Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#176 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 18 września 2013 - 21:09

W tym roku nie będzie już nowego Air'a. Obecny model to najświeższy model Maka.

Dzięki za odpowiedź. Przy okazji, mógłbyś przypomnieć kiedy była tegoroczna prezentacja MBA?

#177 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 18 września 2013 - 21:19

10 czerwca.

#178 adriens777

adriens777
  • 5 postów

Napisano 19 września 2013 - 03:12

Trudno, wydam te 18€, jeżeli będzie warto. :)

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale czasami gdy wybudzę MBA, to po kilku sekundach znów się usypia i muszę go znów wybudzić. Jakieś pomysły?

Ustawienia -> Oszczędzanie energii -> Manewruj opcjami

Więcej nie pomogę, chyba, że opiszesz dokładniej.

#179 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 19 września 2013 - 14:39

10 czerwca.

Dzięki szkodnik ;)

Czy na Os X są jakieś emulatory które umożliwiają odpalenie windowskich programów?

#180 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 19 września 2013 - 14:57

Ustawienia -> Oszczędzanie energii -> Manewruj opcjami

Więcej nie pomogę, chyba, że opiszesz dokładniej.

Bawiłem się tymi opcjami. Problem jest w tym, że nie wiem jak dokładniej to opisać. Po prostu jak komputer jest uśpiony i go wybudzę, to on po kilkunastu sekundach znów się samoczynnie usypia.

Dzięki szkodnik ;)

Czy na Os X są jakieś emulatory które umożliwiają odpalenie windowskich programów?

Dokładnie nie wiem, ale chyba nie istnieje żaden sposób, który nie wymaga oryginalnego Windowsa.

#181 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 19 września 2013 - 15:31

Bawiłem się tymi opcjami. Problem jest w tym, że nie wiem jak dokładniej to opisać. Po prostu jak komputer jest uśpiony i go wybudzę, to on po kilkunastu sekundach znów się samoczynnie usypia.

Dokładnie nie wiem, ale chyba nie istnieje żaden sposób, który nie wymaga oryginalnego Windowsa.

Na osx muszę odpalić kilka plików instalacyjnych w formacie .msi...

#182 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 19 września 2013 - 18:32

Do odpalenia windowsowych programów potrzebujesz windowsa, albo zainstalowanego na bootcamp albo w postaci maszyny wirtualnej (VMware, parallels etc). Problem jest jednak taki, że ten Twój program zdaje się korzysta z klucza sprzętowego HASP. Moje doświadczenia z tymi kluczami są dość negatywne, jeżeli idzie o używanie ich pod VMware. Programy nie widziały klucza bądź twierdziły, że jest on nieoryginalny. W tej sytuacji będziesz zmuszony używać windowsa z bootcamp, czyli de facto jako głównego systemu maszyny. Ergo - kup sobie laptopa z Windows. OSX w Twoim przypadku zwyczajnie nie ma sensu.

#183 kilex

kilex
  • 16 postów

Napisano 19 września 2013 - 19:08

Poszukaj w opcjach, u mnie też tak było ale przestawiłem.
Masz oszczędzanie energii- na górze masz suwak >wyłącz ekran po....min
proste

#184 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 19 września 2013 - 19:28

Do odpalenia windowsowych programów potrzebujesz windowsa, albo zainstalowanego na bootcamp albo w postaci maszyny wirtualnej (VMware, parallels etc).
Problem jest jednak taki, że ten Twój program zdaje się korzysta z klucza sprzętowego HASP. Moje doświadczenia z tymi kluczami są dość negatywne, jeżeli idzie o używanie ich pod VMware. Programy nie widziały klucza bądź twierdziły, że jest on nieoryginalny.
W tej sytuacji będziesz zmuszony używać windowsa z bootcamp, czyli de facto jako głównego systemu maszyny. Ergo - kup sobie laptopa z Windows. OSX w Twoim przypadku zwyczajnie nie ma sensu.

Troszkę mnie zmartwiłeś. Spodobał mi się interfejs os x.... Wojtkow a słyszałeś o czymś takim: CrossOver Runs Windows on Mac and Linux, easily and affordably ?

Na filmie reklamowym twierdzą że nie potrzeba instalować windowsa....

#185 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 19 września 2013 - 21:21

Tak nie trzeba. Ale wątpię, żeby dało się na Crossover (które bazuje na Wine) uruchomić obsługę klucza HASP. Wine jest zestawem bibliotek które emulują API Windows. Problemem przy jego użyciu są aplikacje, które sięgają do sprzętu bądź do funkcji, które nie są częścią standardowego API.

#186 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 20 września 2013 - 19:32

Dziękuję za wyjaśnienie tematu. W poniedziałek podzwonie do programistów aplikacji z których korzysta, Może posiadają jakąś wiedzę lub wskazówki w tej materii. Jeszcze raz piękne dzięki

#187 Nurkotka

Nurkotka
  • 56 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 20 września 2013 - 22:00

To i ja się przywitam :). Ja o macu myślałam od ładnych kilku lat, ale zawsze mnie straszyli, że inny sprzęt, że nikt nie pomoże i w ogóle mogiła :). W końcu staruszek (dell lat 11 zmarł) i się zdecydowałam na aira (estetyka.... ;) ). To było w kwietniu... Dwa tygodnie temu miałam gości z dzieckiem i na macusia został wylany szampan :(, więc od 9 dni jestem posiadaczką nowszej wersji MBA. Na razie różnic nie odnotowałam...

#188 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 29 września 2013 - 12:49

Mam pytanie czy różnica szybkość będzie mocno odczuwalna w porównaniu do mbp c2d 2,4 4 giga ram z ssd 2010r Planuje i7 8 giga ram ssd 256 giga

#189 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 29 września 2013 - 13:16

Moim zdaniem będzie, ale za cenę takiej konfiguracji można się pokusić o MBPr. Uważam, że w przypadku Aira dopłata opłacalna jest jedynie do ramu i SSD. I to nawet w tej kolejności, bo można przecież sobie przez USB 3.0 podłączyć dysk zewnętrzny.

#190 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 01 października 2013 - 18:38

Czy będzie jakaś różnica sprzętowa między mba 2013 a mba late 2013?

#191 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 01 października 2013 - 19:31

Również dołączyłem do grona użytkowników MacBook Air 13. Dopłaciłem tylko do dwukrotnie większej ilość pamięci ram, niż w wersji podstawowej. Póki co wszystko jest w porządku. ;)

#192 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 01 października 2013 - 20:21

Czy będzie jakaś różnica sprzętowa między mba 2013 a mba late 2013?

z tego co mi wiadomo to jest tylko mid 2013 :) nie ma ani early, ani late

#193 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 01 października 2013 - 21:29

Ja również wymieniłem starego mbp na mba 13 w najsilniejszej konfiguracji i chodzi jak ta lala. Piekielnie szybki. To opinia po kilku godzinach użytkowania. Polecam każdemu.

#194 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 01 października 2013 - 21:50

z tego co mi wiadomo to jest tylko mid 2013 :) nie ma ani early, ani late

Czyli w październiku wejdzie tylko nowy os x?

#195 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 01 października 2013 - 23:14

no i odświeżone mbp :) aira bym się raczej nie spodziewał, bo był aktualizowany 4 miesiące temu, więc troche za szybko to by musiało nastąpić, a ten aktualny jest bardzo fajny, przynajmniej ja jestem zadowolony :)

#196 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 października 2013 - 00:00

Będą też nowe Mac Pro, Retina Display, zapewne Mac mini oraz iPad 5, iPad mini 2.

#197 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 października 2013 - 10:56

aira bym się raczej nie spodziewał, bo był aktualizowany 4 miesiące temu, więc troche za szybko to by musiało nastąpić

No i co najważniejsze nie bardzo jest czym go odświeżyć ;)

#198 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 02 października 2013 - 11:36

No i co najważniejsze nie bardzo jest czym go odświeżyć ;)

Ekranem? Może wyjść Air with retina przecież. Tak było z Pro że wiosną nowe Pro, a jesienią wyszły retiny. Air też potrafił być odświeżany w październiku i zaraz na wiosnę: 2010->2011.

#199 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 02 października 2013 - 12:28

Ekranem? Może wyjść Air with retina przecież. Tak było z Pro że wiosną nowe Pro, a jesienią wyszły retiny. Air też potrafił być odświeżany w październiku i zaraz na wiosnę: 2010->2011.

Mam nadzieję, że tak nie będzie ;P. Dopiero otrzymałem nowego mba i nie chciałbym aby był już przestarzały po 13 dniach hehe

#200 JURCZ91

JURCZ91
  • 13 postów

Napisano 02 października 2013 - 15:20

Macie w wersji 2013 problemy ze "strzelającą" obudową? Ewidentnie jak się przykłada nadgarstki to "strzela" w okolicy gładzika. Częściej słychać to gdy laptopa trzyma się na kolanach. Dodatkowo zauważyłem, że jak się naciśnie nad lewą stroną gładzika na górze (pomiędzy gładzikiem, a spacją) słychać jakbym naciskał gładzik - podobny odgłos. Złe wykonanie czy czepiam się? ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych