Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Raty dla studenta?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 23 października 2007 - 08:45

Sorki ale nie mam pojecia gdzie umiescic ten temat ;) dlatego umieszczam go tutaj. Może macie jakies informacje dotyczące zakupu Macbook-a na raty? Widzialem na stronie Appla warunki .. np 20 nie oprocentowanych rat +10% zniżki dla studenta. Tylko taki mam problem ze jak bym chcial wplacic powiedzmy 2000zl musze WERBALNIE powiedziec gdzie pracuje .. ile zarabiam jaka mam umowe itp .. problem tkwi w tym ze jako student dzienny (na 1 roku) nie za bardzo mam możliwość pracy. Pewnie dopiero na 2 będzie więcej czasu i możliwości. Wiecie może jak rozwiązać taki problem? Jest szansa że dostane taki kredyt?

#2 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2007 - 08:52

Nie ma szans. W takiej sytuacji musisz przyjsc z kims, kto posiada zdolnosc kredytowa - np. z rodzicem, ktory ma stala umowe o prace.

#3 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 października 2007 - 09:30

i tak wszystko jest weryfikowane przez bank, nawet raty bez zaswiadczenia o zarobkach przy wplacie 10% czy tam 20%

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 23 października 2007 - 10:01

Nie do końca pamiętam ale możliwe że jak wpłacisz ponad 60% to raty mogą być bez zaświadczeń.. Jednak najlepiej jest barać na kogoś kto ma stałą umowę- szybko i bez problemów- po dwudziestu minutach wychodzisz ze sprzętem a sad i tak daje ci znizke edukacyjna... bo bank i sklep to dwie osobne sprawy.

#5 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 października 2007 - 10:15

"Dokonując wstępnej wpłaty w wysokości 10% wartości sprzętu można uzyskać kredyt bez konieczności przedstawiania dokumentów poświadczających stały dochód." jak pisalem - i tak decyzja jest wydawana przez bank.

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 23 października 2007 - 10:39

"Dokonując wstępnej wpłaty w wysokości 10% wartości sprzętu można uzyskać kredyt bez konieczności przedstawiania dokumentów poświadczających stały dochód."

jak pisalem - i tak decyzja jest wydawana przez bank.

Faktycznie, na stronie apple jest jakaś wzmianka na ten temat... ciekaw jestem praktyki w tym temacie, ile wnioskow bez zaswiadczen rozpatrywana jest pozytywnie.

#7 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 23 października 2007 - 12:19

Można uzyskać =/= uzyskasz. niestety.

#8 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 23 października 2007 - 12:20

"Dokonując wstępnej wpłaty w wysokości 10% wartości sprzętu można uzyskać kredyt bez konieczności przedstawiania dokumentów poświadczających stały dochód."

jak pisalem - i tak decyzja jest wydawana przez bank.

No właśnie ja też planuję kupić MacBook'a w taki sposób i zastanawiam się, w jaki sposób oni to weryfikują... Nie jest tak, że sprawdzają np. w Krajowym Rejestrze Dłużników czy już gdzieś nie mamy pleców i jesteśmy wypłacalni? Tak czy tak, za niedługo sam się o tym przekonam... :)

#9 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2007 - 12:38

Jejku, pisze o tym n-ty raz ;) Otoz: SAD nie weryfikuje danych, robi to bank, HSBC Beneficial. Gdzie oni to sprawdzaja - tego nie wiadomo, sa to wewnetrzne procedury banku. Dlatego tez, jesli wplacisz 10% wartosci i podasz jakies bzdurne dane o zatrudnieniu, kredytu pewnie nie dostaniesz, bo nie przejdziesz pozytywnie weryfikacji. W tym wypadku, nie ma znaczenia czy przedstawiasz dokumenty, czy skladasz ustna deklaracje - bank tego nie rozroznia, a iSpot nie przekazuje tej informacji w procesie skladania wniosku, wiec sa to rownowazne informacje z punktu widzenia udzielajacego kredytu. Takze jesli jestes wiarygodny kredytowo, nie ma tutaj znaczenia, czy przybiegniesz z papierami z pracy, czy zdeklarujesz wszystkie niezbedne dane. Musisz miec jednak jakis staly dochod - to logiczne, zadna szanujaca sie instytucja finansowa nie zafunduje Ci komputera na "slowo honoru", jesli sie okazuje, ze nie masz dochodu, mieszkasz z rodzicami i nawet nie placisz sam za telefon. Najlepiej odpowiedziec sobie na pytanie, czy sam sobie dalbys kredyt, bedac na miejscu banku? ;) Jesli macie jeszcze jakies watpliwosci, postaram sie je rozwiac.

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 23 października 2007 - 12:53

Banki wymieniają się informacja mi temat twoich kont, kredytów itp- może dojść do sytuacji że wiedzą o niezapłaconej komórce. Skąd są te dane? Z jakiegoś "układu" ale są- widzialem jak w iSpot dość znanej medialnej osobie odmówiono MBP na raty z powodu zaległści w Erze. Na weryfikacje składa się również wiek "pokrzywdzonego", wielkość wpłaty jakiej zamierza dokonać- jak pisałem kiedy kupowałem aparat bank postawił warunki: 10% wpłaty i wszystkie papierki- zaświadczenia zus, wykaz z książki przychodów- weryfikują ile firma ma źródeł dochodu bo jego wysokość ma tu drugorzędne znaczenie, wyciąg z pitu rocznego itp.... 60% wpis do ewidencji i aparat za 15 000 mogę zabrać do domu. - oraz inne takie tam- komórkę okazując zaświadczenie z uczli student może dostać bez zaświadczenia o pracy z kredytem gorzej. Mój brat zamierza spróbować jakoś niedługo wziąć MB w tym systemie najpierw spróbuje bez mamy- opowiem jak mu poszło.

#11 bart240

bart240
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2007 - 13:30

Informacje o zadłużeniach , kredytach , kontach itp. nie sa z jakiegoś "układu" tylko z Biura informacji Kredytowej (BIK). Znajduje sie tam wszystko na temat kredytów jakie zaciagnałes oraz np. informacje o tym czy systematycznie spłacałeś. Jeżeli nasza historia kredytowa jest "z przygodami" bedzie to odnotowane w BIK. Wtedy wziecie czegokolwiek na raty bedzie utrudnione a moze nawet niemozliwe. I niestety nie pomoga wtedy nawet najwieksze zarobki, umowy na czas nieokreslony i duży staz pracy. Dla banku wtedy najczesciej bedziemy klientem niewiarygodnym a w niektorych przypadkach niewyplacalnym. Ale jest swiatelko w tunelu :D Z BIK-u wykreślaja po 2 latach chyba. Nie jestem pewny ale po ilus napewno wykreślaja :D:D Dla pewnosci sami mozemy 2 razy do roku pojsc do BIK-u i poprosic o wydruk na nasz temat. Jezeli ktos nie jest pewny swojej wiarygodnosci dla spokoju ducha powinien sobie taki wydruk popbrac zeby potem rozczarowania nie bylo :D:D

#12 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2007 - 13:38

HSBC sprawdza tylko stan w BIKu. Jeśli jesteś studentem, nigdy niczego nie brałeś na kredyt to nawet gdybyś jakieś zarobki zadeklarował to z racji młodego wieku i braku historii kredytowej HSBC odrzuci twój wniosek. Niestety masz na to 99% szans. Swego czasu (jeszcze jako student) tylko dzięki poręczeniu Pani Emilii Lewińskiej z iSpotu na Polnej udało mi się takie raty w HSBC dostać - młody wiek i brak historii był tu kwestią zaporową (dodam, że wtedy pracowałem już, więc miałem wszelkie inne dokumenty potwierdzające moją zdolność kredytową). Dodatkowo dodam, że formalnie skorzystanie z systemu ratalnego wyklucza możliwość skorzystania z 10% zniżki dla studenta. Przynajmniej tak było gdy ja byłem jeszcze studentem. Wynika to z tego, że przy ratach 0% w Beneficial Kredyt to SAD tak naprawdę pokrywa z kieszeni to co bank musi zarobić. I to jest rabat, który promocyjnie udziela klientowi. Raczej nie dorzuci kolejnych 10% z racji tego, że jesteś studentem (no chyba, że uda ci się przekonać sprzedawcę w iSpocie - czego oczywiście życzę). Pozdrawiam!

#13 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 23 października 2007 - 13:44

HSBC sprawdza tylko stan w BIKu. Jeśli jesteś studentem, nigdy niczego nie brałeś na kredyt to nawet gdybyś jakieś zarobki zadeklarował to z racji młodego wieku i braku historii kredytowej HSBC odrzuci twój wniosek. Niestety masz na to 99% szans. Swego czasu (jeszcze jako student) tylko dzięki poręczeniu Pani Emilii Lewińskiej z iSpotu na Polnej udało mi się takie raty w HSBC dostać - młody wiek i brak historii był tu kwestią zaporową (dodam, że wtedy pracowałem już, więc miałem wszelkie inne dokumenty potwierdzające moją zdolność kredytową).

Dodatkowo dodam, że formalnie skorzystanie z systemu ratalnego wyklucza możliwość skorzystania z 10% zniżki dla studenta. Przynajmniej tak było gdy ja byłem jeszcze studentem. Wynika to z tego, że przy ratach 0% w Beneficial Kredyt to SAD tak naprawdę pokrywa z kieszeni to co bank musi zarobić. I to jest rabat, który promocyjnie udziela klientowi. Raczej nie dorzuci kolejnych 10% z racji tego, że jesteś studentem (no chyba, że uda ci się przekonać sprzedawcę w iSpocie - czego oczywiście życzę).

Pozdrawiam!

kiedy kupowałem MBP o ile pamiętam nie było by problemu wziąć komputer na raty i dostać zniżkę edukacyjną- nie dość tego nie było problemu dostać kredyt na osobe tzecią a zniżkę na siebie.- ale mogę źle pamiętać.

#14 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2007 - 13:53

JSG - dobrze pamietasz. Nie ma z tym problemow.

#15 k.rosinski

k.rosinski
  • 174 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2007 - 14:05

Nie napisałem, że się nie da ;) Napisałem, że formalnie promocje te wykluczają się wzajemnie ;)

#16 mirrr

mirrr
  • 127 postów
  • SkądWodzisław Śl

Napisano 23 października 2007 - 14:55

Nie chcę Cię zniechęcać, ale ja brałem w Cortlandzie (w iSpotach też pytałem) i w czerwcu nie bylo możliwości łączenia rat 0% ze zniżką edukacyjną. Albo, albo! Ale może się to zmieniło. Wtedy były raty Beneficial i polegały na tym, że biorę sprzęt na 10 miesięcy spłącam sobie po 200 zł na miesiąc ale w ostatnim miesiącu muszę spłacić całość - bez odsetek. Poza tym miałem niezłe przekopy z zaświadczeniem o dochodach - gdzieś zapodziali w sklepei i bank nic nie wiedział o tym :) sam się*upomniałem, bo nie przyszła żadna umowa. Pozdrawiam

#17 ArturM

ArturM
  • 317 postów
  • SkądDublin, IE

Napisano 23 października 2007 - 18:20

Ok zasięgnąłem informacji w iSpot. Będąc studentem tak czy siak z ratami czy bez jest 10% zniżki. Nie mając dochodów nie ma kredytu. Trzeba mieć stała umowę o prace. Niestety .. trzeba będzie wyprosić od rodziców by wzięli kredyt na siebie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

#18 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 postów
  • SkądPuławy

Napisano 23 października 2007 - 19:25

a ja wzialem na raty 0%, wplacilem 1500zl a reszte na 10 rat. znizka studencka mnie obowiazywala wiec skozystalem. fakt, jestem zatrudniony od kwietnia 2007 na czas okreslony do konca marca ale po konsultacji z kadrowa wybralem opcje zatrudniony na czas nieokreslony bo to i tak bez znaczenia gdyz czlowiek zatrudniony na czas nieokreslony moze w kazdej chwili przestac pracowac. wystarczylo tez ze zarabiam 1200zl netto no i niemam kredytow + niemam dzieci na utrzymaniu oraz mieszkam z rodzicami. takze mi sie udalo. ale ty jak studiujesz dziennie to nieda rady. musisz byc minimum 3 miesiace zatrudniony na umowe o prace, taka odpowiedz dostalem z banku Beneficial Kredyt ktory daje raty w iSpotach. pozostaje Ci namowic rodzicow.

#19 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2007 - 19:43

Akurat stale zatrudnienie jest niekonieczne (choc BARDZO pomocne). Pamietam, ze raz kredyt zostal przyznany, mimo ze kupujacy byl freelancerem bez konkretnego pracodawcy. W tamtym wypadku, gore wziela pewnie wiarygodna historia kredytowa, badz inne czynniki, ktore bank uznal za wystarczajace.

#20 olczyna

olczyna
  • 5 postów

Napisano 28 października 2007 - 15:09

Jezeli zarabiasz,niewazne czy masz umowe o prace czy umowe o dzielo/zlecenie i wyplata przychodzi Ci na konto , mozesz wziasc kredyt we wlasnym banku (biora pod uwage od 3 - 6 ostatnich wplat ) ;) Co do rat w Beneficial Bank, niestety duzy odsetek studentów odrzucany jest przez wiek, nawet jak solidnie sie zarabia :/

#21 icdark

icdark
  • 1 postów

Napisano 30 października 2007 - 20:20

Niestety to prawda. Dzisiaj sie o tym przekonalem. Mam 23 lata i pracuje od 1,5 roku. Dobrze zarabiam i odrzucono moj wniosek o kredyt na mbp w ciagu 5 sekund od wyslania. Sprawdzenie w BIKu zajelo by wiecej czasu - odpowiedz do 15 min. "Wewnetrzne procedury banku" - ot co uslyszalem. Nie wiem czy przypadkiem nie mozna dodac zyrantow. Nie chce wciagac nikogo w moje sprawy kredytowe.

#22 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 października 2007 - 20:41

Niestety to prawda. Dzisiaj sie o tym przekonalem. Mam 23 lata i pracuje od 1,5 roku. Dobrze zarabiam i odrzucono moj wniosek o kredyt na mbp w ciagu 5 sekund od wyslania. Sprawdzenie w BIKu zajelo by wiecej czasu - odpowiedz do 15 min. "Wewnetrzne procedury banku" - ot co uslyszalem. Nie wiem czy przypadkiem nie mozna dodac zyrantow. Nie chce wciagac nikogo w moje sprawy kredytowe.

A ja różnie się od ciebie jedynie własną działalnością gospodarczą, po 20min wyszedłem z iSpot z MBP i iPodem wideo- łącznie 8000zł kredytu...

#23 nutrias

nutrias
  • 2 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 21:47

A ja mam takie pytanie, czy te raty 0% to naprawdę są raty 0%? Czy nie posiadają żadnych ukrytych kosztów?

#24 Marcin82

Marcin82
  • 18 postów
  • SkądGłogów

Napisano 06 stycznia 2008 - 21:52

Raty rzeczywiście są na 0%, kupowałem w grudniu i przelicznik był bardzo prosty kwota kredytu dzielona na ilość rat, oczywiście można ubezpieczyć kredyt ale nie jest to obowiązkowe.

#25 io7

io7
  • 22 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 stycznia 2008 - 15:40

a ja niestety ale sie nie doczytalem tego co chcialem z tego watku bo jest tu troche sprzecznych informacji. w cortland mi powiedzieli ze znizki studenckiej nie lacza z ratami 0% a z koleji w iSpocie byli wrecz zdziwieni moim pytaniem gdyz oczywiscie ze mozna te dwie sprawy polaczyc, jak to wkoncu jest? a po drugie ktos juz wspomnial o tym w tym watku ale czy to faktycznie prawda ze moge miec znizke studencka na siebie i kredyt na rodzicow?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych