iMac G4, czy warto nie dla ozdoby?
Napisano 21 sierpnia 2013 - 22:33
Napisano 21 sierpnia 2013 - 22:56
Raczej chce sierpem kosić zborze a ja mu radze kupić co najmniej kupić mały kombajn. ;-)
- - - Połączono posty - - -
Szkoda tylko że taki rozbudowany eMac z prockiem 1.42 na 10.5.8 chodzi słabo. Miałem 2 eMaci.
Problem z przeglądaniem internetu doskwierał nawet na o wiele mocniejszych iMac 5G iSight i PowerMac G5 1.6.
PPC w dzisiejszych czasach po po prostu nie jest warte wydawania pieniędzy. Chyba że ktoś ma sentyment, sam jak bym miał miejsce i parę $ postawił bym na pamiątkę najmocniejszego, bezgłośnego iMaca G3 wyposażonego w Airport i SSD. Oczywiście z oryginalną klawiaturą i czarną Pro MouseiPod Classic 1G lub 2G też był by mile widziany
[ATTACH=CONFIG]16594[/ATTACH]
Ale z wypowiedzi wynika że ma do obrobienia małą działkę rekreacyjną, a nie wielo-hektarowe pole. Więc to jak - za przeproszeniem - łapanie komara za jaja w rękawicach bokserskich.
Pamiętaj też o tym że najnowszy sprzęt zawsze = najnowsze błędy

Napisano 22 sierpnia 2013 - 07:10
Napisano 22 sierpnia 2013 - 07:43
...
2. Mały filmik obrazujący co jest wart cały ten współczesny pseudo-postęp: Mac vs PC (1987 vs. 2011) (HD) - YouTube
Jak bym miał porównywać sam start systemu, to dalej siedział bym na Atari Falcon. System z ROMu ładował się szybciej niż dziś OSX z SSD.
A przesiadłem się na PC z windowsem, gdy się okazało, że prosta czynność, która na Falkonie trwała 30 sekund PeCetowi zajęła sekundę.
Sentyment pozostał, ale dziś liczy się czas.
Dosłownie w ostatniej chwili udało mi się go jeszcze sprzedać za 20 milionów złotych.
Gdybym poczekał jeszcze kilka miesięcy nie dostał bym za niego nawet 10.
Napisano 22 sierpnia 2013 - 07:44
Tak ale nawet na małej działce nikt nożyczkami trawy nie kosi ;-)
A próbowałeś?

Napisano 22 sierpnia 2013 - 08:08
Napisano 22 sierpnia 2013 - 09:24
W wojsku nie byłemA próbowałeś?

Ale on ma już kombajn. To nie jest pierwszy komputer ani też komputer główny. Dodatkowy komputer PPC for fun. Znajdzie zastosowanie. Fakt flash nie jest wspierany ale na iOs też nie jest i jakoś nikt nie płacze, że iOs do internetu się nie nadaje. Przeglądarki PPC to Opera czy Camino nie dalej niż wczoraj sprawdzałem - wyświetlają strony, obrazki, fonty się nie krzaczą, odtwarza filmy (dvd/divx) bez problemu. Nie ma problemu z muzyką. Photoshop 7 uruchamia się w kilka sekund nie odczuwam też traumy związanej z działaniem. Jest OK. Illustrator 10 czy InDesign 2.0 to już zupełnie fajne działają. Oczywiście robiąc sobie podróż w czasie z CS4 brakuje pewnych przyzwyczajeń ale nie ma traumy z powodu prędkości.
Skupmy się lepiej na tworzeniu grafiki rastrowej i wektorowej bo do tego ten komputer się nie nadaje. Za tą cenę lepiej kupić http://allegro.pl/ap...3457944579.html lub dołożyć 100zł do G5.
To był komputer używany przez grafików, można podpiąć większy i nowszy monitor. Jest też sporo jak na PPC wydajniejszy.
G4 700Mhz, 640MB RAM, wolny dysk to za mało.
Napisano 22 sierpnia 2013 - 12:24
Tak ale nawet na małej działce nikt nożyczkami trawy nie kosi ;-)
Masz całkowitą rację - ale kombajnem też nie. Wystarczy do tego w zupełności kosiarka spalinowa lub elektryczna "z biedronki" za niecałe 200 zeta.

Napisano 22 sierpnia 2013 - 12:32

Bo ja w końcu zaproponowałem kultowego PM MDD Dual z Cinema Display za te same pieniądze który do grafiki zda się o wiele lepiej.

Napisano 22 sierpnia 2013 - 12:49
Dla jasności - nie twierdzę że należy cofać się technologicznie wstecz. Mnogość modeli odzwierciedla mnogość potrzeb i możliwości - każdy wybierze co zechce i może sobie kupić. Pisząc o starociach zawsze mam na myśli to, że ich skreślanie z miejsca że się nie nadają bo niewspierane i wogóle "cyferki nie teges" to błąd i bezmyślna gadanina. Wciąż większość z nich świetnie spełnia swoją rolę. Większość jednak do zabicia muchy wciąż proponuje łopatę. Co innego jeśli "czas to pieniądz" - tu konieczne są tylko "nowości". Zatem priorytet - to jasno sprecyzowane oczekiwania i ewentuale dostosowanie ich do możliwości własnych.
Napisano 22 sierpnia 2013 - 15:42
Napisano 22 sierpnia 2013 - 16:32
Napisano 22 sierpnia 2013 - 17:17
Skupmy się lepiej na tworzeniu grafiki rastrowej i wektorowej bo do tego ten komputer się nie nadaje.
Wiele osób, choćby z tego forum (w tym moja skromna osoba), może potwierdzić że się jednak nadaje.
Zresztą, patrząc na aukcję podlinkowaną w pierwszym poście, klamka już zapadła. Teraz pora na lamenty jak to autor(ka) wątku zmarnował(a) 320 zł

Napisano 22 sierpnia 2013 - 18:02
Właśnie mi chodziło o to żeby nie dokładać bo to nie ma sensu inwestować dodatkowe 500zł w G5.A jeszcze za niewiele więcej można kupić .... i tak dalej. W końcu do zabijania much będzie osiągalna finansowo łopata lub koparka. Albo nie - lepiej czołg bo "lepszy". W końcu jest osiągalny za niewiele więcej.
Wiele osób, choćby z tego forum (w tym moja skromna osoba), może potwierdzić że się jednak nadaje.
Zresztą, patrząc na aukcję podlinkowaną w pierwszym poście, klamka już zapadła. Teraz pora na lamenty jak to autor(ka) wątku zmarnował(a) 320 zł
Ma ładną aczkolwiek poniszczoną ozdobę bez akcesoriów w postaci oryginalnej klawiatury, myszy i całkiem fajnych głośników.
Napisano 22 sierpnia 2013 - 18:10
PPC w dzisiejszych czasach po po prostu nie jest warte wydawania pieniędzy. Chyba że ktoś ma sentyment, sam jak bym miał miejsce i parę $ postawił bym na pamiątkę najmocniejszego, bezgłośnego iMaca G3 wyposażonego w Airport i SSD. Oczywiście z oryginalną klawiaturą i czarną Pro Mouse
iPod Classic 1G lub 2G też był by mile widziany
[ATTACH=CONFIG]16594[/ATTACH]
Mam takiego iMaca jak na zdjęciu, z oryginalną klawą i myszką z tym że koniguracja G3 600MHz z 512MB ram, oczywiście bez AirPort'a i SSD. Fakt ładnie się prezentuje

Napisano 23 sierpnia 2013 - 06:48

Napisano 23 sierpnia 2013 - 10:25
Jak bym miał porównywać sam start systemu, to dalej siedział bym na Atari Falcon. System z ROMu ładował się szybciej niż dziś OSX z SSD.
No ale przyznaj sam system w pamięci ROM komputera to było dobre rozwiązanie. Podobnie miałem w Amidze włączałeś system załadowany praktycznie natychmiast, wrzucało się tylko dyskietkę z oprogramowaniem które wczytywało to co było dodatkowo potrzebne i no w zasadzie tyle. Wiadomo dyskietka to nie dzisiejszy dysk SSD, ale ile czasu człowiek oszczędzał kiedy nie było problemów z oprogramowaniem. Ja pamiętam swoje przygody z komputerem w czasach Windows Me - Windows XP bo oba miałem na komputerze, jak się pojawiło stałe łącze to można było dostać szału format co 2 tygodnie to był u mnie standard. Teraz jest już o niebo lepiej bo Windows 8 chodzi bez zastrzeżeń, ale pozostaje liczyć iż Apple lub MS się obudzą i zacznie system wyglądać jak Chrome OS (Coś szybkie i lekkie).
Napisano 23 sierpnia 2013 - 17:23
Napisano 23 sierpnia 2013 - 17:50
Co do programów: http://myapple.pl/pr...er-leopard.html
Napisano 24 sierpnia 2013 - 01:52
Napisano 24 sierpnia 2013 - 06:42
Jest sporo ale z roku na rok jest coraz gorzej, jeszcze niedawno można było spokojnie pracować na Tigerze, dziś jest to już zbyt uciążliwe.
Co do programów: http://myapple.pl/pr...er-leopard.html
Zależy od definicji słowa "pracować". Jeśli nie potrzebujesz nowych wersji oprogramowania, które z kolei wymagają nowszych wersji systemów, bibliotek etc, to nic się nie zmienia. Np w CS3 można efektywnie pracować zarówno pod 10.4 jak i 10.6 czy 10.7 - nie ma żadnej różnicy. Twój punkt widzenia mówi tylko za Ciebie i nie jest uniwersalny. Nie każdy potrzebuje YT i FB do życia. W przypadku tej konkretnej lampki (700 MHz, 15") głównym czynnikiem ograniczającym wygodę pracy z grafiką raster/wektor (czyli PS, AI) jest rozmiar ekranu. RAMu można dołożyć do 1GB, HDD wymienić na porządny 7200 rpm, zainstalować OS 9 i pracować efektywnie w PS 7 i AI 8. Dało się kiedyś, da się i dzisiaj. Kwestia podejścia.
Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:38
Odnośnie przeglądarek
A Omniweb ?
Używam tej przeglądarki od wielu lat (gdy jeszcze była płatna). Używam jej dziś i strasznie żałuję, że nia ma jej na PC. Lekka, szybka, obsługuje wysyłanie zawartości strony w treści maila jak Safari, napędza ją Webkit i działa na PPC. Jest to moja domyślna przeglądarka i nie chcę innej. Zakładki ma kompatybline z całą resztą przegląderk (w tym pasek zakładek).
No ale przyznaj sam system w pamięci ROM komputera to było dobre rozwiązanie.
To nie było dobre rozwiązanie.
Naprawa jakiegoś błędu w ROM skutkowała niekompatybilnością ze sobą często tych samych modeli z różną datą produkcji albo generowała kolejne błędy, gdy np. programiści wykorzystywali taki błąd w swoim oprogramowaniu lub obchodzili go programowo.
Dawno, dawno temu była na PC karta PCI, która była bateryjnie podtrzymywanym ramdyskiem. Wtedy pomysł się raczej nie przyjął, ponieważ pamięci były bardzo drogie. Dziś moze warto by było wrócić do tego pomysłu lub go nieco zmodyfikować, np. szbki SSD wyłącznie na system i poprawki bez dostykownika poza upgradem. Zresztą szukając zdjęcia w sieci do tego posta znalazłem to:
http://images.anandt...AM/irambox1.jpg
http://www.shbear.co...2/29/151/22.jpg
Napisano 21 grudnia 2015 - 12:20
Mam iMac G4 i nie narzekam. Na pewno nie jest on przeznaczony do wielu zastosowań ze względu na swoje ograniczenia, ale przeglądanie internetu, praca na arkuszach kalkulacyjnych lub wordzie, wysyłanie maili ... jak najbardziej jest ok. Nie narzekam. Chociaż z pewnością trzeba przyznać, że mając go jego głównym atutem jest wygląd:)
Ale lubię patrzeć i przypominać sobie, że Apple była kiedyś firmą, która zaskakiwała i wprowadzała w zdumienie swoją innowacyjnością, zarówno jeśli chodzi o technikę jak i design...cóż, teraz tego nie ma....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych