedyś wpadną na ten pomysł. Nie zawsze mam włączony przesył danych z uwagi na szukaniu oszczędności na baterii. Szybkie włączenie 3G byłoby świetnym rozwiązaniem :) Pozdrawiam

#574 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 20 września 2013 - 17:59

Mam taką samą tapetę - jest chyba najlepsza dla iOS7! Wszystko wygląda super, ikonki,tekst itp.
Na razie jestem zadowolony, bateria wytrzymuje 1 dzień więc jest spoko, w użyciu - 7h 10min, w gotowości 20h,30 min.
Pewnie gdybym używał mniej to nawet 2 dni by wytrzymał ajfon, ale i tak jest nieźle. Na iOS6 miałem w użyciu ponad 8h ale teraz jest wiecej wodotrysków więc muszą swoje brać.
Błędów które by mnie denerwowały na razie nie zauwazyłem, moze dlatego ze robiłem instalacje na czysto przez iTunes (bez kopii zapasowej itp.). Czekamy na aktualizacje i mamy nadzieje ze bedzie tylko lepiej.

#575 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 20 września 2013 - 18:50

margiel, ustawienia -> ogólne -> dostępność -> reduce motion (nie pamiętam jak to po polskiemu było ;) ) Włącz i wszystko wróci do starej normy.

Dzieki wielkie. To ruchome tlo doprowadzalo mnie do szalu... Jego miejsce wylaczania jest w srednio intuicyjnym miejscu. Jakby to nie Apple wymyslilo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych