Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 11" 2013- opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
189 odpowiedzi w tym temacie

#151 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marca 2014 - 16:54

Gdybyś nie zauważył - strony internetowe PUCHNĄ. Kiedyś oglądaliśmy statyczne strony, dziś mamy nowe technologie - wszechobecny ajax, html5. Ciągle coraz to więcej nowych funkcji. Kiedyś ludzie używali komputerów z 1GB ramu i wszystko działało jak torpeda. Dziś te same komputer, z tym samym ramem i tym samym systemem mają problem żeby bezproblemowo odpalić skype i youtube w jednym czasie. Oczywiście, że dziś 4gb wystarczy do przeglądania internetu bezproblemowo. Ale za rok czy dwa - wątpie, dlatego też napisałem, że w przyszłości 4GB może być mało.

Lubię takie porównania- wymieniasz sprzęt sprzed dekady i równasz do maca z 2013. Brawo.

I za 5 lat ten air z 4gb poradzi sobie z www.

#152 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 18:13

A ja się a klnt zgodzę. Jak się uprzesz to nadal możesz strony przeglądać w lynx jednak z wygodą nie będzie to miało nic wspólnego. Podobnie jak Air z 4MB - będzie działał i da się używać ale wygoda raczej pod znakiem zapytania.

#153 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 marca 2014 - 18:16

A ja natomiast zgodzę się z @luck1985. Kiedyś 5 lat to był ogromny przeskok technologiczny. Obecnie nowa generacja sprzętu wprowadza wydajność większą o kilka procent, której przeciętny Kowalski nie zauważy. Jeszcze parę lat temu, przeskok do nowszej generacji gwarantował ogromny przyrost mocy.

#154 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 18:31

Bo rozwój jest teraz bardziej w peryferiach. SSD pomiędzy aktualną generacją a generacją poprzednią zyskały w Macach kilkadziesiąt procent wydajności W innych platformach nie zyskały bo na PC nadal SATA3 używają. Interfejsy - Thunderbolt wydajnościowo USB łyknął a ostatnio weszło Thunderbolt 2 - wydajność x 2. Podobnie z pamięciami - przez długi czas 4GB to był max na rynku PC a teraz standardem jest 6GB a nawet 8GB. W procesorach PC (x86) nie ma tak dużego rozwoju bo Intel praktycznie jest hegemonem - AMD nie jest w stanie mu deptać po piętach dlatego Intel zwalnia - po co ma się spieszyć skoro może eksplorować dotychczasowe technologie, a po cichu przygotowywać nowe jakby się coś zmieniło w układzie sił. Zobacz jaki rozwój jest w procesorach mobilnych. Pomyślałbyś kilka lat temu, że będą mobilne procesory o ośmiu rdzeniach? Wpadłbyś na pomysł, że komórki będą miały 64-o bitowe procesory i system? Albo przewidział, że za kilka lat procesory ARM będą w komputerach stacjonarnych?

#155 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marca 2014 - 19:10

Aktualnie rynek PC trochę stoi w miejscu, bo nie mieli do czego gonić. Mamy Ps4, mamy Xbox one i zacznie się znów wyścig w kartach graficznych i procach. Jak ktoś ma białasa albo macbooka unibody co ma 5 lat, to niech odpali neta i się podzieli wrażeniami.

#156 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 02 marca 2014 - 19:51

Ja mam wrażenie, że minęły już czasy kiedy to co 2-3 lata należało podwajać ilość MHz/rdzeni/ramu/dysku, aby nasz komputer dało się w miarę wygodnie używać. W szczególności jeśli mówimy tutaj o typowych zastosowaniach jak internet/film/muzyka/skype. Przykład: Mam w domu 9 letniego Acer-a z Pentium M i 1GB RAMu - www, skype, libre office działają na nim bezproblemowo. Intel zaczął się obecnie bardziej skupiać nad ograniczaniem ilości wydzielanego ciepła, pobieranego prądu, zwiększania wydajności wbudowanej grafiki. Wydajność samego procesora zeszła na drugi plan, co widać po ostatnim update'cie do Haswella. Strategia według mnie oczywista, jeśli konsumentom nadal w zupełności wystarczają procesory 2-3 generacje starsze, natomiast zawsze mile widziane są dodatkowe godziny pracy na baterii.

#157 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marca 2014 - 22:09

Nowy Air nie ma tej płytki?

http://cdn.macrumors...dmacbookair.jpg

Takie coś można przełożyć. Tylko nie wiem który rocznik miał lutowane kości, a który taką płytkę.

#158 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 22:31

To jest SSD.
Wszystkie Airy mają taką płytkę a zmieniła się ona dla modeli z 2013 roku ale nadal jest ona niestandardowa czyli trudno osiągalne.

Lutowane to mają pamięci RAM wszystkie Airy

#159 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 marca 2014 - 22:35

OMG :D Myślałem, że to RAM. Utrudniona wymiana ramu, ale możliwa- kosztuję 1/2 ceny nowego aira. Czyli można wymienić SSD- przeszczep z uszkodzonego Aira żeby pasowało.

#160 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 marca 2014 - 22:44

Pewnie są jakieś ograniczenia, bo OWC w swojej ofercie nie ma SSD dla Aira 2013, a przykładowo dla Retiny z 2013 ma ;)

#161 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 22:59

OMG :D Myślałem, że to RAM.
Utrudniona wymiana ramu, ale możliwa- kosztuję 1/2 ceny nowego aira.
Czyli można wymienić SSD- przeszczep z uszkodzonego Aira żeby pasowało.

W temacie przeszczepu tak - trudne do znalezienia i kosztowne. Dla Airów do 2012 włącznie OWC oferuje SSD nawet o lepszych parametrach niż fabryczne.

Jeśli chodzi o rozbudowę RAMu przez lutowanie to niech się wypowie ktoś kto zajmuje się serwisem. Mam wrażenie, że płyty z różną wielkością pamięci są inne - czyli nie jest tak, że jest miejsce na dolutowanie pamięci.

Pewnie są jakieś ograniczenia, bo OWC w swojej ofercie nie ma SSD dla Aira 2013, a przykładowo dla Retiny z 2013 ma ;)

Gdzie widzisz ofertę dla Retiny?

#162 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 02 marca 2014 - 23:06

Chociażby tutaj - http://eshop.macsale...-Internal-Flash

W linku Retina 2012, ale jako model jest MacBookPro10,1 i 10,2 czyli Retina 13" i 15" z 2013 :)

#163 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 02 marca 2014 - 23:16

MacBook Pro 10 to jest early 2013 czyli jeszcze z SATA3. Air mid 2013 ma już PCIe, który w Retina pojawił się dopiero w late 2013.

#164 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 marca 2014 - 00:31

Jerry- w dziale serwis wyczytalem o lutowaniu ramu. Ponad 2k, połowa ceny aira.

#165 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 marca 2014 - 00:38

Chętnie się podedukuję. Rzuć linka, proszę.

#166 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 03 marca 2014 - 08:24

(...)Jeśli chodzi o rozbudowę RAMu przez lutowanie to niech się wypowie ktoś kto zajmuje się serwisem. Mam wrażenie, że płyty z różną wielkością pamięci są inne - czyli nie jest tak, że jest miejsce na dolutowanie pamięci (...)

Płyty są takie same, różnią się same kostki pamięci. Wymiana oczywiście jest możliwa, ale:

1. Same kości są piekielnie drogie.
2. Robocizna też do tanich nie należy.
3. Ilość pracy jaką trzeba włożyć kieruje taką przeróbkę raczej do działu "hobby" niż "serwis".
4. Trzeba lekko przerobić płytę.

Przykład dla Air 2010 A1369 (13") - zmiana z 2G na 4G Ram
16 kości x 60 zł = 960 zł
Robocizna ~ 600 zł
Czyli minimum 1600 zł - płytę z 4Gb RAM można już kupić za 1500 zł.

Wniosek - prościej jest kupić maca z większą ilością RAM, niż liczyć na możliwość powiększenia RAM.

#167 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 marca 2014 - 08:50

O! I taką informację dodałem w wątku o pamięci w Macach.

#168 djryba

djryba
  • 44 postów

Napisano 07 marca 2014 - 20:46

A jak się sprawdza MBA 11 jako główny komputer ? Myślę o takim rozwiązaniu w wersji najniższej mogę mieć go za ok 3000 pln nowy. I do tego monitor 27 cali. Klawiatura i mysz. Zastosowanie net, edycja tekstu, prosta obróbka zdjęć. Można mini, dorzucić pamięć i będzie wydajniejszy. Ale tu za podobną kwotę dostaje się monitor i mobilność.

Czy to w ogóle ma sens ?

Ma sens, ja zakupiłem Air 11 głównie do obróbki foto, w domu jest podpięty pod monitor 24", a jak gdzieś jadę to mam cały czas ten sam komputer przy sobie. Z tym że konfiguracje mam troszkę wyższą niż ta o której wspominasz, ale mam znajomego który posiada MBA 13 z i5 i 4GB Ramu i ten komp świetnie sobie daję radę z ponad przeciętnymi zadaniami.

#169 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 07 marca 2014 - 22:49

A jak mbr11 działa, ze zwykłym monitorem tzn non-apple ? Będzie chodził z zamkniętą klapą, wybudzał monitor z zewnętrznej klawiatury ? Jak to w ogóle wygląda ? Czy tak jak z apple thunderbolt display ?

#170 djryba

djryba
  • 44 postów

Napisano 08 marca 2014 - 03:44

A jak mbr11 działa, ze zwykłym monitorem tzn non-apple ? Będzie chodził z zamkniętą klapą, wybudzał monitor z zewnętrznej klawiatury ? Jak to w ogóle wygląda ? Czy tak jak z apple thunderbolt display ?

Tak, ale w momencie gdy jest podpiety do prądu. Klape można zamknąć i działa wtedy na zewnętrznym. Jak go uśpimy to można go wybudzić ruchem myszki, albo dowolnym klawiszem klawiatury.

#171 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 08 marca 2014 - 08:00

Czyli na baterii przy zamkniętej klapie nie da rady, a przy otwartej ? A jak z żywotnością baterii ? Podłączenie non stop do prądu nie jest przecież zdrowe dla baterii. W win jest w takiej sytuacji tryb ładowania baterii do 50 lub 80%, a macbooku ? Czy mikrofon działa przy zamkniętej klapie ? Jak działa mbr11 z 27 cali 2560x1440 ? Czy jest jakiś wpływ na płynność pracy taka rozdzielczość ? A propos w sklepie dla skner jest 11 za 3649 pln, 13 4000 pln.

#172 djryba

djryba
  • 44 postów

Napisano 08 marca 2014 - 11:27

Na baterii przy otwartej klapie też działa. Co do żywotności baterii to w tym przypadku bym się nie przejmował, producent podaje że wytrzymuje 1000 cykli ładowania. Jeden cykl mija jak całkowicie rozładujesz i naładujesz maca. Mam go pół roku i mam 60 cykli za sobą, a w ogóle nie zwracam uwagi na to kiedy go podłączyć, a kiedy odłączyć. Mac pracuje u mnie codziennie, zabieram go do pracy a wieczorem podłączam do monitora i ładowarki. Czasami bywa tak że w trakcie dnia mało rzeczy na nim zrobię i wieczorem jak go wpinam pod zasilanie to bateria ma 85%. Co chcę przez to powiedzieć? Może być tak że przez cały tydzień będziesz go używał a nie naliczy Ci się nawet 1 cykl ładowania. Mikrofon działa przy zamkniętej klapie. Co do rozdzielczości to takiej na swoim Asusie nie ustawię wiec się nie wypowiem.

#173 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 08 marca 2014 - 11:42

Jak zatem jest z tymi cyklami ładowania, czy tylko pełne rozładowanie i naładowanie daje 1 cykl ? Przy założeniu, że cały czas mba jest podłączony do zasilania to można korzystać tak przez kilka lat i nie mieć nawet jednego cyklu ładowania.

#174 Rafus106

Rafus106
  • 4 postów

Napisano 08 marca 2014 - 15:30

Baterie litowo-jonowe, litowo-polimerowe mają to do siebie, że lubią być doładowywane. 1 cykl ładowania oznacza naładowanie baterii o 100% jej pojemności, niekoniecznie podczas jednego podłączenia urządzenia do prądu. W praktyce wygląda to tak, że kiedy naładujesz macbooka z 50% do 100%, to można określić to jako "pół" cyklu ładowania. Mogę Ci podać kilka rad, jak poprawnie użytkować takie baterie: - Staraj się nie przekraczać 30% pojemności baterii w dół. - Każde rozładowanie baterii "do zera" skraca jej żywotność (ponadto tych baterii nie formujemy "formatujemy :)". To się dotyczyło tylko niektórych akumulatorów kadmowych). - Baterie te są najbardziej wydajne, jeśli są często doładowywane. - Kiedy wiesz, że przez X czasu nie będziesz używał macbooka (np te 7 godzin w nocy), staraj się nie podłączać go do sieci. 50%-70% naładowania baterii podczas nieużywania będzie skutkować brakiem spadku trwałości i wydajności baterii w przyszłości. BTW to jest mój pierwszy post na tym serwisie. Witam wszystkich forumowiczów :)

#175 dao

dao
  • 348 postów
  • SkądwAmA

Napisano 08 marca 2014 - 15:55

A jak z postulatem rozładowania do zera baterii raz z miesiącu ? Takie głosy też się pojawią. Po 1000 cyklów ładowań czy innej liczby przewidzianej dla żywotności baterii, co się dzieje z baterią ? Do wymiany ? Zmniejsza się pojemność - jeśli tak to o ile ? A co jeśli komputer jest rzadko używany i np po roku ma 50 cyklów ładowań, czy zmniejszy się żywotność baterii ? Innymi słowy czy żywotność jest tylko uzależniona do cyklów ładowań czy też również od upływu czasu ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych