Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5, czarna lista? Kradziony? Problem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 08:05

Niespełna tydzień temu kupiłem iPhone 5. Było to ogłoszenie z serwisu tablica. Oczywiście przed zakupem poprosiłem o imei w celu sprawdzenia tzw. 'czarnej listy'. Telefon był czysty, bez sim-lock'a. Po zakupie cieszyłem się normalnie wszystkimi funkcjami, aż do wczoraj... Około godziny 15 zniknęła mi sieć. Po restarcie non stop komunikat "Brak sieci". Na iPhone narzeczonej od razu łapie sieć z moją kartą.. Co więcej wchodząc w manualny wybór sieci wyświetla wszystkie sieci dostępne w okolicy, jednak po wyborze określonej (play) pojawia się tylko "ptaszek", niestety wciąż brak sieci. Sprawdziłem telefon jeszcze raz i wygląda to tak: IMEI: *** Serial Number: *** Part Description: IPHONE 5 16GB BLACK Product Version: 6.1.4 Coverage Status: Apple Limited Warranty Coverage End Date: 20/03/14 First Unbrick Date: 21/03/13 Last Unbrick Date: 18/07/13 Next Tether Activation Policy Description: Denmark TDC - (Sieć macierzysta) Lock Status: Unlocked - (Telefon nie posiada simlocka, jest bez blokady) IMEI : *** Lista : Clean, czyli Czysta Wg raportu wszystko powinno być ok. A może nie jest? Macie jakieś teorie? Jestem załamany bo okazuje się, że mam stylowy przycisk do papieru za duże pieniądze :(

#2 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 lipca 2013 - 08:30

Wgraj na czysto system,przez itunes wciśnij odtwórz bez przywracania kopii zapasowej.Jeśli nie pomoże to gwarancja.

#3 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 08:45

Bez dowodu zakupu polski serwis zadziała coś w temacie i przyjmie urządzenie? Bo oczywiście żadnej faktury nie dostałem.

#4 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 18 lipca 2013 - 08:50

Raczej nie bedzie problemów bo gwarancja jest wpisana do nr.imei i od dnia aktywacji tel.leci roczna gwarancja.jeśli nie pomogło odtworzenie to udaj sie z nim do jakiegoś isklepu.

#5 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 10:22

Odtworzylem iPhone, dalej brak sieci. Tak jeszcze mysle - czy jest mozliwosc sprawdzenia czy bezposrednio w Apple urzadzenie nie zostalo zablokowane? Bo naprawde koncza mi sie juz pomysly dlaczego tak sie stalo. Jeszcze wczoraj wszystko bylo ok.

- - - Połączono posty - - -

Najblizej mam do Wroclawia, a tam iSpot lub Cortland. Obydwa serwisy bez dowodu zakupu chyba nie pomoga?

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 10:53

Apple nie ma informacji o tym jaka sieć blokuje telefon, bo ew. blokada jest z poziomu sieci operatora a nie z poziomu producenta.

#7 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 11:20

Czyli jesli telefon jest czysty na blacklist w imei.info (sprawdzalem tez u innych oferujacych taka usluge, tez czysto) to nie ma to zwiazku z zagubieniem/blokada/kradzieza? Czy jest ewentualnie jakas mozliwosc, ze telefon zablokowany jest jeszcze w inny sposob? Chce po prostu wyeliminowac ten wariant w 100%, zeby podjac stosowne kroki. Na policji tez czysto, bo sprawdzalem.

#8 diesel2117

diesel2117
  • 1 743 postów
  • SkądKatowice PL

Napisano 18 lipca 2013 - 11:34

Te darmowe sprawdzanie to pic na wodę, lepiej wykupić płatne np. na allegro

#9 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 12:17

Wlasnie takie wykupilem. I na allegro i (platne) na imei.info.

#10 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 12:30

sprobuj moze jeszcze to, u mnie kiedys sie sprawdzilo
https://www.checkmen...lic/check_start

#11 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 13:36

Tez tu sprawdzalem dzis, czysto. Przedziwny temat. Czytalem tez o blokadach IMEI przez operatorow, ale nawet jesli to skoro raport sieci pokazuje Denmark to jakim cudem blokada (jesli zostala zalozona jakims cudem) dziala u nas w PL? Cyrk ;)

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 15:47

Operatorzy wymieniają się bokadami i np. telefony zablokowane w UK nie działają w Skandynawii, wcale nie jest powiedziane, że nasi operatorzy nie zaczną się też wymieniać blokadami.

#13 buraczek

buraczek
  • 1 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 19:21

Miałem podobny przypadek z 3GS żony. Po zakupie nówki w folii pochodzący z Orange telefon. Wrzuciliśmy kartę T-M i działał kilka dni. Pewnego pięknego razu taka sama sytuacja. Brak sieci. Okazało się, że karta Orange chodzi bez problemu. Wniosek: simlock pojawił się znienacka. Allegro, 100zł i po problemie. Może u Ciebie jest podobna sytuacja...

#14 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 19:35

Dzięki za sugestię. Nie pozostaje mi nic innego jak spróbować jeszcze na innych kartach. Choć dorwać oryginalne nano to też nie taka prosta sprawa :(. A wycinanie nie zawsze zdaje rezultat. Wciąż jednak sprawa jest dziwna bo w raportach (czy z imei.info czy z innych źródeł) występuje informacja, że telefon jest bez sim'a. Hmmm... Pozostaje iSource, oni powinni zdiagnozować problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych