Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 11" 2013 czy MacBook Air 13" - wersje z 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 12:37

Witam, mam dylemat. :roll: Mam do wyboru dwie opcje: MacBook Air 11" Intel Core i7 , 8 GB RAM, 128 GB pamięci albo MacBook Air 13" Intel Core i5, 4GB RAM, 256 GB pamięci. Obie wersje 2013 rok Chodzi głownie o pracę biurową, surfowanie w internecie, czasem jakiś film obejrzeć, muzyki posłuchać i nie ukrywam, że chodzi mi też o to który dłużej mi posłuży... :) Z góry dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam

#2 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 12:58

Masz zewnętrzy ekran/monitor ?

#3 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 12:59

Nie :)

#4 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 13:05

To bierz 13 :D

#5 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 10 lipca 2013 - 13:21

Też polecam 13, pamietam, że przed zakupem swojego Aira zastanawiałem się którego brać i potem byłem bardzo zadowolony, że zdecydowałem się na 13.

#6 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 13:48

Bierz 13 ale z 8GB ramu;)

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2013 - 14:21

Jak nie chcesz go przemieszczać, to 13 - ze względu na filmy i zewnętrzny monitor.

#8 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 16:00

Pojde chyba po bandzie i wezme jednak 13" ale z i7 i 8GB ramu :) na rzecz SSD z 256 na 128 GB :) Dzieki za odpowiedzi :)

#9 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 16:56

Pojde chyba po bandzie i wezme jednak 13" ale z i7 i 8GB ramu :) na rzecz SSD z 256 na 128 GB :)
Dzieki za odpowiedzi :)

To ma być jedyny komputer?

#10 dmxzor

dmxzor
  • 234 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 17:25

Ja kupiłem 13" + 8GB RAM i z wersją 256 GB. Chyba idealny zestaw jak dla mnie.. Komputer marzenie, bez żadnych wad.

#11 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 19:10

Najlepszy wybor!;)

#12 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 10 lipca 2013 - 21:16

To ma być jedyny komputer?

Stacjonarny stoi, rzadko kiedy używany przez brak czasu i częste wyjazdy, tę funkcje spełniał dotychczas Ipad, ale powoli przestaje wystarczać, dlatego chcę zakupić Aira :)

#13 BartiX

BartiX
  • 30 postów
  • SkądSieradz, Poland

Napisano 10 lipca 2013 - 23:34

Witam. Udało mi się zarazić "macowym bakcylem" :) skłaniam się do zakupu MBA 13" z 2013. Nie chce powielać kolejnego wątku dlatego dorzucę dwa pytania : 1. Czy warto inwestować w 8GB pamięci (używany będzie do prostych zadań , poczta, www, prosta obróbka foto, domowe filmy etc. - parę aplikacji na "emulacji windowsa" pod SQL. Generalnie zastąpi wysłużonego HP DV6-6130ew. Aczkolwiek to komputerek na jakieś 3/4 kolejne lata.) 2. Jaka jest żywotność baterii może posiadacze poprzednich generacji wypowiedzą się w tym temacie ( 12 godzin deklarowanej pracy to dużo, ale moja praca to minimum 8/10 godzin dziennie więc w roku może będzie około 300 cykli ładowania - jak to ma się do wytrzymałości baterii i czy ewentualny zakup rozszerzenia gwarancji MD015PL/A oszczędzi mój portfel przy zakupie/wymianie baterii) Nadliczbowe pytanie ;) 3.Czy Cortland to sprawdzone miejsce jeśli chodzi o "applowe"zakupy. Dziękuje z góry za odpowiedzi i prosze o wyrozumiałość chociaż obcuje zawodowo z komputerami PC blisko 15 lat - w temacie Maca poruszam się jeszcze w głębokiej mgle :) - ( mam nadzieje to nadrobić )

#14 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2013 - 05:52

Ramu nigdy za dużo. Bateria powinna wytrzymać 1000 cykli i zachować 80% sił witalnych jeszcze. Cortland to bardzo sprawdzone miejsce kupna jabłek. Co do serwisu, to jest lepiej, niż w SAD-zie (iSpoty, etc.), choć tu zdania mogą być podzielone.

#15 zebda

zebda
  • 106 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 lipca 2013 - 08:55

Podłączę się pod temat. Zastanawiam się nad wymianą mojego wysłużonego MacBooka Pro z 2007 roku i bardzo mocno myślę o 13" MBA, podstawowy procesor, RAM 8GB. Jednak zastanawiam się czy sprzęt ten pociągnie sporadyczne Lightroom, montaże wideo w Premier Pro (od czasu do czasu dostaje zlecenie na montaż 40-60 minutowego filmu, bez jakiś szczególnych efektów, najwyżej jakaś stabilizacja, kontrast, kolory). Montaż na zewnętrznym monitorze. Drugą opcją jest MBP 13'' z Retiną, ale prócz mocniejszego procesora komputery są raczej dość podobne, prawda? Komputer ma być moim jedynym, głównym sprzętem. W MBA nęci mobilność i czas pracy na baterii. Kolejną opcją, o której myślę to kupno używki MBA 11" (ale nie tak łatwo znaleźć) żeby było zupełnie mobilnie i nowego Mac Mini jako stacji do montażu i...ale nie wiem, czy da się takie coś ogarnąć, jako serwera do którego za pomocą internetu mobilnego mógłbym sie dostać z MBA. Czy takie coś ta się ogarnąć? Choć jeśli napiszecie, że MBA zadziała jako sprzęt na którym można coś zmontować to się najbardziej ucieszę.

#16 dmxzor

dmxzor
  • 234 postów

Napisano 11 lipca 2013 - 09:11

Witam. Udało mi się zarazić "macowym bakcylem" :) skłaniam się do zakupu MBA 13" z 2013. Nie chce powielać kolejnego wątku dlatego dorzucę dwa pytania :

1. Czy warto inwestować w 8GB pamięci (używany będzie do prostych zadań , poczta, www, prosta obróbka foto, domowe filmy etc. - parę aplikacji na "emulacji windowsa" pod SQL. Generalnie zastąpi wysłużonego HP DV6-6130ew. Aczkolwiek to komputerek na jakieś 3/4 kolejne lata.)
2. Jaka jest żywotność baterii może posiadacze poprzednich generacji wypowiedzą się w tym temacie ( 12 godzin deklarowanej pracy to dużo, ale moja praca to minimum 8/10 godzin dziennie więc w roku może będzie około 300 cykli ładowania - jak to ma się do wytrzymałości baterii i czy ewentualny zakup rozszerzenia gwarancji MD015PL/A oszczędzi mój portfel przy zakupie/wymianie baterii)

Nadliczbowe pytanie ;)
3.Czy Cortland to sprawdzone miejsce jeśli chodzi o "applowe"zakupy.

Dziękuje z góry za odpowiedzi i prosze o wyrozumiałość chociaż obcuje zawodowo z komputerami PC blisko 15 lat - w temacie Maca poruszam się jeszcze w głębokiej mgle :) - ( mam nadzieje to nadrobić )

1) Tak jak ktoś już pisał, pamięci nigdy za wiele. Ja dorzuciłem te parę złotych i mam 8GB. Na pewno łatwiej będzie Ci potem sprzedać wersję z 8GB niż tą z 4GB RAM.

2) Ja korzystam z komputera po 6-7 godzin dziennie, a tak jak liczysz 300 cykli rocznie, to masz 3,5~ roku używania komputera, bo Apple zapewnia, że Air wytrzymuje 1000 cykli ładowania. A bateria faktycznie trzyma tyle godzin ile mówili na Keynote :)

3) Jasne. Sam kupiłem tam swojgo Air'a. Miałem czekać 3-5 tygodni na zmodyfikowaną wersję, a była po niecałym tygodniu na miejscu. Wszystko załatwione przez internet, kurierami. Wszystko zawsze na drugi dzień.

Nie wiem jak z serwisem i mam nadzieję, że się o tym nie przekonam, ale Cortland bardzo polecam! Tym bardziej, że mają zniżki dla studentów (6%) i dla pracowników szkół (10%). Warto korzystać!

#17 me.who

me.who
  • 5 postów

Napisano 13 lipca 2013 - 18:58

To i ja się podłącze pod temat. Również przymierzam się do zakupu MBA 13'' 2013. Jestem na etapie rozważań odnośnie ilości RAM ale skłaniam się ku wersji 8GB, zwlaszcza ze kilku znajomych od kilku lat ma macbooki (różne modele) i kazdy spokojnie pare latek wytrzymuje. Powiedzcie proszę czy macie jakieś doświadczenia odnośnie sklepu apple.com ? Wszędzie cena jest taka sama, więc wydaje mi się że tam najpewniej kupić... jak myślicie? ;) Pozdr. Michu

#18 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 13 lipca 2013 - 21:50

To i ja się podłącze pod temat. Również przymierzam się do zakupu MBA 13'' 2013. Jestem na etapie rozważań odnośnie ilości RAM ale skłaniam się ku wersji 8GB, zwlaszcza ze kilku znajomych od kilku lat ma macbooki (różne modele) i kazdy spokojnie pare latek wytrzymuje.

Powiedzcie proszę czy macie jakieś doświadczenia odnośnie sklepu apple.com ? Wszędzie cena jest taka sama, więc wydaje mi się że tam najpewniej kupić... jak myślicie? ;)

Pozdr.
Michu

Raczej apple.pl

#19 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 14 lipca 2013 - 06:23

Kupuj w apple.pl

#20 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 07:55

A nie lepiej walczyc o jakis rabat/gratis w iSpot?

#21 me.who

me.who
  • 5 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 09:13

Kupuj w apple.pl

Dokładnie będzie to apple.com/pl/ a więc w polskim oddziale oczywiście.

A nie lepiej walczyc o jakis rabat/gratis w iSpot?

iSpot nie ma u mnie w mieście, zresztą pisałem do nich maila i pozostał bez odpowiedzi. Kontaktowałem się z maqsimus (lokalny reseller) i otrzymałem 3,5% obniżki, ale muszę czekać na sprzęt 3 tyg. Różnica to 140zł, więć wyszedłem z założenia że wolę bezpośrednio na stronie głównej i w kilka dni.

#22 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 10:24

A jeszcze pytanie z innej beczki... Wiem, ze Iphony i Ipady nie obslugują adobe flash playera, a jak jest z komputerami apple'a? :)

#23 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 14 lipca 2013 - 10:34

Bez problemu z flashem, musisz tylko zainstalować ze strony adobe. Nawet cie safari samo naprowadzi jak będziesz chciał pierwszy raz użyć.

#24 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 11:13

A jeszcze pytanie z innej beczki... Wiem, ze Iphony i Ipady nie obslugują adobe flash playera, a jak jest z komputerami apple'a? :)

Do czego będziesz używał AFP ?

#25 grzanek

grzanek
  • 11 postów

Napisano 14 lipca 2013 - 12:28

Do czego będziesz używał AFP ?

Czasem moze jakis film na ekino albo zalukaj...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych