Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rejestracja Uzytkownikow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#26 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 października 2007 - 21:22

O swoich problemach! Z tym ze bedzie latwiej ten dzial czyscic nic miec 15 na oku.
A co do limitu to moizna by zmniejszyc limit do 50 postow.

No dobrze, a jeżeli trafi na forum jakiś fachowiec, ktoś w rodzaju pana Borodzińskiego, którego obecność od początku ma na celu odpowiadanie na pytania, a nie zadawanie ich? Będzie musiał najpierw napisać 5-10-15 wpisów łączkowych, żeby móc zacząć udzielać wsparcia w innych działach?

#27 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 17 października 2007 - 21:48

Kurcze, nigdy nie przypuszczałem że to zrobię, ale muszę zgodzić się z goodboy'em że to powoli zaczyna być irytujące. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem by była możliwość wykluczenia w opcjach określonych działów (iphone, ipod - bo napewno na nich nikomu nie pomogę i średnio mnie one interesują) dla przycisku "Nowe posty" - tak jak to się teraz odbywa dla usenetu. No ale to jest dobre dla mnie - dla goodboy'a który posiada iphone i ipoda już raczej nie bo się w tych działach wypowiada. Blokowanie użytkowników nie posiadających ileś tam postów napewno skończyło by się nabijaniem ich. Akceptowanie rejestracji przez kogokolwiek też nie bardzo - no bo skąd taki code ma wiedzieć czy osoba zamierza w przyszłości wysłać jeden post z głupim pytaniem czy 2000 odpowiedzi. Reasumując - problem istnieje. Rozwiązania chwilowo brak.

#28 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 17 października 2007 - 21:53

Może da się wstawić jakiegoś shoutboxa i przy rejestracji poinformować o możliwości jego użycia w celu zadania pytania?

#29 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 17 października 2007 - 21:55

Albo przy rejestracji wielkimi czerwonymi literami napisać: "Wszytskie problemy z iPhone i iPod są już na tym forum rozwiązane. Szukajcie przed zadaniem pytania!" Shoutbox też niezła myśl.

#30 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 17 października 2007 - 21:56

...Dla mnie najlepszym rozwiązaniem by była możliwość wykluczenia w opcjach określonych działów (iphone, ipod - bo napewno na nich nikomu nie pomogę i średnio mnie one interesują) dla przycisku "Nowe posty" - tak jak to się teraz odbywa dla usenetu.

Też bym tak chciał;)
Dobrze by było uruchomić opcję "Ignoruj dział", analogicznie do "Ignoruj użytkownika" (nie używam;>).
O ile jest to możliwe.

#31 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 18 października 2007 - 00:04

Wystarczy zrobić sobie skrót z linku poniżej:

http://www.myapple.p...=126,140,144,92

I już macie Nowe Posty z wykluczeniem iPhone i iPoda :)

#32 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 18 października 2007 - 15:30

To ja może się wypowiem jako ten zły, który nie ma maca a natłukł już sporo postów :) Pomysł pisania poza przedszkolem był wprowadzony na forum xbox-scene.pl (to forum nie działa chyba już) i efektem było to że wiedząc coś nie mogłem odpowiedzieć na czyjeś pytanie poza przedszkolem. OK, można umożliwić odpowiadanie ale nie zakładanie tematów poza przedszkolem, tylko że w tym momencie pojawią się trolle piszące w temacie o audio w macu pro "piszę tutaj bo nie mogę napisać w dziale o iphone..." Ja bym spróbował jeszcze inaczej: reklamy są widoczne dla userów z poza pro i sponsorów Więc można stworzyć jeszcze grupę przedszkole, której wyświetlałby się w każdym temacie obok reklam skrót z regulaminu (wszystkie tematy na temat ipod i iphone są rozwiązane, używaj szukajki, bądź grzeczny, NIE KRZYCZ, itp) na czerwono, dużymi literkami. Jestem przeciwny blokowaniu dostępu bezmakowym ludziom - należę do tych, którzy najpierw poznają temat a potem kupują, zadałem sporo pytań, dużo z nich nie zostało wcześniej na forum zadane. Jako teraz już wiem, to mogę kupić maca. Jeśli bym się nie dowiedział, albo uwierzył przesądowi mógłbym do grona makowców nigdy nie dołączyć.

#33 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 18 października 2007 - 15:54

Dołączyłem do tego forum aby zdobyć wiedzę a następnie się nią dzielić. Napływ nowych userów na to forum uważam za rzecz bardzo dobrą, forum myapple zdobywa dzięki temu popularność i nowych czytelników. Biorę udział w dyskusjach na różnych forach, i mogę stwierdzić, iż poziom jaki prezentują czytelnicy/userzy myapple.pl należy do czołówki w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. Te masy nowych userów mają dobry przykład, kutury można uczyć na wiele sposobów, wystarczy trochę cierpliwości. Na forum jest kilku moderatorów, ponadto ciągle siedzi i czyta to forum rzesza jego sympatyków i często spotykam się z odpowiedziami na niezbyt mądre pytania typu: korzystaj z wyszukiwarki. Olewanie tych ludzi nic nie da, a w najepszym przypadku doprowadzi do zwapnienia tego kolegium i samouwielbienia.
  • krzyfar lubi to

#34 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 18 października 2007 - 17:20

umieszczanie uwagi, że wszystkie odpowiedzi już są nic nie da. Bardzo często nowy user i tak się spodziewa właśnie takich odpowiedzi (skorzystaj z wyszukiwarki, wygugluj itp.). Często jest tak, że nowicjusz próbował wyszukać coś na forum, nawet zadał sobie trud użycia wyszukiwarki, a jednak nie znalazł. Problem jest dość złożony. Co do przedszkola, wg mojej opinii miałoby służyć ono tym, którzy właśnie dostali maca, ipoda, iphona itp. od wujka i zastanawiają się, co z tym kurczę zrobić. Zobaczą dział przedszkole-czyli nocjusze proszę kierować się tutaj i jest szansa, że go przejrzą

#35 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2007 - 18:49

Co do przedszkola, wg mojej opinii miałoby służyć ono tym, którzy właśnie dostali maca, ipoda, iphona itp. od wujka i zastanawiają się, co z tym kurczę zrobić. Zobaczą dział przedszkole-czyli nocjusze proszę kierować się tutaj i jest szansa, że go przejrzą

Nie sądzę, gdyż w tym dziale będzie, z samej jego natury, panował potworny bałagan. Chyba że ten dział odzwierciedlałby strukturę działów forum. A jeżeli będzie tam bałagan, znalezienie jakiejkolwiek odpowiedzi będzie graniczyło z cudem, a liczba nowych wpisów będzie rosła w zastraszającym tempie.
Obawiam się więc, że "zielona łączka" byłyby działem, w którym nowicjusze nie mogliby znaleźć informacji, a doświadczeni użytkownicy omijaliby go szerokim łukiem.

---- Dodano 18-10-2007 o godzinie 19:54 ----

umieszczanie uwagi, że wszystkie odpowiedzi już są nic nie da. Bardzo często nowy user i tak się spodziewa właśnie takich odpowiedzi (skorzystaj z wyszukiwarki, wygugluj itp.). Często jest tak, że nowicjusz próbował wyszukać coś na forum, nawet zadał sobie trud użycia wyszukiwarki, a jednak nie znalazł. Problem jest dość złożony.

Dokładnie tak. Dlatego, na początek, zająłbym się wpisami, których jedynym przekazem jest "użyj wyszukiwarki". Jeżeli takiemu wpisowi nie towarzyszyłoby łącze do właściwego wątku, autor takiej wypowiedzi powinien dostawać punkty karne. To ostre rozwiązanie, owszem, ale w szybkim tempie doprowadziłoby do stworzenia siatki wzajemnie powiązanych wątków, które rozpoczynałyby się różnie sformułowanymi pytaniami, a przez łącza prowadziłyby do jednego, rozwijanego nadal lub już zawierającego rozwiązanie wątku. Różnie sformułowane pytania ułatwiałyby potem wyszukiwanie odpowiedzi.
  • grzegor lubi to

#36 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 18 października 2007 - 19:07

Dokładnie tak. Dlatego, na początek, zająłbym się wpisami, których jedynym przekazem jest "użyj wyszukiwarki". Jeżeli takiemu wpisowi nie towarzyszyłoby łącze do właściwego wątku, autor takiej wypowiedzi powinien dostawać punkty karne. To ostre rozwiązanie, owszem, ale w szybkim tempie doprowadziłoby do stworzenia siatki wzajemnie powiązanych wątków, które rozpoczynałyby się różnie sformułowanymi pytaniami, a przez łącza prowadziłyby do jednego, rozwijanego nadal lub już zawierającego rozwiązanie wątku. Różnie sformułowane pytania ułatwiałyby potem wyszukiwanie odpowiedzi.

Świetny pomysł! Podanie linku + zamknięcie wątku. Z czasem rzeczywiście by zaczęło przynosić rezultaty.

#37 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 18 października 2007 - 19:12

Pomysł Heidiego odnośnie punktu karnego za samo zdanie o użyciu wyszukiwarki jest wg mnie dobry. Rozwijając ideę zielonej łączki: faktycznie, szybko może się zrobić bałagan. Więc może po prostu przenosić tam tematy (wraz z dobrymi odpowiedziami), które byłyby pomocne nowicjuszom? Natomiast zwykły użytkownik nie mógłby tam założyć nowego tematu.

#38 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 18 października 2007 - 19:24

Obawiam się więc, że "zielona łączka" byłyby działem, w którym nowicjusze nie mogliby znaleźć informacji, a doświadczeni użytkownicy omijaliby go szerokim łukiem.

A kto powiedzial ze nie mogliby czytac wszystkich dzialow? :D wystarczylo by uzyc wyszukiwarki. Wszystko by znalezli ;)

#39 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2007 - 19:30

A kto powiedzial ze nie mogliby czytac wszystkich dzialow? :D wystarczylo by uzyc wyszukiwarki. Wszystko by znalezli ;)

Nikt tego nie powiedział. Natomiast ja napisałem, że w owym dziale, który im byłby przeznaczony, nie mogliby znaleźć niczego.

#40 Fast128

Fast128
  • 387 postów
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Napisano 18 października 2007 - 20:21

To może jakieś większe F.A.Q. o każdym z problemów widoczne jakoś na wierzchu?

#41 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 18 października 2007 - 20:43

Nikt tego nie powiedział. Natomiast ja napisałem, że w owym dziale, który im byłby przeznaczony, nie mogliby znaleźć niczego.

Jezeli nie mogli by znalezc odpowiedzi na swoje pytanie w wyszukiwarce, mogliby napisac zapytanie w swoim dziale. Napewno znalezli by sie uzytkownicy ktorzy by im pomogli (w tym ja) ;)

#42 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 października 2007 - 11:42

A co by się potem działo z tymi pytaniami i, co ważniejsze, odpowiedziami na nie? Co ciekawsze pytania ktoś by musiał ręcznie przenosić do właściwych działów, żeby nie zaginęły w napływie nowych wpisów. I skąd przekonanie o chęci odpowiadania, skoro sam dział miał umożliwić, jeżeli dobrze zrozumiałem, umożliwienie odcięcia się od zalewu pytań o to samo?

#43 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 21 października 2007 - 12:17

forum myapple to ludzie i odwrotnie ludzie to forum myapple nie zamykajcie dostępu do informacji tylko dlatego ze ktos mało doświadczony .. nie zauwazyl szukajki. Oczywiscie zdaza sie tak ze sa pytania po 1000x takie same, ale toz to przeciez internet i forum i normalna sprawa. btw ja dostałem kiedys ostrzezenie za wskazanie funkcji szukaj bez podania jej wynikow :/ bylem chyba pierwszy ktory za wskazanie 1/2 rozwiazania został ukrarany :/ i tak to zadne shoutboxy nie pomoga jak uzytkownik glupi .. dziekuje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych