Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Nexus 7 2013 czy ipad mini?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 kondzio42

kondzio42
  • 120 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 08:38

Witam, Bije sie z myslami juz od ponad tygodnia i chcialbym prosic Was o pomoc. Sprzedalem swojego ipada 2 poniewaz chcialbym sie przerzucic na cos bardziej porecznego. No i teraz pytanie co wybrac? Tablet bede uzywal glownie do sieci spolecznosciowych, maila, internetu. Raczej nie gram w gry. Co polecacie w takim wypadku? Ogromnym plusem jest ekran w N7 ale jest mniejszy i jeszcze te przyciski ktore go "zmniejszaja".

#2 klnt

klnt
  • 2聽043 post贸w
  • Sk膮dOpole

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:00

Jak po艂o偶ysz obok siebie nexusa i ipada mini to ten drugi wygl膮da jakby mia艂 znacznie wi臋kszy i wygodniejszy wy艣wietlacz przy prawie takich samych wymiarach samego urz膮dzenia. Z tego te偶 powodu bez zastanowienia bra艂bym ipada mini.

#3 zakino

zakino

• 10聽510 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅/Inowroc艂aw

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:25

Nowy nexus jest fajny,ta艅szy ale mini i tak wygrywa.Je偶eli Ci si臋 nie spieszy to poczekaj jeszcze troch臋 z zakupem mini.

#4 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:33

Moim zdaniem tu nie ma co porownywac. Apple nie posiada w ofercie godnego rywala N7 2013.

#5 effe

effe
  • 6聽547 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:35

Zdecydowanie bra艂bym iPada mini, zw艂aszcza jak m贸wisz, 偶e mia艂e艣 iPada ju偶 wcze艣niej.

#6 klnt

klnt
  • 2聽043 post贸w
  • Sk膮dOpole

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:36

Og贸lnie pomimo du偶o lepszej rozdzielczo艣ci, Nexus 7 wydaje mi si臋 zbyt w膮ski do komfortowego przegl膮dania internetu. Proporcje ipada mini s膮 chyba wygodniejsze w u偶yciu, a je偶eli nie b臋dziesz traktowa艂 tabletu jako konsoli do gier (chocia偶 i tak mo偶na na nim spokojnie pogra膰) to ipad mini nada si臋 艣wietnie do Twoich zastosowa艅.

#7 JaN008

JaN008
  • 284 post贸w

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 09:51

Mia艂em mini dwukrotnie i przez brak retiny pozby艂em si臋 szybciej ni偶 kupi艂em. Najlepiej zobacz na 偶ywo jak wygl膮daj膮 strony na tych tabletach i zobacz czy ekran w mini Tobie opowiada.

#8 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:22

Z tych dw贸ch, 偶aden. Jak ju偶 poprzednicy wspominali, co z tego, 偶e nexus 7 2013 ma wysokie PPI, skoro u偶yteczny obszar roboczy w nim praktycznie nie istnieje, zw艂aszcza przy tych proporcjach. Obecny iPad mini ma za to stare bebechy i s艂abe PPI, cho膰 mimo to na 6.1.3. nadal dzia艂a bardzo sprawnie a i wielko艣膰 ekranu jest idealna, gdyby nie ta nieszcz臋sna rozdzielczo艣膰. U mnie iPad 3 poszed艂 do ludzi i czekam na mini 2 lub iPada 5 i mimo, 偶e czeka膰 mo偶na wiecznie to akurat teraz jest chyba najgorszy czas na nabywanie tabletu. Tym bardziej, 偶e pojawia艂y si臋 plotki o kolejnej konferencji Apple w przysz艂ym miesi膮cu.

#9 EMU

EMU
  • 2聽373 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dCupertino ;-)

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:26

iOS 7 r贸wnie偶 dzia艂a bez zarzutu na iPad mini.

#10 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:29

Moim zdaniem tu nie ma co porownywac. Apple nie posiada w ofercie godnego rywala N7 2013.

Masz racj臋.

Apple to waga ci臋偶ka, a jaki艣 tam Nexus to pi贸rkowa ;-)

ps. 偶art, nie spina膰 si臋, polu藕ni膰 gumk臋 w majtach.

#11 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:35

iOS 7 r贸wnie偶 dzia艂a bez zarzutu na iPad mini.

By膰 mo偶e, nie m贸wi臋, 偶e nie. Ostatnia beta, kt贸r膮 wrzuca艂em siostrze艅cowi na iPada mini to numer 5, szybko chcia艂 wr贸ci膰 do 6.1.3. Teraz czeka do 18 wrze艣nia.

#12 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:36

Mini we wrze艣niu bym nie kupowa艂, najlepiej poczeka膰 miesi膮c, g贸ra dwa b臋dzie konfa i nowe iPady.

#13 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:46

Og贸lnie pomimo du偶o lepszej rozdzielczo艣ci, Nexus 7 wydaje mi si臋 zbyt w膮ski do komfortowego przegl膮dania internetu. Proporcje ipada mini s膮 chyba wygodniejsze w u偶yciu, a je偶eli nie b臋dziesz traktowa艂 tabletu jako konsoli do gier (chocia偶 i tak mo偶na na nim spokojnie pogra膰) to ipad mini nada si臋 艣wietnie do Twoich zastosowa艅.

Mia艂em Mini i to nie jest to co iPad 4. Bardzo du偶o mu brakuje, mo偶e faktycznie nowy Mini b臋dzie lepszy.
Wracaj膮c do Nexusa, to w艂a艣nie jego proporcje s膮 idealne do pisania i ogl膮dania film贸w.
Mam go od roku.
Mini jest niepor臋czny, nieergonomiczny, wy艣lizguje si臋 z r膮k, w艂a艣ciwie trzeba zapomnie膰 o trzymaniu go jedn膮 r臋k膮.
Na Nexusie o wiele wygodniej i szybciej si臋 pisze i poprawia liter贸wki. Nexus mie艣ci si臋 idealnie do wewn臋trznej kieszeni marynarki. Nie mam jeszcze nowego, ale kolega applowiec z tego forum zapewni艂 mnie, 偶e jest jeszcze lepszy.

#14 RBB

RBB
  • 1聽371 post贸w

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 10:52

Mia艂em Mini i to nie jest to co iPad 4. Bardzo du偶o mu brakuje, mo偶e faktycznie nowy Mini b臋dzie lepszy.
Wracaj膮c do Nexusa, to w艂a艣nie jego proporcje s膮 idealne do pisania i ogl膮dania film贸w.
Mam go od roku.
Mini jest niepor臋czny, nieergonomiczny, wy艣lizguje si臋 z r膮k, w艂a艣ciwie trzeba zapomnie膰 o trzymaniu go jedn膮 r臋k膮.
Na Nexusie o wiele wygodniej i szybciej si臋 pisze i poprawia liter贸wki. Nexus mie艣ci si臋 idealnie do wewn臋trznej kieszeni marynarki. Nie mam jeszcze nowego, ale kolega applowiec z tego forum zapewni艂 mnie, 偶e jest jeszcze lepszy.

No tak, por臋czno艣膰. Id膮c tym tropem jeszcze lepiej u偶ywa膰 po prostu smartphone'a z androidem, b臋dzie jeszcze wygodniej a i do ka偶dej kieszeni wejdzie. Tylko jako tablet sprawdzi si臋 to do艣膰 kiepsko. Moim skromnym zdaniem absolutne minimum ekranu urz膮dzenia maj膮cego by膰 tabletem to w艂a艣nie wy艣wietlacz wielko艣ci i proporcji iPada mini a je艣li jeszcze dojdzie do tego retina wsparta rozs膮dn膮 moc膮 b臋dzie idea艂.

#15 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 11:58

No tak, por臋czno艣膰. Id膮c tym tropem jeszcze lepiej u偶ywa膰 po prostu smartphone'a z androidem, b臋dzie jeszcze wygodniej a i do ka偶dej kieszeni wejdzie. Tylko jako tablet sprawdzi si臋 to do艣膰 kiepsko. Moim skromnym zdaniem absolutne minimum ekranu urz膮dzenia maj膮cego by膰 tabletem to w艂a艣nie wy艣wietlacz wielko艣ci i proporcji iPada mini a je艣li jeszcze dojdzie do tego retina wsparta rozs膮dn膮 moc膮 b臋dzie idea艂.

W艂a艣nie rozmiary smartfona s膮 idealne do trzymania w d艂oni.
7" przy tych proporcjach wydaje si臋 najbardziej optymalne.
To trzeba samemu do艣wiadczy膰.
Mia艂em kilka r贸偶nych iPad贸w, kt贸re jednak nie by艂y tak ergonomiczne jak Nexus 7.
Oczywi艣cie komu艣 mo偶e pasowa膰 co艣 innego. Ale iPada Mini d艂ugo nie potrzymasz w jednej r臋ce.

#16 kondzio42

kondzio42
  • 120 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 11:59

Czekac to ja czekam, chce zakupic tablet moznaby powiedziec "przejsciowy" do czasu premiery mini z retina :) odpada czekanie bez tabletu, bo troszke juz sie uzaleznilem od tego urzadzenia :P i wykorzystuje go prawie codziennie, glownie poza domem i dlatego chce cos lzejszego. Widze ze opinie sa podzielone :P musze sie przejsc i zobaczyc nowego N7, mi tez sie wydaje ze jego powierzchnia uzytkowa jest troszke za mala ale ta rozdzielczosc... ;)

#17 Cintulek

Cintulek
  • 2聽128 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw, Poland

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 12:16

@Konradzie, pomimo tej powierzchni, kt贸ra mo偶e si臋 wydawa膰 ma艂a jego propocje s膮 idealne, sam u偶ywam Nexusa 7 wcze艣niejszej generacji i tymczasowo nie b臋d臋 go zamienia膰, dzia艂a 艣wietnie. Nie b臋d臋 tutaj na sucho por贸wnywa膰 komponent贸w w nim wykorzystanych (teraz, a偶 do ko艅ca mowa o najnowszym Nexusie), bo zostan臋 za to zlinczowany, lecz wspomn臋 o Androidzie w wersji 4.3 - jak wiesz, a mo偶e i nie wiesz seria Jelly Bean ma w systemie Project Butter, czyli p艂ynne przej艣cia pomi臋dzy oknami - dla tych, kt贸rzy m贸wi膮, 偶e ten偶e system si臋 zacina, przej艣cia w艂a艣nie nie s膮 p艂ynne, to niechaj zobaczy jak dzia艂a najnowsza ods艂ona na tym tablecie. Ja by艂em zdumiony. Ponadto ekran i jego rozdzielczo艣膰, przez co wi臋ksza g臋sto艣膰 pikseli m贸wi膮 same za siebie. Bateria wystarcza na d艂ugie u偶ytkowanie, nie pyta艂em si臋, ile dzia艂a N7 2013, ale m贸j wci膮偶 w ci膮g艂ym u偶ytkowaniu tzn. przegl膮danie WWW + WiFi oko艂o osiem, dziewi臋膰 godzin. Ponadto przemawia za nim bardzo niska waga, przy d艂u偶szym jego trzymaniu nie odczuwa艂em 偶adnego zm臋czenia, czy b贸lu, co innego z iPadem mini, kt贸ry jednak wa偶y wi臋cej. I wiadomo, mo偶liwo艣ci modyfikacji wygl膮du systemu, czy dodawaniu jakichkolwiek opcji... :) Podsumowuj膮c - bierz Nexusa.

#18 iFan2000

iFan2000
  • 331 post贸w
  • Sk膮dMa艂opolska

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 13:58

iPad Mini . Polecam .

#19 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 15:52

Nexus 7 (2013) jest mniej wiecej tak wydajny jak iPad 4. Polecam przekonac sie ogladajac ich porownanie w Gl Benchmark'u. iPad Mini to iPad 2, w tej chwili tablety w biedronce stoja z nim na rowni. Zaraz pojawia sie Ci co: nie graja, nie ogladaja, nie sluchaja i w ogole nie uzywaja dla ktorych iPad Mini jest wystarczajaco szybki. Wystarczy ze im sie spikselowane ikony na pulpicie wyswietla. Mysle, ze nie ma sensu brac pod uwage takich opinii.

#20 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 15:57

nexus przegrywa niestety proporcjami ekranu - jak szybki by nie by艂, ile ppi by nie mia艂 - jest za p艂aski w poziomie i za w膮ski w pionie... jak ka偶dy android - tablet dla maniak贸w avi z torrent贸w, czytanie nie jest przyjemno艣ci膮

#21 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 16:13

nexus przegrywa niestety proporcjami ekranu - jak szybki by nie by艂, ile ppi by nie mia艂 - jest za p艂aski w poziomie i za w膮ski w pionie...

To takie bezmy艣lne powtarzanie, jak kiedy艣 to, 偶e 3.5" smartfon jest wystarczaj膮cy.
Od roku codziennie to forum czytam na Nexusie i lepiej mi si臋 je czyta ni偶 na iPadzie mini czy czw贸rce.

#22 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 16:16

Nigdy bym nie oczekiwa艂, 偶e napisa艂by艣, 偶e czyta ci si臋 gorzej... ;)

#23 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 16:28

Nigdy bym nie oczekiwa艂, 偶e napisa艂by艣, 偶e czyta ci si臋 gorzej... ;)

Hehe...

#24 effe

effe
  • 6聽547 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 16:29

To takie bezmy艣lne powtarzanie, jak kiedy艣 to, 偶e 3.5" smartfon jest wystarczaj膮cy.

Dlaczego bezmy艣lne? Dla wielu ludzi 3.5'' jest wystarczaj膮c膮 przek膮tn膮, nawet dzisiaj po roku wypuszczenia iPhone'a 5 z 4'' wy艣wietlaczem.

Od roku codziennie to forum czytam na Nexusie i lepiej mi si臋 je czyta ni偶 na iPadzie mini czy czw贸rce.

A to oczywiste, dla Ciebie i kilku innych wszystko co od Apple jest gorsze od konkurencji :) To ju偶 wiemy:)

Ja czytam wieczorami to forum i nie tylko na iPadzie 4 i jako艣 dyskomfortu nie odczuwam.

#25 napata

napata
  • 81 post贸w

Napisano 15 wrze艣nia 2013 - 16:57

Jestem tu od kilku dni i te偶 wiem, 偶e kolega Iro to jaki艣 kosmita przys艂any na t臋 planet臋 Apple, 偶eby miesza膰. Jak kto woli - dywersant. A mo偶e mu si臋 偶贸艂膰 wyla艂a gdy mu si臋 popsu艂 jaki艣 maczek? Wsp贸艂czuj臋.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych