Napisano 10 stycznia 2008 - 07:13
Ja całkiem niedawno taką baterię kupowałem. Koszt=18 zł i to w dodatku identyczną, jak oryginał. Nie na Allegro ale w sklepie, który specjalizuje się w tylko w bateriach. Facet nawet nie był zdziwiony. Są cały czas produkowane i gość je miał normalnie na ladzie fabrycznie zapakowane w dużej ilości. Niestety nie mam już od dawna żadnego iMaca (jak się trafia, to przywracam do używalności, poleruję i oddaję w prezencie - właśnie po to kupiłem tę bateryjkę)
Data systemowa w Uniksach jest potwornie ważna i wcale nie przesadzam. Nieuruchomienie systemu to lżejsze objawy tego, co cię może spotkać.
Na pocieszenie powiem, że iMac G3 pamięta datę, nawet po wyłączeniu komputera, pod warunkiem jednak, że jest podłączona wtyczka do prądu. Dopóki wtyczka jest w kontakcie data się nie wyzeruje. Nawet, gdy wyłaczysz komputer. Jest sposób, żebyś to u siebie obszedł. Ściągnij sobie jakiegoś mini-Linuksa na PowerPC. Wersja dowolna. Odpalisz komputer z takiej płyty, przerwiesz instalator lub odpalisz od razu w konsoli - o ile jest taka opcja butowania (zależnie od wersji) a następnie wklep polecenie date
Uważaj, bo data uniksie jest wklepywana w bardzo specyficzny sposób i jednym "ciurkiem". O ile dobrze pamiętam to składnia polecenia wygląda tak:
date mmddgghhrrrr
mm - miesiąc, dwie cyfry
dd - dzień, dwie cyfry
gg - godzina, dwie cyfry w formacie 24godz.
rrrr - rok, cztery cyfry
Nie będziesz tego musiał robić często. Tylko wówczas, gdy wyciągniesz wtyczkę z kontaktu.
O ile to jest w ogóle problem daty. Nie wiem, jaki masz system ale w Tigerze PPC nawet, gdy wyzeruje się data to po uruchomieniu systemu i połączeniu z internetem zegar się synchronizuje automatycznie przez internet. Jak wspomniałem - trzyma, dopóki wtyczki z kontaktu nie wyciągniesz. Tiger startuje nawet przy skasowanej dacie.
Linuksa nawet nie próbuj instalować z nieustawioną datą, ponieważ się zamęczysz a nie uruchomisz X-ów (w najlepszym wypadku). O ile się zainstaluje to będą się działy dziwne rzeczy. Cześć plików w ogóle się nie zainstaluje, ponieważ system stwierdzi, że data niektórych nowych plików jest nierealna i zostaną pominięte.