Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ile trzymają wam baterie (iPod Classic)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#51 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:42

mi tam dość długo trzyma z 20 h słuchania muzyki lub z 4,5 h oglągania teledysków, wkaźbądzrazie bez problemu odsluchuje na jednym naładowaniu 16 nowych podcastów

#52 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 03 grudnia 2007 - 17:30

A wymieniają baterię w serwisie jeżeli nie ma się gwarancji ?

#53 seba22

seba22
  • 421 postów
  • SkądKensington Beach

Napisano 03 grudnia 2007 - 18:13

A wymieniają baterię w serwisie jeżeli nie ma się gwarancji ?

Oczywiście, ale jest to bardzo kosztowna operacja :wink: Lepiej zrobić to samemu :-P

#54 Australian Magic

Australian Magic
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 03 grudnia 2007 - 18:37

No ale oni to robią za darmo ponoć, bo ktoś tak napisał wcześniej już :P

#55 >>KtOś<<

>>KtOś<<
  • 1 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 20:15

Mój z 6-8h ale sie tym sie przejmuje, bo tak mało go co uzywam a jak gdzies wyjeżdżam to zawsze biore go ze soba i zawsze mam dojscie do pradu :D

.> PoZdRo <.

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 22:18 ----
Własnie miałbym pytanie do was, wiem ze to niema byc w tym poscie ale chyba nic sie niestanie. No wiec tak czemu np jak pisze w poscie niewidac mi zdjecia ?? Moze ktos mi powiedziec ??

Dzieki z góry :D
.> PoZdRo <.

#56 gavron01

gavron01
  • 213 postów

Napisano 03 grudnia 2007 - 21:20

Tylko że od tego się szybciej bateria zużywa IMO. Jeśli jestem w błędzie to niech mnie ktoś wyprowadzi.

Sam się nad tym sporo zastanawiałem, bo kiedyś wyczytałem w super gazetce o iPodach [gdzie były takie różne tricki & tipy], że iPod ma taką baterię budowaną, co to dobrze ją ładować często niż czekać do oporu aż się wyładuje.
Ktoś mi może pogłębić wiedzę w tym temacie? Szukałem na stronie apple'a, a tam mnie życzliwie poinformowano, że żeby doładować iPoda, należy wpiąć go do portu usb...

#57 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 grudnia 2007 - 00:01

baterie z ipodow (iphone to nie ipod) nie lubia byc rozladowywane do absolutnego zera. nie to zeby to jakos drastycznie wplywalo na ich zywotnosc ale lepiej przy tych 10%. podladowac ipoda.
troche wiecej inforamcji jest w artykule z mojej sygnatury.
http://www.apple.pl/...ries/index.html
szczegolnie wazny jest wykres ladowania "po kawalku" swiadczacy o tym, ze doladowywanie baterii w dowolnym momencie nie skraca jej zywotnosci.

#58 zwirek

zwirek
  • 74 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:13

tak jak pisałem wcześniej - u mnie nie ma żadnych problemów z baterią w ipod classic 80gb. iPod trzyma ok. 20 i więcej godzin sluchania mp3 (raz zrobiłem test z odtwarzaniem muzyki non-stop i wyszło grubo ponad 20h), odtwarzanie video tez chyba dociaga do 4-5h, ale tego nie sprawdzalem. mam ipoda sformatowanego pod windowsem (chociaz synchronizuje go glownie z imakiem), bo czesto przenosze jakies wieksze ilosci danych pomiedzy makiem a laptopem hp. moze to jest rozwiazanie problemu niektorych osob?

#59 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 04 grudnia 2007 - 19:39

Mój z 6-8h ale sie tym sie przejmuje, bo tak mało go co uzywam a jak gdzies wyjeżdżam to zawsze biore go ze soba i zawsze mam dojscie do pradu :D

.> PoZdRo <.

---- Dodano 03-12-2007 o godzinie 22:18 ----
Własnie miałbym pytanie do was, wiem ze to niema byc w tym poscie ale chyba nic sie niestanie. No wiec tak czemu np jak pisze w poscie niewidac mi zdjecia ?? Moze ktos mi powiedziec ??

Dzieki z góry :D
.> PoZdRo <.

Bo trzeba najpierw dodać Avatar, to nei to samo co zdjęcie.

#60 szturm

szturm
  • 156 postów

Napisano 04 grudnia 2007 - 21:50

@ admkryn - mu chyba chodziło o wklejanie zdjęć jako zdjęć. nie ava przy sygnaturce, tylko wklejonego zdjęcia. Ale to nie wiem jak on je wkleja.

#61 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 06 grudnia 2007 - 18:55

A widzisz tą ikonkę z krajobrazem nad okienkiem pisania postu? Jak na nią klikniesz, to wtedy tam wklej adres obrazka.

#62 Max915

Max915
  • 121 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 13:22

ja mam inne pytanie dotyczące baterii w iPODzie Classic 80 GB. Ile Wam się średnio ładuje iPOD. Ja się zdziwiłem kiedy po podłączeniu do komputera całkowicie rozładowanego iPODa wbrew zapewnieniom producenta (4 godziny pełne ładowanie) mój iPOD był w pełni naładowany (ikona z włyczką) była narysowana po 2,5 - 3 godzinach?? Dodam że iPOD jest stosunkowo nowy (kupiony 3 tygodnie temu, posiada wersję 1.1.1) Co do żywotności postaram się sprawdzić

#63 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 16:09

Classic trzymal mi ponad 20 godzin sluchania prawie na maksa, z EQ, wyswietlaczem na maksa i innymi pierdolami, a ladowal sie na ladowarce troszke ponad godzine, na komputerze troche dluzej, nie wiem, nie pamietam ;)

#64 Myszonka

Myszonka
  • 64 postów
  • SkądSiemianowice Śląskie

Napisano 13 lutego 2008 - 18:23

słuchajcie a tak a propos baterii to mam 2 pytanka: -ile kosztuje wymiana baterii w serwisie jak to wygląda i ile kosztuje? -jakie jest ryzyko że wymieniając baterię sama cos zepsuję?

#65 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 13 lutego 2008 - 18:57

Ad. 1 - około 200 zł Ad. 2 - Zależy, czy kiedyś bawiłaś się z tego typu rzeczami.

#66 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lutego 2008 - 19:19

ponad 200zl. jak nie masz dwoch lewych rak to male, ale jakis czas temu wpadlem na pomysl, ze przeciez podobne operacje wykonuja zegarmistrzowie (wymian baterii w zegarkach itp) i mozna by u nich sprobowac. za pare(nascie) zlotych by to mogli zrobic.

#67 Myszonka

Myszonka
  • 64 postów
  • SkądSiemianowice Śląskie

Napisano 13 lutego 2008 - 21:02

Migrena - dobry pomysł.... spróbuję udac sie do zegarmistrza jak tylko znajdę baterię -.-' a jest możliwość zeby taki zegarmiszczu zepsuł iPoda?

#68 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 22:01

Co do tematu. Ajpłot swiezo wyjety z pudla, dwie godziny do kompa podpiety (yh te wolne transfery, zeby tyle czasu zgrywac 50 gigsow?). Podswietlenie na maksa, EQ, siedzi w doku dziad. Po przesluchanej plytce St. Germain "Tourist" w aiffie wskazowka nie drgnela. Teraz jest mniej wiecej 1/3 Pulse zripowanego do mp4 30fps,VGA, 2,5mbps i audio aac 320kbps i wskaznik baterii ruszyl sie do mniej wiecej 3/4 ;P

#69 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 lutego 2008 - 22:21

Bo, jak apple mówiło to taki niedokładny i ogólnikowy wskaźnik ;) Przydałoby się w iPoo takie cuś żeby można było dokładnie zmierzyć stan baterii.

#70 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 23:55

Niesamowite :o Przelecialo cale Pulse, wlaczylem losowe odtwarzanie, czterdziesty kawalek juz leci a skurczybyk ma jakies 40% baterii. Jeno, respekt ;)

#71 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 lutego 2008 - 19:07

ano, wydanny jest ten dekoder wideo w ipodach. szkoda ze nie zwiekszyli w takim razie dostepnych opcji przy kompresji i rozdzielczosci (wyjscie tv). no, zegarmistrz moze zepsuc tak samo jak ty.

#72 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 19:18

dzisiaj drugi dzien katuje ajpoda - gra juz szosta godzine w doku i nadal 70% baterii :E Masakra, pomyslec ze moje 4G od dwoch godzin by krzyczalo jesc ;P

#73 koras

koras
  • 4 postów

Napisano 20 maja 2009 - 23:01

Muszę powiedzieć, że mam dość świeżego iPoda Classic 120GB (kilkanaście dni ma). Muzyki słucham praktycznie tylko i wyłącznie w ALAC, od czasu do czasu mp3, czasem jakiś videocast włączę. Po 9 godzinach słuchania bateria jest pełna w 60%. 2.5 godziny video rozładowują ją w podobnym stopniu. Obiecywane przez Apple 36 godzin to większy lub mniejszy mit, ale myślę, że 20 godzin iPod pociągnie spokojnie, przy intensywniejszym słuchaniu muzyki i podświetlaniu od czasu do czasu wyświetlacza. Co do "trybu dysku twardego" to żadnych różnic nie zauważyłem. Chyba zwykłe placebo kolega z forum miał :)

#74 magellan

magellan
  • 42 postów
  • SkądLund, SE

Napisano 21 maja 2009 - 21:16

Witam, iPoda classic 120GB urzytkuje od grudnia. Oto moje spostrzezenia oparte o uzytkowanie oraz dane z instrukcji tego (jak i mojego poprzedniego) urzadzenia. Od czego zalezy dlugosc dzialania na baterii: - sposobu uzytkowania (muzyka, filmy, zdjecia) - ustawien (jasnosc, czas do wygaszenia ekranu) - formatow plików i zastosowanych kodekow oraz stopnia kompresji. - temperatury otoczenia. [mozliwe ze cos jeszcze pominalem] Dane w instrukcji podane sa dla jakis kontrektych warunkow formatow plikow itp. Moje doswiadczenie jest nastepujace: [odniose sie tylko do muzyki (mp3) bo nie korzystam puki co z innych dobrodziejstw iPoda] - zima podczas pracy w kieszeni kurtki bateria dosc szybko "ucieka" - niemniej wystarczy ze urzadzenie odpocznie w temp pokojowej i poziom naladowania jest wiekszy anizeli byl po powrtocie z zimowego spaceru. - praca ciagla w trybie normalnego odtwarzania - dosc czeste uzywanie przycisku pauza przelaczanie miedzy albumami - nie udalo mi sie wyczerpac baterii w jednej sesji (okolo 10h) w sumie wystarczyla na ponad 30. - praca ciagla z wlaczonym trybem shuffle tutaj po mniej niz 10h poziom baterii spadl do czerwonej kreski. jest to dosc oczywiste bo w tym trybie dysk jest czesciej przeszukiwany. - odtwarzanie muzyki i granie w dolaczona do ipoda gierke po godzinie znaczny - mniej wiecej 20% - spadek poziomu naladowania baterii. Tak wiec w porownaniu do mojego poprzedniego juz prawie 3 letniego grajka Sony NW-HD3 i pod wypada lepiej. [Nie zeby zaraz rzucal na kolana ale lepiej] Przy moim dosc intensywnym sluchaniu muzyki - podroz do i z pracy a takze o ile tylko moge to w pracy, dlugosc czasu pracy na jednym ladowaniu okreslam jako dobra plus (ta ocena tylko dla tego ze zawsze moze byc lepiej ;) )

#75 Kiciok

Kiciok
  • 27 postów

Napisano 23 maja 2009 - 15:58

Chciałbym zadać pytanie: Czy pliki .mp3 powodują "zżeranie" baterii? Zacząłem się zastanawiać, bo gdy wgrałam sobie .mp4 wskażnik pamięci się nie zmienił. Może lepiej żeby wszystko w iPodzie było w aac?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych