Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5S i 5C - dyskusja

• Please log in to reply
253 replies to this topic

#151 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 September 2013 - 09:18

A ktoś zna już ceny nowych iphonów w PL ?

Pewnie Apple zna. Możesz też wróżki zapytać. Ceny będą znane po premierze u nas, nie wcześniej.

Ja się zastanawiam nad kupieniem w USA 5S, bo....100$ różnicy i mieć plastik to chyba nie warto ;)

Spoko, pamiętaj tylko, że nie będziesz miał gwarancji na taki telefon.

#152 hoogs

hoogs
  • 132 posts

Posted 12 September 2013 - 09:35

Najlepiej zaczekać kilka dni, aż sępy się wyszaleją, po czym kulturalnie wejść do sklepu i kupić telefon. Przy okazji można mieć satysfakcję, że nie było się członkiem stada małp, które, aby mieć kawałek aluminium 2 sekundy wcześniej, niż inni, sprzedałoby własną matkę :)

Dokładnie, tylko myślę ile dni bym musiał poczekać, żeby było już wmiare spokojnie i dobrze z dostępnością.
Poniedziałek to jeszcze zbyt wcześnie?

#153 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 12 September 2013 - 09:36

Mam ciekawą historię na temat kupna i sprzedaży iPhona 5S, jestem ciekaw co o tym sądzicie? Mojego znajomego znajomy wystawił na allegro iPhone 5S 16GB za 3750 zł, twierdzi że będzie miał pierwszy w Polsce (kto pojedzie do Niemiec, będzie miał tego samego dnia, jak widać po ofertach na allgro). Owszem, jedzie do Drezna lub Berlina i teraz zaczyna się najlepsze, koledze wciska że kupuje 30 sztuk po cenie 2300-2400 zł :) Tylko ciekawe jak, przecież jest limit na osobę 2 sztuki, no i cena to 699 euro.

#154 wislak23

wislak23
  • 19 posts

Posted 12 September 2013 - 09:42

Trzeba zorganizować wspólny wyjazd do Drezna :P

#155 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 12 September 2013 - 09:46

Pewnie Apple zna. Możesz też wróżki zapytać. Ceny będą znane po premierze u nas, nie wcześniej.

Spoko, pamiętaj tylko, że nie będziesz miał gwarancji na taki telefon.

Dlaczego nie będe miał gwarancji?
Owszem w Polsce nie, ale zabierając go do USA będzie ;]

#156 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 12 September 2013 - 12:47

Znalazłem teoretyczną specyfikacje Apple A7:

Apple A7 APL0698 (S5L8960X) Multi-core Application Processor Datasheet | CPUlist | PDAdb.net

Aczkolwiek, mam wątpliwości co do GPU ponieważ PowerVR SGX554 nie obsługuje Open GL ES 3.0. Natomiast reszta wydaje się całkiem realna. Rdzenie 2, ale taktowanie gdzieś między 1.5 a 17GHz, ponieważ różne informacje znajduje.

A tu wydajność nowego GPU w praktyce:

Apple iPhone 5s GPU tested, twice as fast as the iPhone 5 unit - GSMArena.com news

Benchmark nie wykorzystuje Open GL ES 3.0, wiec wynik może ulec jeszcze zmianie.

#157 hoogs

hoogs
  • 132 posts

Posted 12 September 2013 - 12:53

większe szanse na dostępność są w Berlinie czy Dreznie? :)

#158 kobus

kobus
  • 787 posts
  • SkądKoźmin Wlkp.

Posted 12 September 2013 - 14:35

Znalazłem teoretyczną specyfikacje Apple A7:

Apple A7 APL0698 (S5L8960X) Multi-core Application Processor Datasheet | CPUlist | PDAdb.net

Aczkolwiek, mam wątpliwości co do GPU ponieważ PowerVR SGX554 nie obsługuje Open GL ES 3.0. Natomiast reszta wydaje się całkiem realna. Rdzenie 2, ale taktowanie gdzieś między 1.5 a 17GHz, ponieważ różne informacje znajduje.

A tu wydajność nowego GPU w praktyce:

Apple iPhone 5s GPU tested, twice as fast as the iPhone 5 unit - GSMArena.com news

Benchmark nie wykorzystuje Open GL ES 3.0, wiec wynik może ulec jeszcze zmianie.

Open GL ES 3.0 iphone 5S posiada

#159 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 13 September 2013 - 12:24

Z tej specyfikacji wynika, że ma 1GB ramu. Nie mogli już przyszłościowo dać 2GB? Szkoda też, że cały przedni panel nie jest z szafiowego szkła. Wiem, że jest dużo droższe, ale jak już mamy dwa modele to 5S powinien być z 300zł droższy niż teraz, ale mieć taki ekran. Mam od 3lat zegarek z takim szkielkiem - wielokrotnie spadał, uderzał w metalowe klamki i najmniejszej rysy pod światło. Żadnych folii, etui na telefonie. Tylko diamentów trzeba unikać. :P

#160 hoogs

hoogs
  • 132 posts

Posted 13 September 2013 - 12:33

Dzwoniłem do Apple Store w Berlinie i poinformowali mnie, że otwierają w dniu premiery o godzinie 10. Wszędzie jest napisane na stronach apple, że od 8, więc jak wkońcu?

#161 leeby

leeby
  • 40 posts
  • SkądSiedlce

Posted 13 September 2013 - 14:51

Jeżeli premiera w Polsce odbędzie się 27 a preorder złoże kilka dni wcześniej, to najwcześniej kurier przywiezie mi go kiedy?

#162 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 September 2013 - 18:06

Open GL ES 3.0 iphone 5S posiada

A czy z mojej wypowiedzi wynika inaczej?

#163 Porsche

Porsche
  • 63 posts

Posted 13 September 2013 - 18:12

Wydaje mi się, że stylistyka i cała ideologia iPhona 5C jest nawiązaniem do historii marki. Kolorki jak w iMacu z 1998r. A to, że ma trafić do większej grupy osób przeświecało także projektowaniu najstarszych Maców.

#164 rafir93

rafir93
  • 7 posts

Posted 13 September 2013 - 20:49

Mam pytanie, ponieważ przed zakupem iPada 4 naczytałem się na forum , żeby zaraz po zakupie sprawdzić czy nie ma zarysowań , pęknięć i czy matryca jest w porządku ( bo często się zdarzały wadliwe egzemplarze) . I tutaj moje pytanie do posiadaczy iP5 jak to wyglądało w przypadku tego modelu , czy też muszę uważać przy zakupie . Jeśli tak , to jak wygląda kwestia wymiany w jakiś Saturnie czy iSpocie w momencie kiedy zobaczę, że aluminium jest "nadgryzione" ??

#165 napata

napata
  • 81 posts

Posted 13 September 2013 - 21:27

Jak nadgryzione to nie jedz, niech zje do końca ten, który zaczął

#166 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 September 2013 - 05:55

Mam pytanie, ponieważ przed zakupem iPada 4 naczytałem się na forum , żeby zaraz po zakupie sprawdzić czy nie ma zarysowań , pęknięć i czy matryca jest w porządku ( bo często się zdarzały wadliwe egzemplarze) . I tutaj moje pytanie do posiadaczy iP5 jak to wyglądało w przypadku tego modelu , czy też muszę uważać przy zakupie . Jeśli tak , to jak wygląda kwestia wymiany w jakiś Saturnie czy iSpocie w momencie kiedy zobaczę, że aluminium jest "nadgryzione" ??

Sprawdź też czy rdzy nie ma.

#167 pendolino

pendolino
  • 373 posts

Posted 14 September 2013 - 08:45

Ktoś wybiera się do Drezna na premierę? Rozważam taki wariant. Czytałem, że rok temu był sajgon. Z drugiej strony dobry policzek, że do końca roku nowe 5S będą dostępne w pozostałych krajach. Ciekawe ile przyjdzie nam poczekać na PL premierę?

#168 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 14 September 2013 - 09:18

Gdzieś ok. 3 tygodnie po 20.09. Info z T-Mobile.

#169 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 September 2013 - 10:14

W zeszłym roku iPhone 5 był dostępny w Polsce tydzień po światowej premierze, więc w tym roku powinno być podobnie. Osobiście chyba odpuszczam sobie iPhone'a 5s, jak dla mnie nie wnosi nic ciekawego. Oczywiście jeśli chodzi o dane techniczne na papierze. Jak wezmę go do ręki i pobawię się trochę to wtedy będę miał już szerszą wiedzę na ten temat i zdecyduję czy brać czy nie.

#170 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 14 September 2013 - 15:35

Telefony kupione w niemieckim apple store będą miały gwarancje w pl?

#171 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 14 September 2013 - 16:29

Tak

#172 miki4g

miki4g
  • 150 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 September 2013 - 16:34

Ja jakbym jechał po iPhona 5c/5s dla siebie, to na 100% bym kupił drugiego na sprzedaż, bo ludzie potrafią w dniu światowej premiery(jak w Polsce jeszcze nie ma) dać nawet 3500 zł za 16gb, więc się opłaca sprzedać bo w Niemczech kosztuje niecałe 3000zł.

#173 tomczii

tomczii
  • 913 posts

Posted 14 September 2013 - 17:04

Jedyny minus chyba to nie odbije sie vat z telefonu jak zakupi sie w D. Ja zaczekam jednak jak w pl bedzie dostepny

#174 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 14 September 2013 - 18:02

Piszę cło, myślę VAT (choć to przecież dwie różne rzeczy) Czyli za zatajanie przedmiotów do opodatkowania nie ma żadnych kar/mandatów? Jak się zapytają ich najpierw a potem sami znajdą? Nigdy nie byłem w USA. No i jaką wersję brać na handel 5S 16GB CYGAN GOLD EDITION będzie najlepszym wyborem?

Są, konfiskata i mandat. To jest przemyt.

#175 maxjazz

maxjazz
  • 39 posts

Posted 14 September 2013 - 20:25

Sulinari Ty jesteś...czy jak? Za to europejskie i postępowe jest wydawanie 2x więcej niż trzeba...dzięki, wysiadam.
Ps. O tak czekamy na ten przełomowy wpis, myślę, że Majowie sie pomylili, chodziło im o ten wpis. Kiedy dosstaniesz to wyjątkowe działo ludzkiego geniuszu to Ziemia zacznie się kręcić w drugą stronę. Juz zapisuje to epokowe wydarzenie w kalendarzu i włączam minutnik. Czekam na filmy z rozpakowywamia! Buziaczki postępowy światowcu.

Nie wiem, co jest postepowe ani europejskie. Wiem, ze amerykanie by mu gratulowali, chocby tego, ze jest taki entuzjastyczny i go stac. Tam szanuje sie wybory innych ludzi.

PS. To chyba polska specyfika, ze ludzi z kasa traktuje sie jak glupcow. Kim sa w takim razie ci bez kasy...?

- - - Połączono posty - - -

Nie każdy chce plastikowy model a 5S będzie bardzo drogi, także zostaje iPhone 5 :)

To mnie akurat mocno dziwi. Generalnie wolalabym sprzet z troche podrasowana specyfikacja. A iP5c moze okazac sie na zywo znacznie ciekawszy, niz na zdjeciach (bo przyznaje, ze wydaje sie okropnie tandetny). Wstrzymalabym sie wiec z mocnymi ocenami negatywnymi o 5c dopoki nie zobacze ich w sklepie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users