Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#151 ziarnoch

ziarnoch
  • 151 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 września 2013 - 08:27

Wersje 128GB są od SanDisk'a, a wersje 256 i 512 są od Samsunga. Samsung'owe są szybsze.
  • jachraniak lubi to

#152 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 10 września 2013 - 19:42

W ogóle SSD mają to do siebie, że większe są zwykle szybsze.

#153 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 10 września 2013 - 22:15

128 wystarcza, ja mam 256 podzielone na pól, na połowie OSX na drugiej Windows. Pracuje na W i miejsca wystarcza. Jak brakuje to zawsze to są jakieś pochowane filmy i inne fanty które bezboleśnie przerzucam na dysk zewnętrzny. A oprogramowania mam poinstalowanego sporo, łacznie z pakietem Adobe i innymi.

#154 rzab

rzab
  • 4 postów

Napisano 11 września 2013 - 12:57

Pytanie na temat parallel desktop 9 Czy mozliwe jest zainstalowanie go na karcie SD a pozniej instalka windowsa tez na karcie SD?

#155 dmxzor

dmxzor
  • 234 postów

Napisano 12 września 2013 - 15:37

Próbował ktoś odpalać CS:GO na MBA 2013 ? Jak to działa ? Warto w ogóle to instalować ?

#156 BartiX

BartiX
  • 30 postów
  • SkądSieradz, Poland

Napisano 12 września 2013 - 20:31

Pytanie na temat parallel desktop 9
Czy mozliwe jest zainstalowanie go na karcie SD a pozniej instalka windowsa tez na karcie SD?

Parallelsa instalujesz na dysku a obraz Windowsa możesz trzymać na karcie SD (w/g mnie 32GB bo 16GB zajęła mi sama goła instalacja W7HP) lub na dysku zewnętrznym lub na penie.

#157 monosc

monosc
  • 6 postów

Napisano 15 września 2013 - 08:03

No to wyrażę swoje wrażenia/doświadczenia z nowym Macbook Air (Mid 2013), i5 1.3GHz, 8GB RAM, 256 GB SSD. Zamówiłem go pod koniec sierpnia, no i pierwszy defekt fabryczny: prawa dolna stopka nie trzymała podłoża (nierówność z 2mm), przez co się chwiał i przy używaniu po prostu stukał o podłoże (sprawdzane na różnych powierzchniach). Oddałem do serwisu, stwierdzono krzywy top case (czyli główne body aluminiowe). Tydzień poczekałem i w piątek otrzymałem nową jednostkę. Stopki są równe, ale wyszedł inny defekt: bottom case, po lewa środkowa strona jest wygięta od środka na zewnątrz, i mimo stopek, których zadaniem jest unieść laptopa tak, by między aluminiowym bottom casem (który działa na zasadzie radiatora ciepła) a podłożem była cyrkulacja powietrza. Bottom case styka się z biurkiem i innymi powierzchniami (idealnie równymi), co go kompletnie dyskwalifikuje, złe odprowadzanie ciepła i możliwe przegrzewanie się komponentów w środku. Nie mówiąc już, że gdy się go przesuwa delikatnie w lewo czy prawo to bottom case szoruje o podłoże. W poniedziałek idzie do serwisu na diagnozę i (mam nadzieję) na kolejną wymianę lub zwrot pieniędzy. Już nie mam sił na to. Pierwsza wymiana trwała tydzień (ponieważ sprzedawca musiał to zareklamować u swojego dystrybutora). Dodam, że oba egzemplarze mają zbliżone numery seryjne, więc podejrzewam, że do dystrybutora trafiła jakaś pogięta (dosłownie) partia.

#158 Q-Jot

Q-Jot
  • 68 postów

Napisano 15 września 2013 - 19:02

Dlatego właśnie ja sprzęt Apple zawsze kupuję i będę kupował w AOS, nawet jak jest trochę drożej, bo u nich wymiana i serwis są zawsze bezproblemowe.

#159 enzoMK

enzoMK
  • 20 postów
  • SkądSiemianowice

Napisano 15 września 2013 - 20:03

MD760 a MD761

Witam
Przymierzam się do zakupu macbooka air 13" i proszę o info (pomoc) - czym rożni sie wersja MD760 od MD761?

- - - Połączono posty - - -

Witam
Przymierzam się do zakupu macbooka air 13" i proszę o info (pomoc) - czym rożni sie wersja MD760 od MD761?

Sprawa (chyba) wyjaśniona symbolem MD760 oznaczone są modele z dyskiem 128GB a 761 z dyskiem 256GB.

#160 rzab

rzab
  • 4 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:26

Parallelsa instalujesz na dysku a obraz Windowsa możesz trzymać na karcie SD (w/g mnie 32GB bo 16GB zajęła mi sama goła instalacja W7HP) lub na dysku zewnętrznym lub na penie.

Dzięki, tak spoko można i sam parallels na SD i obraz systemu tez
Pozdrawiam

#161 Czapies

Czapies
  • 58 postów

Napisano 15 września 2013 - 22:52

Witam! Rozważam kupno MBR `13. Stąd moje pytanie, kiedy zazwyczaj pojawiają się nowe modele tychże komputerów? Czy jako student nie grający w gry (no może poza Heroes 3 czy Europa Universalis 2) to dobry sprzęt i czy warto rozbudowywać go do najbogatszej wersji (dysk, procesor, ram)? Jak ma się sprawa z systemem? Kiedy wyjdzie najnowszy OS to będzie on z automatu wgrywany na nowe komputery? Chciałbym aby ten komputer wystarczył mi na całe 6 lat studiów. Czy warto kupować pakiet Pages, Numers i Keynote czy maja one lepsze odpowiedniki?

#162 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 września 2013 - 22:58

To dobry sprzęt. Zawsze warto mieć więcej pamięci i większy dysk. Za nowe wersje systemu płacisz, ostatnio dość niedużo. Lepszy jest MS Office, bez wątpienia, choć Pages może być fajne jako ekstra, Keynote, do robienia prezentacji łatwo i przyjemnie (wygodniejsze choć mniej rozbudowane od PP). Numbers ssie. Na 6 lat może być ciężko, ale większe szanse masz z Makiem niż Piecem.

#163 Czapies

Czapies
  • 58 postów

Napisano 15 września 2013 - 23:06

Dzięki, a co z wychodzeniem nowych MBA? Kiedy one się pojawiają? Wiem, że co rok, ale w jakich miesiącach zazwyczaj? Czy na tym komputerze pójdą tak stare gry jak Heroes 3 czy Europa Universalis 2?

#164 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 września 2013 - 23:11

Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

Stare gry dają radę na wineskinie. Ewentualnie zawsze możesz mieć drugi system na kompie.

#165 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 15 września 2013 - 23:13

przecież ten mac jest ostatnim aktualizowanym maciem dostępnym w sprzedaży, a Ty już pytasz o nowego? :D no ale odpowiem Ci, pewnie w czerwcu przyszłego roku :)

#166 Czapies

Czapies
  • 58 postów

Napisano 15 września 2013 - 23:26

A c z tymi programami biurowymi? Faktycznie lepiej OpenOffice?

#167 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 września 2013 - 23:28

Nie, Microsoft Office

#168 Ridler

Ridler
  • 1 postów

Napisano 16 września 2013 - 09:58

@topic Właśnie wróciłem z wyjazdu na mazury. Zabrałem Air 13" z baterią naładowaną na 100%. Przez 15 h przy sporadycznym włączaniu monitora umilał nam wyjazd muzycznie na baterii.

#169 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 września 2013 - 19:17

Witam!
Rozważam kupno MBR `13. Stąd moje pytanie, kiedy zazwyczaj pojawiają się nowe modele tychże komputerów?

Wtedy gdy wychodzi nowa generacja procesorów Intela.

Intel Tick-Tock - Wikipedia, the free encyclopedia
Broadwell (microarchitecture) - Wikipedia, the free encyclopedia
Skylake (microarchitecture) - Wikipedia, the free encyclopedia

Jak ma się sprawa z systemem? Kiedy wyjdzie najnowszy OS to będzie on z automatu wgrywany na nowe komputery?

Tak, na nowych OS X 10.9 Mavericks będzie od razu preinstalowany.
Oczywiście w wielu sklepach nadal będą też stare modele z 10.8 Mountain Lion do których będzie trzeba kupić tą nową wersję w Mac App Store za około 100 zł.

Czy warto kupować pakiet Pages, Numers i Keynote czy maja one lepsze odpowiedniki?

Na studenckie potrzeby jest idealny, ale pewnie wystarczy ci darmowy OpenOffice.

#170 zuziaka

zuziaka
  • 17 postów
  • SkądPoland

Napisano 17 września 2013 - 17:34

Witam. Dzisiaj odebrałem swojego MBA w podstawowej konfiguracji. Jestem bardzo zadowolony. Odpaliłem go około godziny 13:00 przy 87 %. Przez cały czas go używałem z 1,5 godzinną przerwą. Safari, pobieranie aplikacji, muzyki, testy filmów etc. Jest godzina 18:30 i zostało 20 % baterii. To dobry wynik w porównaniu do Was? Po przesiadce z Windowsa zaskoczyło mnie instalacja pakietu Office w 2 minuty! Na moim PC (bardzo wydajny) zajmowało to koło 30 minut. Jakby ktoś chciał to mogę posprawdzać laptopa pod kątem Waszych wymagań. Pozdrawiam

#171 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 17 września 2013 - 17:47

@zuziaka, wynik może być - wszystko zależy na jakim podświetleniu korzystałeś z MBA czy jak mocno go obciążałeś. Ja swojego ładowałem dopiero kolejnego dnia po zakupie. :)

Tak, na nowych OS X 10.9 Mavericks będzie od razu preinstalowany.
Oczywiście w wielu sklepach nadal będą też stare modele z 10.8 Mountain Lion do których będzie trzeba kupić tą nową wersję w Mac App Store za około 100 zł.

Nie jest przypadkiem tak, że komputery aktywowane po jakiejś tam dacie dostają za darmo aktualizację do najnowszego OS X'a?

#172 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 września 2013 - 14:22

Nie jest przypadkiem tak, że komputery aktywowane po jakiejś tam dacie dostają za darmo aktualizację do najnowszego OS X'a?

Pewnie jak zwykle będzie program darmowej aktualizacji dla tych kupionych po dacie premiery czyli chyba 15 października.

#173 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 18 września 2013 - 15:32

Trudno, wydam te 18€, jeżeli będzie warto. :) Nie chcę zakładać nowego tematu, ale czasami gdy wybudzę MBA, to po kilku sekundach znów się usypia i muszę go znów wybudzić. Jakieś pomysły?

#174 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 18 września 2013 - 18:51

Kiedy są premiery Macbooków AIR? Chodzi mi o miesiąc/e w jakim/ch się odbywają... Przymierzam się do kupna Air'a, nie chciałbym kupić modelu który za 2 tygodnie będzie nieaktualny ;P

#175 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 września 2013 - 20:13

Kiedy są premiery Macbooków AIR? Chodzi mi o miesiąc/e w jakim/ch się odbywają... Przymierzam się do kupna Air'a, nie chciałbym kupić modelu który za 2 tygodnie będzie nieaktualny ;P

W tym roku nie będzie już nowego Air'a. Obecny model to najświeższy model Maka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych